Вторник, 18 Декември 2018

Времето

2.3°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 50%
Вятър: З-СЗ / 0 kmh
Сряда

-4°C/4°C
Четвъртък

-3°C/3°C
Петък

-2°C/6°C
Събота

2°C/11°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Учители: Коледни бонуси от 2400 лева си дават директорките ни!

Учители: Коледни бонуси...

Няма да коментираме цифри, защото не са окончателни, отвръщат от...

Кметът поздрави абсолютния балкански шампион по културизъм

Кметът поздрави абсолютния...

ПАЗАРДЖИК. Парична премия за спортните си постижения получи Ангел Данчев...

Нури от “Фермата” бе гост на кмета Неби Бозов

Нури от “Фермата”...

СЪРНИЦА. Днес Нури Семерджиев бе гост на кмета на най-младата...

Изгоря суши бар

Изгоря суши бар

ПАЗАРДЖИК. На осем сигнала са реагирали огнеборците в областта през...

Мая Павлова от екипа на филма “Тихия ангел”: Душата на Дядо Добри беше проводник между света на хората и този на ангелите

Мая Павлова от...

  Музиканти от „Ку-ку бенд” ще свирят на премиерата в НДК Дойде...

Михаела Златанова със сребро и бронз от Кипър

Михаела Златанова със...

  НИКОЗИЯ. С два медала - сребърен и бронзов, се поздрави...

Отчитането на тока по празниците – по редовния график

Отчитането на тока...

Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници „Електроразпределение Юг“...

Д-р Красимира Чачова-Ранчева е новият управител на МБАЛ “Уни Хоспитал"

Д-р Красимира Чачова-Ранчева...

ПАНАГЮРИЩЕ. Д-р Красимира Чачова-Ранчева бе избрана за управител на болницата...

Детската площадка на улица “Димитър Греков” и “Антим 1”  ще бъде завършена до март

Детската площадка на...

  ПАЗАРДЖИК. Детската площадка на улица ''Димитър Греков'' и ''Антим 1''...

Мажоретките се върнаха с награди от Банско

Мажоретките се върнаха...

С награди от международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда” се...

«
»

Регионалната преса в България - изчезващ вид

Петък, 15 Юни 2018 15:22

 

Отворено писмо на Българска асоциация на регионалните медии

 

До

Г-н Вежди Рашидов

Председател на Комисията по културата и медиите

44-то Народно събрание на Република България

 

До

Комисията по културата и медиите

44-то Народно събрание на Република България

 

 

Уважаеми господин Рашидов,

Уважаеми дами и господа,

 

 

Предизвикателствата, пред които сме изправени днес ние, издателите, ни карат да алармираме, че примката около регионалната преса с всеки изминал ден се затяга и изданията ни са под заплахата постепенно да изчезнат от българския медиен свят.

Издателската дейност отдавна вече не е бизнес за нас, а си е чиста социална мисия, но и тя от ден на ден ни изглежда все по-невъзможна.

Обстоятелствата ни докараха до там, че предлагаме изданията си под тяхната себестойност и дори дотираме доставянето на всеки отпечатан брой до нашия читател. А читателите ни са активни хора, с изразена обществена и гражданска позиция, с интелигентност, според нас, чувствително над средната, но за съжаление не винаги с големи материални възможности. Преодоляхме различни трудности, които ни се струпаха по време на прехода и смело можем да заявим, че регионалните издания отстояха позиции, които малко български медии успяха да удържат - с качествена авторска журналистика, със стремеж към високи етични стандарти. Но въпреки всичко, се явяваме като вид, застрашен от изчезване в съвременното общество.

Много развити страни за загубили регионалната си преса и колкото и да съжаляват по-късно, не са могли да я възстановят.

Икономическите несгоди ни преследват постоянно и досега ги понасяхме, но от 1 – ви май тази година, производствените ни разходи скочиха с 30 на сто. Печатниците аргументираха увеличението с шоковото поскъпване на вестникарската хартия и с промяната в минималната работна заплата. В това време, за доставката до читателите ни, дистрибуторите и „Български пощи” АД ни искат търговска отстъпка от цената на броя, на места до 40 процента!.

Обръщаме Ви внимание, дами и господа, че ние реализираме производствената си програма, спазвайки стриктно всички правила на Търговския закон и отговорно можем да заявим, че сме сред малкото участници на медийния пазар, които генерират реална икономика. Смятаме, че в момента пазарът не е в състояние да приеме нови цени на регионалните печатни издания – реалната им стойност е твърде голяма. И това ще доведе до финансов колапс.

Регионалната преса отдавна е със статут на документ - най-малко пет копия от всеки тираж се предоставят в Националната библиотека, съгласно Закона за задължително депозиране на печатни издания.

Към Министерството на културата съществува регистър на издателите и действителните собственици на печатни издания. Спазваме всички морални и законови изисквания. А сме принудени да реализираме своята дейност в замърсена медийна среда, преливаща от нелоялни търговски практики, най-вече от информационни адреси с претенцията за онлайн медии. Едва ли ще е пресилено ако кажем, че в момента те съставляват сивия сектор на нашия бранш. Те са извън всякаква регулация или саморегулация, което създава условия за фабрикуване и разпространение на фалшиви новини, както и за прилагане на нелоялни търговски практики.

Само една малка част от тези издания се регистрират като доставчици на медийни услуги и спазват като нашите вестници и сайтове правилата по време на предизборни кампании. В същото време расте делът на публичните средства, които се насочват и усвояват от такива онлайн медии.

Силно се надяваме, че Държавата няма да остане безучастна към тези процеси и че ще предприеме конкретни действия за регулация и осветляване на медийния пазар.

В редица европейски държави бяха изготвени и приложени пакети от мерки в подкрепа на печата - те може да бъдат адаптирани и към печата в нашата страна.

Разчитаме, че с това отворено писмо ще положим началото на пълноценен диалог между вас, избраниците на народа, и нас, издателите на регионалната преса, като си припомним отново, че: казаното отминава, но написаното остава!

 

Иван БУНКОВ
Председател на УС на Българската Асоциация на регионалните медии