Петък, 16 Ноември 2018

Времето

9.7°C

Пазарджик

Значителна Облачност
Влажност: 61%
Вятър: Южен / 7.4 kmh
Събота

1°C/6°C
Неделя

1°C/6°C
Понеделник

-2°C/7°C
Вторник

3°C/7°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Плашат отровителите на кучета с полиция и камери

Плашат отровителите на...

ПАЗАРДЖИК. Стопани на кучета се заканиха да сезират полицията и...

Зам.-министър Лозана Василева се срещна с местни стопани

Зам.-министър Лозана Василева...

Помощ за мобилни мандри заинтригува присъстващите фермери ПАЗАРДЖИК. Тази седмица Областната...

Протести в Пазарджик и Панагюрище

Протести в Пазарджик...

ПАЗАРДЖИК. И тази неделя недоволни от високите от високите цени...

Влайков иска възобновяване на делото, не ще в затвора

Влайков иска възобновяване...

Възобновяване на делото, по което бе осъден и вкаран в...

В две училища тестваха програма за разпознаване на домашното насилие

В две училища...

При нас повечето жертвите на домашното насилие са жени от...

Наши футболисти излизат на световното по Футбол 5 в ЮАР

Наши футболисти излизат...

 Данчо Милиев и Спас Милушев са част от националната селекция   КЕЙПТАУН....

Феновете на “Хебър” се събират преди мача с перничани

Феновете на “Хебър”...

ПАЗАРДЖИК. Феновете на ФК „Хебър 1918” се събират утре преди...

Кметът Белишки освободи заместника си

Кметът Белишки освободи...

ПАНАГЮРИЩЕ. Георги Павлов вече не е заместник-кмет на общината, съобщиха...

Демократите:  Бойко Борисов - вреден за държавата

Демократите: Бойко...

  ПАЗАРДЖИК. Правителството на Бойко Борисов се разпада. Управлява сам с...

Полицейският бюлетин за деня

Полицейският бюлетин за...

Неправоспособен водач катастрофира, след като се опита да избегне полицейска...

«
»
Правят нова експертиза по делото срещу кмета Рачев

Понеделник, 10 Септември 2018 16:20

ПАЗАРДЖИК. Окръжният съд назначи нова съдебно-икономическа експертиза по делото срещу кмета на Септември Марин Рачев, уважавайки искането на единия от защитниците на Рачев, адвокат Николай Бангеев, и допълвайки задачите на експертите.

Както сме писали и преди, градоначалникът е обвиняем за укрити данъци в размер на 115 106 лева за периода от 1 май 2005 до 30 септември 2006 година в качеството му на едноличен търговец на ЕТ „Марин Рачев-Менсъл”. В залата стана ясно, че спецпрокуратурата в София е допуснала грешки в обвинението и не е включила период от два месеца.

На днешното съдебно заседание вещите лица Любомир Црънчев и Любка Янева-Тенева представиха пред съдебния състав назначената разширена счетоводно-икономическа експертиза. Тя бе втора поред в тази насока и обхвана период от 2005 г. до закриването на фирмата на Марин Рачев през 2015 г. На въпрос на юрисконсултът на ТД НАП-Пазарджик Тодор Стоев, дали са ползвали фактури и касови бонове, те отвърнаха, че не са имали тази възможност, защото не им били предоставени от спецпрокуратурата. А писмото, което получили от държавното обвинение с клеймо 30 август, и от което ставало ясно, че компютрите и документацията е върната на фирмата, било закъсняло, защото те вече били изготвили експертизата.

„Нямахме достъп до първичните счетоводни документи, но използвахме данните от справките-декларации за ДДС и дневниците за покупки и продажби, които се базират на първичните счетоводни документи”, аргументираха се експертите, които в крайна сметка получиха съответно хонорари от 430 лева и 375 лева.

В изследванията им обаче имаше разминавания между първата експертиза, както и между декларираните продажби от документите на оборота от една страна и декларираните продажби в НАП от друга. Юрисконсултът на ТД НАП-Пазарджик имаше забележки и относно калкулирането на отрицателното салдо.

По горните причини съдебният състав с председател Ивета Парпулова прие да бъде назначена тройна съдебно-икономическа експертиза, към която да бъде добавена и експертката Елена Митева (тя и преди е изготвяла изследване по делото). Задачите към тримата експерти са да изчислят точния размер на данъчната основа, която е държал едноличният търговец по години в периода от началото на 2006-а до края на 2015-а година.

В края на заседанието бяха прочетени показанията на двама свидетели. Виктория Белчева е нередовно призована и в момента е в Англия. От разпита й през 2012-а стана ясно, че тя е участвала в разпределянето на активите и пасивите между „Автотранс Септември 2002” и „Автотранс 2002 – Ветрен” през 2002 г. (с управители Костадин Варев и Николай Самунев). Извикали я да участва в качеството й на счетоводител в една от фирмите на Самунев. „Разделихме до стотинка баланса между двете дружества. Помня, че бе започнал строеж на бензиностанцията, на нея имаше не повече от пет цистерни”, казва в показанията си Белчева.

От разпита на друг свидетел, покойният вече Иван Маргитин, стана ясно, че той е бил строителен техник и е давал съвети за строежа на бензиностанцията. Според него, той не си спомня да е виждал цитираните в обвинителния акт 29 цистерни. „Такова количество не може да е имало нито в ДАП, нито в МТС, помня, че зад бензиностанцията бяха положени подземно четири цистерни”, заявява в разпита си Маргитин.

Делото бе отложено без да се фиксира точна дата.

Експертите обещаха, че ще се справят с новата задача до два месеца, макар че в следващите три месеца Любка Янева-Тенева ще пътува периодично в чужбина, както тя самата заяви.

Върбан ВИЧЕВ