Четвъртък, 22 Февруари 2018

Последни новини

“Гейзерът в Сапарева...

Снимката "Гейзерът в Сапарева баня" на пазарджишкия фотограф Никола Колев...

До 31 март...

До края на март операторите, които заустват отпадъчните си води...

Страстта към хазарта...

ПАЗАРДЖИК. Страстта към хазарта е издънила обирджиите на пазарджишкото казино...

Отново национален литературен...

ПЕЩЕРА. Общинската библиотека при читалище “Развитие-1873” организира национален литературен конкурс...

Волейболистите ни паднаха...

ПАЗАРДЖИК. Коравият тим на „Добруджа” очаквано победи волейболистите на „Хебър”...

Почетоха паметта на...

ПАЗАРДЖИК. Панихида по повод 105-годишнината от падналите при Булаир бе...

Треньор номер едно...

До миналата година рекорд на Анна Георгиева бе непоклатим ПАЗАРДЖИК. Днес...

Сладки медали за...

  ПАЗАРДЖИК. Тази година цели четирима са отличниците в гражданската и...

«
»

 

Осъдиха бизнесмен за скатани 670 бона

Понеделник, 23 Октомври 2017 10:55

Държавата ще пие студена вода, някои кредитори - също

ПАЗАРДЖИК. Бизнесменът Тома Николов бе осъден за скатаване на 670 хиляди и 780 лева на две години и половина условно. Решението на съдебния състав с председател Коста Стоянов не е окончателно. Според обвинението, неосъжданият до момента управител на „Еврострой” ООД е укрил данъците в периода 1 ноември 2010 г. - 14 февруари 2011 г. в Пазарджик, при условията на продължавано престъпление, като управител на дружеството.

Данъчните започнали ревизия през 2011-а, а впоследствие разследващите обменяли информация със сродните служби във Великобритания. За две от фирмите, с които били правени фиктивни сделки (едната например била за доставка на 28 хиляди чифта ботуши за близо 2,3 милиона лева), се явили формални собственици в офисите на НАП в Хасково и в Пловдив. Те декларирали стоката по фактури, представяли договори за съхранение в складове и касови бонове, които обаче нямали нищо общо с фактурите. Документите за складови наличности пък били за други периоди, докато фактурите касаели времето между 2006-а и 2008-а година. Били представени и документи за извършен транспорт на обувки и ботуши, но насрещна проверка установила, че нито едно от превозните средства, описани в документацията, не е минавало българска граница през посочените периоди. Разследващите поискали информация и за румънска фирма-партньор, но румънските данъчни отговорили, че от създаването на компанията до настоящият момент тя не е осъществявала дейност, нито пък има персонал и активи. В друга посочена фирма пък отговорили, че въобще не познават управителя на „Еврострой”-Пазарджик. Подобна била картината и за продадени ботуши в Нотингам за близо 900 хиляди лева. Въобще не било открито в регистрите посоченото английско дружество. От друга фирма пък посочили, че предмета на дейност е производство на млечни продукти и че никога не са осъществявали сделки с пазарджишката фирма. Представител на друго дружество пък твърдял, че сам бил натоварил стоката, но съдиите също не приеха, че един човек може без чужда помощ да натовари 41 хиляди чифта обувки.

Подсъдимият е висшист, с чисто съдебно минало. Ако не обжалва решението, не трябва да върши ново престъпление в следващите пет години.

„Еврострой” ООД пък е обявена в неплатежоспоспособност от есента на 2011-а и е започнато производство по несъстоятелност, което е приключило през февруари 2013 г. През пролетта на тази година пък съдът с определение разреши на синдика Петър Стоименов Спасов да извърши повторна продажба чрез пряко договаряне на имот във варненския квартал „Чайка” с площ 4802 кв.м, оценен на 708 600 лева, за да бъдат погасени част от задълженията към кредиторите. Но даже да не броим невнесените към хазната данъци, само към една от банките фирмата дължи над 1 милион лева.

Върбан ВИЧЕВ

Времето

4.1°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 90%
Вятър: Ю-ЮИ / 7.4 kmh
Петък

3°C/6°C
Събота

1°C/6°C
Неделя

-4°C/4°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви