Петък, 20 Април 2018

Последни новини

Яни от “Фермата”...

Децата строиха къщи от дърво и бродираха български шевици ПАЗАРДЖИК. Късно...

50 години градим...

Уважаеми учители, бивши директори и учители, скъпи ученици, Изминаха 50 години...

Химическата гимназия на...

През 60-те и 70-те години на миналия век в България...

“Пазарджик пее” в...

Повече от 120 талантливи деца и младежки ще се съберат...

Децата влязоха в...

ПАЗАРДЖИК. Тази седмица официално бе прерязана лентата на обновената сграда...

Обмисля се: Национален...

ПАЗАРДЖИК. Около Гергьовден се очаква да приключи обновяването на парк...

Фонтанче на моста...

ПАЗАРДЖИК. До края на годината фонтан ще има и на...

Представят книгата на...

ПАЗАРДЖИК. От 16 часа на 18 април (четвъртък), в зала...

«
»

 

Дело срещу ексдепутата Димитров е в безтегловност

Вторник, 12 Декември 2017 11:21

Пазарджик го праща в София, оттам ни го връщат, ние пак им го препратихме

ПАЗАРДЖИК. Все още наказателното дело срещу бившия депутат Димитър Димитров не може да се гледа по същество, а пътува между съдилищата. Преди дни то влезе в Районния съд в Пазарджик, където бе изпратено от Софийския градски съд, но със свое разпореждане съдия Димитър Бишуров прекрати производството и на свой ред го върна на подателя. Той счете, че не са налице основанията за насрочване и разглеждане на делото в открито съдебно заседание, тъй като определението, с което Районният съд прекрати това дело на 17 ноември 2013-а, бе окончателно. А понеже съдът в Пазарджик е първият съд, който е изпратил делото по компетентност, то той не би могъл да повдигне понастоящем и спор за подсъдност пред ВКС. Това може да стори единствено СГС.

Да припомним, че през ноември 2013-а от Пазарджик делото бе пратено по компетентност на СГС, след като местният лидер на БСП стана депутат в 43-то Народно събрание. Определението на районните съдии влезе в сила. То не е отменено и понастоящем, а това би могъл да направи единствено Върховният касационен съд. Делото не може да бъде възобновено при тези условия, дори и да се образува под нов номер, както е в настоящия случай, след неговото препращане на Районния съд в Пазарджик от страна на СГС.

Припомняме, че Димитров е обвинен в противозаконно повреждане на ипотекирано имущество (чл. 216, ал. 1 от НК - унищожаване и повреждане на чужди вещи). Наказателното дело срещу бившия депутат от БСП и бивш общински лидер на столетницата е, че като земеделски производител на 14 септември 2012-а е разпоредил да бъде ожънат чужд имот в местността Горен Бостанлък край Априлци, засят предварително от него със слънчоглед. Според прокуратурата, при жътвата били унищожени орехови фиданки. Обвиняемият твърди, че не е издавал такова разпореждане и отрича обвинението по чл. 216 (1) от НК.

Наказателното дело срещу Димитров бе образувано през 2013-а, а след като Пазарджишкият районен съд е изпратил делото по компетентност на СГС, там е било образувано наказателно дело от общ характер с друг номер. СГС първоначално е постановил разпореждане от 19 януари 2015 г., с което е прекратил съдебното производство и е върнал делото на СГП за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения. Това разпореждане на съда обаче е било протестирано и отменено с определение на Софийския апелативен съд от 24 февруари 2015 г. След това съдията докладчик от СГС е постановил разпореждане от 16 март 2015 год., с което е приел за разглеждане делото и го насрочил в открито съдебно заседание. Впоследствие е бил даден ход на съдебното следствие и са провеждани множество съдебни заседания, в които са събирани доказателства. В съдебното заседание от септември тази година, след приемане на заключението на вещо лице по допусната експертиза, защита на подсъдимия е поискала да се даде ход на съдебните прения. Съдът обаче в този момент е счел, че не е компетентен да разглежда делото, тъй като подсъдимият не е бил народен представител и не е имал имунитет към момента на извършване на деянието (нещо, което му е било известно още когато е приел делото за разглеждане) и е изпратил отново делото в Пазарджик. Този ход обаче е неправилен, счетоха сега пазарджишките магистрати. СГС не е следвало да изпраща на свой ред делото по компетентност на Районния съд в Пазарджик, който съд преди това му го е изпратил по компетентност. При положение, че СГС е считал, че не е местно или родово компетентен да разгледа делото, е следвало да повдигне спор за подсъдност между него и Пазарджишкия районен съд, който да бъде решен от ВКС.

Известно е, че през есента на 2014-а главният прокурор поиска имунитета на Димитър Димитров и на още четирима народни представители, а нашият депутат съдейства това да се случи.

Върбан ВИЧЕВ

Времето

16.1°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 65%
Вятър: Ю-ЮИ / 11.1 kmh
Събота

8°C/21°C
Неделя

11°C/27°C
Понеделник

12°C/28°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви