Събота, 19 Януари 2019

Времето

1.1°C

Пазарджик

Значителна Облачност
Влажност: 74%
Вятър: Северен / 1.9 kmh
Неделя

1°C/7°C
Понеделник

3°C/10°C
Вторник

4°C/6°C
Сряда

3°C/9°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

Изгоря къща

Изгоря къща

В нощта срещу 16 януари, в 00:39 часа, в Оперативен...

«
»

 

Актовете на скандална фирма бомбардират съда

Вторник, 08 Януари 2019 15:28

Спрягана за фирма на ГЕРБ може да остане без обществени поръчки

ВЕЛИНГРАД. Наложените актове на скандално известната фирма „Налекс груп” започнаха да бомбардират съда в края на годината.

Общо по шест дела Районният съд потвърди наказателните постановление за глоби от по 1500 лева (за наети лица без трудов договор), както и по други две за 500 лева (за липса на отчетност в касовата книга и за непредставянето й на контролните органи), а по три дела бяха отменени паричните санкции от по 500 лева заради несъставомерност на деянието.

Решенията могат да бъдат обжалвани в Административния съд в Пазарджик

Да припомним, че през март миналата година две велинградски фирми са укривали данъци, като не са вписали реализирани на пазара 1000 кубика дървесина и 350 тона пелети. По тези случаи бяха образувани няколко досъдебни производства, откриха се още „десетки нарушения на трудовото, на данъчното законодателство, на изискванията за пожарна безопасност”. Нарушенията и данните за престъпления излязоха при специализирана полицейска акция от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР-Пазарджик с участието на инспектори от ТД НАП-Пловдив, Изпълнителната агенция по горите, Областната инспекция по труда, служители на РСПБЗН-Велинград и на Регионалната дирекция по горите в Пазарджик. „Знаме” писа най-подробно още тогава, че са проверени два промишлено-складови обекта на „Налекс груп” с управител Атанас Кръстев. Там, съгласно наличната документация, е трябвало да има определено количество дървесина. Но при проверката между наличността по документи и реалната се оказала

разлика от над 1000 кубически метра

Проверяващите счели, че продукцията е реализирана, но за това не са издадени необходимите финансово-счетоводни документи, сиреч, укрити са данъчни задължения. Пост фактум от фирмата представили част от документацията, оправдаваща продажбата на около 200 кубика, а срещу Кръстев бе образувано досъдебно производство за престъпление по чл.255 от НК. Инспекторите от ТДНАП-Пловдив запечатаха единия от обектите на дружеството. На фирмата започна щателна данъчна ревизия. Служителите на областната инспекция по труда са констатирали, че са били наети на работа две непълнолетни лица, коментираха наши източници, а за това е образувано полицейско производство за престъпление по чл.192а от НК. Съставени са и актове за установяване на нарушения, свързани с това, че

десет от работниците във фирмата не са имали редовни трудови договори

Фирма „Налекс” от години добива в горите на Велинград и Ракитово (основно). Обществената мълва спряга Атанас Кръстев за „човека на ГЕРБ в гората”. Той стана известен и в национален ефир в края на 2015-а като „наш човек” и като шеф на „една от нашите фирми”, който е основен спонсор на ГЕРБ по изборите и благодарение на когото „имаме избрани два кмета”. Това заяви записаният със скрита камера тогавашен директор на „Чепино” Бахтияр Софу. Малко преди това Софу уволни служителите, подали сигнала за незаконната сеч на фирмата, която добиваше дървесина в съседен отдел, но след скандала сам бе уволнен.

Същевременно след последните законови промени Атанас Кръстев може да остане без обществени поръчки

Защото без право да участват в обществени поръчки в срок от 3 години остават работодатели, които са допуснали полагане на труд от работници и служители без сключен с тях и регистриран в НАП писмен трудов договор, дори ако са заплатили наложената санкция. Срокът започва да тече от датата на влизане в сила на наказателното постановление, дори ако са платили наложената за нарушението санкция. Според Закона за обществените поръчки (ЗОП) този вид нарушения на Кодекса на труда, освен че са основание за задължително отстраняване от обществена поръчка, не подлежат на изчистване. Поради причина, че не е възможно да се отстранят със задна дата вредните последици за наетите лица в следствие на  загубата на трудовите и осигурителните права за периода, през който те са полагали труд без трудов договор. В този смисъл ИА ГИТ не може да издаде удостоверение за липса на нарушение срещу доказателства за платена санкция, за каквото настояват работодатели. Също така

не подлежат на изчистване и нарушенията, свързани с наемане на непълнолетни лица

без разрешение от Инспекцията по труда.

Възможността за доказване на надеждност чрез отстраняване на нарушението е регламентирана в чл. 56, ал. 1, т. 4 от ЗОП. Такава е предвидена само за нарушения, свързани със заплащането на труда, тъй като след изплащане на забавените възнаграждения се счита, че вредните последици от него са отстранени. Нарушенията на Кодекса на труда, основание за задължително отстраняване от обществена поръчка, са регламентирани в чл. 54, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки.

Всеки работодател може да заяви и да получи необходимите му удостоверения за удостоверяване на обстоятелства по ЗОП и други нормативни актове по електронен път с електронен подпис веднага, независимо от работното време на администрацията чрез внедрена от ИА ГИТ система. Системата генерира уникален код за достъп, който се отпечатва върху удостоверението и гарантира неговата автентичност вместо мокър печат и подпис. Чрез кода всеки възложител на обществена поръчка може да провери дали предоставеното от изпълнителя удостоверение е достоверно.

Върбан ВИЧЕВ