Понеделник, 22 Октомври 2018

Времето

12.5°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 88%
Вятър: С-И / 1.9 kmh
Вторник

6°C/18°C
Сряда

5°C/20°C
Четвъртък

3°C/14°C
Петък

4°C/21°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Инициативност и дисциплина търсят местните работодатели

Инициативност и дисциплина...

ПАЗАРДЖИК. Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие проведе...

Дадоха старта на лекоатлетическия крос “Златна есен 2018”

Дадоха старта на...

ПАЗАРДЖИК. В 13.30 часа днес, на Острова, стартира традиционният лекоатлетически...

Земеделци подават декларации за доходите си

Земеделци подават декларации...

ПАЗАРДЖИК. 816 земеделски производители от областта, получили субсидия през миналата...

Седмокласници учат музейно дело

Седмокласници учат музейно...

ПАНАГЮРИЩЕ. Седмокласниците от СУ “Нешо Бончев” ще обогатят историческите си...

Атанас Петров: Цяло лято събирах новите в "Хебър", но всички те бяха в моя списък

Атанас Петров: Цяло...

ПАЗАРДЖИК. Волейболният „Хебър” започва битката в Суперлигата в днес -...

Кметът Попов към лекарите: Благодаря ви за всеотдайността и спасените животи!

Кметът Попов към...

ДО РЕГИОНАЛНАТА КОЛЕГИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ГР. ПАЗАРДЖИК   ДО УПРАВИТЕЛИТЕ И ЛЕКАРИТЕ В...

Каратеките на “Тонус-спорт” пак с медали на Световната купа

Каратеките на “Тонус-спорт”...

КИШИНЕВ. И тази година пазарджишкият СК „Тонус-спорт" направи фурор на...

Плувците на “Каменград” с пет международни медала

Плувците на “Каменград”...

БУРГАС. Панагюрският плувен клуб „Каменград” също блесна на международния турнир...

Годишната изложба на Представителството на СБХ

Годишната изложба на...

ПАЗАРДЖИК. Вчера в художествената галерия “Георги Машев” бе открита годишната...

12 нарушения на паяците засече КАТ

12 нарушения на...

От юни досега   ПАЗАРДЖИК. Преди няколко седмици в Областната дирекция на...

«
»

3 години и 4 месеца затвор за Лазар Влайков

Сряда, 30 Май 2018 14:33

 

На 3 години и 4 месеца затвор ефективно бе осъден бившият председател на Общинския съвет в Септември 45-годишния Лазар Влайков. Присъдата бе постановена от тричленен състав на Районния съд с председател Стела Михайлова и не е окончателна. Да припомним, че Влайков е обвинен за това, че на 31 август 2017 година в село Виноградец е държал пистолет „Глок“ и 45 броя боеприпаси като не е взел необходимите мерки за сигурност – не ги е държал в метална каса в дома си, взел е оръжието и боеприпасите, занесъл ги е в заведение, употребявал ги е открито и е оставил пистолета без надзор в ръцете на различни лица. И в резултат на това 6-годишният Юри прострелял и убил Наско Тонкев.

Делото мина по съкратената съдебна процедура, а изненадващо почернените близки нямаха против. Впоследствие те обясниха пред „Знаме”, че и да вярват, и да не вярват, в експертизите, според които категорично е доказано, че Влайков не е стрелял по Наско Тонкев, няма какво да направят.

Лазар Влайков пък се заяде с адвоката на почернените близки в последната си дума пред съда за това, че бъркал две различни оръжия в опита си да манипулира съда и да го изкара, че е укрил патрони. „Съжалявам, но колкото и да искам, не мога да върна времето назад”, заяви Влайков пред съдебния състав.

Защитата пледираше за условна присъда, а съпругата и дъщерята на убития – Павлина и Деница Тонкеви, искаха максимума. Наказателният кодекс предвижда от 3 до 10 години, но тъй като делото се гледа като т. нар. „съкратено съдебно следствие”, автоматично подсъдимият получава редуциране на наказанието с една трета. Затова прокуратурата пледира за 4 години затвор и по всяка вероятност ще бъде единствената страна по делото, която няма да атакува решението в Окръжния съд през следващите 15 дни.

Адвокат Панкова заяви, че е спорно обвинението на прокуратурата. „Клиентът ми не е могъл да спази закона, защото в заведението не е имало каса за съхранение на оръжието. В закона никъде не се казва, че трябва да държиш оръжието си заключено вкъщи. Той е отговорен човек. Започнал е да показва отношение към случилото се още след този инцидент. Два-три дни след инцидента е свикал извънредна сесия на Общинския съвет и си е подал оставката. Той с охота участваше в следствения експеримент. Трудово ангажиран е, а даже да има заявителски материали срещу него, те са прекратени. Не виждам негативни,напротив, многобройни смекчаващи вината обстоятелства”, заяви защитничката. Още преди да довърши речта си Павлина Тонкева не издържа и излезе от залата. Тя и дъщеря й неведнъж са казвали, че след инцидента Лазар Влайков не е направил никакви опити да изрази съболезнованията си или съжаление.

Прокурорът същевременно подчерта, че Влайков е отказал първоначално да бъде тестван за алкохол и дрога. Едва в 3,22 часа на 2 септември бил тестван с дрегер и уредът отчел 0,76 промила, което ще рече, че е извършил деянието в пияно състояние (защитата оспори това с мотива, че може алкохолът да е погълнат след „инцидента”. Той бил тестван и с дрога тест и резултатът бил положителен за амфетамин и метамфетамин. Към 6 часа на същата дата от полицейското управление бил донесен и дрегер за дрога и отчел отрицателен резултат.

В съдебната зала стана ясно, че не може да бъде установено какъв е механизмът на натискане на спусъка. Нито това как оръжието се е озовало в ръцете на  6-годишния Юри. Той не можел да посочи кой му е дал пищова и бъркал лица и имена. Освен това още в хода на досъдебното производство майката на Юриписмено декларирала, че не позволява синът й да бъде включван в каквито и да е било действия на разследването. И така той не е участвал в следствения експеримент.