Вторник, 18 Декември 2018

Времето

2.4°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 50%
Вятър: З-СЗ / 0 kmh
Сряда

-4°C/4°C
Четвъртък

-3°C/3°C
Петък

-2°C/6°C
Събота

2°C/11°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Учители: Коледни бонуси от 2400 лева си дават директорките ни!

Учители: Коледни бонуси...

Няма да коментираме цифри, защото не са окончателни, отвръщат от...

Кметът поздрави абсолютния балкански шампион по културизъм

Кметът поздрави абсолютния...

ПАЗАРДЖИК. Парична премия за спортните си постижения получи Ангел Данчев...

Нури от “Фермата” бе гост на кмета Неби Бозов

Нури от “Фермата”...

СЪРНИЦА. Днес Нури Семерджиев бе гост на кмета на най-младата...

Изгоря суши бар

Изгоря суши бар

ПАЗАРДЖИК. На осем сигнала са реагирали огнеборците в областта през...

Мая Павлова от екипа на филма “Тихия ангел”: Душата на Дядо Добри беше проводник между света на хората и този на ангелите

Мая Павлова от...

  Музиканти от „Ку-ку бенд” ще свирят на премиерата в НДК Дойде...

Михаела Златанова със сребро и бронз от Кипър

Михаела Златанова със...

  НИКОЗИЯ. С два медала - сребърен и бронзов, се поздрави...

Отчитането на тока по празниците – по редовния график

Отчитането на тока...

Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници „Електроразпределение Юг“...

Д-р Красимира Чачова-Ранчева е новият управител на МБАЛ “Уни Хоспитал"

Д-р Красимира Чачова-Ранчева...

ПАНАГЮРИЩЕ. Д-р Красимира Чачова-Ранчева бе избрана за управител на болницата...

Детската площадка на улица “Димитър Греков” и “Антим 1”  ще бъде завършена до март

Детската площадка на...

  ПАЗАРДЖИК. Детската площадка на улица ''Димитър Греков'' и ''Антим 1''...

Мажоретките се върнаха с награди от Банско

Мажоретките се върнаха...

С награди от международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда” се...

«
»


Точилата 5 милиона Милена вдигнала пирамида в Пазарджик

Сряда, 05 Декември 2018 14:09

Лапнишарани плащали в зелено, а после яли зелен хайвер

Милена Митева от областния град, която бе арестувана за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута на обща стойност над 3 млн. долара заедно с двама свои приятели, е замесена и в пирамида, тръгнала от Пазарджик на базата на мрежовия маркетинг, коментират запознати пред “Знаме”.На сайта си в понеделник писахме за ареста на бившата кандидат-депутатка и водачка на листата на коалиция „Достойна България” за Пазарджик. Да припомним, че Митева, младият джаз певец Димитър Кабранов и Любомир Болчев са арестувани на 22 ноември, а от тях само Болчев е пуснат под гаранция от 50 хиляди лева. От домовете им са иззети компютри и флашки, пълни с портфейли за криптовалути, тефтери с данни за множество акаунти, на които са държани задигнатите дигитални пари. Открити са и множество цифрови комбинации - кодове за достъп до конкретни платформи, които предлагат услуги за съхранение и придобиване на криптовалута. Според разследващите данните са били нужни на групата, за да подготвят следващия си удар, който щял да бъде за над 15 млн. лв.

Милена Митева обаче била в дъното на пирамида,

тръгнала от Пазарджик на базата на мрежовия маркетинг, в която  лапнишараните плащали в зелено, а после хапвали зелен хайвер, коментират отлично информирани източници.

Компанията Olimpic idea е американска, създадена през януари 2014-а, идва при нас от Гърция, а организаторът за България е именно Митева. Схемата била проста - предлага ти се възможност за отстъпки и пасивни доходи, а за целта е нужно да внасяш всеки месец по 28 долара и така да си изградиш мрежа, която е част от по-голяма мрежа, която снася пари. Презентации се правели в офиса на Митева, който по съвместителство бил и магазин за продажба на торове. По регламента на пирамидата, може да внесеш 28 долара еднократно, но трябва да намериш други трима “членове”, а след това си освободен от тази такса, иначе ги даваш всеки месец, за да си запазиш мястото в матрицата. През това време се предполага, че под теб и над теб ще има други членове, от които ще получаваш отчисления, даже да не работят по много, защото и други твои съмишленици ще вербуват клиенти, които от своя страна ще вербуват клиенти. И всички ще плащат.

В „Знаме” сме писали за тази пирамида, както и за оплакванията на ужилени. Тогава от компанията опровергаха жалбите.

Но така и не отговориха, след като всички са щастливи, че богатеят, аджеба кой плаща масрафа

Те така и не покриха основната дефиниция за разграничаване на компании, ползващи мрежов маркетинг, от пирамиди, а именно, какво носи основните приходи - привличането на нови клиенти или продажбата на продукт. В мрежовия маркетинг печалбата идва от големия оборот на даден продаден продукт, но тук няма оборот, а продуктът е неясен. Милена Митева не е първата, нито последната, която лови шарани в Пазарджик (да си спомним пирамидалната система Saveway, която преди това бе известна като “Сейв къмпани интернешънъл” или SCI). Но десетки се вързали на чудатия принцип “плати, за да ти платят” и за кратко се радвали на услугите на Olympic idea - възможност за ползване на договорени отстъпки - срещу безплатна регистрация в сайта може да се ползват т. нар Save of the Day отстъпки, а срещу 28 долара се купува стартов пакет (при Сейфуей таксата бе 50 лева и съдържаше Save Card, която може да се ползва в цялата партньорска мрежа) за обикновен потребител. Бизнескартата била 160 долара и някои си я купували, макар в Пазарджик почти да нямало обекти със стикер на компанията, а в Гърция обектите били по-малко от обявените 160. Автобуси с пазарджишки наивници ходили на презентации и в София и заемали бронзови, златни, диамантени и всякакви други степени, които в един момент се оказали на глинени крака.

По настоящата схема с източените милиони

Митева, Болчев и Карбанов ударили платформата Футуронетуърк, в която се търгува с криптовалутата футурокойн. Въпросната валута е подобна на биткойните. Откраднатото се равнява на 5 млн. лв. Веднага след удара тримата решили да прикрият следите си. За целта обърнали откраднатите футурокойни в други криптовалути и се сдобили с етери, лайткойни и монеро. След това започнали да търгуват и с тях. Този път тримата разменили средствата за най-популярните виртуални пари - биткойн. По това време обаче антимафиотите от отдел “Киберпрестъпност" в ГДБОП влезли в дирите им, а широките пръсти на бандата ги издали.

Върбан ВИЧЕВ