Събота, 26 Май 2018

Последни новини

Алекс чака полуфинала...

  В еуфорично настроение чака полуфинала в „Гласът на България” Александър...

Любов от Атина...

  Първа награда в национален конкурс за литература спечели землячката ни...

Ръководството на ПГПТ...

Нека уважаваме , пазим и обогатяваме нашето най голямо богатство...

Ограничават авантата в...

  ПАЗАРДЖИК. На сесията вчера заповед на кмета Тодор Попов за...

Динка Танчева: Носете...

Честит 24 май - Ден на българската просвета и култура...

24 май -...

  ПАЗАРДЖИК. Днес училищата в областта грейват в усмивките на своите...

Данчев е абсолютен...

  ТУРНУ СЕВЕРИН. Пазарджишкият атлет Ангел Данчев спечели купата за абсолютен...

Ангел Малинов: Нека...

Уважаеми учители и ученици, скъпи будители на българщината! Да ни е...

«
»

 

Десислава Костадинова, депутатка: Шкафчета в училище, за да са леки раничките

Понеделник, 23 Април 2018 11:13

Проблемът с тежките раници за учениците от първи до седми клас е на път да се реши. Постави го преди месеци ученичка от столицата, подкрепена от нейни съученици, от родители и обществеността. След дълго обсъждане на темата, образователното министерство предприе конкретни мерки, които ще станат факт от новата учебна година.

Какво точно ще се случи, пояснява за “Знаме” народната представителка от ГЕРБ Десислава Костадинова.

- Г-жо Костадинова, какви действия е предприело образователното министерство, за да станат ученическите раници по-леки?

- Съдържат се в отговора на министъра на образованието Красимир Вълчев на мой актуален въпрос за възможността Националната образователна програма да доведе до по-леки раници за децата в училище. Проблем, който вълнува хиляди родители у нас. Искам да благодаря на министър Вълчев за загрижеността му към здравето и по-добрите условия за образование на момичетата и момчетата в българското училище.

- Какво по-конкретно съдържа отговорът на министъра?

- Впечатлена съм от предвидената мярка за олекотяване на ученическата раница чрез купуване на шкафчета за 200 хиляди деца от първи до седми клас в училищата в страната. За което са осигурени два милиона и 900 хиляди лева. В шкафчетата, които ще бъдат в училищата до 15 септември, децата ще съхраняват учебници и помагала, както и всичко, необходимо за образователния процес. От тази нова придобивка ще се възползват след класиране само общински и държавни училища. Хубавото е, че вече говорим за проекти на учебници, учебни комплекти и т.нар. познавателни книжки. Всички те могат да бъдат печатни издания, печатни издания с електронен вариант или електронни издания.

- На какъв етап е електронният вариант на учебниците?

- Министерството ще отпусне допълнителни средства за осигуряване на достъп до електронно четими варианти на учебници за всички ученици от първи до седми клас. Достъпът до електронните варианти ще бъде осигурен посредством електронен портал с учебно съдържание. В него те ще бъдат публикувани до края на този месец.

- Националната програма за съвременна образователна среда предвижда ли по-леки раници в подкрепа на целодневното обучение на учениците?

- Програмата предвижда създаване на по-уютна и атрактивна обстановка за провеждане на занимания по интереси. На учениците, оставащи в училището, ще бъдат предоставени съвременни учебни материали, книги и игри, стимулиращи личностното им развитие. Което също облекчава теглото на раницата, тъй като те не се носят вкъщи.

- Говори се за разделяне на учебниците на две отделни книжни тела.

- Това предвижда проектът на Наредба 10 на образователното министерство. Отнася се за учебниците, учебните помагала и познавателните книжки, като се отпечатат на олекотена хартия. Разделянето на две отделни книжни тела ще става при учебници от първи до седми клас включително, с обем над 18 печатни коли. В писмата, изпратени от образователното министерство до директорите на училищата, се препоръчва олекотяване на раниците, съобразени със спецификата на съответното училище, допълни депутатката Костадинова.

Проверка на “Знаме” показа, че директорите на училищата тепърва ще решават дали да кандидатстват по приоритети в Националната програма за олекотяване на ученическите раници. Програмата ще бъде утвърдена до 30 април.

Даниела Кемчева, директорка на основното училище “Проф.Иван Батаклиев”, заяви за “Знаме”, че евентуално ще кандидатстват за средства за купуване на шкафчета. Защото условието за това е дофинансирането от родителите на децата да е по-голямо от сумата, осигурена от държавното финансиране.

“След като бъде приета Националната програма с мерките за по-леки ученически раници, на сбирка ще обсъдим приоритета на шкафчетата. В нея ще участват колеги, представители на Обществения съвет и училищното настоятелство”, допълни г-жа Кемчева.

Пенка МИХАЙЛОВА

Времето

17°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 79%
Вятър: С-З / 0 kmh
Понеделник

13°C/26°C
Вторник

13°C/27°C
Сряда

13°C/27°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви