Неделя, 21 Октомври 2018

Времето

19.3°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 52%
Вятър: И-ЮИ / 0 kmh
Понеделник

8°C/18°C
Вторник

6°C/18°C
Сряда

4°C/19°C
Четвъртък

4°C/13°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Инициативност и дисциплина търсят местните работодатели

Инициативност и дисциплина...

ПАЗАРДЖИК. Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие проведе...

Дадоха старта на лекоатлетическия крос “Златна есен 2018”

Дадоха старта на...

ПАЗАРДЖИК. В 13.30 часа днес, на Острова, стартира традиционният лекоатлетически...

Земеделци подават декларации за доходите си

Земеделци подават декларации...

ПАЗАРДЖИК. 816 земеделски производители от областта, получили субсидия през миналата...

Седмокласници учат музейно дело

Седмокласници учат музейно...

ПАНАГЮРИЩЕ. Седмокласниците от СУ “Нешо Бончев” ще обогатят историческите си...

Атанас Петров: Цяло лято събирах новите в "Хебър", но всички те бяха в моя списък

Атанас Петров: Цяло...

ПАЗАРДЖИК. Волейболният „Хебър” започва битката в Суперлигата в днес -...

Кметът Попов към лекарите: Благодаря ви за всеотдайността и спасените животи!

Кметът Попов към...

ДО РЕГИОНАЛНАТА КОЛЕГИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ГР. ПАЗАРДЖИК   ДО УПРАВИТЕЛИТЕ И ЛЕКАРИТЕ В...

Каратеките на “Тонус-спорт” пак с медали на Световната купа

Каратеките на “Тонус-спорт”...

КИШИНЕВ. И тази година пазарджишкият СК „Тонус-спорт" направи фурор на...

Плувците на “Каменград” с пет международни медала

Плувците на “Каменград”...

БУРГАС. Панагюрският плувен клуб „Каменград” също блесна на международния турнир...

Годишната изложба на Представителството на СБХ

Годишната изложба на...

ПАЗАРДЖИК. Вчера в художествената галерия “Георги Машев” бе открита годишната...

12 нарушения на паяците засече КАТ

12 нарушения на...

От юни досега   ПАЗАРДЖИК. Преди няколко седмици в Областната дирекция на...

«
»

Копи-пейст съдебни протоколи достойни за Айнщайн

Вторник, 19 Декември 2017 15:16

Едно от две заседания-близнаци в съда два пъти по-кратко от другото

ВЕЛИНГРАД. Копи-пейст практиката в съдебната система не е от вчера и чрезвичайната й употреба е обяснима. Понякога обаче се стига до куриозни примери. Ясно е, че без копи-пейст не може. Съдиите и прокурорите изчитат томове дела (най-пресният пример за обемната работа сега е делото „КТБ” с 1360 хиляди тома и 15 хиляди страници обвинителен акт), времето им е кът и когато делата са аналогични и еднотипни (било то заповедни производства, наказателни дела за кражба, граждански бракоразводни дела или търговски дела по несъстоятелност) се налага да се използват цели пасажи от старо дело вместо да се пише наново вече написаното в предишния протокол или решение. Когато пък делата са почти идентични и главният герой в тях (подсъдим, ищец, ответник и прочие) е един и същ, и дори се явява в съдебната зала в две поредни заседания за деня, сходствата биха били още повече. Понякога обаче тези съвпадения са толкова поразителни, че човек се усъмнява, че едни и същи действащи лица в съдебната зала са изговорили с точност богати пасажи досущ с правописните грешки и типично поставените препинателни знаци.

Дори започва да се пита дали наистина въпросните лица са били в залата

Такъв е случаят с главен герой-жалбоподател сериен бракониер. Преди време „Знаме” писа за известния във Високия район Румен М., който е хлъзгав като риба и налаганите му актове падат като круши в съда. Но пък бе осъден и за това, че се маскирал като полицай, след като намерил яке на „Охранителна полиция”. 42-годишният мъжът не крие роднинството си с двама прокурори, а според потърпевши рибари, дори парадира и заплашва с тях. В настоящия случай става дума за два протокола, в които той е в центъра на вниманието. Това са два протокола-близнаци, макар че едното от заседанията е продължило два пъти по-кратко от другия. Което показва, че

и юристи могат да вкарат в практиката теорията на относителността на Айнщайн

и без да са учили физика. Така например административно наказателно дело  492/2015 г., видно от протокола, започва в 13:30 часа и завършва в 13:50 часа, като продължителността му е 20 минути. Другото заседание по административно наказателно дело 491/2015 г. започва в 13:50 часа и завършва в 14:00 часа. Това може да е абсурдно от гледна точка на земните три измерения, в които живеем, но в съдебната система е напълно приемливо, коментират пред „Знаме” дългогодишни съдебни работници. Оказва се, че в съда времето може да тече по-бързо не заради отсъствието на по-силни гравитационни потенциали, а… заради липсата на време. Каква е практиката

По принцип протоколите се изготвят от съдебен секретар и са одобрени от съдията-председател на състава. Обичайно е в съдебна зала протоколистката да записва случващото се и след това въпросният протокол да се разпечата и да се окомплектова към делото след като се одобри от съдията. Съдията не дописва в него, а прави корекции на очевидни грешки, а при съмнение в дадена дума или фраза, може да се наложи да се изслушва записът от заседанието. В този случай последното явно не се е случило. Когато има две еднотипни дела, както във въпросния случай, практика е участниците в процеса да искат да си спестят време и вместо да повтарят подробните си съображения и аргументи, да се съгласят те да бъдат пренесени и в настоящото заседание. Нещо кощунствено за юристите от старата школа, но срещащо се днес.

Що се отнася до Велинградския съд, „Знаме” неведнъж е писал за

изключително голямата натовареност на районните съдии в курорта,

въпреки командировките на колегите им-магистрати от Пазарджишкия районен съд. Така че липсата на време, а не липсата на жалбоподателя-бракониер Румен М. в залата, е обяснението за въпросните „клонирани” протоколи.

Та Румен М. се жалва от глоби за незаконен улов на риба, наложени му от Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури. В съдебната зала актосъставителят разказва как е заловен нарушителят на бензиностанция в края на септември 2015 г., а в автомобила му имало около 50 кг риба без документи за улова и без лицензиран транспорт, както и мокра мрежа, скрита в отсека на двигателя. Двама свидетели потвърждават случилото се, а трети твърди, че същия ден с нарушителя били отишли в борсата на Драма, Гърция, както си били с ботуши и маскировъчни дрехи. Майката на Румен М. искала риба, която щяла да я прави в буркани. А от борсата жалбоподателят бил купил и мрежа за улов на риба, но не пазел касови бонове.

Клонинги

Протоколите са по шест машинописни страници всеки и са удивително еднакви. Набива се на очи пълният идентитет на самите показания на участниците в двете съдебни заседания. Едно към едно се повтаря сложната като конструкция и по-дълга от една машинописна страница пледоария на адвокат Йордан Аршинков в защита на доверителя му Румен М. Както и думите на началника на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, отдел „Южна България”, Христомир Копчев. Клонирани са и реплики и дуплики на участниците в процеса. Повторенията в дългите пасажи са не само в словореда, но и в правописните грешки като „толстолоп”, „некаква”, „отидо”, слети думи и изрази като „коли,за язовир”, „риба-” и „коли,след”. И на други места има повторения на сгрешена пунктуация или неволно пропуснати интервали. Единствената грешка, която не се повтаря е думата „известие”, защото явно на ръка във всеки протокол е писан различен номер при приемането на конкретното наказателно постановление по всяка от делата като доказателство. В единия протокол думата е „известине”, а в другия „известите”.

Това е само един от многото примери. В случая обаче

става дума за човек, който се хвали, че има магистратски чадър

след като е хващан многократно с мрежи, риба, че и лодка. За наличието на такъв чадър данни няма, но е факт, че Румен М. е шурей на прокурора от Районната прокуратура във Велинград Асен Палавеев (съпруг на сестрата на Румен М.), който пък е кумец на бившия пазарджишки прокурор Тодор Мерджанов, сега във Върховната административна прокуратура. Мерджанов бе разследван заради консултации и подпомагане на осъдена от Районния съд в Благоевград на 5 години и половина затвор за измами врачка Гюлшен Ходжа и на свой ред е кумец на бившия вицепрезидент Ангел Марин.

Факт е и това, че от април 2015-а насам на Румен М. са му съставяни пет акта по Закона за рибарството и аквакултурите, последвани от наказателни постановления, и по всички тях постановленията са отменяни от Районните съдилища в Пещера и във Велинград. Съответно, решенията на магистратите са потвърждавани в Административния съд. Това показа наша проверка след справка в отдела на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Пазарджик.

В горния случай за копирането на текста навярно има обективни причини. Дано да дочакаме времето, когато серийните бракониери ще бъдат не само съдени, но и осъждани по копи-пейст-процедурата.

Върбан ВИЧЕВ