Вторник, 19 Юни 2018
Последни новини

Безплатни прегледи за...

  ПАЗАРДЖИК. Седмица на отворените врати стартира днес в Специализираната болница...

Извънредна помощ de...

  Извънредна помощ de minimis се отпуска за розопроизводителите. Целта е...

С куп награди...

    АЛБЕНА. За 13-та поредна година Мажоретен състав “МЕГА” - Пазарджик...

Митрополит Николай с...

  БРАЦИГОВО. В неделя, 24 юни, от 9 часа в църквата...

Неделчо Кесов: Гери...

  НОВИ САД. Гергана Павлова натрупа умора, а това предопредели загубата...

Людмила Кънева от...

    Но във всяко училище ученици, учители и директор стоят прави...

“Хебър” се събира...

  От 18 часа днес футболистите на „Хебър” се събират за...

Клиентският съвет на...

  ПАЗАРДЖИК. На 16 юни, в областния град, проведе 12-та поред...

«
»

Осъдиха бизнесмен за скатани 670 бона

Понеделник, 23 Октомври 2017 13:55

Държавата ще пие студена вода, някои кредитори - също

ПАЗАРДЖИК. Бизнесменът Тома Николов бе осъден за скатаване на 670 хиляди и 780 лева на две години и половина условно. Решението на съдебния състав с председател Коста Стоянов не е окончателно. Според обвинението, неосъжданият до момента управител на „Еврострой” ООД е укрил данъците в периода 1 ноември 2010 г. - 14 февруари 2011 г. в Пазарджик, при условията на продължавано престъпление, като управител на дружеството.

Данъчните започнали ревизия през 2011-а, а впоследствие разследващите обменяли информация със сродните служби във Великобритания. За две от фирмите, с които били правени фиктивни сделки (едната например била за доставка на 28 хиляди чифта ботуши за близо 2,3 милиона лева), се явили формални собственици в офисите на НАП в Хасково и в Пловдив. Те декларирали стоката по фактури, представяли договори за съхранение в складове и касови бонове, които обаче нямали нищо общо с фактурите. Документите за складови наличности пък били за други периоди, докато фактурите касаели времето между 2006-а и 2008-а година. Били представени и документи за извършен транспорт на обувки и ботуши, но насрещна проверка установила, че нито едно от превозните средства, описани в документацията, не е минавало българска граница през посочените периоди. Разследващите поискали информация и за румънска фирма-партньор, но румънските данъчни отговорили, че от създаването на компанията до настоящият момент тя не е осъществявала дейност, нито пък има персонал и активи. В друга посочена фирма пък отговорили, че въобще не познават управителя на „Еврострой”-Пазарджик. Подобна била картината и за продадени ботуши в Нотингам за близо 900 хиляди лева. Въобще не било открито в регистрите посоченото английско дружество. От друга фирма пък посочили, че предмета на дейност е производство на млечни продукти и че никога не са осъществявали сделки с пазарджишката фирма. Представител на друго дружество пък твърдял, че сам бил натоварил стоката, но съдиите също не приеха, че един човек може без чужда помощ да натовари 41 хиляди чифта обувки.

Подсъдимият е висшист, с чисто съдебно минало. Ако не обжалва решението, не трябва да върши ново престъпление в следващите пет години.

„Еврострой” ООД пък е обявена в неплатежоспоспособност от есента на 2011-а и е започнато производство по несъстоятелност, което е приключило през февруари 2013 г. През пролетта на тази година пък съдът с определение разреши на синдика Петър Стоименов Спасов да извърши повторна продажба чрез пряко договаряне на имот във варненския квартал „Чайка” с площ 4802 кв.м, оценен на 708 600 лева, за да бъдат погасени част от задълженията към кредиторите. Но даже да не броим невнесените към хазната данъци, само към една от банките фирмата дължи над 1 милион лева.

Върбан ВИЧЕВВремето

19.1°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 80%
Вятър: С-З / 7.4 kmh
Сряда

16°C/29°C
Четвъртък

16°C/29°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop