Петък, 18 Януари 2019

Времето

1.4°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 65%
Вятър: С-СЗ / 0 kmh
Събота

2°C/9°C
Неделя

2°C/7°C
Понеделник

3°C/9°C
Вторник

3°C/6°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

Изгоря къща

Изгоря къща

В нощта срещу 16 януари, в 00:39 часа, в Оперативен...

«
»
 

Десислава Костадинова, депутатка: Шкафчета в училище, за да са леки раничките

Понеделник, 23 Април 2018 14:13

Проблемът с тежките раници за учениците от първи до седми клас е на път да се реши. Постави го преди месеци ученичка от столицата, подкрепена от нейни съученици, от родители и обществеността. След дълго обсъждане на темата, образователното министерство предприе конкретни мерки, които ще станат факт от новата учебна година.

Какво точно ще се случи, пояснява за “Знаме” народната представителка от ГЕРБ Десислава Костадинова.

- Г-жо Костадинова, какви действия е предприело образователното министерство, за да станат ученическите раници по-леки?

- Съдържат се в отговора на министъра на образованието Красимир Вълчев на мой актуален въпрос за възможността Националната образователна програма да доведе до по-леки раници за децата в училище. Проблем, който вълнува хиляди родители у нас. Искам да благодаря на министър Вълчев за загрижеността му към здравето и по-добрите условия за образование на момичетата и момчетата в българското училище.

- Какво по-конкретно съдържа отговорът на министъра?

- Впечатлена съм от предвидената мярка за олекотяване на ученическата раница чрез купуване на шкафчета за 200 хиляди деца от първи до седми клас в училищата в страната. За което са осигурени два милиона и 900 хиляди лева. В шкафчетата, които ще бъдат в училищата до 15 септември, децата ще съхраняват учебници и помагала, както и всичко, необходимо за образователния процес. От тази нова придобивка ще се възползват след класиране само общински и държавни училища. Хубавото е, че вече говорим за проекти на учебници, учебни комплекти и т.нар. познавателни книжки. Всички те могат да бъдат печатни издания, печатни издания с електронен вариант или електронни издания.

- На какъв етап е електронният вариант на учебниците?

- Министерството ще отпусне допълнителни средства за осигуряване на достъп до електронно четими варианти на учебници за всички ученици от първи до седми клас. Достъпът до електронните варианти ще бъде осигурен посредством електронен портал с учебно съдържание. В него те ще бъдат публикувани до края на този месец.

- Националната програма за съвременна образователна среда предвижда ли по-леки раници в подкрепа на целодневното обучение на учениците?

- Програмата предвижда създаване на по-уютна и атрактивна обстановка за провеждане на занимания по интереси. На учениците, оставащи в училището, ще бъдат предоставени съвременни учебни материали, книги и игри, стимулиращи личностното им развитие. Което също облекчава теглото на раницата, тъй като те не се носят вкъщи.

- Говори се за разделяне на учебниците на две отделни книжни тела.

- Това предвижда проектът на Наредба 10 на образователното министерство. Отнася се за учебниците, учебните помагала и познавателните книжки, като се отпечатат на олекотена хартия. Разделянето на две отделни книжни тела ще става при учебници от първи до седми клас включително, с обем над 18 печатни коли. В писмата, изпратени от образователното министерство до директорите на училищата, се препоръчва олекотяване на раниците, съобразени със спецификата на съответното училище, допълни депутатката Костадинова.

Проверка на “Знаме” показа, че директорите на училищата тепърва ще решават дали да кандидатстват по приоритети в Националната програма за олекотяване на ученическите раници. Програмата ще бъде утвърдена до 30 април.

Даниела Кемчева, директорка на основното училище “Проф.Иван Батаклиев”, заяви за “Знаме”, че евентуално ще кандидатстват за средства за купуване на шкафчета. Защото условието за това е дофинансирането от родителите на децата да е по-голямо от сумата, осигурена от държавното финансиране.

“След като бъде приета Националната програма с мерките за по-леки ученически раници, на сбирка ще обсъдим приоритета на шкафчетата. В нея ще участват колеги, представители на Обществения съвет и училищното настоятелство”, допълни г-жа Кемчева.

Пенка МИХАЙЛОВА