Сряда, 26 Септември 2018Най-новото

Министър Младен Маринов посети Центъра за специализация и професионална подготовка

Министър Младен Маринов...

ПАЗАРДЖИК. Вътрешният министър Младен Маринов направи кратко посещение в Центъра...

Инциденти в цялата страна заради силния вятър

Инциденти в цялата...

ПАЗАРДЖИК. Министър Младен Маринов отговори и на журналистически въпроси, свързани...

Благотворителна кампания в първия учебен ден подкрепи бебето Марая

Благотворителна кампания в...

С Вяра, Надежда и Любов откриха новата учебна година в...

Със 117 хиляди от бюджета на МВР тече вътрешен ремонт на санираната сграда на полицията

Със 117 хиляди...

ПАЗАРДЖИК. Днес бе открита реновираната сграда на Областната дирекция на...

Художникът Димитър Копривщенов на 90 години

Художникът Димитър Копривщенов...

Димитър Дамянов: В лабиринтите между традиционното и езотеричното изкуство. Художникът Димитър...

Книгата “Камино: Пътят на завръщането” и Тихомир Иванов - премиера

Книгата “Камино: Пътят...

ПАЗАРДЖИК. Една нестандартна и вълнуваща среща, на която разговорът няма...

Георги Кьосев: “Хебър” е на ниво “А” група не само като база!

Георги Кьосев: “Хебър”...

Още пазя фланелката на Гари Спийд от мача на ЦСКА...

Глоба-уникат за цял мандат се оказва наказателна

Глоба-уникат за цял...

Кмет и полицейски инспектор дадени на прокуратурата за лъжесвидетелство ЕЛШИЦА. Глоба...

Левче за пътуване в тролея

Левче за пътуване...

ПАЗАРДЖИК. Кметът Тодор Попов внесе в деловодството на Общинския съвет...

Дават шест обекта на концесия

Дават шест обекта...

ПАЗАРДЖИК. На сесията си на 27 септември съветниците ще решат...

110 години от обявяване Независимостта на България

110 години от...

На 22 септември се навършват 110 години от обявяването на...

Концерт за 22 септември

Концерт за 22...

Във връзка с отбелязването на 22-ри септември, когато се навършват...

«
»

Елена Ангелова: В Дубай никой не краде

Понеделник, 02 Юли 2018 15:15

 

БРАЦИГОВО. Елена Ангелова, чиято майка е брациговка, тази година завърши специалността “Маркетинг и мениджмънт” в Стендент университет в холандския град Леуварден. Наскоро се завърна от Дубай и сподели за “Знаме” впечатленията си от емирство Шарджа, в което не се краде.

- Посещението ми в Дубай свързах с бъдещата си професия за менажиране в туризма. Още с кацането на пътя ми се изправи кулата Бурж Калифа - най-високата сграда в света. Срещу нея се издига най-големият мол в света. Впечатляващата гледка допълват шадраваните по подобие на тези в Лас Вегас в САЩ и красив хотел - досущ като “Биг Бен” в Лондон. Архитектурата на повечето от луксозните сгради е заимствана от забележителни сгради по целия свят.

Навсякъде кипи строителство

на хотели, молове, магазини за осигуряване на финансова стабилност в туристическия бранш. Причината за строителния бум е опасението, че в близките години запасите от нефт ще свършат, разказват местни жители.

Арабките раждат по 4-5 деца. Но зад бебешките колички, наред с майките, стоят и бавачките. Под черните бурки се крият скъпи бижута от злато, обувките и чантите им струват хиляди долари и са на световни дизайнери - Гучи, Армани и други.


Жените виждат света през двете малки прозорчета на бурките

Съществува забрана чужденците да се вглеждат в местните жени, каквото предупреждение получих още със слизането от самолета. Обратното - арабите пък не заглеждат бели жени, в което сама се убедих. Изневярата е вид престъпление, което се наказва по тамошния закон. Не е необичайно бели жени (предимно рускини) да се омъжат за богати араби и да се забулят.

В Дубай арабите не работят

Всяко родено дете получава по 3 хиляди американски долари на месец. Обучението е безплатно. Завършилият гимназия - момиче или момче - може да продължи образованието си в избрания от него най-престижен университет във всяка точка на света. Обучението се заплаща от държавата, но за да получи издръжката, кандидатът да учи трябва да посети емира и лично да заяви пред него, че иска да учи.

На другия полюс на богатството е

бедността и мизерията

на хората от трети страни, дошли да работят за парче хляб.

Жилищата, осигурени от работодателите, наподобяват бежански лагери. Трудят се при ужасни условия, като получават два пъти храна на ден.

Чух тъжната изповед на 18-годишния Амир от Филипините, спасител на басейн в богат жилищен комплекс. Той сподели, че работи от 11-годишен с разрешението на родителите си. Тъгува по родината си, но не може да я посети вече седем години. Защото заплатата му се равнява на наши 150 лева и 100 от тях праща на семейството си във Филипините. А останалите 50 не стигат за нищо. Само един хляб струва 15 лева, една краставица - 6 лева. Повечето хранителни стоки, особено плодовете и зеленчуците, са внос и

цените им са недостъпни за бедните

Най-евтината храна са рибите и морските дарове, предлагани на специални щандове. След като си избереш продукти, работници ги изчистват, плащаш и си тръгваш.

Местни и чужденци стриктно спазват законите

Ако хванат някого, че е откраднал, той губи едната си ръка. При повторна кражба губи и другата си ръка, независимо дали е дете или възрастен.

В магазина оставяш чантата си на определено място и спокойно пазаруваш, без да се опасяваш, че някой ще посегне към нея. Ако намериш портмоне с пари на улицата, си длъжен да откриеш собственика и да му върнеш собствеността.

Същото спокойствие цари и на плажовете

Единият е в хотел с формата на кораб, построен на полуостров в Индийския океан. Другият е “Ламер” до Дубай. Сега там изграждат модерен аквапарк. На плажовете се следи за прилично облекло. Банските костюми важат само на брега на океана. Камерите за наблюдение дебнат навсякъде - в магазини, хотели, таксита, по улици и на други всевъзможни места. Нарочни подслушватели следят за заговори срещу емира, за опасност от атентати и други инциденти. Само за една изречена лоша дума за емира може да попаднеш в затвора. Полицаи пък следят за реда по улиците и отношенията между хората.

Униформените правят забележка например при скарване между мъж и жена чужденци. Дават съвет на мъжа как да се отнася към нежния пол. Защото в родината им жените са на почит и се ползват с особени привилегии.

Употребата на алкохол е абсолютно забранена

Купува се само от един магазин, само в емирството, само от чужденци с издаден лиценз след подписан договор с арабска компания. Твърди питиета се предлагат в най-скъпите хотели и ресторанти в ограничено количество и на баснословни цени. Другото забранено са цигарите и свинското месо.

Високите температури, които от юни се вдигат до 50 и повече градуса, лишават хората от възможността да се радват на цветята в Чудната градина. Те цъфтят само три месеца - януари, февруари и март. Аранжирани са в причудливи форми, греят и от огромен самолет, кацнал в парка. Мястото е любимо за китайските и руските туристи.

Другото привлекателно място е

златният пазар, известен в Средния Изток

Намира се в старата част на Дубай и предлага златни одежди на булките, бижута и какво ли не. Бъдещите младоженци от цял свят купуват годежни пръстени и брачни халки на този пазар.

Пенка МИХАЙЛОВА

Последно променена в Сряда, 04 Юли 2018 14:51

Времето

8.9°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 56%
Вятър: С-И / 3.7 kmh
Четвъртък

4°C/18°C
Петък

8°C/21°C
Събота

11°C/22°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop