Понеделник, 21 Януари 2019

Времето

10°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 73%
Вятър: Източен / 3.7 kmh
Вторник

3°C/4°C
Сряда

5°C/9°C
Четвъртък

4°C/11°C
Петък

4°C/8°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Заради профилактика от 9 до 13 часа КАТ няма да работи

Заради профилактика от...

ПАЗАРДЖИК. В понеделник, 21 януари, сектор "Пътна полиция" няма да...

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

«
»
 

Внимавайте с топ офертите за Свети Валентин, Трифон Зарезан, а и да всички други празници

Сряда, 14 Февруари 2018 15:39

При резервациите през интернет за Свети Валентин, Трифон Зарезан, а и за всеки друг празник, особено в последния момент, трябва да се внимава с предложения от типа „топ оферта”. Това предупреждава председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. 

-Не можем да кажем какво точно означава това наименование, спрямо какво е „топ” офертата и т.н. Затова потребителското хладнокръвие не бива да ни напуска, дори когато става въпрос за празници. Важно е да изследваме същината на това, което искаме да получим и това, което всъщност ни се предлага.

Когато искате да зарадвате любимия човек с подарък от интернет

точно на този празник и доставката закъснее, вие ще трябва да вземете бързо някакво друго решение, за да намерите алтернатива.

Щом обаче забавянето е по вина на търговеца, имате право да развалите сделката дори за стока по поръчка, каквато поначало не може да бъде отказана от потребителя, след като нещо е изработено по негов размер или за този, на когото би искал да го подари - обясни председателят на КЗП. Той добави, че при забавена доставка търговецът дължи обезщетение, което може да включва авансово платените суми във връзка с покупката, както и за други претърпени заради закъснението вреди. 

Тези, които ще предпочетат превръщащия се във все по-предпочитан способ за подаръци –

ваучерът,

трябва да са наясно, че винаги купуването и използването му са свързани с някакви правила.

-Най-малкото срок, в който би трябвало да бъде извършена покупката, или други условия, свързани с различен тип промоции и намаления, за които въпросният ваучер да не важи. При подаряването на ваучери хората не бива да се притесняват да предадат подобна информация, тъй като така този, който го получава, не само няма да бъде ограничен в рамките на нещо конкретно и ще може да избере от по-богат асортимент, но и ще има възможност пълноценно да се възползва от условията по ваучера - каза Димитър Маргаритов.

При

офертите за празнични вечери

обикновено се анонсират допълнителни неща, за които също трябва да се внимава, тъй като понякога не знаем дали няма да се наложи допълнително плащане, предупреди още шефът на контролния орган. Той даде пример със запазването на маса в ресторант, което при подобен празник е различно от случаите, в които искаме да отидем на вечеря с приятели:

-Може да има някакъв елемент на изненада или допълнителни услуги – програма, понякога безплатна бутилка вино и да получим сметка с някаква добавка за това, че сме били на масата с хубавия изглед към града, но да го установим след като нещата са приключили.

Маргаритов подчерта, че е задължение на търговеца предварително в писмен вид да уточнява какво е включено в цената, кое колко ще струва и по какъв начин ще бъде добавено към сметката евентуално.

-Когато самият търговец има условия, включително това, че разполага със специално място, на което цената би била различна, това трябва да бъде обявено задължително писмено. След като е предявена такава претенция и тя е отразена в касовия бон, а не се е съдържала в писмен документ – например,

менюто

или на интернет сайта на търговеца, то тогава той не би могъл да го изисква и да очаква заплащане”, изтъкна председателят на КЗП.

В заключение той каза:

-Търговците знаят, разчитайки на сантименталните аспекти, че могат много по-лесно да изкушат потребителите да си купят нещо, което шумно рекламират със страхотни ефекти, докато всъщност то си е съвсем обикновено. Понякога дори не струва стойността, на която се продава, а се случва и изобщо да е лишено от пазарна стойност. Такива опити има и те могат да бъдат пресечени по един основен начин – потребителите да са нащрек за това, което се опитва да им се внуши, както и да сигнализират при нас. Ние също наблюдаваме пазара.

(Зн)