Понеделник, 21 Януари 2019

Времето

8.6°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 80%
Вятър: Източен / 1.9 kmh
Вторник

2°C/4°C
Сряда

4°C/8°C
Четвъртък

4°C/11°C
Петък

4°C/8°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Заради профилактика от 9 до 13 часа КАТ няма да работи

Заради профилактика от...

ПАЗАРДЖИК. В понеделник, 21 януари, сектор "Пътна полиция" няма да...

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

«
»

 

Правят нова експертиза по делото срещу кмета Рачев

Понеделник, 10 Септември 2018 16:20

ПАЗАРДЖИК. Окръжният съд назначи нова съдебно-икономическа експертиза по делото срещу кмета на Септември Марин Рачев, уважавайки искането на единия от защитниците на Рачев, адвокат Николай Бангеев, и допълвайки задачите на експертите.

Както сме писали и преди, градоначалникът е обвиняем за укрити данъци в размер на 115 106 лева за периода от 1 май 2005 до 30 септември 2006 година в качеството му на едноличен търговец на ЕТ „Марин Рачев-Менсъл”. В залата стана ясно, че спецпрокуратурата в София е допуснала грешки в обвинението и не е включила период от два месеца.

На днешното съдебно заседание вещите лица Любомир Црънчев и Любка Янева-Тенева представиха пред съдебния състав назначената разширена счетоводно-икономическа експертиза. Тя бе втора поред в тази насока и обхвана период от 2005 г. до закриването на фирмата на Марин Рачев през 2015 г. На въпрос на юрисконсултът на ТД НАП-Пазарджик Тодор Стоев, дали са ползвали фактури и касови бонове, те отвърнаха, че не са имали тази възможност, защото не им били предоставени от спецпрокуратурата. А писмото, което получили от държавното обвинение с клеймо 30 август, и от което ставало ясно, че компютрите и документацията е върната на фирмата, било закъсняло, защото те вече били изготвили експертизата.

„Нямахме достъп до първичните счетоводни документи, но използвахме данните от справките-декларации за ДДС и дневниците за покупки и продажби, които се базират на първичните счетоводни документи”, аргументираха се експертите, които в крайна сметка получиха съответно хонорари от 430 лева и 375 лева.

В изследванията им обаче имаше разминавания между първата експертиза, както и между декларираните продажби от документите на оборота от една страна и декларираните продажби в НАП от друга. Юрисконсултът на ТД НАП-Пазарджик имаше забележки и относно калкулирането на отрицателното салдо.

По горните причини съдебният състав с председател Ивета Парпулова прие да бъде назначена тройна съдебно-икономическа експертиза, към която да бъде добавена и експертката Елена Митева (тя и преди е изготвяла изследване по делото). Задачите към тримата експерти са да изчислят точния размер на данъчната основа, която е държал едноличният търговец по години в периода от началото на 2006-а до края на 2015-а година.

В края на заседанието бяха прочетени показанията на двама свидетели. Виктория Белчева е нередовно призована и в момента е в Англия. От разпита й през 2012-а стана ясно, че тя е участвала в разпределянето на активите и пасивите между „Автотранс Септември 2002” и „Автотранс 2002 – Ветрен” през 2002 г. (с управители Костадин Варев и Николай Самунев). Извикали я да участва в качеството й на счетоводител в една от фирмите на Самунев. „Разделихме до стотинка баланса между двете дружества. Помня, че бе започнал строеж на бензиностанцията, на нея имаше не повече от пет цистерни”, казва в показанията си Белчева.

От разпита на друг свидетел, покойният вече Иван Маргитин, стана ясно, че той е бил строителен техник и е давал съвети за строежа на бензиностанцията. Според него, той не си спомня да е виждал цитираните в обвинителния акт 29 цистерни. „Такова количество не може да е имало нито в ДАП, нито в МТС, помня, че зад бензиностанцията бяха положени подземно четири цистерни”, заявява в разпита си Маргитин.

Делото бе отложено без да се фиксира точна дата.

Експертите обещаха, че ще се справят с новата задача до два месеца, макар че в следващите три месеца Любка Янева-Тенева ще пътува периодично в чужбина, както тя самата заяви.

Върбан ВИЧЕВ