Понеделник, 22 Октомври 2018

Времето

12.5°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 88%
Вятър: С-И / 1.9 kmh
Вторник

6°C/18°C
Сряда

5°C/20°C
Четвъртък

3°C/14°C
Петък

4°C/21°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Инициативност и дисциплина търсят местните работодатели

Инициативност и дисциплина...

ПАЗАРДЖИК. Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие проведе...

Дадоха старта на лекоатлетическия крос “Златна есен 2018”

Дадоха старта на...

ПАЗАРДЖИК. В 13.30 часа днес, на Острова, стартира традиционният лекоатлетически...

Земеделци подават декларации за доходите си

Земеделци подават декларации...

ПАЗАРДЖИК. 816 земеделски производители от областта, получили субсидия през миналата...

Седмокласници учат музейно дело

Седмокласници учат музейно...

ПАНАГЮРИЩЕ. Седмокласниците от СУ “Нешо Бончев” ще обогатят историческите си...

Атанас Петров: Цяло лято събирах новите в "Хебър", но всички те бяха в моя списък

Атанас Петров: Цяло...

ПАЗАРДЖИК. Волейболният „Хебър” започва битката в Суперлигата в днес -...

Кметът Попов към лекарите: Благодаря ви за всеотдайността и спасените животи!

Кметът Попов към...

ДО РЕГИОНАЛНАТА КОЛЕГИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ГР. ПАЗАРДЖИК   ДО УПРАВИТЕЛИТЕ И ЛЕКАРИТЕ В...

Каратеките на “Тонус-спорт” пак с медали на Световната купа

Каратеките на “Тонус-спорт”...

КИШИНЕВ. И тази година пазарджишкият СК „Тонус-спорт" направи фурор на...

Плувците на “Каменград” с пет международни медала

Плувците на “Каменград”...

БУРГАС. Панагюрският плувен клуб „Каменград” също блесна на международния турнир...

Годишната изложба на Представителството на СБХ

Годишната изложба на...

ПАЗАРДЖИК. Вчера в художествената галерия “Георги Машев” бе открита годишната...

12 нарушения на паяците засече КАТ

12 нарушения на...

От юни досега   ПАЗАРДЖИК. Преди няколко седмици в Областната дирекция на...

«
»

Делото “Лазар Влайков” е пълно с бели петна

Понеделник, 04 Юни 2018 14:57

 

Губят ли се патрони по делото „Лазар Влайков” и изстреля ли патроните си прокуратурата достатъчно ефикасно по казуса, за да осветли действителната фактологическа обстановка? Факт е, че се изгуби ценно време от разследването, което пък стана причина 13-те експертизи по делото да нямат достатъчна тежест пред обществото и дори да се прокрадват мнения, че те спасяват честта на прокуратурата. По-пристрастните направо казват, че спасяват честта на самия Влайков. Манипулирани ли са свидетели и укрити ли са доказателства? Помним как това дело отиде в Пловдив след като главният прокурор навика нашите обвинители за забавянето с цяла седмица на образуването на обвинение спрямо бившия председател на Общинския съвет в Септември. Впоследствие Влайков бе оставен окончателно като общински съветник от ВАС, а прокуратурата под тепетата направи куп експертизи. Те трябваше да установят има ли не само косвен пръст Влайков в убийството на 47-годишният Наско Тонкев, а и пръст на спусъка. Ресторантьорът бе застрелян на 31 август с пистолет „Глок  21“, собственост на Влайков, по време на рождения ден на 6-годишния му племенник Юри, като бе обявено, че детето е стреляло.

Стана ясно, че не става ясно

В съдебната зала стана ясно, че не може да бъде установено какъв е механизмът на натискане на спусъка. Нито това как оръжието се е озовало в ръцете детето. То не можело да посочи кой му е дал пищова и бъркал лица и имена. Освен това още в хода на досъдебното производство майката на Юри писмено декларирала, че не позволява синът й да бъде включван в каквито и да е било действия на разследването. И така той не е участвал в следствения експеримент.

45-годишният мъж от Виноградец е обвинен за това, че като е държал огнестрелно оръжие, не е взел мерки за сигурност, поради което последвало причиняване на смърт, като не е искал и не е допускал това - престъпление по чл.338 ал.3 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.

В сряда Влайков бе осъден от Районния съд в Пазарджик на 3 години и 4 месеца ефективно лишаване от свобода и 7000 лева разноски по делото. Присъдата комай няма да атакува само прокуратурата. Влайков каза, че ще коментира пред журналисти след като обжалва решението. Близките на Тонкев са гневни от наложеното наказание. По делото обаче останаха въпросителни, които така и няма да намерят отговор. Една от тях

какво прави в саксия пълнителят с 2 бойни патрона, намерен при огледа

Другият е дали с пистолета на Влайков наистина е стреляно само два пъти – вторият път фатално. Или освен 50-те патрона за своя „Глок” на купона е имало и други бойни патрони, гилзите от които после са щателно обрани. Близките на Наско Тонкев вече заявиха, че Влайков е стрелял многократно с бойния пистолет, а жена му и детето са събирали гилзите.

„Пълнителят на моето оръжие събира 13 патрона. Два са изстреляни, два са намерени, предал съм девет, а пет дадох за прострелката при регистрацията. От касата предадох и останалите 32. А общо съм закупил 50”, каза в съдебната зала Лазар Влайков. „Съжалявам, но не мога да върна времето назад. Искам по-лека присъда”, каза той в последните си думи пред тричленния съдебен състав.

Основното доказателство срещу тезата, че Влайков е стрелецът по Тонкев,

е химичната експертиза на барутните частици в комбинация с показанията на някои свидетели. Свидетелите обаче ще се окажат неблагонадеждни. Но да се върнем на експертизата. Капсулните микрочастици са 3- и 4-компонентни, съответно със съдържание на олово, антимон, барий и калай (3-компонентните имат само първите три компонента). Първите са от двата газови пистолета, а 4-компонентните са от бойния „Глок”, показала експертизата на проектила, изваден от тялото на убития. Те са намерени по дясната ръка на Юри Влайков, по ръката на Тонкев и по дясната ръка и левия ръкав на якето на Лазар Влайков. Което означава, че и детето е стреляло с бойното оръжие. Според свидетели, Тонкев седял на пейката с лице срещу Влайков, а Юри бил зад гърба на чичо си Лазар.

Трима свидетели, близки на Влайков, явно лъжесвидетелстват

В досъдебната фаза те казват, че Тонкев бил дал чуждия „Глок” на детето и още при подаването то натиснало спусъка. Балистичната експертиза е опровергала показанията на Мариян Мишев, на сина на Влайков Никалъс и на съпругата му Мария. Защото дулото е било на минимум 100 см от Тонкев по време на изстрела, който прострелял ръката му, минал през лявата предмишница през черния дроб и гръдния кош и разкъсал сърдечната аорта. Показанията са и в противоречие с траекторията на проектила и раневия канал, който показва посока отпред назад, отляво надясно и леко отдолу нагоре, почти хоризонтално. Наско Тонкев имал само около минута живот в онези 4-5 минути преди полунощ и успял само да извика, да стане, да заобиколи масата и да падне заради острата предкръвоизливна анемия и спадането на кръвното му налягане…

В разпита си в Синята стая 6-годишният Юри казал, че той е стрелял и „утрепал дебелия чичко”. Питал психоложката какво е станало с чичкото и

показал кутия цигари, за да илюстрира размера на раната в сърцето

Оръжието се е озовало в ръцете на Юри по неустановен от разследващите начин, призна и прокурорът Чераджийски. Правен е следствен експеримент със сядането на участниците в партито на столовете, на които са седели във фаталната нощ, но пак имало противоречия. Много свидетели казват, че Влайков и Тонкев са били един до друг. Експертите дават пет варианта за вероятното местонахождение на Тонкев по време на прострелването и приемат, че най-вероятно той е седял в южната част на пейката от западната страна на масата, след като малко преди това Влайков го е повикал да му покаже новата си огнестрелна придобивка.

Това обаче пак е ако не бяло, то е сиво петно

В заведението няма камери, запечатали заетите места или зарята и изстреляните 124 газови гилзи, откритата под масата бойна и другата, заседнала в пистолета след смъртоносния изстрел. Експертизата опровергава твърденията на Деница Тонкева, че Влайков е стрелял по баща й, както седял от лявата му страна, докато е скръстил ръце пред гърдите. И заради близкото отстояние, и заради траекторията на куршума, пронизал първо ръката на Тонкев.

Друго мътно петно е в каква степен е било алкохолното опиване на Влайков. Първоначално той е отказал да бъде тестван с дрегер и да му бъде взета кръв. В 6,22 часа на следващия ден алкоуредът отчел 0,76 промила. В 6,45 часа с тест „Дръг чек” било установено наличие на амфетамин и метамфетамин. Малко по-късно от полицейското управление в Септември бил донесен и дрегер за наркотици, който обаче показал отрицателна проба.

В пледоариите си прокурор Чераджийски от Районната прокуратура в Пловдив поиска налагане на наказание „около 6 години затвор, което след редукцията да стане 4 години в общежитие от открит тип” (НК предвижда от 3 до 10 години, но тъй като делото се гледа като т. нар. „съкратено съдебно следствие”, автоматично подсъдимият получава редуциране на наказанието с една трета).

„Не знаехме, че делото ще свърши толкова бързо,

след като е съкратено съдебно следствие. Съгласихме се на него, защото вече нищо не може да се направи след като прокуратурата е приела, че не Лазар Влайков е стрелял”, заяви съпругата на Наско Тонкев – Павлина, пред „Знаме”. „Експертизите са го установили, а ние не можем да докажем обратното”, каза и съкрушената дъщеря Деница. Тя и майка й поискаха максималното наказание и в залата. „Лазар Влайков допринесе за нашата трагедия. Баща им можеше да се грижи още много време за тях… Искам максимална присъда”, каза съпругата Павлина. „Чувствам се ограбена”, успя да промълви през сълзи съкрушената Деница Тонкева.

Към момента Влайков е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 8000 лева.

В съдебната зала защитничката на Лазар Влайков адвокат Елвира Панкова пък пледираше за условна присъда, защото клиентът й имал само изключително позитивни характеристични данни. За целта тя приложи и регистрацията от Търговския регистър на земеделската кооперация, чийто председател е подсъдимият. Както и характеристика от някогашния командир в казармата на Влайков - о.р. майор Николай Велков, който продължавал да има наблюдения за него, защото

членували в една и съща ловна дружинка

Адвокат Панкова заяви, че е спорно обвинението на прокуратурата. „Клиентът ми не е могъл да спази закона, защото в заведението не е имало каса за съхранение на оръжието. В закона никъде не се казва, че трябва да държиш оръжието си заключено вкъщи. Той е отговорен човек. Започнал е да показва отношение към случилото се още след този инцидент. Два-три дни след инцидента е свикал извънредна сесия на Общинския съвет и си е подал оставката. Той с охота участваше в следствения експеримент. Трудово ангажиран е, а даже да има заявителски материали срещу него, те са прекратени. Не виждам негативни, напротив, многобройни смекчаващи вината обстоятелства”, заяви защитничката.

Още преди адвокатката да довърши речта си, Павлина Тонкева не издържа и излезе от залата

Тя и дъщеря й неведнъж са казвали, че след трагедията Лазар Влайков не е направил никакви опити да изрази съболезнованията си или съжаление.

Влайков имал разрешение за съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, издадено от РУ-Септември на 24 ноември 2015 г., което било със срок на действие до 23 ноември 2020 г. На 17 юли 2017 г. той подал заявление по образец до началника на управлението за издаване на разрешително за придобиване на късо нарезно  оръжие, като представил декларация, че ще го съхранява в метална каса на постоянния му адрес. На 21 август 2017 г. на обвиняемия му било издадено такова разрешение след проверка на условията за съхранение. Той закупил пистолет „Глок 21“ и 50 боеприпаси за него, оръжието било регистрирано и описано в контролен талон. До фаталния рожден ден оставали само десет дни…

Върбан ВИЧЕВ