Вторник, 21 Август 2018

Последни новини

275 000 коли...

Всички, които имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в Застрахователна компания...

Щангистът Ален си...

  ПЕЩЕРА. Шампионът по вдигане на тежести Ален Садарзански отскоро се...

Коктейл с кмета...

  Нима ще ядем хайвер от белуга албинос, шегуват се бизнесмени ВЕЛИНГРАД....

Шампионът Адов стана...

  Вицесветовният шампион по силов трибой Борислав Адов тренира с двойно...

Пещерци вкупом помогнаха...

  Това е само една от няколкото щастливи развръзки за кратко...

298 ученици ще...

  В 14 села в общината няма училища ПАЗАРДЖИК. На сесията си...

Зам.-министър награди наша...

  СОФИЯ. На официална церемония в сряда зам.-министърът на културата Румен...

Телескопи на Атолука...

  Пещерски учен организира сбирката под звездното небе, а негов колега,...

«
»
 

Освен униформени, и много доброволци търсят изчезналото момиченце

Петък, 13 Юли 2018 15:33

Дронове и каяци също бяха включени в издирването

ПАНАГЮРИЩЕ. Миналата неделя, след големия порой, две местни момиченца - на 6 и на 8 години, излизат сами от дома си и повече не се прибират. За съжаление, тялото на по-голямото дете бе открито още същия ден в Луда Яна - в частта, която преминава през историческия град. Трудното издирване на по-малката сестричка продължаваше и вчера.

Веднага започва мащабно претърсване на района, в което се включват огромен брой униформени - спасители, пожарникари, полицаи от различни общини и населени места, включително свободните от дежурства служители на противопожарната служба и полицейското управление в Панагюрище. Както в повечето подобни случаи, огромно съдействие на органите на реда оказват

мъжете от местното ловно-рибарско дружество "Глиган",

както и хора от Попинци и Бъта.

Група доброволци от Бъта например предприема самостоятелно издирване. Съставена е от трима души - Георги Спасов, Благой Дишков и кмета Георги Александров.

- Обходихме един труднопроходим участък на реката в землището на селото - местността Барето до местността Красен - уточни Георги Александров. - Идеята да помогнем възникна спонтанно, тъй като знаем колко отговорна е работата на екипите, а те работеха дни наред. Обиколихме внимателно район, който е доста недостъпен, а реката е обрасла и с недостъпни вирове.

Представителите на фирма "Оптикс" в Панагюрище и изпълнителният директор Иван Чолаков веднага са откликнали на искането за съдействие от въздуха. Оттам са предоставили на издирващите екипи

два дрона, оборудвани с камери

с висока разделителна способност. Както и специалисти, които да ги управляват.

- Ролята на тези устройства бе много важна, тъй като реката се оказа изключително пълноводна - коментира пред „Знаме” говорителят на Областната дирекция на МВР - Пазарджик Мирослав Стоянов. - В тази си част Луда Яна преминава през много труден терен, обрасъл с буйна растителност, с остри завои, както и през недостъпни местности. С помощта на дроновете колегите успяха да анализират и набележат места за търсене.

В сряда, по молба на Районното управление - Панагюрище, в града пристига екип от доброволци, водени от Росен Вътов. Става дума за

петима мъже, членове на различни организации като Пещерно спасяване” - София и Пазарджик,Българско каяк общество” - София

Предварително те са се запознали подробно с кадрите, заснети от дроновете в предходния ден, и са очертали периметъра на издирване, обхващащ най-тежкия и труднодостъпен район между Панагюрище и Бъта. Това е много тежък терен, с бързеи, с опасни завои и падове на водата, скали, гъста растителност, съчетани с пълноводието на реката пред последната седмица.

- При това -

цялото оборудване, каяци, жилетки, въжета, радиостанции са техни лични, дори пристигнаха с личните си автомобили

Тези момчета заслужават голямо уважение и добри думи - подчерта Мирослав Стоянов. - През целия ден те работиха усърдно и дадоха ценни съвети и напътствия къде нашите екипи да съсредоточат усилията си. Направиха всичко доброволно и безвъзмездно, отдавайки много труд и енергия.

Същият този екип участва отново доброволно и в издирването на 5-годишния Валентин от брациговското село Исперихово, чието тяло беше открито във водите на река Стара рекав края на миналата седмица.

Катя ФИЛИПОВА
Времето

18.3°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 79%
Вятър: З-СЗ / 7.4 kmh
Сряда

17°C/32°C
Четвъртък

17°C/31°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop