Неделя, 21 Октомври 2018

Времето

19.3°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 52%
Вятър: И-ЮИ / 0 kmh
Понеделник

8°C/18°C
Вторник

6°C/18°C
Сряда

4°C/19°C
Четвъртък

4°C/13°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Инициативност и дисциплина търсят местните работодатели

Инициативност и дисциплина...

ПАЗАРДЖИК. Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие проведе...

Дадоха старта на лекоатлетическия крос “Златна есен 2018”

Дадоха старта на...

ПАЗАРДЖИК. В 13.30 часа днес, на Острова, стартира традиционният лекоатлетически...

Земеделци подават декларации за доходите си

Земеделци подават декларации...

ПАЗАРДЖИК. 816 земеделски производители от областта, получили субсидия през миналата...

Седмокласници учат музейно дело

Седмокласници учат музейно...

ПАНАГЮРИЩЕ. Седмокласниците от СУ “Нешо Бончев” ще обогатят историческите си...

Атанас Петров: Цяло лято събирах новите в "Хебър", но всички те бяха в моя списък

Атанас Петров: Цяло...

ПАЗАРДЖИК. Волейболният „Хебър” започва битката в Суперлигата в днес -...

Кметът Попов към лекарите: Благодаря ви за всеотдайността и спасените животи!

Кметът Попов към...

ДО РЕГИОНАЛНАТА КОЛЕГИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ГР. ПАЗАРДЖИК   ДО УПРАВИТЕЛИТЕ И ЛЕКАРИТЕ В...

Каратеките на “Тонус-спорт” пак с медали на Световната купа

Каратеките на “Тонус-спорт”...

КИШИНЕВ. И тази година пазарджишкият СК „Тонус-спорт" направи фурор на...

Плувците на “Каменград” с пет международни медала

Плувците на “Каменград”...

БУРГАС. Панагюрският плувен клуб „Каменград” също блесна на международния турнир...

Годишната изложба на Представителството на СБХ

Годишната изложба на...

ПАЗАРДЖИК. Вчера в художествената галерия “Георги Машев” бе открита годишната...

12 нарушения на паяците засече КАТ

12 нарушения на...

От юни досега   ПАЗАРДЖИК. Преди няколко седмици в Областната дирекция на...

«
»

110 години от обявяване Независимостта на България

Петък, 21 Септември 2018 17:08


На 22 септември се навършват 110 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден ние отдаваме заслужена почит към строителите на съвременна България, които решително и непоколебимо изпълняват отечествения си дълг на 22 септември 1908-а. В този акт виждаме продължение на държавно-строителната традиция, възродена с делото на априлските герои от 1876 година на Оборище, на Привременното правителство с Главното знаме - държавен символ, с който всичко е възможно ...

Българската историческа наука определя обявяването на Независимостта на 22 септември 1908 година като

върхов момент в държавното ни развитие

За да стигнем до него, трябва да преодолеем множество препятствия от обективно и субективно естество. Трябва да се извърви път на създаване на предпоставки във вътрешното ни развитие, на дълга и трудна дипломатическа подготовка. Това е процес на синхронизиране на действия между монархическата институция и правителство, триумфирал в смелия акт на обявяване на Независимостта. Такава е стратегическата цел на българската ревизия на Берлинския договор, извършена мимо волята на великите сили. Тридесет години са необходими за историческа ферментация на икономическо, политическо и духовно развитие, достигнало тържествен завършек с царския Манифест, прогласен от Царевец. С тази стъпка монарх, правителство и народ, пред Европа и света, правят

заявка за самостоятелност,

международно призната едва след подписания на 6 април 1909-а протокол в Цариград, според който ”императорското отоманското правителство признава новото политическо положение на България”.

Обявената преди 110 години българска Независимост има своето конкретно историческо съдържание. С постигането й ние отхвърляме васалната си зависимост от султанска Турция. Преставаме да плащаме задълженията на Турската империя към великите сили, придобиваме собствеността върху Източните железници, можем да сключваме самостоятелно договори с другите държави, придобиваме право на самостоятелни дипломатически мисии. Привилегиите на поданиците на европейските сили са отнети, което позволява почтена конкуренция на българска територия. Завземането и откупуването на Източните железници утвърждава стопанската самостоятелност на България като пример за вкарване на чуждестранните дружества в руслото на българските закони.

„Провъзгласяването на независимостта има народопсихологическо отражение, защото

се скъсва и последната верига,

свързваща юридически българската държава със съседната империя. Князът не е задължен вече да целува ръката на султана, а българите зачеркват напълно и окончателно унизяващото чувство на подчиненост спрямо довчерашните господари.

„След извършването и защитата на Съединението в Българската криза през 1885-1886-а, провъзгласяването и признаването на Независимостта в Балканската криза през 1908-1909-а е най-яркото събитие, с което

българите доказват силата на своето единство

и се опират с вяра на собствените си възможности. Те се изправят срещу меродавната воля на европейските сили, нарушават омразния им Берлински договор и за почуда на Европа спечелват със своето нараснало самочувствие. Дипломатическите канцеларии в европейските столици се надпреварват да предлагат разни комбинации, за да върнат поне отчасти предишното международно положение на България, обаче от София се чува само една единствена дума:

„Независимост”

Ни повече, ни по-малко. Парите, особено когато са много и златни, имат значение, но независимостта е безценна и си струва да се брани „до кръв”.

Днес от 110-годишното разстояние на времето такава декларация може да звучи някому високопарно, но нищо не можа да спре нашите деди да отстоят с кръвта си независимостта на България в трите войни за национално обединение.

Всяка година на 22 септември ние изразяваме синовната си признателност към българските държавници след Освобождението, които последователно работят за извоюване на Независимостта, с което изпълняват завета на Левски „да бъдем равни на другите европейски народи”. Така отреди историята ...

Ние изпитваме гордост, че в това свято дело участват такива личности като генерал Стефан Паприков от Пирдоп - възпитаник на Панагюрското класно училище, външен министър в правителството на Александър Малинов, координирал дипломатическите акции при правителствата на великите сили и допринесъл за успешния завършек на българската кауза за обявяване и защита на независимостта, Атанас Шопов от Панагюрище - дипломат с успешна мисия при защита на българските национални интереси за признаване на  независимостта от турското правителство, Андрей Ляпчев от Ресен/Македония/ - министър от правителството на Александър Малинов, деец на Съединението, подпомогнал неговата подготовка в Панагюрище през 1885-а, с решаващ принос в успешното завършване на преговорите за признаването на независимостта на България от страна на Турция и европейските държави.

Честит празник на всички българи!

Георги КЕРКЕНЯКОВ
историк