Неделя, 22 Юли 2018

Последни новини

Именниците да почерпят

ПАЗАРДЖИК. Днес, на Илинден, имен ден в общината имат 1371...

Влади Въргала на...

Днес, от 19 часа, в салона на сцената на местното...

В понеделник отварят...

Става дума за жилищните сгради, на които им предстои саниране ПАЗАРДЖИК....

Премия от кмета...

Парична премия от 1000 лева връчи кметът Тодор Попов на...

От 1 до...

ПАЗАРДЖИК. От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) регулярно оповестяват актуална информация...

Почитат светеца Илия

  ЛЕСИЧОВО. Днес, на Илинден, жители и гости на общинското село...

Местните лични лекари:...

  Не наблюдаваме притеснения сред пациентите си заради блокираните лекарства за...

През май най-много...

През май 2018 г. в област Пазарджик са функционирали 51...

«
»
 

Дело срещу ексдепутата Димитров е в безтегловност

Вторник, 12 Декември 2017 13:21

Пазарджик го праща в София, оттам ни го връщат, ние пак им го препратихме

ПАЗАРДЖИК. Все още наказателното дело срещу бившия депутат Димитър Димитров не може да се гледа по същество, а пътува между съдилищата. Преди дни то влезе в Районния съд в Пазарджик, където бе изпратено от Софийския градски съд, но със свое разпореждане съдия Димитър Бишуров прекрати производството и на свой ред го върна на подателя. Той счете, че не са налице основанията за насрочване и разглеждане на делото в открито съдебно заседание, тъй като определението, с което Районният съд прекрати това дело на 17 ноември 2013-а, бе окончателно. А понеже съдът в Пазарджик е първият съд, който е изпратил делото по компетентност, то той не би могъл да повдигне понастоящем и спор за подсъдност пред ВКС. Това може да стори единствено СГС.

Да припомним, че през ноември 2013-а от Пазарджик делото бе пратено по компетентност на СГС, след като местният лидер на БСП стана депутат в 43-то Народно събрание. Определението на районните съдии влезе в сила. То не е отменено и понастоящем, а това би могъл да направи единствено Върховният касационен съд. Делото не може да бъде възобновено при тези условия, дори и да се образува под нов номер, както е в настоящия случай, след неговото препращане на Районния съд в Пазарджик от страна на СГС.

Припомняме, че Димитров е обвинен в противозаконно повреждане на ипотекирано имущество (чл. 216, ал. 1 от НК - унищожаване и повреждане на чужди вещи). Наказателното дело срещу бившия депутат от БСП и бивш общински лидер на столетницата е, че като земеделски производител на 14 септември 2012-а е разпоредил да бъде ожънат чужд имот в местността Горен Бостанлък край Априлци, засят предварително от него със слънчоглед. Според прокуратурата, при жътвата били унищожени орехови фиданки. Обвиняемият твърди, че не е издавал такова разпореждане и отрича обвинението по чл. 216 (1) от НК.

Наказателното дело срещу Димитров бе образувано през 2013-а, а след като Пазарджишкият районен съд е изпратил делото по компетентност на СГС, там е било образувано наказателно дело от общ характер с друг номер. СГС първоначално е постановил разпореждане от 19 януари 2015 г., с което е прекратил съдебното производство и е върнал делото на СГП за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения. Това разпореждане на съда обаче е било протестирано и отменено с определение на Софийския апелативен съд от 24 февруари 2015 г. След това съдията докладчик от СГС е постановил разпореждане от 16 март 2015 год., с което е приел за разглеждане делото и го насрочил в открито съдебно заседание. Впоследствие е бил даден ход на съдебното следствие и са провеждани множество съдебни заседания, в които са събирани доказателства. В съдебното заседание от септември тази година, след приемане на заключението на вещо лице по допусната експертиза, защита на подсъдимия е поискала да се даде ход на съдебните прения. Съдът обаче в този момент е счел, че не е компетентен да разглежда делото, тъй като подсъдимият не е бил народен представител и не е имал имунитет към момента на извършване на деянието (нещо, което му е било известно още когато е приел делото за разглеждане) и е изпратил отново делото в Пазарджик. Този ход обаче е неправилен, счетоха сега пазарджишките магистрати. СГС не е следвало да изпраща на свой ред делото по компетентност на Районния съд в Пазарджик, който съд преди това му го е изпратил по компетентност. При положение, че СГС е считал, че не е местно или родово компетентен да разгледа делото, е следвало да повдигне спор за подсъдност между него и Пазарджишкия районен съд, който да бъде решен от ВКС.

Известно е, че през есента на 2014-а главният прокурор поиска имунитета на Димитър Димитров и на още четирима народни представители, а нашият депутат съдейства това да се случи.

Върбан ВИЧЕВ
Времето

29.2°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 44%
Вятър: Източен / 4.5 kmh
Понеделник

19°C/31°C
Вторник

19°C/27°C
Сряда

19°C/29°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop