Сряда, 21 Февруари 2018

Последни новини

“Гейзерът в Сапарева...

Снимката "Гейзерът в Сапарева баня" на пазарджишкия фотограф Никола Колев...

До 31 март...

До края на март операторите, които заустват отпадъчните си води...

Страстта към хазарта...

ПАЗАРДЖИК. Страстта към хазарта е издънила обирджиите на пазарджишкото казино...

Отново национален литературен...

ПЕЩЕРА. Общинската библиотека при читалище “Развитие-1873” организира национален литературен конкурс...

Волейболистите ни паднаха...

ПАЗАРДЖИК. Коравият тим на „Добруджа” очаквано победи волейболистите на „Хебър”...

Почетоха паметта на...

ПАЗАРДЖИК. Панихида по повод 105-годишнината от падналите при Булаир бе...

Треньор номер едно...

До миналата година рекорд на Анна Георгиева бе непоклатим ПАЗАРДЖИК. Днес...

Сладки медали за...

  ПАЗАРДЖИК. Тази година цели четирима са отличниците в гражданската и...

«
»

 

Внимавайте с топ офертите за Свети Валентин, Трифон Зарезан, а и да всички други празници

Сряда, 14 Февруари 2018 13:39

При резервациите през интернет за Свети Валентин, Трифон Зарезан, а и за всеки друг празник, особено в последния момент, трябва да се внимава с предложения от типа „топ оферта”. Това предупреждава председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. 

-Не можем да кажем какво точно означава това наименование, спрямо какво е „топ” офертата и т.н. Затова потребителското хладнокръвие не бива да ни напуска, дори когато става въпрос за празници. Важно е да изследваме същината на това, което искаме да получим и това, което всъщност ни се предлага.

Когато искате да зарадвате любимия човек с подарък от интернет

точно на този празник и доставката закъснее, вие ще трябва да вземете бързо някакво друго решение, за да намерите алтернатива.

Щом обаче забавянето е по вина на търговеца, имате право да развалите сделката дори за стока по поръчка, каквато поначало не може да бъде отказана от потребителя, след като нещо е изработено по негов размер или за този, на когото би искал да го подари - обясни председателят на КЗП. Той добави, че при забавена доставка търговецът дължи обезщетение, което може да включва авансово платените суми във връзка с покупката, както и за други претърпени заради закъснението вреди. 

Тези, които ще предпочетат превръщащия се във все по-предпочитан способ за подаръци –

ваучерът,

трябва да са наясно, че винаги купуването и използването му са свързани с някакви правила.

-Най-малкото срок, в който би трябвало да бъде извършена покупката, или други условия, свързани с различен тип промоции и намаления, за които въпросният ваучер да не важи. При подаряването на ваучери хората не бива да се притесняват да предадат подобна информация, тъй като така този, който го получава, не само няма да бъде ограничен в рамките на нещо конкретно и ще може да избере от по-богат асортимент, но и ще има възможност пълноценно да се възползва от условията по ваучера - каза Димитър Маргаритов.

При

офертите за празнични вечери

обикновено се анонсират допълнителни неща, за които също трябва да се внимава, тъй като понякога не знаем дали няма да се наложи допълнително плащане, предупреди още шефът на контролния орган. Той даде пример със запазването на маса в ресторант, което при подобен празник е различно от случаите, в които искаме да отидем на вечеря с приятели:

-Може да има някакъв елемент на изненада или допълнителни услуги – програма, понякога безплатна бутилка вино и да получим сметка с някаква добавка за това, че сме били на масата с хубавия изглед към града, но да го установим след като нещата са приключили.

Маргаритов подчерта, че е задължение на търговеца предварително в писмен вид да уточнява какво е включено в цената, кое колко ще струва и по какъв начин ще бъде добавено към сметката евентуално.

-Когато самият търговец има условия, включително това, че разполага със специално място, на което цената би била различна, това трябва да бъде обявено задължително писмено. След като е предявена такава претенция и тя е отразена в касовия бон, а не се е съдържала в писмен документ – например,

менюто

или на интернет сайта на търговеца, то тогава той не би могъл да го изисква и да очаква заплащане”, изтъкна председателят на КЗП.

В заключение той каза:

-Търговците знаят, разчитайки на сантименталните аспекти, че могат много по-лесно да изкушат потребителите да си купят нещо, което шумно рекламират със страхотни ефекти, докато всъщност то си е съвсем обикновено. Понякога дори не струва стойността, на която се продава, а се случва и изобщо да е лишено от пазарна стойност. Такива опити има и те могат да бъдат пресечени по един основен начин – потребителите да са нащрек за това, което се опитва да им се внуши, както и да сигнализират при нас. Ние също наблюдаваме пазара.

(Зн)

Времето

4.3°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 92%
Вятър: Ю-И / 0 kmh
Петък

3°C/6°C
Събота

1°C/6°C
Неделя

-3°C/4°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви