Сряда, 26 Септември 2018Най-новото

Министър Младен Маринов посети Центъра за специализация и професионална подготовка

Министър Младен Маринов...

ПАЗАРДЖИК. Вътрешният министър Младен Маринов направи кратко посещение в Центъра...

Инциденти в цялата страна заради силния вятър

Инциденти в цялата...

ПАЗАРДЖИК. Министър Младен Маринов отговори и на журналистически въпроси, свързани...

Благотворителна кампания в първия учебен ден подкрепи бебето Марая

Благотворителна кампания в...

С Вяра, Надежда и Любов откриха новата учебна година в...

Със 117 хиляди от бюджета на МВР тече вътрешен ремонт на санираната сграда на полицията

Със 117 хиляди...

ПАЗАРДЖИК. Днес бе открита реновираната сграда на Областната дирекция на...

Художникът Димитър Копривщенов на 90 години

Художникът Димитър Копривщенов...

Димитър Дамянов: В лабиринтите между традиционното и езотеричното изкуство. Художникът Димитър...

Книгата “Камино: Пътят на завръщането” и Тихомир Иванов - премиера

Книгата “Камино: Пътят...

ПАЗАРДЖИК. Една нестандартна и вълнуваща среща, на която разговорът няма...

Георги Кьосев: “Хебър” е на ниво “А” група не само като база!

Георги Кьосев: “Хебър”...

Още пазя фланелката на Гари Спийд от мача на ЦСКА...

Глоба-уникат за цял мандат се оказва наказателна

Глоба-уникат за цял...

Кмет и полицейски инспектор дадени на прокуратурата за лъжесвидетелство ЕЛШИЦА. Глоба...

Левче за пътуване в тролея

Левче за пътуване...

ПАЗАРДЖИК. Кметът Тодор Попов внесе в деловодството на Общинския съвет...

Дават шест обекта на концесия

Дават шест обекта...

ПАЗАРДЖИК. На сесията си на 27 септември съветниците ще решат...

110 години от обявяване Независимостта на България

110 години от...

На 22 септември се навършват 110 години от обявяването на...

Концерт за 22 септември

Концерт за 22...

Във връзка с отбелязването на 22-ри септември, когато се навършват...

«
»

Правят нова експертиза по делото срещу кмета Рачев

Понеделник, 10 Септември 2018 16:20

ПАЗАРДЖИК. Окръжният съд назначи нова съдебно-икономическа експертиза по делото срещу кмета на Септември Марин Рачев, уважавайки искането на единия от защитниците на Рачев, адвокат Николай Бангеев, и допълвайки задачите на експертите.

Както сме писали и преди, градоначалникът е обвиняем за укрити данъци в размер на 115 106 лева за периода от 1 май 2005 до 30 септември 2006 година в качеството му на едноличен търговец на ЕТ „Марин Рачев-Менсъл”. В залата стана ясно, че спецпрокуратурата в София е допуснала грешки в обвинението и не е включила период от два месеца.

На днешното съдебно заседание вещите лица Любомир Црънчев и Любка Янева-Тенева представиха пред съдебния състав назначената разширена счетоводно-икономическа експертиза. Тя бе втора поред в тази насока и обхвана период от 2005 г. до закриването на фирмата на Марин Рачев през 2015 г. На въпрос на юрисконсултът на ТД НАП-Пазарджик Тодор Стоев, дали са ползвали фактури и касови бонове, те отвърнаха, че не са имали тази възможност, защото не им били предоставени от спецпрокуратурата. А писмото, което получили от държавното обвинение с клеймо 30 август, и от което ставало ясно, че компютрите и документацията е върната на фирмата, било закъсняло, защото те вече били изготвили експертизата.

„Нямахме достъп до първичните счетоводни документи, но използвахме данните от справките-декларации за ДДС и дневниците за покупки и продажби, които се базират на първичните счетоводни документи”, аргументираха се експертите, които в крайна сметка получиха съответно хонорари от 430 лева и 375 лева.

В изследванията им обаче имаше разминавания между първата експертиза, както и между декларираните продажби от документите на оборота от една страна и декларираните продажби в НАП от друга. Юрисконсултът на ТД НАП-Пазарджик имаше забележки и относно калкулирането на отрицателното салдо.

По горните причини съдебният състав с председател Ивета Парпулова прие да бъде назначена тройна съдебно-икономическа експертиза, към която да бъде добавена и експертката Елена Митева (тя и преди е изготвяла изследване по делото). Задачите към тримата експерти са да изчислят точния размер на данъчната основа, която е държал едноличният търговец по години в периода от началото на 2006-а до края на 2015-а година.

В края на заседанието бяха прочетени показанията на двама свидетели. Виктория Белчева е нередовно призована и в момента е в Англия. От разпита й през 2012-а стана ясно, че тя е участвала в разпределянето на активите и пасивите между „Автотранс Септември 2002” и „Автотранс 2002 – Ветрен” през 2002 г. (с управители Костадин Варев и Николай Самунев). Извикали я да участва в качеството й на счетоводител в една от фирмите на Самунев. „Разделихме до стотинка баланса между двете дружества. Помня, че бе започнал строеж на бензиностанцията, на нея имаше не повече от пет цистерни”, казва в показанията си Белчева.

От разпита на друг свидетел, покойният вече Иван Маргитин, стана ясно, че той е бил строителен техник и е давал съвети за строежа на бензиностанцията. Според него, той не си спомня да е виждал цитираните в обвинителния акт 29 цистерни. „Такова количество не може да е имало нито в ДАП, нито в МТС, помня, че зад бензиностанцията бяха положени подземно четири цистерни”, заявява в разпита си Маргитин.

Делото бе отложено без да се фиксира точна дата.

Експертите обещаха, че ще се справят с новата задача до два месеца, макар че в следващите три месеца Любка Янева-Тенева ще пътува периодично в чужбина, както тя самата заяви.

Върбан ВИЧЕВ

 

Времето

15°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 44%
Вятър: Северен / 3.7 kmh
Четвъртък

3°C/18°C
Петък

8°C/21°C
Събота

11°C/21°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop