Понеделник, 18 Юни 2018Последни новини

Неби Бозов: Честит...

Скъпи съграждани, жители на общината! Поздравявам Ви най-сърдечно с днешния мюсюлмански...

Първолаци написаха първата...

ВЕЛИНГРАД. На 31 май малките ученици от първи „в” клас...

Областният съвет за...

    Под председателството на областния управител на Пазарджик Стефан Мирев се...

Отиде си д-р...

ПАЗАРДЖИК. След боледуване днес е починал д-р Емил Тричков, дългогодишен...

Тази вечер „Приятели”-те...

ПАЗАРДЖИК. Тази вечер, от 19 часа, любителите-актьори от Младежки театър...

Какво да правим...

Всяка година в края на лятото се разразяват гръмотевични бури...

Очаква се до...

във водата от водоизточниците „Легоринец” и „Суха лъка”. Водоподаването от...

Цял месец Бирен...

Бир Фест, Бир понг и различни банди забавляват между мачовете ПАЗАРДЖИК....

«
»

3 години и 4 месеца затвор за Лазар Влайков

Сряда, 30 Май 2018 14:33

 

На 3 години и 4 месеца затвор ефективно бе осъден бившият председател на Общинския съвет в Септември 45-годишния Лазар Влайков. Присъдата бе постановена от тричленен състав на Районния съд с председател Стела Михайлова и не е окончателна. Да припомним, че Влайков е обвинен за това, че на 31 август 2017 година в село Виноградец е държал пистолет „Глок“ и 45 броя боеприпаси като не е взел необходимите мерки за сигурност – не ги е държал в метална каса в дома си, взел е оръжието и боеприпасите, занесъл ги е в заведение, употребявал ги е открито и е оставил пистолета без надзор в ръцете на различни лица. И в резултат на това 6-годишният Юри прострелял и убил Наско Тонкев.

Делото мина по съкратената съдебна процедура, а изненадващо почернените близки нямаха против. Впоследствие те обясниха пред „Знаме”, че и да вярват, и да не вярват, в експертизите, според които категорично е доказано, че Влайков не е стрелял по Наско Тонкев, няма какво да направят.

Лазар Влайков пък се заяде с адвоката на почернените близки в последната си дума пред съда за това, че бъркал две различни оръжия в опита си да манипулира съда и да го изкара, че е укрил патрони. „Съжалявам, но колкото и да искам, не мога да върна времето назад”, заяви Влайков пред съдебния състав.

Защитата пледираше за условна присъда, а съпругата и дъщерята на убития – Павлина и Деница Тонкеви, искаха максимума. Наказателният кодекс предвижда от 3 до 10 години, но тъй като делото се гледа като т. нар. „съкратено съдебно следствие”, автоматично подсъдимият получава редуциране на наказанието с една трета. Затова прокуратурата пледира за 4 години затвор и по всяка вероятност ще бъде единствената страна по делото, която няма да атакува решението в Окръжния съд през следващите 15 дни.

Адвокат Панкова заяви, че е спорно обвинението на прокуратурата. „Клиентът ми не е могъл да спази закона, защото в заведението не е имало каса за съхранение на оръжието. В закона никъде не се казва, че трябва да държиш оръжието си заключено вкъщи. Той е отговорен човек. Започнал е да показва отношение към случилото се още след този инцидент. Два-три дни след инцидента е свикал извънредна сесия на Общинския съвет и си е подал оставката. Той с охота участваше в следствения експеримент. Трудово ангажиран е, а даже да има заявителски материали срещу него, те са прекратени. Не виждам негативни,напротив, многобройни смекчаващи вината обстоятелства”, заяви защитничката. Още преди да довърши речта си Павлина Тонкева не издържа и излезе от залата. Тя и дъщеря й неведнъж са казвали, че след инцидента Лазар Влайков не е направил никакви опити да изрази съболезнованията си или съжаление.

Прокурорът същевременно подчерта, че Влайков е отказал първоначално да бъде тестван за алкохол и дрога. Едва в 3,22 часа на 2 септември бил тестван с дрегер и уредът отчел 0,76 промила, което ще рече, че е извършил деянието в пияно състояние (защитата оспори това с мотива, че може алкохолът да е погълнат след „инцидента”. Той бил тестван и с дрога тест и резултатът бил положителен за амфетамин и метамфетамин. Към 6 часа на същата дата от полицейското управление бил донесен и дрегер за дрога и отчел отрицателен резултат.

В съдебната зала стана ясно, че не може да бъде установено какъв е механизмът на натискане на спусъка. Нито това как оръжието се е озовало в ръцете на  6-годишния Юри. Той не можел да посочи кой му е дал пищова и бъркал лица и имена. Освен това още в хода на досъдебното производство майката на Юриписмено декларирала, че не позволява синът й да бъде включван в каквито и да е било действия на разследването. И така той не е участвал в следствения експеримент.
Времето

18.6°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 79%
Вятър: З-СЗ / 1.9 kmh
Четвъртък

-2°C/9°C
Петък

-1°C/11°C
Събота

1°C/10°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop