Петък, 20 Април 2018

Последни новини

Яни от “Фермата”...

Децата строиха къщи от дърво и бродираха български шевици ПАЗАРДЖИК. Късно...

50 години градим...

Уважаеми учители, бивши директори и учители, скъпи ученици, Изминаха 50 години...

Химическата гимназия на...

През 60-те и 70-те години на миналия век в България...

“Пазарджик пее” в...

Повече от 120 талантливи деца и младежки ще се съберат...

Децата влязоха в...

ПАЗАРДЖИК. Тази седмица официално бе прерязана лентата на обновената сграда...

Обмисля се: Национален...

ПАЗАРДЖИК. Около Гергьовден се очаква да приключи обновяването на парк...

Фонтанче на моста...

ПАЗАРДЖИК. До края на годината фонтан ще има и на...

Представят книгата на...

ПАЗАРДЖИК. От 16 часа на 18 април (четвъртък), в зала...

«
»

 

Не дават нашенец, уличен като част от бандата за фалшиви евро

Вторник, 19 Декември 2017 13:09

СОФИЯ. Софийският градски съд отказа да уважи искането за екстрадиция на Красимир Николов от Пазарджик, който бе задържан в последните дни на август по време на операция на ГДБОП, Бригадата за борба с банковите фалшификации към Националната банка на Испания и прокурори от българската Специализирана прокуратура. Спецпрокуратурата обвини двама българи за участие в международна група за разпространение на фалшиви евро в ЕС, а по време на съвместната специализирана операция на 21 август 2017 г., осъществена със съдействието на Европол и Евроджъст, в Испания бяха задържани 9 лица. Тогава бе оповестено, че е неутрализирана международна престъпна група за разпространение на фалшиви евро и банкноти на територията на ЕС и тя ще бъде съдена в Испания, а събраните доказателства тук ще бъдат изпратени в иберийското кралство.

Николов бе задържан на 21 август на Аерогара София при опит да изнесе от страната фалшиви банкноти на стойност 20 000 евро. Той е осъждан за обсебване и притежание на незаконно оръжие. По време на спецоперацията бяха претърсени четири адреса и един автомобил. В един от имотите бяха намерени и иззети около 100 000 лева в различна валута и огнестрелни оръжия.

Сега стана ясно, че още в края на август от испанския град Дениа е постъпила еврозаповед за арест от тамошния Следствен съд, а обвинението срещу нашенеца предвижда 12 години затвор по испанското законодателство. Преди дни състав на СГС отказа да уважи искането, защото то е закъсняло. Българската прокуратура е обвинила Николов за същото престъпление, а едно лице не може да бъде обект на две наказателни производства за едно и също престъпление.

„Разследването у нас срещу моя подзащитен ще разполага с по-голяма оперативност и процесуални възможности, заяви адвокат Иво Лулчев пред „Знаме”. А освен това срещу него има и висящо друго наказателно производство - то е в Районния съд в Пазарджик и е за управление в нетрезво състояние”, обясни адвокатът. Наша справка показа, че делото е по чл. 343б (1) от НК - за шофиране в пияно състояние с концентрация над 1,2 на хиляда, а престъплението е извършено в изпитателен срок.

Междувременно другият обвинен за участие в групата - Александър Т., е с парична гаранция от 10 000 лева.

Миро СИВКОВ

Времето

18°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 53%
Вятър: Ю-И / 2.9 kmh
Събота

8°C/21°C
Неделя

11°C/27°C
Понеделник

12°C/28°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви