Вторник, 21 Август 2018

Последни новини

275 000 коли...

Всички, които имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в Застрахователна компания...

Щангистът Ален си...

  ПЕЩЕРА. Шампионът по вдигане на тежести Ален Садарзански отскоро се...

Коктейл с кмета...

  Нима ще ядем хайвер от белуга албинос, шегуват се бизнесмени ВЕЛИНГРАД....

Шампионът Адов стана...

  Вицесветовният шампион по силов трибой Борислав Адов тренира с двойно...

Пещерци вкупом помогнаха...

  Това е само една от няколкото щастливи развръзки за кратко...

298 ученици ще...

  В 14 села в общината няма училища ПАЗАРДЖИК. На сесията си...

Зам.-министър награди наша...

  СОФИЯ. На официална церемония в сряда зам.-министърът на културата Румен...

Телескопи на Атолука...

  Пещерски учен организира сбирката под звездното небе, а негов колега,...

«
»
 

Големия Домат влезе в испански затвор за 10 години

Сряда, 25 Юли 2018 14:30

Осъдиха го заради грабеж на чанта с крупна сума пари

МАДРИД. Тодор Добрев-Големия Домат е осъден на 10 години затвор от испанските власти, коментираха пред „Знаме” два независими един от друг източници. Неофициално от посолството ни в Испания потвърдиха, че Добрев е влязъл зад решетките, но не конкретизираха обвинението и наказанието. Официално ни отговориха, че за да го сторят, трябва да имат изричното съгласие на съгражданина ни, защото става въпрос за лични данни. По неофициално потвърдена информация, Домата е осъден на 10 години затвор за грабеж на чанта в Мадрид, при който е използвано оръжие. За тежкото наказание е допринесло и досието на Добрев, но и естеството на престъплението, което е сред тежките в испанския наказателен кодекс. Грабежът съвсем не бил пладнешки, защото в чантата жертвата носела крупна сума пари, а той имал точна информация и бил планирал всеки детайл по удара, коментират запознати.

Непосредствено след грабежа Добрев е бил наново обявен за издирване на Иберийския полуостров, а не след дълго е бил заловен и осъден.

46-годишният Тодор Добрев бе обявен за издирване у нас и от Интерпол от лятото на 2003-а година,

а срещу него имаше висяща 7-годишна присъда за кражба. Той се изплъзна от гонитба с полицията при акцията на РДВР-Пазарджик и РДВР-Пловдив през август 2003-а, когато бяха задържани Валери Георгиев-Валето и Александър Терзиев. Тогава под прякото наблюдение на тогавашния секретар на МВР Бойко Борисов бе разбита групировката за кражба и износ на луксозни автомобили. Бяха установени и задържани шест луксозни автомобила в Пазарджик и два в Пловдив. Те имаха съпричастност към международния канал за търговия с крадени коли от Западна Европа към Близкия Изток, който беше обект на полицейски разработки по време на

международната операция Адриатика

В това разследване бяха задържани общо 45 автомобила, откраднати в Западна Европа и пласирани в София, Перник, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. Пред „Знаме” тогава криминалисти коментираха, че автоджамбазите са задигали суперлуксозните возила (всяко едно на стойност около 150 хиляди евро) по заявка на клиентите. Освен осемте лимузини, открити в бази на Доматите, в Пазарджишко бяха открити и части от други девет хитови луксозни автомобила. Два месеца преди гръмовната акция в дома на авер на Доматите бяха открити десантен Калашников (със заглушител и със заличени номера), един пълнител с патрони от калибър 7.62 мм и пистолет ПCM, който е на въоръжение единствено в МВР, и дебалансирани патрони. Той твърдеше, че оръжията са на Доматите. Както и

камион, пълен с най-различни авточасти, включително рами с номера и електронни устройства за деблокиране

на заключващите системи на автомобилите. Пак по това време Йордан Добрев-Малкия Домат бе арестуван в болница.

Братята Домати бяха осъдени ефективно по дело с още трима подсъдими за автокражби в Пловдив и Пазарджик през 1993-а и 1994-а на “Лада”, два “Фолксваген Голф”, “Рено” и “Фиат Дукато”. Впоследствие Тодор Добрев бе заловен, но делото, по което получи 7 години затвор, бе възобновено и се гледа по съкратената процедура. Така реално той бе осъден на 3 години лишаване от свобода и си изтърпя наказанието.

Имената на Добреви бяха замесени и при спецакцията „Хиените” през май 2011-а, когато бе разбита групата на Боян Картофа, спряган за техен наследник, и бе застрелян Васил Тонкев от Виноградец при преследване от полицията.

Върбан ВИЧЕВ
Времето

18.3°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 79%
Вятър: З-СЗ / 7.4 kmh
Сряда

17°C/32°C
Четвъртък

17°C/31°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop