Сряда, 19 Декември 2018

Времето

4°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 68%
Вятър: З-СЗ / 14.8 kmh
Четвъртък

-3°C/3°C
Петък

-2°C/7°C
Събота

2°C/11°C
Неделя

-1°C/13°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Учители: Коледни бонуси от 2400 лева си дават директорките ни!

Учители: Коледни бонуси...

Няма да коментираме цифри, защото не са окончателни, отвръщат от...

Кметът поздрави абсолютния балкански шампион по културизъм

Кметът поздрави абсолютния...

ПАЗАРДЖИК. Парична премия за спортните си постижения получи Ангел Данчев...

Нури от “Фермата” бе гост на кмета Неби Бозов

Нури от “Фермата”...

СЪРНИЦА. Днес Нури Семерджиев бе гост на кмета на най-младата...

Изгоря суши бар

Изгоря суши бар

ПАЗАРДЖИК. На осем сигнала са реагирали огнеборците в областта през...

Мая Павлова от екипа на филма “Тихия ангел”: Душата на Дядо Добри беше проводник между света на хората и този на ангелите

Мая Павлова от...

  Музиканти от „Ку-ку бенд” ще свирят на премиерата в НДК Дойде...

Михаела Златанова със сребро и бронз от Кипър

Михаела Златанова със...

  НИКОЗИЯ. С два медала - сребърен и бронзов, се поздрави...

Отчитането на тока по празниците – по редовния график

Отчитането на тока...

Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници „Електроразпределение Юг“...

Д-р Красимира Чачова-Ранчева е новият управител на МБАЛ “Уни Хоспитал"

Д-р Красимира Чачова-Ранчева...

ПАНАГЮРИЩЕ. Д-р Красимира Чачова-Ранчева бе избрана за управител на болницата...

Детската площадка на улица “Димитър Греков” и “Антим 1”  ще бъде завършена до март

Детската площадка на...

  ПАЗАРДЖИК. Детската площадка на улица ''Димитър Греков'' и ''Антим 1''...

Мажоретките се върнаха с награди от Банско

Мажоретките се върнаха...

С награди от международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда” се...

«
»


Крадла остави болен на улицата, продаде му къщите

Сряда, 04 Април 2018 03:00
В този блок на "Мария Луиза" е продаденият едва за 35 хиляди лева апартамент В този блок на "Мария Луиза" е продаденият едва за 35 хиляди лева апартамент

 

Три нейни приятелки са погнати за лъжесвидетелство, роднини искат отмяна на сделките

ПАЗАРДЖИК. Измамничка продала апартамент, две къщи и всички останали имоти на психично болен човек и в момента той няма нищо на свое име. Все още живее в единия от апартаментите, но всеки момент може да бъде изгонен.

Сега 46-годишната Екатерина Х. получи окончателно две години условно лишаване от свобода от съда при 5-годишен изпитателен срок. Но не е върнала нито недвижимото имущество на Х. М., нито пък му е дала стотинка от над 70-те хиляди лева, колкото са изчислени щетите по нотариалните актове на покупко-продажбите. Реално обаче ужилването е за повече пари, защото е известна практиката пред нотариус да се пишат по-малки суми, за да се намали дължимият налог.

В съдебната зала се видя, че състоянието на Х. М.

не позволява да бъде разпитван като свидетел и да дава достоверни показания,

както и че не може сам да защитава правата си като пострадал в хода на наказателното производство. По тази причина в хода на производството на мъжа бе назначен особен представител. А прокурорът от Районна прокуратура-Пазарджик Борислав Панчов внесе искова молба в Окръжния съд по чл. 336, ал. 1 от ГПК за поставянето на Х.М. под пълно запрещение и съответно за учредяване на настойничество от кмета на община Пазарджик с оглед защита на неговите права и интереси. Ако магистратите преценят, ще го обявят за недееспособен и ще го насочат към настойнически съвет към община Пазарджик, който ще му определи настойник. Междувременно две от три жени, лъжесвидетелствали пред нотариус, че земеделските земи единствено се стопанисват от болния мъж, сега са осъдени за лъжесвидетелство. Третата е в чужбина и делото срещу нея е спряно, докато бъде открита и призована.

Лакомията човешка явно няма граници. Въпросната Екатерина не е близка на Х. М., но решила

да се възползва от страдащия от параноидна шизофрения мъж

Тя е омъжена, неосъждана, със средно образование, работеща.

През лятото на 2015-а тя се завъртяла около мъжа и изявила готовност да се грижи за него. Уверила го, че най-добре ще управлява имуществото му.

Мъжът бил в изключително тежко състояние. Още от 2001 г. станал подозрителен, опасявал се, че искат да го тровят, че го облъчват, от време на време бил силно страхово напрегнат, стрелял с прашка,

купил си бронежилетка и газов пистолет, за да се отбранява

Поради това бил настанен за лечение в психиатрията в Пловдив. След изписването му отказал прием на медикаменти и състоянието му отново се влошило и бил хоспитализиран последователно през 2006 г., 2009 г., 2010 г. и 2011 г. в Държавната психиатрична болница в Пазарджик… При срещата си с Екатерина, Х. М. не осъзнавал какво точно става, подписал всичко, което тя му дала. Макар да не бил на себе си, ходел в нотариални кантори, а там явно не правело впечатление в какво състояние е.

Крадлата била упълномощена с нотариално заверено пълномощно от 24 юли 2015 г. от нотариус Анета Илкова да открива от името на Х. М. банкови сметки в банките ОББ АД и банка ДСК, да го представлява пред тях и подписва и извършва от негово име и за негова сметка разпоредителни сделки и действия с откритите на негово име банкови сметки. Както и я е упълномощил да се разпорежда с негови недвижими имоти. И Катя се възползвала от това. В началото на ноември 2015 г., Х. М. я упълномощил пред нотариус Наташа Хантова в Пазарджик да го представлява пред нотариус и да се разпорежда с няколко имота край Ивайло и Сарая - овощна градина, нива и оризища, оценени на 9500 лева.

Нивите си намерили нови собственици, в някои от случаите още в същия ден, когато е подпечатано пълномощното.

Каква била идеята на престъпничката?

По отношение на общите наследствени земеделски земи, за които пострадалият все още не притежавал надлежен документ за собственост, Екатерина Х. трябвало първо да организира процедура по придобиването им въз основа на придобивна давност от името на Х. М. и едва след това да ги продаде. Поради по-голяма стойност на друга част от имотите, било необходимо да бъде открита банкова сметка, по която да се превеждат парите, а след това да бъдат изтеглени от подсъдимата.

Схемата работела отлично. През януари 2016-а

продала апартамента на болния - на бул. „Княгиня Мария Луиза“

Жилището е със застроена площ 103.19 кв. м ведно с избено помещение за 35 хиляди лева (по документи).

Апетитът обаче идва с яденето, затова на 29 юни 2016 г.в офиса на нотариус Наташа Хантова било скрепено пълномощно, с което Екатерина можела да се разпорежда с четири ниви, три лозя и една овощна градина в землището на Церово, оценени на 2340 лева, но продадени със сигурност за повече пари месец по-късно.

Психично болният мъж продължил често да ходи при нотариуси. Така на 19 юли 2016 г. пред нотариус Нели Ивчева той дал право на мошеничката да управлява негов поземлен имот в Церово, за който е отреден УПИ с площ от 744 кв. м ведно с построените в него двуетажна масивна жилищна сграда със застроена площ от 41 кв. м.,  едноетажна масивна сграда със застроена площ от 25 кв. м. и едноетажна масивна сграда със застроена площ от 8 кв. м.

Тази къща с двор била продадена от Екатерина

при нотариус Юлия Ваклинова малко по-късно.

На 1 юли 2016 г. при нотариус Хантова било заверено ново пълномощно. За една втора  идеална част от първи етаж на двуетажна жилищна сграда със застроена площ от 112 кв. м. на ул. „Ст. Захариев“ заедно с една втора идеална част от двор. И това парче от „баницата” било продадено на 1 септември същата година. За 19 хиляди лева, поне на хартия.

Наред с тези измами, Екатерина Х. бе осъдена и за това, че в периода януари-февруари 2016 г. в Пазарджик, в съучастие като подбудител умишлено е склонила три жени

съзнателно да излъжат като свидетели по нотариални дела за извършване на обстоятелствена проверка, за констатиране право на собственост по давност. Те потвърдили неистина пред нотариус Милена Минкова в Пазарджик, че познават болния повече от 10 години и че той бил владял сам за себе си земеделски земи край Ивайло и Сарая, че ги бил работел лично, имал и работници. Както и че никой от другите наследници не ги обработва и владее и не предявява претенции към тях.

Въпросните наследници пък (те са далечни роднини на Х. М.)

сега са завели дела, за да обявят сделките за нищожни,

но дали съдът ще удовлетвори молбата им или ще приеме, че те вече се владеят от добросъвестни купувачи, е друг въпрос. Безспорното е само, че Екатерина Х. е много далеч от понятието „добросъвестен”.

Тъжното е, че много хора по веригата, имали досег със схемата, останали безучастни и дори съдействали тя да се случи. Така например една от лъжесвидетелките, Н. Думанова, след като се съгласила да излъже пред нотариус, поръчала на пазарджишки адвокат да придвижи документите по-нататък, което той направил, като се снабдил с опис на имотите от ОС „Земеделие“, удостоверения от община Пазарджик. И ги подал заедно с молби-декларации от името на пострадалия (без да са му дадени лично от него) до кметовете на Сарая и Ивайло…

Възпитателната работа с условно осъдената се възлага на Наблюдателната комисия при община Пазарджик. Тя трябва да възстанови парите, които са точно 70 140 лева, но едва ли ще го стори.

Върбан ВИЧЕВ