Събота, 17 Ноември 2018

Времето

3.2°C

Пазарджик

Значителна Облачност
Влажност: 72%
Вятър: Източен / 3.7 kmh
Неделя

2°C/6°C
Понеделник

-1°C/8°C
Вторник

3°C/8°C
Сряда

3°C/14°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

“Колорадо-АВС” е инвеститор на годината

“Колорадо-АВС” е инвеститор...

ПЛОВДИВ. Пазарджишката фирма за производство на мебели „Колорадо-АВС” получи наградата...

Първолаци дадоха урок по толерантност

Първолаци дадоха урок...

Мило тържество изнесоха първокласници от начално училище „Васил Левски” в...

Панихида в памет на загиналите по пътищата в Пещера

Панихида в памет...

В началото на заседанието зам.-областният управител Петър Белчев акцентира върху...

Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от катастрофи

Отбелязваме Световния ден...

Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия,...

Специализирано обучение по приемна грижа в понеделник и вторник

Специализирано обучение по...

ПАЗАРДЖИК. В периода от 19 ноември до 20 ноември, в...

Китайска делегация търси възможности за инвестиции

Китайска делегация търси...

ПАЗАРДЖИК. Вчера на посещение в областния град пристигна делегация от...

Почетният знак на БЧК за кмета Тодор Попов

Почетният знак на...

В Световния ден на добротата, от БЧК-Пазарджик връчиха на кмета...

Плашат отровителите на кучета с полиция и камери

Плашат отровителите на...

ПАЗАРДЖИК. Стопани на кучета се заканиха да сезират полицията и...

Зам.-министър Лозана Василева се срещна с местни стопани

Зам.-министър Лозана Василева...

Помощ за мобилни мандри заинтригува присъстващите фермери ПАЗАРДЖИК. Тази седмица Областната...

Протести в Пазарджик и Панагюрище

Протести в Пазарджик...

ПАЗАРДЖИК. И тази неделя недоволни от високите от високите цени...

«
»
Бивш кандидат-кмет и синовете му източили 38 бона от еврофонд

Сряда, 31 Октомври 2018 15:31

Костадин Тортев е доайен на частната охрана във Велинград и екс ченге - твърди, че върнал част от парите на държавата

ПАЗАРДЖИК. Окръжният съд осъди на по 3 години условно доайена на частната охранителна дейност във Велинград Костадин Тортев и синовете му Георги и Васил за точене на еврофонд чрез Бюрото по труда. Съдебен състав с председател Ирина Джунева постанови петгодишен изпитателен срок при изтърпяване на наказанието в сряда следобед. Тримата подсъдими още не са решили дали ще обжалват.

Срещу тях са повдигнати обвинения за това, че като съучастници от името на управляваното от тях дружество „ВТА-ВГ” ООД са

представили неверни сведения пред „Бюро по труда“ – Пазарджик във връзка с наемането на работници

по проект „Обучения и заетост“. В резултат от престъпната си дейност неправомерно са получили средства в размер на 37 880,01 лева, осигурени от европейските фондове по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, твърди прокурор Стоян Пешев. Осемдесет и пет процента от парите били осигурени от Европейския социален фонд, а останалите 15 – от държавата.

Костадин Тортев от години се занимава с частен охранителен бизнес. През юли 2002 г.

под беемвето му бе заложен взрив,

а тогава той бе старши сержант в РПУ-Велинград. Час-два преди взрива свидетели разправяха, че са чули изстрели от огнестрелно оръжие. По този повод тогавашният директор на РДВР-Пазарджик подп. Жоро Стоицев заяви, че системата на МВР не е място за полицаи с частен бизнес.

През 2007 г. Костадин Тортев бе независим кандидат за кмет на Велинград, издигнат от инициативен комитет.

Според обвинението по настоящото дело, Тортеви се възползвали от програмата през есента на 2016-а и от 1 септември наели шестима охранители на възраст над 54-годишна възраст (малко по-късно сключили договор и със седми). По регламент, наетите лица трябвало да работят на договор за 12 месеца като преди това четирима от тях да са били безработни над 6 месеца, а двама – над 12 месеца. По силата на договора с Бюрото по труда, работодателите имали задължения да запазят работата на поне четирима от наетите за срок от 15 месеца.

Така и станало, но само на хартия

Тримата подсъдими наели драгиновците Бисер Цанков, Асен Воруков, Емил Иванов, Сали Караасанов, Ангел Джулянов, Георги Георгиев и Ибрахим Мандраджиев, като още при първата си среща им обяснявали, че ще работят про форма и ще си оставят на съхранение във фирмата банковите карти, на които ще се превежда заплатата. Повечето така и направили, а останалите чинно носели получените по сметката заплати и ги предавали на босовете или на асистентката в офиса Емилия Палова. Един от тях наистина работел. Бисер Цанков обаче в продължение на три месеца давал 24-часови дежурства в цикъл „два дни работа – два дни почивка”, докато по силата на договора трябвало да работи от 8 до 17,30 часа с обедна почивка.

Тортеви ходели до Драгиново и носели документи за подписване от „наетите”,

а после изпращали документацията в Пазарджик. За това се е произнесло и вещо лице-графолог от назначената от разследването съдебно-почеркова експертиза. Седмината наети на хартия охранители свидетелствали срещу подсъдимите. Думите им потвърдила и Палова.

Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода, но заради съкратената съдебна процедура и чистото минало на подсъдимите (Васил и Георги имат предишни присъди, но са реабилитирани) съдът даде по-леко наказание.

Делото се гледа по т.нар. съкратено съдебно следствие, а подсъдимите признаха всички факти и обстоятелства по обвинителния акт.

Не признаха обаче изводите на прокуратурата

В съдебната зала те помолиха за снизхождение и изразиха съжаление за стореното. Адвокатът им Кръстьо Кърпаров пък оспори квалификацията за съставомерността и престъпния състав. „Ако има престъпен елемент, то той е след отпускането на средствата, а не преди това. Сумата е получена преди процесните документи с невярно съдържание, не на базата на тях, а на договор”, аргументира се адвокатът. Той оспори и назначената в досъдебното производство икономическа експертиза, въз основа на която са калкулирани щетите от престъплението. Експертът в Бюрото по труда в Пазарджик Стоян Маринков е декларирал изплатените близо 38 хиляди лева, чийто последен транш е от края на ноември 2017 г. Подсъдимите пък настояват, че част от парите те били върнали на държавата под формата на внесени осигуровки. Според техни близки, това са около 10 хиляди лева. Колко точно са обаче ще установява последваща съдебно-икономическа експертиза, която ще бъде назначена в отделен граждански процес.

Върбан ВИЧЕВ