Четвъртък, 13 Декември 2018

Времето

-2.1°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 84%
Вятър: Източен / 3.2 kmh
Петък

1°C/4°C
Събота

4°C/6°C
Неделя

3°C/7°C
Понеделник

3°C/7°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Тази година изложбата-базар “Коледна приказка” помага на малкия Митко

Тази година изложбата-базар...

В навечерието на Коледните празници в периода от 18 до...

На 19 декември Тодор Попов връчва годишните награди на художниците

На 19 декември...

ПАЗАРДЖИК. Кметът Тодор Попов ще връчи традиционните годишни награди на...

Довечера палят елхата

Довечера палят елхата

ПАЗАРДЖИК. Довечера , от 18 часа, на Тортата, ще бъдат запалени елхата...

Председателката на Административния съд в Пазарджик Мариана Шотева: Новата сграда на съда ще е престиж, история и удобство за всички

Председателката на Административния...

  Ако трябва, всеки ден ще съм на строежа, но ще...

Двойка телефонни измамници уж се покая в съда

Двойка телефонни измамници...

Мъж и жена - телефонни измамници, се споразумяха с прокуратурата...

Сестри Стоеви са спортисти номер едно на Пазарджик за 2018-а

Сестри Стоеви са...

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви от Бадминтон скуош клуб „Пазарджик”...

Съдът отмени акт на Комисията за противодействие на корупцията срещу кмета Рачев

Съдът отмени акт...

 СОФИЯ-СЕПТЕМВРИ. На първа инстанция Административния съд в столицата отмени акт...

Награда за художника Борис Резов - най-възрастният майстор на четката

Награда за художника...

По повод рождения му ден и като признание за значителния...

Акушерка-пенсионерка организира благотворително тържество в помощ на близнаци

Акушерка-пенсионерка организира благотворително...

ПАЗАРДЖИК. Пенсионираната акушерка Клементина Узунова събира двойки близнаци на благотворително...

Тази вечер връчват годишните награди на спортистите

Тази вечер връчват...

ПАЗАРДЖИК. Тази вечер на официална церемония, от 20 часа, в...

«
»

Художникът Нистор Хаинов: Всяка поредна изложба за мен е първа и неповторима

Четвъртък, 11 Октомври 2018 19:50

 

ПАНАГЮРИЩЕ. Художникът Нистор Хаинов е роден в средногорския град преди 50 години. Завършва специалността “Педагогика на изобразителното изкуство” в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Преподава рисуване в СУ “Нешо Бончев”, а учителската му кариера закръгли 28 години. На 23 април отпразнува половинвековния си юбилей, а от 1 юли е президент на Ротари клуб в бунтовния град.

Утре в Историческия музей Нистор Хаинов ще открие поредната си изложба живопис под наслов “Голгота”.

Той бе любезен да отговори на въпроси на “Знаме”.

- Г-н Хаинов, защо Голгота?

- В експозицията представям 34 живописни творби. Темата е Голгота в човешкия живот, която напоследък силно ме занимава и вълнува. Искам посетителите на изложбата да се замислят в името на какво Исус е страдал на своята Голгота и през какви изпитания е преминал. Всеки от нас е обречен да носи кръста си докрай, да извърви своята Голгота.

За мен всяка поредна изложба е първа. Освен картини, този път ще представя и книгата си “Мисли за живота”. Ще има музикални и актьорски изпълнения. Така посетителите по-трезво ще оценят и собствените си житейски изпитания. Защото без Голгота няма Възкресение, няма и постигнати успехи человечески.

- Кои други теми в изкуството са Ви любими?

- Истинските, от живота и природата. Важно е изкуството да се ражда от творци, здраво стъпили на земята. Нека те да знаят, че светът не се върти около тях. Той може и без нас, но ние без него не можем. Баща ми, лека му пръст, казваше: “Не сме пшеница, да огладим света, ако ни няма”. Мъдър човек беше.

Днес не мога да приема преиграването на псевдохудожници, които се правят на Рембранд и Пикасо. Иначе не могат един портрет да сътворят като хората.

- Откога рисувате?

- От дете. Една от картините в изложбата нарисувах, когато бях на 9 години. Радвам се, че оцеля във времето и посетителите ще я видят. Иначе от 1990-а, вече 28 години, ясно осъзнавам защо и какво творя. Художествения си занаят дължа на учителката ми по рисуване Анета Чуклева и на панагюрските художници Кръстьо Руйников и отишлия си от този свят Цветан Панчовски.

- Рисувате от малък, а избрахте учителската професия. Защо?

- Няма необясними неща. Помня, че в четвърти клас, в часа по руски език, реших, че ще стана учител. И детската ми мечта се сбъдна - съчетавам две дини под мишницата - учителството и рисуването. Те не ми тежат. Защото, когато има желание, търсим начин. Ако няма желание - търсим оправдание. Кабинетът ми в гимназията е вид художествено ателие. Там и в творческото ми ателие се раждат идеите за художествените платна. Рисувам всичко, което ме вълнува. То се случва около мен сега и се опитвам да хвана мига. За творбите си използвам маслени бои.

- Децата обичат ли да рисуват?

- Правят го още от първи клас. Важно е това желание и талант да се съхранят и развият нагоре по училищната скамейка. Сред моите ученици има изявени художници, на които предричам големи успехи в изобразителното изкуство. С тях организирам пленери, последният бе в Панагюрски колонии. Имената на талантливите по-малки и големи художници са доста, но ще спомена Анастасия Лулчева, София Николаева, Петър Петров, който откри изложба в Пазарджик.

- Къде могат да се видят Ваши Картини?

- Освен в изложби, в ателието и в кабинета по рисуване, мои творби присъстват в частни колекции в София, в САЩ, Холандия и на други места. Напоследък българинът купува картини, които подарява на свои близки и познати на празници, но въпросът е на какви цени.

При продажбата на изкуство си имам свои критерии. Посетители на изложби питат колко струва харесаната от тях картина. Ако купувачът има само 5 лева, ще му я продам за толкова. Защото тези пет лева за него са всичко. Ако пък милионер ми предложи баснословна цена за художествено произведение, категорично няма да му го дам. Такъв е погледът ми към моите работи и какви хора биха зарадвали.

- Какво предстои на Нистор Хаинов с интересно малко име?

- Кръстен съм на дядо си Нестор. Името ми е преиначено по панагюрски - като е, траскрибирано в и. Но никой не си избира как да се казва. Спомням си, че името Нистор носи герой от разказ на Иван Вазов.

- Отскоро сте президент на Ротари клуб в родния си град.

- Поех поста от първи юли на ротационен принцип. Приех го с чест и отговорност за бъдещата работа, която предстои. С клубовете във Велинград и Пазарджик вече проведохме ежегодния национален маратон около язовир “Батак” - един от малкото оцелели национални маратони у нас. Открихме и изложба от ротарианския пленер, организиран през лятото.

Дейността ни е чисто хуманитарна и се надявам да продължим да правим добро, защото то се връща на всеки от нас.

Пенка МИХАЙЛОВА

 

 

 

 

 

Прочетена 172 пъти