Вторник, 11 Декември 2018

Времето

1.4°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 72%
Вятър: С-СЗ / 0 kmh
Сряда

-5°C/7°C
Четвъртък

-2°C/4°C
Петък

0°C/4°C
Събота

3°C/5°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Сестри Стоеви са спортисти номер едно на Пазарджик за 2018-а

Сестри Стоеви са...

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви от Бадминтон скуош клуб „Пазарджик”...

Съдът отмени акт на Комисията за противодействие на корупцията срещу кмета Рачев

Съдът отмени акт...

 СОФИЯ-СЕПТЕМВРИ. На първа инстанция Административния съд в столицата отмени акт...

Награда за художника Борис Резов - най-възрастният майстор на четката

Награда за художника...

По повод рождения му ден и като признание за значителния...

Акушерка-пенсионерка организира благотворително тържество в помощ на близнаци

Акушерка-пенсионерка организира благотворително...

ПАЗАРДЖИК. Пенсионираната акушерка Клементина Узунова събира двойки близнаци на благотворително...

Тази вечер връчват годишните награди на спортистите

Тази вечер връчват...

ПАЗАРДЖИК. Тази вечер на официална церемония, от 20 часа, в...

Ваня Иванова: Благодаря ви! До април ще съберем парите за дръвчета

Ваня Иванова: Благодаря...

ПАЗАРДЖИК. Най-бързият фризьор в света Ваня Иванова благодари на всички,...

Д-р Илия Томов: В Пазарджик никой не иска да кастрира кучета по договор

Д-р Илия Томов:...

  Държавата трябва да даде пари за приютите и да се...

Панагюрски вълци стреснаха Лоренцо на Софи в новия му клип

Панагюрски вълци стреснаха...

СОФИЯ. Вълците на панагюреца доц. д-р Стоян Лазаров - Черок...

Дежурна по празниците ще е детска градина “Снежанка”

Дежурна по празниците...

ПАЗАРДЖИК. Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници Община...

Над 80 милиона лева ще е бюджетът на общината догодина

Над 80 милиона...

Общият размер на бюджетното взаимоотношение с централния бюджет за 2019...

«
»

110 години от обявяване Независимостта на България

Петък, 21 Септември 2018 17:08


На 22 септември се навършват 110 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден ние отдаваме заслужена почит към строителите на съвременна България, които решително и непоколебимо изпълняват отечествения си дълг на 22 септември 1908-а. В този акт виждаме продължение на държавно-строителната традиция, възродена с делото на априлските герои от 1876 година на Оборище, на Привременното правителство с Главното знаме - държавен символ, с който всичко е възможно ...

Българската историческа наука определя обявяването на Независимостта на 22 септември 1908 година като

върхов момент в държавното ни развитие

За да стигнем до него, трябва да преодолеем множество препятствия от обективно и субективно естество. Трябва да се извърви път на създаване на предпоставки във вътрешното ни развитие, на дълга и трудна дипломатическа подготовка. Това е процес на синхронизиране на действия между монархическата институция и правителство, триумфирал в смелия акт на обявяване на Независимостта. Такава е стратегическата цел на българската ревизия на Берлинския договор, извършена мимо волята на великите сили. Тридесет години са необходими за историческа ферментация на икономическо, политическо и духовно развитие, достигнало тържествен завършек с царския Манифест, прогласен от Царевец. С тази стъпка монарх, правителство и народ, пред Европа и света, правят

заявка за самостоятелност,

международно призната едва след подписания на 6 април 1909-а протокол в Цариград, според който ”императорското отоманското правителство признава новото политическо положение на България”.

Обявената преди 110 години българска Независимост има своето конкретно историческо съдържание. С постигането й ние отхвърляме васалната си зависимост от султанска Турция. Преставаме да плащаме задълженията на Турската империя към великите сили, придобиваме собствеността върху Източните железници, можем да сключваме самостоятелно договори с другите държави, придобиваме право на самостоятелни дипломатически мисии. Привилегиите на поданиците на европейските сили са отнети, което позволява почтена конкуренция на българска територия. Завземането и откупуването на Източните железници утвърждава стопанската самостоятелност на България като пример за вкарване на чуждестранните дружества в руслото на българските закони.

„Провъзгласяването на независимостта има народопсихологическо отражение, защото

се скъсва и последната верига,

свързваща юридически българската държава със съседната империя. Князът не е задължен вече да целува ръката на султана, а българите зачеркват напълно и окончателно унизяващото чувство на подчиненост спрямо довчерашните господари.

„След извършването и защитата на Съединението в Българската криза през 1885-1886-а, провъзгласяването и признаването на Независимостта в Балканската криза през 1908-1909-а е най-яркото събитие, с което

българите доказват силата на своето единство

и се опират с вяра на собствените си възможности. Те се изправят срещу меродавната воля на европейските сили, нарушават омразния им Берлински договор и за почуда на Европа спечелват със своето нараснало самочувствие. Дипломатическите канцеларии в европейските столици се надпреварват да предлагат разни комбинации, за да върнат поне отчасти предишното международно положение на България, обаче от София се чува само една единствена дума:

„Независимост”

Ни повече, ни по-малко. Парите, особено когато са много и златни, имат значение, но независимостта е безценна и си струва да се брани „до кръв”.

Днес от 110-годишното разстояние на времето такава декларация може да звучи някому високопарно, но нищо не можа да спре нашите деди да отстоят с кръвта си независимостта на България в трите войни за национално обединение.

Всяка година на 22 септември ние изразяваме синовната си признателност към българските държавници след Освобождението, които последователно работят за извоюване на Независимостта, с което изпълняват завета на Левски „да бъдем равни на другите европейски народи”. Така отреди историята ...

Ние изпитваме гордост, че в това свято дело участват такива личности като генерал Стефан Паприков от Пирдоп - възпитаник на Панагюрското класно училище, външен министър в правителството на Александър Малинов, координирал дипломатическите акции при правителствата на великите сили и допринесъл за успешния завършек на българската кауза за обявяване и защита на независимостта, Атанас Шопов от Панагюрище - дипломат с успешна мисия при защита на българските национални интереси за признаване на  независимостта от турското правителство, Андрей Ляпчев от Ресен/Македония/ - министър от правителството на Александър Малинов, деец на Съединението, подпомогнал неговата подготовка в Панагюрище през 1885-а, с решаващ принос в успешното завършване на преговорите за признаването на независимостта на България от страна на Турция и европейските държави.

Честит празник на всички българи!

Георги КЕРКЕНЯКОВ
историк