Сряда, 14 Ноември 2018

Времето

12.2°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 4%
Вятър: Западен / 0 kmh
Четвъртък

2°C/12°C
Петък

-1°C/9°C
Събота

-2°C/7°C
Неделя

-1°C/7°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Ученици с наркотици изловени от полицията

Ученици с наркотици...

Двама младежи на 16 и 18 години влязоха в Детската...

Двама иманяри отиват на съд и за патрони

Двама иманяри отиват...

Двама мъже отиват на съд за незаконно притежаване на културно–исторически...

Ден на отворените врати в Административния съд е утрешният

Ден на отворените...

Утре, четвъртък, е Ден на отворените врати в Административния съд...

Плувкините на “Каменград” пак се окичиха с медали

Плувкините на “Каменград”...

БУРГАС. Плувен клуб „Каменград” продължи с отличното си представяне и...

СПИСЪК ПРЕМАХНАТИ  УЧАСТЪЦИ „СИНЯ ЗОНА “

СПИСЪК ПРЕМАХНАТИ ...

№ Участъци “синя зона“, паркинг Брой паркоместа В т. ч. за хора с...

Шест местни училища - в дискусия за толерантността

Шест местни училища...

ПАЗАРДЖИК. По повод Световния ден на толерантността - 16 ноември,...

Шампионска титла за бадминтонистките на “Георги Бенковски”

Шампионска титла за...

ХАСКОВО. Бадминтонистките на пазарджишкия клуб „Георги Бенковски” по категоричен начин...

Приемат номинации за 10-те най-добри спортисти за 2018 г.

Приемат номинации за...

 Община Пазарджик стартира ежегодната процедура за  номинирането на 10-те най-добри...

Данъците на старите автомобили ще се увеличат с най-много 7-8 лева

Данъците на старите...

Община Пазарджик ще предложи изменение и допълнение на Наредбата за...

Паркоместата в “Синя зона” намаляват с 535

Паркоместата в “Синя...

ПАЗАРДЖИК. В изпълнение на Решение 94 от 28.06.2018-а на Общинския...

«
»

Право на отговор за статията за адвокат, осъден за думата “хищник” от Пламен Топалов

Петък, 03 Ноември 2017 02:00

 

Уважаеми Господа,

Казвам се адвокат Владимир Григоров от Столична адвокатска колегия.  В интернет страницата на вестника ви попаднах на дописка на господин Вичев от 17.03.2017г. в която са изложени факти от водени дела от и срещу Пламен Топалов от село Аканджиево, в това число е огласено, че Пламен Топалов е осъдил адвокат Владимир Григоров на 3000 лева обещетение затова, че го е нарекъл „хишник“.  Господа, наистина има такова дело, но в дописката са изложени факти и съпътстващи обстоятелства, които не отговарят на истината, затова ще ви помоля да публикувате настоящето опровержение.

Не отговаря на истината, че по дело от 2009г. съм представлявал четирима наследници на починала баба. Името на починала баба е Марика Тонова от село Аканджиево. Вярно е, че е водено дело с ищец Топалов с правно основание чл. 19, 3 ЗЗД срещу нейните наследници, но те не са представлявани по делото. Моите клиенти не са нейни наследници.

Представлявал съм ищците Асенка Венкова и Никола Тонов по ревандикационния им иск / дело от 2007г./ срещу Пламен Топалов и съм защитавал в съда претенцията им за осъждането на Топалов, че те - клиентите ми са собственици на наследствен имот в с. Аканджиево, завзет от Топалов след смъртта на Марика Тонова, като сме искали  от съда да го осъди да им предаде владението. По делото е обсъдено саморъчно завещание представено от Таполов, изходящо уж от Марика Тонова в негова полза. Завещанието е експертизирано със заключение, че същото е написано от Топалов. Собствеността на клиентите ми е призната от съда, а Топалов е осъден да предаде владението на имота. Топалов обжалва  решението на районен съд в още две инстанции, като представи предварителен договор от 10.03.2007г., с който баба Марика му продава къщата за 22000 лева, дето й ги брои кеш и се задължава да се изнесе /неизвестно къде/. На трета страница на договора беше сложен простичък параф от две букви, леко разкривени, каквито изписват първокласниците. Първите две страници от договора не са подписани въобще. Представи и още едно /второ/ саморъчно завещание, отново в своя полза, с твърдението че го е намерил след завеждане на делото.

Топалов обжалва до ВКС - безуспешно. Следваше изпълнително дело за изваждането на Топалов от имота.

Делото от 2009г. /което цитирате/ с правно основание 19, 3 ЗЗД е заведено от Топалов първоначално срещу моите клиенти в опит да спре въвода и с искане съдът да спре изваждането му от имота. ХI състав /съдия Ралинова/ на РС уважи искането му за спиране на въвода, но Окръжен съд отмени това определение. Чак през 2014г. успяхме да го извадим. В къщата и двора не открихме абсолютно никой и абсолютно нищо. Цялото имущество на семейството липсваше. Всичко от имота беше изнесено. Липсваха дори електромера и водомера.

Клиентката ми депозира нова жалба в Районна Прокуратура, но този път за кражба и обсебване на имущество с опис на вещите. Първата й жалба до Районна Прокуратура още се работеше.....уж.

По делото от 2009г. /за което пишете/, е депозиран отговор на искова молба от името на клиентите ми, като на съда е обърнато внимание, че има висящ спор за собственост между същите страни, както и че баба Марика не е собственик на имота, който е с наследствен произход, а също и че те не са нейни наследници, поради което Топалов няма правен интерес да води дело срещу тях. Отговора представлява пространен документ, който се изготвя в рамка от закона и е задължителен за всеки граждански процес. Този документ съдържа изложени известни /тогава/ на защитата факти от отношенията между Топалов и покойната.

Делото /2009/ беше прекратено по отношение на моите клиенти, а Топалов беше осъден на разноски, които не е платил и към днешна дата.

 Някъде тогава започнах проучване на битието на ищеца. Семейство, бизнес /такъв законен не открих/, ловни приятели, дела които е водил и води в Пазарджик. Това са десетки дела. 

За отношенията му с покойната Марика Тонова открих:

  1. Дело по която е осъдил жената /тази която гледа и едновремемно и купува къщата дето не е нейна/ по запис на заповед и се е снабдил с изпълнителен лист срещу нея за над 39000 лева.
  2. Топалов беше представил пред нотариус и трето саморъчно завещание и то беше обявено.
  3. Появи се и опис на банкноти  за 22000 лева, които Топалов е твърдял, че е предал на Марика Тонова по предварителния договор при неговото подписване на 10.03.2017г., а че тя му е подписала и описа /с онези двете буквички/.
  4. Беше представил и едно заверено пълномощно от името на Марика с делегирано право на Топалов да си прехвърли имота, върху което пълномощно стои отбелязване, че е заверено извън кантората на нотариуса, макар и да отсъстват задължителни при подобна заверка отбелязвания. Почнал е да вади документи за имота. Но тогава жената ...умира....изненадващо, при обстоятелства предполагам които тепърва предстои да бъдат установявани. Жената е погребана от Топалов. Той е настоявал да и бъде направена и аутопсия /по негови думи/.

Всички частни документи, които той представя по делата, в това число и изпълнителния лист срещу бабата са датирани /по обективни данни/ между март 2007г. и датата на смъртта на жената през юли 2007г.

Ситуацията /шест години по - късно/ през 2014г., преди изваждането му от имота беше такава, че Топалов отказваше да го напусне и го предаде на клиентите ми, ведно с цялата покъщнина на хората. По използваните от него частни документи в къщата би следвало освен покъщнината събирана през живота на хората, трябваше да има и едни над 60 000 лева, които уж е предал на жената /по договора и по записа на заповед/. Нормално е жената да е имала скатана някоя и друга пенсия за черни дни......Разполагам с заключение на лекар, установил смъртта на жената.  Заключението е такова, че клиентката ми тръгна уплашена по врачки и да разпитва за Топалов из района и по роднини. Преди смъртта си, снаха й Марика я е помолила да викне девер й /другия ми клиент – свещенник, днес покойник/ и с оплакването, че се появил гледач, който е изгонила и че личните й документи и тези за къщата са били изчезнали. Повече тези жени нито са се чули, нито видели. Било е малко преди да почине /неясно при какви обстоятелства/.

Информацията от делата на Топалов е изключително обемна и много любопитна.

Делото, чието решение интерпретирате в дописката си е от 2014г. е по иск за обещетение на Пламен срещу мен и е затова, че при работата си като адвокат по делото от 2009г. съм го обиждал, клеветил и злепоставял пред съда. Новото дело от 2014г./срещу мен/  и делото от 2009г. /срещу наследниците на Марика Тонова/ в един момент се озоваха едновременно на бюрото на един и същ съдия /Георгиев - ХІІ състав на РС/.

На 24.08.2016г., ХII състав постановява решение срещу наследниците на бабата. Проверих делото след като Топалов представи решението по „нашето“. Осъдените са от северозапада. Не са имали адвокат, но са изпратили на съда доказателства, че нямат никакви претенции към каквото и да имущество в Аканджиево на далечната си роднина. ХII състав не обсъжда доказателствата за отсъствие на интерес и игнорира възражението за приключен спор по отношение собствеността. От възраженията срещу договора обсъжда единствено автентичността на парафа. Наследниците от северозапада са осъдени от Тапалов на хиляди левове разноски, а в правния мир се появяват две взаимно изключващи се съдебни решения.

 На 02.03.2017г. е постановено решението, с което  ХІІ състав осъжда и мен.

  Вие разказвате за решението, но неточно цитирате претенцията на Топалов за обещетение от адвоката /дело от 2014г./ Той предяви четири обективно съединени иска с претенции за четири отделни обещетения. Затова, че в отговор на искова молба от 2009г.: че е наречен от мен „хищник“, че в изложението на правната му връзка с покойната Марика Тонова съм огласил обстоятелството, че се е похвалил на клиентката ми, че познава всички съдии, прокурори, полицаи и адвокати в Пазарджик, които са му приятели,  - затова, че  е възприел твърдение, за изготвяне на предварителен договор с цел изнудване на наследници на Марика /моите клиенти не са такива/ - затова, че съм го наклеветил, че сам си е изготвил договора от 10.03.2017г. и е имитирал подписа на бабата на трета страница от него.

В решението си ХІІ състав му уважава частично претенцията, но прие че представата на Топалов /по скоро представата на адв. Иво Лулчев/ за злепоставяне на престъпници в документ, съставен според изискванията на процесуалния закон за оправдана, като определи общо обещетение за всички /в решението пише - обидни квалификации, сравнения и клеветнически твърдения/. Присъди и лихви. Разноските не сте ги отразили достоверно.

 Нямам право /на този етап/ да коментирам съдебните решения, защото историята ни с Топалов все още се работи от магистрати. На тях дължим спокойствие и никакво въздействие отвън. Делото „хищник” все още е висящо пред Окръжен Съд – Пазарджик. Направени са доказателствени искания по които съдът предстои да се произнесе.

Междувременно Топалов се обиди и от отговора на исковата ми молба по делото „хищник”. Образувани са две нови дела, пред ХІ състав и пред ХVІ състав на РС – Пазарджик. И тези дела са за обещетения.

Толкова. Засега.

Искам да ви обърна внимание, че пишете за негови осъждания, но не сте изчерпателни. Без да претендирам за изчерпателност, посредством публичния достъп до регистъра на съдилищата в гр. Пазарджик, открих наказателни дела по които е осъден за извършени престъпления, както следва:

  1. Осъден е за престъпление „длъжностно присвояване”, деяние което е извършил когато е работил в „Б” ЕООД, град Белово за периода август 2000г. до януари 2001г. След този му работа завършила с присъда, не открих той да е работил каквото и да е било.
  2. За престъпление по чл. 237, ал. 1, вр. 20, ал. 2 НК е осъден за  извършеното от него на 06.07.2011г. при териториална подсъдност на РС Чепеларе, като със същата присъда Топалов е признат за виновен в извършване на престъпление по чл. 339, ал. 1 НК, извършено на 07.07.2011г. Наказанието му е лишаване от свобода за срок от 3 години, с присъединено лишаване от право на лов за срок от 3 години. Изтърпяването е отложено за срок от 5 години.
  3. За престъпление на 08.07.2011г., Топалов е осъден в Пазарджик на лишаване от свобода за престъпление по чл. 339, ал. 1 НК, извършено на 08.07.2011г.  Осъден е на 1 година лишаване от свобода и три години изпитателен срок. Текста на 339, ал. 1 НК охранява отношения, свързани с притежание на оръжие и т.н. Обърнете внимание на датите. Оръжието е открито в къщата на жена му в с. Аканджиево и е търсено по повод бракониерство в района на Чепеларе. То си е било в Аканджиево и преди случката в Чепеларе и не вярвам на Топалов в Чепеларе да му е бил първия лов, от което правя извод, че в пазарджишко властта не гледа строго на такива дреболии.
  4. За подобно престъпление, извършено от него на 14.02.2008г., Топалов е бил вече осъждан на пробация.   

Уважаеми Господа,

След стотици изчетени страници, вътрешното ми убеждение води към извод, че ако институциите в района не се отнасяха....да кажем със снизхождение към .....да кажем.... „бизнеса” на лицето, то отдавна трябваше да си почива на топло. Убеждението ми е, че той е сериозно подкрепен от лица с власт и възможностти в района. Запознат съм с интелектуалните и всякакви други способности на лицето. Те са изключително....скромни. В интерес на правдата, Топалов има обаче едно безценно качество, важно за успеха в днешните условия: ТОЗИ ЧОВЕК НЕ ИЗПИТВА СРАМ. На този човек дължа снисхождение. Той няма огромна заслуга за правораздавателните си успехи. Покрай топаловия „бизнес“ по съдилищата надушвам гадина, която работи правораздаване, тоест която получава държавна заплата, тоест на която и плащаме ние с вас. Моето старание е в посока и цел да намеря, човека /човеците/, без които Топалов щеше да ви изглежда не правораздавателен феномен осъждащ прокуратури и адвокати, а най – обикновен кокошкар. 

 За да избегнем излишни недоразумения, моля да бъда уведомяван за бъдещи коментарни публикации в медията ви, в които е изписано името ми.

С уважение
Адв. Владимир ГРИГОРОВ