Вторник, 17 Юли 2018

Последни новини

Новата училищна директорка...

  БАТАК. Преди дни приключи конкурсът за избор на директори в...

Тринайсет мозаисти измайсториха...

  СТАРА ЗАГОРА. Третото национално биенале под наслов “Мозайката днес” се...

Наш художник в...

  ПАНАГЮРИЩЕ-ТОРИНО. Днес във вила “Аморети” в италианския град Торино ще...

На гайдарското надсвирване...

  РАВНОГОР. На 14 и 15 юли каба гайди огласиха местността...

Олимпийските шампиони и...

Seamaster2018ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open е с рекордния за...

Очакват Мая Манолова...

ПАЗАРДЖИК. На 10 юли в областния град започна подписка в...

“Чудесия” отново с...

ПАНАГЮРИЩЕ. Представителният танцов състав „Чудесия” към Младежкия дом в Пазарджик...

Напушени и на...

  Освен водачи на градус, униформените в областта са засекли и...

«
»
 

Адвокати: Затворът за “Палките” дойде като гръм от ясно небе

Вторник, 15 Май 2018 12:13

Ефективната присъда на осем от подсъдимите пътни полицаи по делото „Палките” изненада защитата. „Ще обжалваме”, категорични са адвокатите. „Тази присъда е абсолютна изненада, защото обвинението не почива на никакви факти. Всичко е като къщичка от кибритени клечки!”

Това е първа по рода си ефективна присъда по делото срещу катаджиите, които преди 7 години бяха арестувани при акция „Палките“ и обвинени за искани подкупи от шофьори. То на три пъти бе връщано на прокуратурата а в края на 2016-а Специализираният наказателен съд оправда 12-те подсъдими. Сега обаче Апелативният спецнаказателен съд даде на осем от подсъдимите решетки – 4 години и 3 години. Плюс забрана осъдените да заемат длъжност в МВР за 5 години, както и да платят глоби от по 3-4 хиляди лева.

Четирима са оправданите – това са пловдивчаните Илия Пърличков, Наско Ставрев и Здравко Тодоров, както и пазарджишкият им колега Илия Араланов.

Самият Араланов обаче, според прокуратурата, е част от организирана престъпна група заедно със Стоян Илиев, Петър Михайлов, Георги Бодуров, Петър Костадинов, Марин Енджов, Иво Даскалов, Георги Георгиев, Илия Сотиров, Наско Ставрев, Илия Пърличков, Здравко Тодоров и Иван Араланов.

„Знаме” първи писа, че разследването започна по сигнали на рекетирани шофьори, от които полицаите искали между 20 и 50 лева и областният всекидневник първи изнасяше подробности по разследването, осветено от „Вътрешна сигурност”. В разкриването на схемата участваха полицаи под прикритие, използвани бяха и специални разузнавателни средства, а акцията по задържането им беше кръстена „Палките“, защото катаджиите криели парите от подкупи в полицейските палки.

Обвинението се базираше и на специални разузнавателни средства – скрити камери документираха записи на 47 диска, на които обаче впоследствие не се виждаше нищо съществено, защото нямаха звук и не се виждаше какво правят полицаите от гърдите надолу.

(Зн)
Времето

19.5°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 70%
Вятър: Ю-З / 3.7 kmh
Сряда

19°C/29°C
Четвъртък

19°C/27°C
Петък

19°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop