Събота, 19 Януари 2019

Времето

1.1°C

Пазарджик

Значителна Облачност
Влажност: 74%
Вятър: Северен / 1.9 kmh
Неделя

1°C/7°C
Понеделник

3°C/10°C
Вторник

4°C/6°C
Сряда

3°C/9°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

Изгоря къща

Изгоря къща

В нощта срещу 16 януари, в 00:39 часа, в Оперативен...

«
»

 

Копи-пейст съдебни протоколи достойни за Айнщайн

Вторник, 19 Декември 2017 15:16

Едно от две заседания-близнаци в съда два пъти по-кратко от другото

ВЕЛИНГРАД. Копи-пейст практиката в съдебната система не е от вчера и чрезвичайната й употреба е обяснима. Понякога обаче се стига до куриозни примери. Ясно е, че без копи-пейст не може. Съдиите и прокурорите изчитат томове дела (най-пресният пример за обемната работа сега е делото „КТБ” с 1360 хиляди тома и 15 хиляди страници обвинителен акт), времето им е кът и когато делата са аналогични и еднотипни (било то заповедни производства, наказателни дела за кражба, граждански бракоразводни дела или търговски дела по несъстоятелност) се налага да се използват цели пасажи от старо дело вместо да се пише наново вече написаното в предишния протокол или решение. Когато пък делата са почти идентични и главният герой в тях (подсъдим, ищец, ответник и прочие) е един и същ, и дори се явява в съдебната зала в две поредни заседания за деня, сходствата биха били още повече. Понякога обаче тези съвпадения са толкова поразителни, че човек се усъмнява, че едни и същи действащи лица в съдебната зала са изговорили с точност богати пасажи досущ с правописните грешки и типично поставените препинателни знаци.

Дори започва да се пита дали наистина въпросните лица са били в залата

Такъв е случаят с главен герой-жалбоподател сериен бракониер. Преди време „Знаме” писа за известния във Високия район Румен М., който е хлъзгав като риба и налаганите му актове падат като круши в съда. Но пък бе осъден и за това, че се маскирал като полицай, след като намерил яке на „Охранителна полиция”. 42-годишният мъжът не крие роднинството си с двама прокурори, а според потърпевши рибари, дори парадира и заплашва с тях. В настоящия случай става дума за два протокола, в които той е в центъра на вниманието. Това са два протокола-близнаци, макар че едното от заседанията е продължило два пъти по-кратко от другия. Което показва, че

и юристи могат да вкарат в практиката теорията на относителността на Айнщайн

и без да са учили физика. Така например административно наказателно дело  492/2015 г., видно от протокола, започва в 13:30 часа и завършва в 13:50 часа, като продължителността му е 20 минути. Другото заседание по административно наказателно дело 491/2015 г. започва в 13:50 часа и завършва в 14:00 часа. Това може да е абсурдно от гледна точка на земните три измерения, в които живеем, но в съдебната система е напълно приемливо, коментират пред „Знаме” дългогодишни съдебни работници. Оказва се, че в съда времето може да тече по-бързо не заради отсъствието на по-силни гравитационни потенциали, а… заради липсата на време. Каква е практиката

По принцип протоколите се изготвят от съдебен секретар и са одобрени от съдията-председател на състава. Обичайно е в съдебна зала протоколистката да записва случващото се и след това въпросният протокол да се разпечата и да се окомплектова към делото след като се одобри от съдията. Съдията не дописва в него, а прави корекции на очевидни грешки, а при съмнение в дадена дума или фраза, може да се наложи да се изслушва записът от заседанието. В този случай последното явно не се е случило. Когато има две еднотипни дела, както във въпросния случай, практика е участниците в процеса да искат да си спестят време и вместо да повтарят подробните си съображения и аргументи, да се съгласят те да бъдат пренесени и в настоящото заседание. Нещо кощунствено за юристите от старата школа, но срещащо се днес.

Що се отнася до Велинградския съд, „Знаме” неведнъж е писал за

изключително голямата натовареност на районните съдии в курорта,

въпреки командировките на колегите им-магистрати от Пазарджишкия районен съд. Така че липсата на време, а не липсата на жалбоподателя-бракониер Румен М. в залата, е обяснението за въпросните „клонирани” протоколи.

Та Румен М. се жалва от глоби за незаконен улов на риба, наложени му от Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури. В съдебната зала актосъставителят разказва как е заловен нарушителят на бензиностанция в края на септември 2015 г., а в автомобила му имало около 50 кг риба без документи за улова и без лицензиран транспорт, както и мокра мрежа, скрита в отсека на двигателя. Двама свидетели потвърждават случилото се, а трети твърди, че същия ден с нарушителя били отишли в борсата на Драма, Гърция, както си били с ботуши и маскировъчни дрехи. Майката на Румен М. искала риба, която щяла да я прави в буркани. А от борсата жалбоподателят бил купил и мрежа за улов на риба, но не пазел касови бонове.

Клонинги

Протоколите са по шест машинописни страници всеки и са удивително еднакви. Набива се на очи пълният идентитет на самите показания на участниците в двете съдебни заседания. Едно към едно се повтаря сложната като конструкция и по-дълга от една машинописна страница пледоария на адвокат Йордан Аршинков в защита на доверителя му Румен М. Както и думите на началника на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, отдел „Южна България”, Христомир Копчев. Клонирани са и реплики и дуплики на участниците в процеса. Повторенията в дългите пасажи са не само в словореда, но и в правописните грешки като „толстолоп”, „некаква”, „отидо”, слети думи и изрази като „коли,за язовир”, „риба-” и „коли,след”. И на други места има повторения на сгрешена пунктуация или неволно пропуснати интервали. Единствената грешка, която не се повтаря е думата „известие”, защото явно на ръка във всеки протокол е писан различен номер при приемането на конкретното наказателно постановление по всяка от делата като доказателство. В единия протокол думата е „известине”, а в другия „известите”.

Това е само един от многото примери. В случая обаче

става дума за човек, който се хвали, че има магистратски чадър

след като е хващан многократно с мрежи, риба, че и лодка. За наличието на такъв чадър данни няма, но е факт, че Румен М. е шурей на прокурора от Районната прокуратура във Велинград Асен Палавеев (съпруг на сестрата на Румен М.), който пък е кумец на бившия пазарджишки прокурор Тодор Мерджанов, сега във Върховната административна прокуратура. Мерджанов бе разследван заради консултации и подпомагане на осъдена от Районния съд в Благоевград на 5 години и половина затвор за измами врачка Гюлшен Ходжа и на свой ред е кумец на бившия вицепрезидент Ангел Марин.

Факт е и това, че от април 2015-а насам на Румен М. са му съставяни пет акта по Закона за рибарството и аквакултурите, последвани от наказателни постановления, и по всички тях постановленията са отменяни от Районните съдилища в Пещера и във Велинград. Съответно, решенията на магистратите са потвърждавани в Административния съд. Това показа наша проверка след справка в отдела на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Пазарджик.

В горния случай за копирането на текста навярно има обективни причини. Дано да дочакаме времето, когато серийните бракониери ще бъдат не само съдени, но и осъждани по копи-пейст-процедурата.

Върбан ВИЧЕВ