Вторник, 21 Август 2018

Последни новини

275 000 коли...

Всички, които имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в Застрахователна компания...

Щангистът Ален си...

  ПЕЩЕРА. Шампионът по вдигане на тежести Ален Садарзански отскоро се...

Коктейл с кмета...

  Нима ще ядем хайвер от белуга албинос, шегуват се бизнесмени ВЕЛИНГРАД....

Шампионът Адов стана...

  Вицесветовният шампион по силов трибой Борислав Адов тренира с двойно...

Пещерци вкупом помогнаха...

  Това е само една от няколкото щастливи развръзки за кратко...

298 ученици ще...

  В 14 села в общината няма училища ПАЗАРДЖИК. На сесията си...

Зам.-министър награди наша...

  СОФИЯ. На официална церемония в сряда зам.-министърът на културата Румен...

Телескопи на Атолука...

  Пещерски учен организира сбирката под звездното небе, а негов колега,...

«
»
 

Тринайсет мозаисти измайсториха лъвица с лъвче - копие на оригинал от 9-10-и век

Понеделник, 16 Юли 2018 14:49

 

СТАРА ЗАГОРА. Третото национално биенале под наслов “Мозайката днес” се проведе в града на липите. Организира го местната майсторка на картини от камъчета Тони Матева с помощта на общинската администрация, арт “Мозайка”.

Форумът събра 13 художници - т.нар. мозаисти, от София, Велики Преслав, Петрич, Варна, Пловдив, Сливен, Пазарджик, Брацигово, Сърбия и града-домакин Стара Загора.

Сред тях бе и брациговската майсторка на изкуството с камъчета Васка Атанасова. За Знаме тя разказа:

- За мен бе удоволствие да участвам за трети път в националната проява на нетрадиционното художествено изображение от камъни, керамика и стъкло. Пред многобройни любители нагледно показахме във фоайето на общината как различните камъчета се превръщат в художествено произведение. Четири дни (29 юни - 2 юли) се оказаха достатъчни да сътворим 26 изящни творби с различни сюжети, техники и материали. В експозицията участвах с три картини, върху които са изобразени маргаритки, лилии и слънчогледи.

Всички заедно, по традиция, изработихме мозаечно пано “Лъвица, кърмеща лъвче”. Образец на изображението е оригиналът на уникална каменна плоча с размери 120 на 70 сантиметра от 9-10-и век, открита край града. Това изображение заема

централно място в днешния герб на Стара Загора

Използвахме тежък за работа червен африкански гранит, с което максимално се доближихме до автентичността на находката - каменната плоча. Приложихме стара техника - т.нар. огледална, която са използвали майсторите преди хиляди години. Изложихме я на показ в общинската администрация. По-късно тя ще намери най-подходящото си постоянно място.

Многообразието от естествени материали в природата дава възможност да пресъздаваме всевъзможни хрумвания и да правим копия от картини на световно известни художници. В колекцията си имам 30 подобни произведения. С тях в зала на читалище “Васил Петлешков” в Брацигово подредих изложба по случай 125 години от обявяването на Брацигово за град. Продължавам да ги създавам, призна Васка Атанасова.

Тя разказа, че редкият занаят е много стар. Не на всеки му се удава да открие красотата в късчето скала, в пясъка от морето, в парчето керамика. И после като с магия да ги вплете в произведение на изкуството. Преди хилядолетия хората събирали малки камъчета, парченца стъкло и керамични съдове, за да украсяват домовете си с рисунки. Те покривали с мозайки подове, стени, тавани, дори мебели. И днес мозайката заема почетно място. Интериорите от мозайки са красиви и неповторими, убедена е мозаистката Васка Атанасова.

Пенка МИХАЙЛОВА

 

 

 
Времето

18.3°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 79%
Вятър: З-СЗ / 7.4 kmh
Сряда

17°C/32°C
Четвъртък

17°C/31°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop