Неделя, 22 Юли 2018

Последни новини

Именниците да почерпят

ПАЗАРДЖИК. Днес, на Илинден, имен ден в общината имат 1371...

Влади Въргала на...

Днес, от 19 часа, в салона на сцената на местното...

В понеделник отварят...

Става дума за жилищните сгради, на които им предстои саниране ПАЗАРДЖИК....

Премия от кмета...

Парична премия от 1000 лева връчи кметът Тодор Попов на...

От 1 до...

ПАЗАРДЖИК. От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) регулярно оповестяват актуална информация...

Почитат светеца Илия

  ЛЕСИЧОВО. Днес, на Илинден, жители и гости на общинското село...

Местните лични лекари:...

  Не наблюдаваме притеснения сред пациентите си заради блокираните лекарства за...

През май най-много...

През май 2018 г. в област Пазарджик са функционирали 51...

«
»
 

Дядо Коледа с двата ножа

Понеделник, 25 Декември 2017 12:34
Снимка интернет Снимка интернет

 

Коленето на прасе е първобитен и шокиращ ритуал, но си е наш

Сериозно съм обезпокоен за психическото здраве на българина. Основание за това ми дават много неща, но едно от тях е с приоритет. Става дума за един особен вид снимки, които заляха Facebook в последните няколко седмици. На тях се виждат усмихнати млади майки, татковци, баби или дядовци, които държат в скута си малко момченце или момиченце, седнали върху покрит с одеяло или найлон труп на току що убито и опърлено домашно прасе.

Това написа един мой добър приятел. Той е историк и много добре знае, че това е българската традиция, но пък е и човек с голямо сърце. Сигурен съм, че той е наясно и как снимките са неизбежни и дори вдигат живеца на българския дух. Този дух е особено приповдигнат по Коледа и в дните, в които е дошло времето за коледните лебедови песни. Те ще квикнат от селски дворове и от площадките на панелки. Въобще, от задните дворове, защото някак си не върви ритуалът да се прави „на ачика”. Коленето на прасе е чудесна метафора за заколението на цял един народ, натикан в задния двор на Европа. Ние сме лошият племенник, който е излязъл наскоро от затвора и за когото много-много не се говори. На книга сме равни и ни е дадена просторна стая, в смисъл, че прозорецът опира в простора в задния двор.

Дядо Коледа от колене ли идва?

Народът упорито вярва, че е така и ако горният приятел мой възрази нещо с римските „календи”, няма да му повярват. „Народът използва думата „Коледа”, защото нещо се „коле”. Така отколе се опошлява светлият Рождественски празник”, каза наскоро един уважаван от мен свещеник. Дядо Коледа при нас коли яко. Отрязва главите на една четвърт от българския народ, които нямат пари даже за постните седем коледни, пардон рождественски, ястия. Защото пари за ядене може да нямат, но заеми ще вземат, но подаръци за децата трябва да намерят. Коли добрият старец и това колене не е никак случайно. То се е притурило към „коленето” на коледното дърво, бъдника, който се слага в печката, за да гори цяла нощ.

Така се изгаря/изконсумира старата година, за да дойде новата

По същия начин и прасето се разчертава, изгаря (опърля), нарязва и изконсумира. През вековете смисълът на дървото/година избледнява, а прасето става етнически опознавателен белег по време на едно дълго „владичество”. Разлика обаче няма в дните, когато старата и новата година в онзи Единажден сменят местата си. Въобще, тогава настава един весел колаж, в който дядо Коледа е с брада от прясна наденица, ботуши от прясно опърлена свинска кожа и палто с цвят на кървавица.

Европа ще бъде покъртена и няма да го разбере.

Прасето най-често се казва Гошо

Ние пък не разбираме защо това е така. Защо прасето да е Гошо, а магарето, примерно, да е Марко. Ако пак използваме аршина на световното дърво, можем да се сетим, че Гергьовден е началото на земеделската година. От Димитровден до Гергьовден по принцип няма полска работа. Човек се наслаждава на плодовете на труда си. Пие и яде. И свинско. Най-късно до Гергьовден качето със сланина е измито. И последната Гошова частица е преминала в нас, досущ като изтеклата стара година. Както се пее в народните песни „Изтекло е дърво зелено”. За да отбележат фолклористите, че е нормално дървото да тече като време, щом е световно.

Ако прасето е Гошо, тогава дядо Коледа Колю ли е?

И той дали не е онзи дядо Колю, дето „леко коли”, или наистина е свети Никола? Сигурно е свети Никола, само че влиза през комина. Оттам, откъдето излиза изгореният бъдник. Ако се замислим, по същия начин дробът, далакът, бъбреците и мръвките, се нарязват, се прекарват през дебелото черво още в трупа на прасето с праз и подправки, за да излязат готови за изконсумиране. И на свой ред да изтекат през хранопровода.

Това обаче не е едно голо консумиране.

А ритуал.

Неразбираем, ама ритуал.

Може би сме орисани дядо Коледа да идва с нож при нас

Сигурно си го заслужаваме, щом има семейства, които режат рождественските сарми на парченца, за да има за всички. Щом стари хора по селата нямат пари за ток и дърва и щом самите те се вдървяват като коледни елхи, че дори свещи им запалват… Даже си мисля, че нашият дядо Коледа е Дядо Коледа С Двата Ножа. Шокиращ. Първобитен. Но наш си.

Кървавите бани няма да бъдат припознати сред европейските ценности, защото в Европа никак не обичат прасетата точно по този начин. Иначе ги обичат, даже прекалено. Дано обаче да не доживеем Коледа, в която дворът-губилище на свински души се превърне в лобно място на мечтата на средностатистическия българин за едно по-добро свинско. Иначе, да, кървав е ритуалът с точенето на ножовете, греяната ракия, примката на крака на прасето, тегленето на ножа, греяната ракия, чистенето, пърленето, замезването, греяната ракия и така нататък. В днешно време не можем да вникнем в същината на този ритуал. Можем да оценим момента. Да се опитаме да се вслушаме в гласовете на отдавна отишлите си горе „през комина” хора от рода ни. Нашите близки са правили точно този ритуал по Коледа. От нея до Трифон Зарезан има точно 40 дни. Хем и той е колач, но по-безобиден някак. Само на носове и лозови пръчки.
Честита Коледа и весели празници!

Тодор ГРОЗДЕВ

Последно променена в Четвъртък, 21 Декември 2017 19:42
Времето

29.2°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 44%
Вятър: Източен / 4.5 kmh
Понеделник

19°C/31°C
Вторник

19°C/27°C
Сряда

19°C/29°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop