Петък, 18 Януари 2019

Времето

1.4°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 65%
Вятър: С-СЗ / 0 kmh
Събота

2°C/9°C
Неделя

2°C/7°C
Понеделник

3°C/9°C
Вторник

3°C/6°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

Изгоря къща

Изгоря къща

В нощта срещу 16 януари, в 00:39 часа, в Оперативен...

«
»

 

Окончателно: Влайков влиза в затвора за 4 години

Понеделник, 29 Октомври 2018 16:26

Пазарджишкият окръжен съд постанови 4 години затвор ефективно за бившия председател на Общинския съвет в Септември и настоящ общински съветник Лазар Влайков. Решението на тричленния състав Ивета Парпулова, Коста Стоянов и Веселин Петричев е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. До момента Влайков бе с парична гаранция от 8000 лева, но сега ще бъде приведен в затвора в Пазарджик, по-точно в затворническото общежитие "Средна гора".

На първа инстанция в края на май 45-годишният мъж от Виноградец получи 3 години и 4 месеца плюс 7000 лева разноски по делото. Той бе обвинен за това, че като е държал огнестрелно оръжие, не е взел мерки за сигурност, поради което последвало причиняване на смърт, като не е искал и не е допускал това - престъпление по чл.338 ал.3 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.

Сегашното наказание е точно такова, каквото искаше прокуратурата - „около 6 години затвор, което след редукцията да стане 4 години в общежитие от открит тип” (НК предвижда от 3 до 10 години, но тъй като делото се гледа като т. нар. „съкратено съдебно следствие”, автоматично подсъдимият получава редуциране на наказанието с една трета).

Присъдата тогава бе обжалвана и от Влайков, и от съпругата и дъщерята на Тонкев, които бяха ядосани от мекото наказание. Те неведнъж са казвали, че след трагедията Лазар Влайков не е направил никакви опити да изрази съболезнованията си или съжаление.

Подсъдимият призна фактите и обстоятелствата по обвинителния акт и делото се гледа по съкратената съдебна процедура.

Той бе обвинен, че е предоставил пистолет на 6-годишно дете и така е станал причина момчето да застреля 47-годишният Наско Тонкев. Ресторантьорът бе застрелян на 31 август с пистолет „Глок  21“, собственост на Влайков, по време на рождения ден на 6-годишния му племенник Юри, като бе обявено, че детето е стреляло.

Обвинението твърдеше, че Влайков, не е взел необходимите мерки за сигурност относно пистолета и 45 броя боеприпаси за него. Общинският съветник имал разрешение за съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, издадено от РУП-Септември на 24 ноември 2015 г., което било със срок на действие до 23 ноември 2020 г. На 17 юли 2017 г. той подал заявление по образец до началника на полицейското управление в Септември за издаване на разрешително за придобиване на късо нарезно  оръжие, като представил декларация, че ще го съхранява в метална каса на постоянния му адрес. На 21 август 2017 г. на обвиняемия му било издадено такова разрешение, след проверка на условията за съхранение. Той закупил пистолет „Глок 21“ и 50 боеприпаси за него, което било регистрирано и описано в контролен талон.

Трагедията се разигра на 31 август 2017 г. Тогава семейството на Лазар Влайков било поканено да празнува рожден ден на 6-годишно момче, син на негов приятел. Гостите се събрали в заведение във Виноградец, а за целта била запазена маса за 20 души. Като тръгвал от дома си, обвиняемият не взел необходимите мерки за сигурност, относно държаното от него оръжие „Глок 21“ и боеприпасите, като вместо да ги остави в мястото за съхранение, ги поставил в личната си чантичка, взел ги със себе си и с тях отишъл в заведението.  В разгара на празненството имало заря, някои от гостите стреляли с газово оръжие. Когато изстрелите от газовите пистолети започнали да намаляват своя интензитет, обвиняемият Лазар Влайков решил да се похвали с новия пистолет. Той заредил пълнителя и стрелял във въздуха, след което започнал да го показва и предава на други лица, които също стреляли с оръжието. Обвиняемият повикал при себе си пострадалия Наско Тонкев, за да му покаже пистолета. Тонкев също стрелял няколко пъти във въздуха.  По същото време 6-годишното дете, обикаляло около масата, и проявило интерес към оръжието. Към 23,50 ч. - 23,55 ч. пистолетът се озовал, по неустановено начин, в ръцете на малолетното момче, което се намирало в градината и произвело изстрел.

Балистичната експертиза направи извода, че именно малкият Юри е натиснал фатално спусъка. От своя страна съдът я прие без забележки.

„Знаме” писа, че по делото има много бели петна.

По делото обаче останаха въпросителни, които така и няма да намерят отговор. Една от тях бе  какво прави в саксия пълнителят с 2 бойни патрона, намерен при огледа

Другият е дали с пистолета на Влайков наистина е стреляно само два пъти – вторият път фатално. Или освен 50-те патрона за своя „Глок” на купона е имало и други бойни патрони, гилзите от които после са щателно обрани. Близките на Наско Тонкев вече заявиха, че Влайков е стрелял многократно с бойния пистолет, а жена му и детето са събирали гилзите.

„Пълнителят на моето оръжие събира 13 патрона. Два са изстреляни, два са намерени, предал съм девет, а пет дадох за прострелката при регистрацията. От касата предадох и останалите 32. А общо съм закупил 50”, каза в съдебната зала Лазар Влайков. „Съжалявам, но не мога да върна времето назад. Искам по-лека присъда”, каза той в последните си думи пред тричленния съдебен състав.

Основното доказателство срещу тезата, че Влайков е стрелецът по Тонкев,

бе химичната експертиза на барутните частици в комбинация с показанията на някои свидетели. Капсулните микрочастици са 3- и 4-компонентни, съответно със съдържание на олово, антимон, барий и калай (3-компонентните имат само първите три компонента). Първите са от двата газови пистолета, а 4-компонентните са от бойния „Глок”, показала експертизата на проектила, изваден от тялото на убития. Те са намерени по дясната ръка на Юри Влайков, по ръката на Тонкев и по дясната ръка и левия ръкав на якето на Лазар Влайков. Което означава, че и детето е стреляло с бойното оръжие. Според свидетели, Тонкев седял на пейката с лице срещу Влайков, а Юри бил зад гърба на чичо си Лазар. Детето също казва, че е стреляло и е уцелило Тонкев. В разпита си в Синята стая 6-годишният Юри казал, че той е стрелял и „утрепал дебелия чичко”. Питал психоложката какво е станало с чичкото и

показал кутия цигари, за да илюстрира размера на раната в сърцето

Оръжието се е озовало в ръцете на Юри по неустановен от разследващите начин, призна и прокурорът Чераджийски. Правен е следствен експеримент със сядането на участниците в партито на столовете, на които са седели във фаталната нощ, но пак имало противоречия. Много свидетели казват, че Влайков и Тонкев са били един до друг. Експертите дават пет варианта за вероятното местонахождение на Тонкев по време на прострелването и приемат, че най-вероятно той е седял в южната част на пейката от западната страна на масата, след като малко преди това Влайков го е повикал да му покаже новата си огнестрелна придобивка.

Трима свидетели, близки на Влайков, обаче явно лъжесвидетелстват. В досъдебната фаза те казват, че Тонкев бил дал чуждия „Глок” на детето и още при подаването то натиснало спусъка. Балистичната експертиза е опровергала показанията на Мариян Мишев, на сина на Влайков Никалъс и на съпругата му Мария. Защото дулото е било на минимум 100 см от Тонкев по време на изстрела, който прострелял ръката му, минал през лявата предмишница през черния дроб и гръдния кош и разкъсал сърдечната аорта. Показанията са и в противоречие с траекторията на проектила и раневия канал, който показва посока отпред назад, отляво надясно и леко отдолу нагоре, почти хоризонтално. Наско Тонкев имал само около минута живот в онези 4-5 минути преди полунощ и успял само да извика, да стане, да заобиколи масата и да падне заради острата предкръвоизливна анемия и спадането на кръвното му налягане…

В заведението няма камери, запечатали заетите места или зарята и изстреляните 124 газови гилзи, откритата под масата бойна и другата, заседнала в пистолета след смъртоносния изстрел. Експертизата опровергава твърденията на Деница Тонкева, че Влайков е стрелял по баща й, както седял от лявата му страна, докато е скръстил ръце пред гърдите. И заради близкото отстояние, и заради траекторията на куршума, пронизал първо ръката на Тонкев.

Друго мътно петно е в каква степен е било алкохолното опиване на Влайков. Първоначално той е отказал да бъде тестван с дрегер и да му бъде взета кръв. В 6,22 часа на следващия ден алкоуредът отчел 0,76 промила. В 6,45 часа с тест „Дръг чек” било установено наличие на амфетамин и метамфетамин. Малко по-късно от полицейското управление в Септември бил донесен и дрегер за наркотици, който обаче показал отрицателна проба.

Върбан ВИЧЕВ