Неделя, 18 Март 2018

Последни новини

Боксьорите на “Тракиец”...

  ПЛОВДИВ. Подрастващи боксьори на академия „Тракиец” (Пазарджик) направиха спаринг срещи...

Евгени Попов: ...

В селата има паметници с безброй имена и дори етнографски...

Поредни кукерски игри...

Днес и утре средногорското село събира на фолклорен празник кукери...

Единайстокласник - финалист...

ВЕЛИНГРАД. Единайстокласникът Васил Янакиев от иновативното средно училище “Св.Св.Кирил и...

Еликсир на боговете...

На 17 март от 10 часа в читалище “Васил Левски-1925”...

Окръжният съд пак...

ВЕЛИНГРАД. И тази година отчетът на Окръжния съд в Пазарджик...

Общината започна проверка...

  ПАЗАРДЖИК. От общинската администрация започнаха проверка по инцидента с падналия...

Почина д-р...

ВЕЛИНГРАД. На 56-годишина възраст почина управителят на ДКЦ и МБАЛ...

«
»

 

Неди Джон Крос изпрати дядо Добри на небето

Четвъртък, 15 Февруари 2018 15:51

Филмът тръгва по фестивали, но не искам грам пари от него

БАЙЛОВО. Съгражданинът ни Неди Джон Крос и хора от филмовия му екип от „Старлайт ентъртайнмънт” изпратиха в последния му земен път дядо Добри. Светецът от Байлово издъхна на 103 години и днес бе погребан в двора на местния храм, непосредствено до постройката, в която живя в последните години от живота си. За опелото дойде и патриарх Неофит. Пред репортер на „Знаме” режисьорът и продуцент на филма „Тихия ангел” не криеше вълнението и тъгата си.

„Нямам думи. Във вторник дойдохме в Байлово и му отдадохме почит. Сега ме търсят от различни медии, искат да говорим и за дядо Добри, и за новия филм по кината „Привличане” (Неди Джон Крос, чието мирско име е Недялко Алипиев, е автор на половината от музиката в лентата, б.р.), но не искам да смесваме нещата. Дразня се, когато свързват дядо Добри само с парите, които е давал. Да, даваше пари, аз му казвах, дядо, като даваш тези пари, нали знаеш, има попове, които може да ги задържат за себе си. Той отвръщаше, че не може да съди никого и всеки сам решава какво да прави. Парите са най-блудкавата част от неговия светъл образ. Той даваше всичко! На 87 години е носил дърва в балкана на 70-годишни самотни болни старци, защото усещаше, че така трябва. И това го правеше постоянно. Просто той е такъв”, казва Неди, който говори в сегашно време за дядо Добри, все едно байловецът не е починал. И той наистина не е. Кога да чакаме филма, питаме Неди.

„Филмът е готов и тръгва по фестивални участия в Европа и САЩ. Проучвам регламентите на отделните фестивали за това кога мога да го излъча в България. Искам да го покажа на българските зрители, освен на света, да го покажа безплатно. Грам пари не искам за този филм. Никога идеята за комерсиалното не е присъствала на снимачната площадка. Дядо Добри ме научи на много неща и се радвам, че се докоснах до такъв огромен човек. Суперблагодарен съм на съдбата за този шанс. Знаеш ли защо толкова се забавих с работата по филма? Защото много време се чудех как да го покажа по най-добрия начин. Тоест, да покажа това, което всъщност е дядо Добри. И все не ми харесваше как го предавам. Връщам лентата назад и виждам дядо Добри, седнал в голата си стаичка, как се е надвесил над снимката на майка си. Как я гледа и мълви „Катерина!”. Това не се описва с думи!... Имам три часа материал, направих един час и 15 минути филм. Надявам се накрая да съм успял”, коментира Неди пред наш репортер.

Приживе Неди заведе Симеон Втори и Доня Маргарита при Дядо Добри, който на младини е бил гвардеец на цар Борис.

Тодор ГРОЗДЕВ

Времето

18.4°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 45%
Вятър: Източен / 3.7 kmh
Понеделник

6°C/10°C
Вторник

4°C/16°C
Сряда

4°C/16°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви