Вторник, 11 Декември 2018

Времето

1.4°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 72%
Вятър: С-СЗ / 0 kmh
Сряда

-5°C/7°C
Четвъртък

-2°C/4°C
Петък

0°C/4°C
Събота

3°C/5°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Сестри Стоеви са спортисти номер едно на Пазарджик за 2018-а

Сестри Стоеви са...

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви от Бадминтон скуош клуб „Пазарджик”...

Съдът отмени акт на Комисията за противодействие на корупцията срещу кмета Рачев

Съдът отмени акт...

 СОФИЯ-СЕПТЕМВРИ. На първа инстанция Административния съд в столицата отмени акт...

Награда за художника Борис Резов - най-възрастният майстор на четката

Награда за художника...

По повод рождения му ден и като признание за значителния...

Акушерка-пенсионерка организира благотворително тържество в помощ на близнаци

Акушерка-пенсионерка организира благотворително...

ПАЗАРДЖИК. Пенсионираната акушерка Клементина Узунова събира двойки близнаци на благотворително...

Тази вечер връчват годишните награди на спортистите

Тази вечер връчват...

ПАЗАРДЖИК. Тази вечер на официална церемония, от 20 часа, в...

Ваня Иванова: Благодаря ви! До април ще съберем парите за дръвчета

Ваня Иванова: Благодаря...

ПАЗАРДЖИК. Най-бързият фризьор в света Ваня Иванова благодари на всички,...

Д-р Илия Томов: В Пазарджик никой не иска да кастрира кучета по договор

Д-р Илия Томов:...

  Държавата трябва да даде пари за приютите и да се...

Панагюрски вълци стреснаха Лоренцо на Софи в новия му клип

Панагюрски вълци стреснаха...

СОФИЯ. Вълците на панагюреца доц. д-р Стоян Лазаров - Черок...

Дежурна по празниците ще е детска градина “Снежанка”

Дежурна по празниците...

ПАЗАРДЖИК. Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници Община...

Над 80 милиона лева ще е бюджетът на общината догодина

Над 80 милиона...

Общият размер на бюджетното взаимоотношение с централния бюджет за 2019...

«
»
Стара травма на питбула-убиец отключила агресията му

Вторник, 17 Юли 2018 14:06

Прекратиха делото за смъртта на 3-годишния Тодор, почти всичко е ясно

ПАЗАРДЖИК. Районната прокуратура прекрати през тази седмица делото за питбула-убиец, писа първи „Знаме” в петъчния си брой от 13 юли. Постановлението не е окончателно, но отсега е ясно, че ще бъде потвърдено. На 29 януари тази година питбулът Зевс в Мокрище разкъса 3-годишния Тодор Стоянов от пазарджишкото село. Разследването оттогава досега се водеше ефективно и за това време е показало, че

няма конкретен виновник, защото не един и двама са допуснали грешки в контактите си с кучето

- някои от които - фатални. Иначе, за разлика от други дела, стигнали в коша, всичко е ясно. Почти всичко. За да постанови отказа си, прокурор Петя Ташкова е назначила няколко експертизи, включително патоетологична, според която при Зевс има не само недохранване и обездвижване, но и стара травма на подсъзнателно ниво, която се е запечатала в животното. И най-вероятно това е било фатално за малкия Тодор, когато е останал на четири очи с кучето. Каква е старата травма? Предишният собственик на Зевс е братът на обвиняемия Димитър Михайлов - Борис Рашков. През пролетта на 2016-а Зевс се разхождал в двора му и изведнъж подгонил прасетата, докато жената на Рашков ги хранела. Успял да стигне едното и отхапал цялото му ухо. Борис побеснял,

взел брадвата и няколко пъти ударил в главата животното

То изпаднало в кома, но стопанинът му помислил, че го е убил, натоварил го на колата и го изхвърлил в дере край селото. По-късно ще каже, че кучето се свестило седмица по-късно и веднага се върнало в дома си. Едното му око било силно изпъкнало, изкривени били чертите на черепа, което впоследствие щяло да подлъже ветеринарите-специалисти и да си помислят, че кучето е много старо. Всъщност Зевс е роден на 11 август 2013 година и бил кротко и игриво кученце. До инцидента се разхождал из двора, а на синджир стоял само нощем. Около три месеца след нападението над прасетата Борис го подарил на брат си Димитър. Понеже Михайлов често бил в командировка, искал куче да му пази къщата. На практика обаче от този момент кучето повече стояло вързано, защото докато новият му стопанин работел по обекти в страната, жена му не разхождала Зевс. Той го правел, като се прибирал.

В останалото време кучето стояло вързано на синджир, дълъг само един метър

Според стопаните му, те го хранели редовно с хляб, манджа и гранули. Два дни преди трагедията Димитър Михайлов се прибрал от командировка, нахранил и разходил кучето. На другия ден само му дал да яде, а на следващия - фаталния 29 януари, оставил два нарязани хляба за Зевс и тръгнал за Стара Загора. Около 10 часа в къщата дошъл малкият Тошко. Той бил на 3 години и половина (роден е на 27 септември 2014-а) и всеки ден гостувал в къщата на леля си Атанаска Ангелова (жената на Димитър). Момченцето било гледано от родителите си Стоян Стоянов и Райка Маринова до 5-месечна възраст. След това те заминали на гурбет в Германия, а грижите за него поела лелята Атанаска (сестра на Райка). То дори й викало „мамо”. Когато Атанаска се събрала със Стоян, напуснала къщата на майка си Ана Маринова, а Тошко ходел при нея и при бебето й всеки ден.

Къщите не били близо една до друга, а по улиците никой не придружавал детето

На 29 януари около 10 часа племенничето дошло, нахранило се и поискало да отиде до тоалетна. Излязло и повече не се върнало. Половин час по-късно Атанаска извикала човек да гледа бебето и излязла на двора. Не видяла детето там, отишла до къщата на майка си, но и там го нямало. Помислила, че е излязло по улиците и се прибрала. Четири часа по-късно, около 14,30 часа, навън излязъл силен вятър и лелята решила да прибере прането. Още като наближила сайванта, под който бил вързан Зевс, видяла кръв на стената. Тръгнала натам и извикала името на кучето.

То се показало и муцуната и краката му били целите в кръв

Влязла под сайванта и видяла Тошко по корем, а кучето било стъпило с предните си крака върху детето и гризяло главата му. Опитала да приближи, но Зевс заръмжал предупредително. Атанаска веднага се обадила на братовчед си Кирил, който дошъл и прогонил навътре Зевс с камъни и буркани…

Впоследствие патоанатоми са констатирали, че детето е умряло почти моментално и не се е мъчило. Нямало следи от защитна борба. Кучето е откъснало цялата му долна челюст, а по главата, лицето и рамото липсват тъкани до кокал.

Какво точно е провокирало атаката на кучето?

По всяка вероятност детето го е ударило. То само е отишло при Зевс, защото тоалетната е на цели 10 метра от сайванта. При удара е твърде вероятно спомените при старата травма да са оживели и това да е отключило агресията на четириногото. Детето е миришело на храна, защото било яло непосредствено преди това, а това, в комбинация с глада и кръвта, допълнително са настървили кучето да атакува смъртоносно, предполагат експертите.

Според постановлението за прекратяване на досъдебното производство, не е изпълнен фактическият състав на чл. 325в от НК, за да бъде повдигнато обвинение на Димитър Михайлов.

Каква ще бъде съдбата на кучето

ще определят специалистите от Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик. Както „Знаме” писа, питбулът е даден временно на сдружение с нестопанска цел „ВОТАН - нов живот за питбула”. По всяка вероятност специалистите ще го оставят за постоянно на грижите на организацията, която е специализирана в рехабилитацията и ресоциализацията на кучета, предимно от „бул”-породи, участвали в боеве и с проблемно поведение. „Знаме” първи направи интервю с Нина Огнянова, учредителка на ВОТАН, която разказа, че Зевс очевадно не знаел какво е човек да го погали и с каква цел се прави това. „Реагираше само на звуци - подсвиркване, шъшкане - не реагираше обаче на думи, не реагираше и на името си. Което е определящо. И значи, че с това куче не е водена нормална комуникация, за да се създаде връзка със стопанина. Не беше научен да върви вързан на повод, което ме навежда на мисълта, че не е бил и разхождан. Храним го всеки ден. Разхождаме го по два пъти на ден и дори тези напълно елементарни грижи му бяха достатъчни, за да се отпусне и да покаже страхотен нрав. За дни започна да търси внимание, да опитва да се заиграва, да търси човешка защита от нас. Започна с огромно желание да опитва да изпълнява елементарни команди и да прави всичко възможно да ни угоди. Той буквално се вкопчва в хората си.

От самото начало се опитвах да го поставям в стресови, предизвикателни ситуации, за да видя къде е границата му на търпение, на какви дразнения реагира и да предположа евентуално какво би могло да се е случило в онзи злополучен ден. Стигне ли се до конфликт, той директно отстъпва и предпочита да се скрие, вместо да се защити. Прекара при нас достатъчно време, за да мога да кажа, че вече не е под напрежение и показва какво представлява всъщност - чудесно, много уравновесено, добронамерено и спокойно куче. В една нормална обстановка Зевс е доказано, гарантирано безопасен и перфектен домашен любимец”, казва Нина Огнянова.

Каквото и да е кучето обаче, хората, които са герои в тази история, не са си изпълнявали задълженията за грижите и към него и особено към детето. Затова сега има две жертви, а едната от тях е човешка. Само в последните две седмици заради оставяне без надзор се удавиха 5-годишният Валентин в Исперихово и 8-годишната Зоя в Панагюрище, а от сестричката на Зоя все още няма и следа.

Върбан ВИЧЕВ

П. П. Като послепис ще цитираме част от Закона за защита на животните, който със сигурност 99 процента от собствениците на кучета не са чели:

Чл. 18. На животни, отглеждани на открито, се осигуряват свободно движение, ежедневна разходка и защита от неблагоприятни атмосферни условия, хищници и вредни физични и химични въздействия.

Чл. 34.(1) Не могат да се отглеждат кучета и котки в жилища в сграда - етажна собственост, на площ по-малка от:

1. за куче:

а) от малки породи до 10 кг - 6 кв. м;

б) за средни породи до 25 кг - минимум 8 кв. м;

в) за големи породи над 25 кг - минимум 10 кв. м;

2. за котка - минимум 6 кв. м.

(2) Площта се изчислява като обща с хората, живеещи в жилището.

(3) На кучета, които се отглеждат на открито, се осигурява подслон или къщичка, които ги защитават от неблагоприятни атмосферни условия.

(4) На кучета, които се отглеждат предимно вързани, се осигурява 5 метра тел (въже) за свободно движение, както и ежедневна разходка.