Петък, 18 Януари 2019

Времето

1.4°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 65%
Вятър: С-СЗ / 0 kmh
Събота

2°C/9°C
Неделя

2°C/7°C
Понеделник

3°C/9°C
Вторник

3°C/6°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

Изгоря къща

Изгоря къща

В нощта срещу 16 януари, в 00:39 часа, в Оперативен...

«
»
 

Местен представител в работните групи, които обсъждат здравната реформа

Четвъртък, 01 Ноември 2018 19:30
Гинка и Петя Вергиеви Гинка и Петя Вергиеви

Китки здравец занесоха пазарджишките участници вVII Национален конгрес на пациентските организации

СОФИЯ. В края на миналата седмица се проведе VII-я Национален конгрес на пациентските организации. Основен организатор бе Националната пациентска организация (НПО), под патронажа на Комисия по здравеопазването и здравното министерство.

В програмата на един от най-големите здравни форуми у нас бяха застъпени темите за здравноосигурителния модел, електронното здравеопазване, националните програми за скрининг и профилактика на социалнозначимите заболявания, употребата на биоподобните и

генерични продукти

и други. Представени бяха добри практики от България, Македония и Румъния.

Участваха над 150 представители на пациентски организации от цялата страна, както и чуждестранни гости от Македония и Румъния. Сред официалните лица бяха д-р Даниела Дариткова-Проданова, председателка на

парламентарната комисия по здравеопазването, Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването, представители на ръководствата на БЧК, Асоциация на българските застрахователи, Българския лекарски съюз (БЛС), Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и т. н.

Нашата област също имаше свои участници. Става  дума за членовете на Управителния съвет на сдружение „2002 Надежди” Райна Дюлгерска, регионален координатор на НПО за област Пазарджик и Диана Генова, за доброволните сътруднички Гинка и Петя Вергиева, както и за

Веселка Ядкова - член на Управителния съвет на Националната пациентска организация

с ресор „Членство и регионални структури”, изпълнителен директор на Фондация"Надежда за днес и утре", партньорска пациентска организация на сдружение"2002 Надежди".

-Радвам се, че на последното Общо събрание през април получих точно ресор „Членство и регионални структури” в НПО. Той ми дава повече възможности да защитавам пациентските права и интереси на жителите на по-малките населени места – разкри пред „Знаме” г-жа Ядкова.

По време на конгреса стана ясно, че тя влиза в състава на една от работните групи, създадени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, които до 26 ноември ще обсъждат двата модела на здравната реформа. Т. е

дали да се увеличи здравната вноска

или да се премахне монопола на Здравната каса.

-Работните групи са няколко. В тях има професори, лекари, юристи и други експерти, както и представители на бизнеса, пациенти. Аз съм в работна група в направлението „Болнична медицинска помощ”. По график ще се събираме в Министерството на здравеопазването и ще обсъждаме двата модела на здравна реформа – уточни Веселка Ядкова.

Ето какви още любопитни моменти от събитието откроиха тя и част от останалите местни участници:

-Във видео обръщението си Филип Домански, представител на Европейската комисия, отбеляза, че българското здравеопазване е изправено пред редица предизвикателства -

подобряване достъпа на пациентите до здравни грижи,

намаляване на текучеството на кадрите, понижаване на доплащането от джоба на болните.

Доц. Михаил Околийски, експерт от офиса на Световната здравна организация, пък подчерта, че това, което липсва у нас, е добър контрол на разходите и ефективно разпределяне на средствата. Като основна причина за това той посочи скъсаната връзка между превенция, диагностика, лечение и последващо проследяване.

Няколко пъти бе обърнато внимание на недобре развитото долекуване и пропуски в дългосрочните здравни грижи. Изтъкната бе необходимостта от повече прозрачност, която единната електронна система може да осигури. Стана дума също така, че всички ние дължим уважение на лекарите и че

пациентите не бива да се обръщат срещу медиците,

които се съобразяват с правилата на системата. Следващото обобщение, около което всички се обединихме, е, че трябва да има ясно разписани медицински стандарти за качество и квалификация на персонала и болните да ги изискват.

Всички участници в дискусията за здравното осигуряване се съгласиха, че независимо от това какъв здравноосигурителен модел бъде избран, важно е да се запази солидарният принцип, който да гарантира достъп на всички болни. Както и да се изработят механизми, чрез които да бъде намален процентът на доплащане от страна на пациентите. Безспорно трябва да се осигури и сигурност на работещите в системата на здравеопазването.

През втория ден бе гласуван меморандум на пациентските организации, който ще бъде разпратен до всички институции. Целият документ представлява т. нар.

Пътна карта (Road map)

и в него са разписани конкретни стъпки.

А сестрите Гинка и Петя Вергиеви, доброволки в Сдружение „2002 Надежди” - Пазарджик, изненадаха гостите и участниците в пациентския конгрес по необичаен начин:

-Тъй като и двете сме народни певици от 30 години, решихме да ги поздравим с фолклорно изпълнение – разказаха те. – Направихме го по време на официалната вечеря след първия ден. За целта си бяхме занесли костюмите от ансамбъл „Пазарджик”. Накрая подарихме по един букет здравец, закичени с пендари, на председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, както и на финансовия директор.

Изненадата ни определено се получи. Никой не очакваше да се появят жени в народни носии. Разбира се, имаше и хоро. На него се хванаха диабетноболни, хора с множествена склероза, с ревматоиден артрит и други тежки диагнози. На следващия ден все питаха къде се певиците. Някои споделиха с нас, че сме им „напълнили душата”. Беше наистина специално преживяване.

Лидия КАДИЙСКА