Вторник, 21 Август 2018

Последни новини

275 000 коли...

Всички, които имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в Застрахователна компания...

Щангистът Ален си...

  ПЕЩЕРА. Шампионът по вдигане на тежести Ален Садарзански отскоро се...

Коктейл с кмета...

  Нима ще ядем хайвер от белуга албинос, шегуват се бизнесмени ВЕЛИНГРАД....

Шампионът Адов стана...

  Вицесветовният шампион по силов трибой Борислав Адов тренира с двойно...

Пещерци вкупом помогнаха...

  Това е само една от няколкото щастливи развръзки за кратко...

298 ученици ще...

  В 14 села в общината няма училища ПАЗАРДЖИК. На сесията си...

Зам.-министър награди наша...

  СОФИЯ. На официална церемония в сряда зам.-министърът на културата Румен...

Телескопи на Атолука...

  Пещерски учен организира сбирката под звездното небе, а негов колега,...

«
»
 

Зам.-министър награди наша землячка от Атина за разказа й

Петък, 27 Юли 2018 19:38

 

СОФИЯ. На официална церемония в сряда зам.-министърът на културата Румен Димитров награди победителите в детските конкурси на Държавната агенция за българите в чужбина - 22-я литературен конкурс „Стефан Гечев”, 17-то издание на конкурса по изобразително изкуство „България в моите мечти” и 9-то издание на конкурса по пеене „Любка Рондова”. Вече писахме, че землячката ни Любов Чалъков спечели първа награда в литературния конкурс до 14 години за вълнуващия си разказ „Чувствате ли се българи?” по темата „Българското културно наследство - част от съкровищницата на Европа и света”. Тя в момента живее в Атина и учи в Българско неделно училище „Св.св. Кирил и Методий”. Наградата й бе присъдена от 4-членно жури начело с фолклористката и писателка д-р Лилия Старева след преглед на 278 постъпили литературни творби от 19 държави.

На награждаването в сряда „Сити Марк Арт Център” на столичния бул. “Янко Сакъзов” № 30 бе необичайно оживен. Бе открита изложба с отличените творби, на сцената с децата излязоха Хайгашод Агасян и Илия Луков, а програмата завърши с музикален рецитал под наслов „Да обединим словото, музиката и изкуството”. На фона на песни от конкурса по пеене, децата четоха извадки от есетата в литературния конкурс, а на видео стена паралелно с това показваха наградените рисунки.

Любов получи грамота, статуетка и книжки на родолюбива тематика. Тя определено е талантлива с перото. През 2014-а и 2015-а българската ученичка спечели съответно трета и втора награда в конкурса, но наред с литературата, обича и математиката, и информатиката. В свободното си време обаче често се захласва с книги.

Таткото на победителката - Иван, е от Величково, а майка й Радостина е от София, и всяко лято бабите и дядовците в столицата и пазарджишкото село се радват на гостуването на Любов и сестричката й Елия. Днес семейство Чалъкови потегля обратно за Гърция.

(Зн)
Времето

18.3°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 79%
Вятър: З-СЗ / 7.4 kmh
Сряда

17°C/32°C
Четвъртък

17°C/31°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop