Вторник, 17 Юли 2018

Последни новини

Омбудсманът Мая Манолова...

ПАЗАРДЖИК. Днес, по покана на Българската асоциация за лица с...

Грамота и парична...

ПАЗАРДЖИК. Грамота и парична премия от 1000 лева връчи днес...

В Градската градина...

ПАЗАРДЖИК. Паметникът на военните кореспонденти ще бъде изграден в Градската...

Още три скулптури...

  ПАЗАРДЖИК. Продължаваме традицията да благоустрояваме пространството по Канала, който е...

Отличиха най-добрите свирачи...

  РАВНОГОР. На 14 и 15 юли в местността Свети Илия...

Отбелязваме 181 години...

  Община Пазарджик организира поднасяне на цветя и венци на паметника...

“Шампион” с най-много...

  РУСЕ. Най-много отличия на държавното първенство по триатлон спринтова дистанция...

Пълен комплект медали...

  РУСЕ. Триатлонците на спортен клуб „Палашев” спечелиха пълен комплект медали...

«
»
 

Регионалната преса в България - изчезващ вид

Петък, 15 Юни 2018 15:22

 

Отворено писмо на Българска асоциация на регионалните медии

 

До

Г-н Вежди Рашидов

Председател на Комисията по културата и медиите

44-то Народно събрание на Република България

 

До

Комисията по културата и медиите

44-то Народно събрание на Република България

 

 

Уважаеми господин Рашидов,

Уважаеми дами и господа,

 

 

Предизвикателствата, пред които сме изправени днес ние, издателите, ни карат да алармираме, че примката около регионалната преса с всеки изминал ден се затяга и изданията ни са под заплахата постепенно да изчезнат от българския медиен свят.

Издателската дейност отдавна вече не е бизнес за нас, а си е чиста социална мисия, но и тя от ден на ден ни изглежда все по-невъзможна.

Обстоятелствата ни докараха до там, че предлагаме изданията си под тяхната себестойност и дори дотираме доставянето на всеки отпечатан брой до нашия читател. А читателите ни са активни хора, с изразена обществена и гражданска позиция, с интелигентност, според нас, чувствително над средната, но за съжаление не винаги с големи материални възможности. Преодоляхме различни трудности, които ни се струпаха по време на прехода и смело можем да заявим, че регионалните издания отстояха позиции, които малко български медии успяха да удържат - с качествена авторска журналистика, със стремеж към високи етични стандарти. Но въпреки всичко, се явяваме като вид, застрашен от изчезване в съвременното общество.

Много развити страни за загубили регионалната си преса и колкото и да съжаляват по-късно, не са могли да я възстановят.

Икономическите несгоди ни преследват постоянно и досега ги понасяхме, но от 1 – ви май тази година, производствените ни разходи скочиха с 30 на сто. Печатниците аргументираха увеличението с шоковото поскъпване на вестникарската хартия и с промяната в минималната работна заплата. В това време, за доставката до читателите ни, дистрибуторите и „Български пощи” АД ни искат търговска отстъпка от цената на броя, на места до 40 процента!.

Обръщаме Ви внимание, дами и господа, че ние реализираме производствената си програма, спазвайки стриктно всички правила на Търговския закон и отговорно можем да заявим, че сме сред малкото участници на медийния пазар, които генерират реална икономика. Смятаме, че в момента пазарът не е в състояние да приеме нови цени на регионалните печатни издания – реалната им стойност е твърде голяма. И това ще доведе до финансов колапс.

Регионалната преса отдавна е със статут на документ - най-малко пет копия от всеки тираж се предоставят в Националната библиотека, съгласно Закона за задължително депозиране на печатни издания.

Към Министерството на културата съществува регистър на издателите и действителните собственици на печатни издания. Спазваме всички морални и законови изисквания. А сме принудени да реализираме своята дейност в замърсена медийна среда, преливаща от нелоялни търговски практики, най-вече от информационни адреси с претенцията за онлайн медии. Едва ли ще е пресилено ако кажем, че в момента те съставляват сивия сектор на нашия бранш. Те са извън всякаква регулация или саморегулация, което създава условия за фабрикуване и разпространение на фалшиви новини, както и за прилагане на нелоялни търговски практики.

Само една малка част от тези издания се регистрират като доставчици на медийни услуги и спазват като нашите вестници и сайтове правилата по време на предизборни кампании. В същото време расте делът на публичните средства, които се насочват и усвояват от такива онлайн медии.

Силно се надяваме, че Държавата няма да остане безучастна към тези процеси и че ще предприеме конкретни действия за регулация и осветляване на медийния пазар.

В редица европейски държави бяха изготвени и приложени пакети от мерки в подкрепа на печата - те може да бъдат адаптирани и към печата в нашата страна.

Разчитаме, че с това отворено писмо ще положим началото на пълноценен диалог между вас, избраниците на народа, и нас, издателите на регионалната преса, като си припомним отново, че: казаното отминава, но написаното остава!

 

Иван БУНКОВ
Председател на УС на Българската Асоциация на регионалните медии

 
Времето

25.2°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 59%
Вятър: З-СЗ / 4.8 kmh
Сряда

19°C/28°C
Четвъртък

19°C/27°C
Петък

19°C/30°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop