Вторник, 11 Декември 2018

Времето

1.4°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 72%
Вятър: С-СЗ / 0 kmh
Сряда

-5°C/7°C
Четвъртък

-2°C/4°C
Петък

0°C/4°C
Събота

3°C/5°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Сестри Стоеви са спортисти номер едно на Пазарджик за 2018-а

Сестри Стоеви са...

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви от Бадминтон скуош клуб „Пазарджик”...

Съдът отмени акт на Комисията за противодействие на корупцията срещу кмета Рачев

Съдът отмени акт...

 СОФИЯ-СЕПТЕМВРИ. На първа инстанция Административния съд в столицата отмени акт...

Награда за художника Борис Резов - най-възрастният майстор на четката

Награда за художника...

По повод рождения му ден и като признание за значителния...

Акушерка-пенсионерка организира благотворително тържество в помощ на близнаци

Акушерка-пенсионерка организира благотворително...

ПАЗАРДЖИК. Пенсионираната акушерка Клементина Узунова събира двойки близнаци на благотворително...

Тази вечер връчват годишните награди на спортистите

Тази вечер връчват...

ПАЗАРДЖИК. Тази вечер на официална церемония, от 20 часа, в...

Ваня Иванова: Благодаря ви! До април ще съберем парите за дръвчета

Ваня Иванова: Благодаря...

ПАЗАРДЖИК. Най-бързият фризьор в света Ваня Иванова благодари на всички,...

Д-р Илия Томов: В Пазарджик никой не иска да кастрира кучета по договор

Д-р Илия Томов:...

  Държавата трябва да даде пари за приютите и да се...

Панагюрски вълци стреснаха Лоренцо на Софи в новия му клип

Панагюрски вълци стреснаха...

СОФИЯ. Вълците на панагюреца доц. д-р Стоян Лазаров - Черок...

Дежурна по празниците ще е детска градина “Снежанка”

Дежурна по празниците...

ПАЗАРДЖИК. Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници Община...

Над 80 милиона лева ще е бюджетът на общината догодина

Над 80 милиона...

Общият размер на бюджетното взаимоотношение с централния бюджет за 2019...

«
»

Военни и цивилни дадоха урок по родолюбие на връх Велийца

Понеделник, 08 Октомври 2018 15:04

На 6 октомври на връх Велийца с поклонение, тържествено бе отбелязана 106-та годишнина от началото на Балканската война.         

„Знаме” и преди е писал, че там е издигнат паметникът през 1934 г. в памет на загиналите през първия ден на Балканската война (5 октомври 1912 г.) 42 воини от 27 Чепински и 39 Пловдивски пехотни полкове.

Организатори на събитието са областния председател на СОСЗР майор Костадин Златев , кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев и Сдружение" Български юнак”. Гости бяха полк. Милушев - съветник по отбрана и сигурност на Президента на Р България, полк. Славчо Велков - депутат от коалиция "БСП за България", народен представител в 44-то Народно събрание,  г-н Кожухаров - зам. областен управител на Област Пазарджик, от НС на СОСЗР бе зам. председателя полк. Чавдар Петров , а от Сдружение" Български юнак" , присъства секретаря инженер Дочо Шипковенски, а от Благоевградска епархия  е представена от отец Данаил .

От името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов поздравителен адрес прочете полк. Милушев – съветник на президента на Р България. На този чутовен връх, на който е направена първата крачка в безсмъртния поход за освобождението на Родопите не отбелязваме война, а освобождение. След приветствието той награди майор Костадин Златев, подполковник Христосков и подполковник Михаил Неделев с юбилейни медали „100 ГОДИНИ ПЪРВА СВЕТОВНА ВОЙНА“.

Уважаеми българи, патриоти, колеги и приятели, членове на патриотични и военно-патриотични съюзи, правителствени и неправителствени организации и симпатизанти от общините Велинград, Доспат, Якоруда, Белица, Разлог, Банско, Благоевград и от цялата страна, приканваме ви заедно да възобновим традицията за провеждане на народен събор и честване и това свято място да се превърне в място за поклонение пред подвига на героите от населението на околните области, общини и селища започна своето приветствие майор Костадин Златев.

Заупокойна молитва за 42-мата загинали в боевете на връх Велийца войници отслужи енорийският свещеник отец Данаил от Якоруда. Неговите думи също приковаха вниманието на хората. Ако в днешно време, не дай Боже, се случи война, нашите деца не са готови, родителите им няма да ги пуснат и те по-скоро биха избягали. А през 1912 г. тези млади мъже са тръгнали да се бият за поробените си братя и български земи. Не трябва да забравяме кои сме, какви сме и колко много хора са избити за нашата свобода. Да се молим за тях и да пазим свободата си, каза отец Данаил.

Паметта на героите бе почетена с едноминутно мълчание и падане на колене, а водещият Иван Гергев прочете имената на 42-мата герои от Велийца.

Войнишкият паметник бе отрупан с венци и много цветя!

В празничния 6-ти октомври  на този велик на подвизи връх Велийца сред походниците бяха и школници от състава на СУБ “Васил Левски“ гр. Стрелча и гр. Панагюрище. Всяка частица тук говори за безсмъртният подвиг на шепата българи отстоявали и защитили своето Отечество. Школници , вие сте призвани да отнесете в сърцата си частица от този величав подвиг за да знаете и да се гордеете , че сте българи. Тук вие ще разберете какво е дълг, чест, достойнство за българският войник. Това бяха думите на подполковник Михаил Неделев в урока по родолюбие .

На връх Велийца /1715,3 м/ преди 106 години в ранното утро на 5 октомври 1912 година с първите изстрели на пушки и артилерия е дадено началото на Балканската война и падат първите жертви от двете страни. 27-ми пехотен Чепински полк и 39-ти Пехотен полк водят тежки боеве за освобождението на „Майка България”. В боевете за връх Велийца и вис. Чисто тепе падат със смъртта на храбрите 42-ма войни. Всички загинали са погребани на връх Велийца Това са войни от западния отряд на ген. Ковачев превзели опорните гранични постове в Рила в.Чисто тепе и в.Велийца и с другите два отряда освобождават Родопите и Беломорието до Дарданелите.

Рано сутринта на 5 октомври войната е започнала. Още в началото българската войска среща силна съпротива на добре укрепените турски позиции на доминиращите върхове Аврамово, Чисто тепе и Велийца. Велийца е център на отбраната в този район на границата. Въодушевени войници и офицери започнали битката за укрепената Велийца още на 4 октомври, когато атаките се оказали неуспешни. На втория ден се развила кръвопролитна битка. Множество атаки на бойците от 39-ти полк. Те следвали една след друга, отбраняващите даже правят опити за контраатаки. След обяд на помощ пристига 2-ра дружина на 27-ми Чепински полк. Осигурен е превес на силите. С масиран артилерийски огън е срината бойната кула на противника. Всички огнестрелни оръжия са в действие. Надвечер, при здрач, върхът е превзет заедно с цялата противникова позиция до Чисто тепе и Аврамово, но с цената на много убити и ранени. Противникът отстъпвал и пътят към Предел и поречието на р. Места бил открит.

За подпомагане на армията и изпълнение на специални задачи тук в Лъджене е формирана и окомплектована чета доброволци начело с войводата Иван Ботушанов от 180 четници. Това е непосредствен израз на патриотизма на чепинското население и духа на това време. В историята на нашия край има няколко подобни примери, но чети с такъв голям брой четници не е записана.

След успехите от първия ден на войната по заповед на командира на Родопския отряд генерал Ковачев на 6.10.1912 г. четата на Ив. Ботушанов поема пътя по посока река Бистрица, Суха лъка, Кара тепе за Нова махала (сегашни Медени поляни), където противникът оказал голяма съпротива. Водят се ожесточени сражения. След това четата се насочва по поречието на р. Доспатска, с. Сърница, Доспат, Барутин, Неврокоп и Беломорието. През 1903 г. Иван Ботушанов с чета е участвал активно в Илинденското въстание, а след неговия неуспех е осигурявал охрана на изтеглящите се изселници от Македонския край.

„От нас зависи да покажем вярната посока на нашите деца на тези деца малки юначета дошли на този велик връх, потомци на един смел народ. Нека им предадем историята на България непокътната и непроменена. Ние потомците трябва да помним и да отдаваме своята почит към силата и несломимия дух на българския войник към тези смели и достойни мъже, извоювали с живота си българската свобода. Призвани сте да съхраним спомена за героичното минало и да работим за бъдещото на нашата родина” сподели инженер Дочо Шипковенски – секретар на сдружение „Български Юнак“. От името на Никола Проданов – председател на   сдружение „Български Юнак“ и по решение на управителния съвет той награди  подполковник Михаил Неделев с най-голямата награда медал„ ЮНАШКА СЛАВА“ за продължителен 42-години упорит труд за възпитание и обучение на младото поколение.

(Зн)