Понеделник, 22 Октомври 2018

Времето

12.5°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 88%
Вятър: С-И / 1.9 kmh
Вторник

6°C/18°C
Сряда

5°C/20°C
Четвъртък

3°C/14°C
Петък

4°C/21°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Инициативност и дисциплина търсят местните работодатели

Инициативност и дисциплина...

ПАЗАРДЖИК. Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие проведе...

Дадоха старта на лекоатлетическия крос “Златна есен 2018”

Дадоха старта на...

ПАЗАРДЖИК. В 13.30 часа днес, на Острова, стартира традиционният лекоатлетически...

Земеделци подават декларации за доходите си

Земеделци подават декларации...

ПАЗАРДЖИК. 816 земеделски производители от областта, получили субсидия през миналата...

Седмокласници учат музейно дело

Седмокласници учат музейно...

ПАНАГЮРИЩЕ. Седмокласниците от СУ “Нешо Бончев” ще обогатят историческите си...

Атанас Петров: Цяло лято събирах новите в "Хебър", но всички те бяха в моя списък

Атанас Петров: Цяло...

ПАЗАРДЖИК. Волейболният „Хебър” започва битката в Суперлигата в днес -...

Кметът Попов към лекарите: Благодаря ви за всеотдайността и спасените животи!

Кметът Попов към...

ДО РЕГИОНАЛНАТА КОЛЕГИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ГР. ПАЗАРДЖИК   ДО УПРАВИТЕЛИТЕ И ЛЕКАРИТЕ В...

Каратеките на “Тонус-спорт” пак с медали на Световната купа

Каратеките на “Тонус-спорт”...

КИШИНЕВ. И тази година пазарджишкият СК „Тонус-спорт" направи фурор на...

Плувците на “Каменград” с пет международни медала

Плувците на “Каменград”...

БУРГАС. Панагюрският плувен клуб „Каменград” също блесна на международния турнир...

Годишната изложба на Представителството на СБХ

Годишната изложба на...

ПАЗАРДЖИК. Вчера в художествената галерия “Георги Машев” бе открита годишната...

12 нарушения на паяците засече КАТ

12 нарушения на...

От юни досега   ПАЗАРДЖИК. Преди няколко седмици в Областната дирекция на...

«
»

Дело срещу ексдепутата Димитров е в безтегловност

Вторник, 12 Декември 2017 13:21

Пазарджик го праща в София, оттам ни го връщат, ние пак им го препратихме

ПАЗАРДЖИК. Все още наказателното дело срещу бившия депутат Димитър Димитров не може да се гледа по същество, а пътува между съдилищата. Преди дни то влезе в Районния съд в Пазарджик, където бе изпратено от Софийския градски съд, но със свое разпореждане съдия Димитър Бишуров прекрати производството и на свой ред го върна на подателя. Той счете, че не са налице основанията за насрочване и разглеждане на делото в открито съдебно заседание, тъй като определението, с което Районният съд прекрати това дело на 17 ноември 2013-а, бе окончателно. А понеже съдът в Пазарджик е първият съд, който е изпратил делото по компетентност, то той не би могъл да повдигне понастоящем и спор за подсъдност пред ВКС. Това може да стори единствено СГС.

Да припомним, че през ноември 2013-а от Пазарджик делото бе пратено по компетентност на СГС, след като местният лидер на БСП стана депутат в 43-то Народно събрание. Определението на районните съдии влезе в сила. То не е отменено и понастоящем, а това би могъл да направи единствено Върховният касационен съд. Делото не може да бъде възобновено при тези условия, дори и да се образува под нов номер, както е в настоящия случай, след неговото препращане на Районния съд в Пазарджик от страна на СГС.

Припомняме, че Димитров е обвинен в противозаконно повреждане на ипотекирано имущество (чл. 216, ал. 1 от НК - унищожаване и повреждане на чужди вещи). Наказателното дело срещу бившия депутат от БСП и бивш общински лидер на столетницата е, че като земеделски производител на 14 септември 2012-а е разпоредил да бъде ожънат чужд имот в местността Горен Бостанлък край Априлци, засят предварително от него със слънчоглед. Според прокуратурата, при жътвата били унищожени орехови фиданки. Обвиняемият твърди, че не е издавал такова разпореждане и отрича обвинението по чл. 216 (1) от НК.

Наказателното дело срещу Димитров бе образувано през 2013-а, а след като Пазарджишкият районен съд е изпратил делото по компетентност на СГС, там е било образувано наказателно дело от общ характер с друг номер. СГС първоначално е постановил разпореждане от 19 януари 2015 г., с което е прекратил съдебното производство и е върнал делото на СГП за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения. Това разпореждане на съда обаче е било протестирано и отменено с определение на Софийския апелативен съд от 24 февруари 2015 г. След това съдията докладчик от СГС е постановил разпореждане от 16 март 2015 год., с което е приел за разглеждане делото и го насрочил в открито съдебно заседание. Впоследствие е бил даден ход на съдебното следствие и са провеждани множество съдебни заседания, в които са събирани доказателства. В съдебното заседание от септември тази година, след приемане на заключението на вещо лице по допусната експертиза, защита на подсъдимия е поискала да се даде ход на съдебните прения. Съдът обаче в този момент е счел, че не е компетентен да разглежда делото, тъй като подсъдимият не е бил народен представител и не е имал имунитет към момента на извършване на деянието (нещо, което му е било известно още когато е приел делото за разглеждане) и е изпратил отново делото в Пазарджик. Този ход обаче е неправилен, счетоха сега пазарджишките магистрати. СГС не е следвало да изпраща на свой ред делото по компетентност на Районния съд в Пазарджик, който съд преди това му го е изпратил по компетентност. При положение, че СГС е считал, че не е местно или родово компетентен да разгледа делото, е следвало да повдигне спор за подсъдност между него и Пазарджишкия районен съд, който да бъде решен от ВКС.

Известно е, че през есента на 2014-а главният прокурор поиска имунитета на Димитър Димитров и на още четирима народни представители, а нашият депутат съдейства това да се случи.

Върбан ВИЧЕВ