Вторник, 23 Януари 2018

Последни новини

Решават проблема с...

Сондажен кладенец с дълбочина 100 m и с изолиране на...

Водно огледало и...

ПАЗАРДЖИК. Община Пазарджик започва изпълнението на проекта за обновяване на...

Учениците тръгват на...

Грипната ваканция за учениците в Пазарджишка област няма да се...

На гурме вечеря...

  Седмица след старта на сериала „Скъпи наследници“, в който играят...

Наша фирма сред...

  КЬОЛН. Пазарджишката фирма ЕТ „Благой Ангелов-Колорадо” бе една от 12-те...

Боята дочака сбъдването...

  Лично Тодор Живков наградил спортиста, който избяга от олимпиада заради...

Третата контрола на...

  ПАЗАРДЖИК. Третата си поред контрола ще играе ФК „Хебър 1918”...

Колкото родени, толкова...

ПАЗАРДЖИК. Всяка година Бабинден поставя АГ-отделенията в центъра на общественото...

«
»

 

Дело срещу ексдепутата Димитров е в безтегловност

Вторник, 12 Декември 2017 11:21

Пазарджик го праща в София, оттам ни го връщат, ние пак им го препратихме

ПАЗАРДЖИК. Все още наказателното дело срещу бившия депутат Димитър Димитров не може да се гледа по същество, а пътува между съдилищата. Преди дни то влезе в Районния съд в Пазарджик, където бе изпратено от Софийския градски съд, но със свое разпореждане съдия Димитър Бишуров прекрати производството и на свой ред го върна на подателя. Той счете, че не са налице основанията за насрочване и разглеждане на делото в открито съдебно заседание, тъй като определението, с което Районният съд прекрати това дело на 17 ноември 2013-а, бе окончателно. А понеже съдът в Пазарджик е първият съд, който е изпратил делото по компетентност, то той не би могъл да повдигне понастоящем и спор за подсъдност пред ВКС. Това може да стори единствено СГС.

Да припомним, че през ноември 2013-а от Пазарджик делото бе пратено по компетентност на СГС, след като местният лидер на БСП стана депутат в 43-то Народно събрание. Определението на районните съдии влезе в сила. То не е отменено и понастоящем, а това би могъл да направи единствено Върховният касационен съд. Делото не може да бъде възобновено при тези условия, дори и да се образува под нов номер, както е в настоящия случай, след неговото препращане на Районния съд в Пазарджик от страна на СГС.

Припомняме, че Димитров е обвинен в противозаконно повреждане на ипотекирано имущество (чл. 216, ал. 1 от НК - унищожаване и повреждане на чужди вещи). Наказателното дело срещу бившия депутат от БСП и бивш общински лидер на столетницата е, че като земеделски производител на 14 септември 2012-а е разпоредил да бъде ожънат чужд имот в местността Горен Бостанлък край Априлци, засят предварително от него със слънчоглед. Според прокуратурата, при жътвата били унищожени орехови фиданки. Обвиняемият твърди, че не е издавал такова разпореждане и отрича обвинението по чл. 216 (1) от НК.

Наказателното дело срещу Димитров бе образувано през 2013-а, а след като Пазарджишкият районен съд е изпратил делото по компетентност на СГС, там е било образувано наказателно дело от общ характер с друг номер. СГС първоначално е постановил разпореждане от 19 януари 2015 г., с което е прекратил съдебното производство и е върнал делото на СГП за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения. Това разпореждане на съда обаче е било протестирано и отменено с определение на Софийския апелативен съд от 24 февруари 2015 г. След това съдията докладчик от СГС е постановил разпореждане от 16 март 2015 год., с което е приел за разглеждане делото и го насрочил в открито съдебно заседание. Впоследствие е бил даден ход на съдебното следствие и са провеждани множество съдебни заседания, в които са събирани доказателства. В съдебното заседание от септември тази година, след приемане на заключението на вещо лице по допусната експертиза, защита на подсъдимия е поискала да се даде ход на съдебните прения. Съдът обаче в този момент е счел, че не е компетентен да разглежда делото, тъй като подсъдимият не е бил народен представител и не е имал имунитет към момента на извършване на деянието (нещо, което му е било известно още когато е приел делото за разглеждане) и е изпратил отново делото в Пазарджик. Този ход обаче е неправилен, счетоха сега пазарджишките магистрати. СГС не е следвало да изпраща на свой ред делото по компетентност на Районния съд в Пазарджик, който съд преди това му го е изпратил по компетентност. При положение, че СГС е считал, че не е местно или родово компетентен да разгледа делото, е следвало да повдигне спор за подсъдност между него и Пазарджишкия районен съд, който да бъде решен от ВКС.

Известно е, че през есента на 2014-а главният прокурор поиска имунитета на Димитър Димитров и на още четирима народни представители, а нашият депутат съдейства това да се случи.

Върбан ВИЧЕВ

Времето

4.7°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 63%
Вятър: Ю-И / 5.8 kmh
Сряда

-7°C/3°C
Четвъртък

-4°C/4°C
Петък

-4°C/5°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви