Понеделник, 21 Януари 2019

Времето

9.5°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 74%
Вятър: Ю-ЮЗ / 0 kmh
Вторник

3°C/4°C
Сряда

5°C/9°C
Четвъртък

4°C/11°C
Петък

4°C/8°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Заради профилактика от 9 до 13 часа КАТ няма да работи

Заради профилактика от...

ПАЗАРДЖИК. В понеделник, 21 януари, сектор "Пътна полиция" няма да...

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

«
»
 

Защо десетки фотографи следват Царския влак, теснолинейката и Баба Меца?

Понеделник, 05 Ноември 2018 13:56

Отговор на тези въпроси търсим в разговор със Сашо ЛъваПАЗАРДЖИК. Александър Ангелов – Сашо Лъва - е известен сред колегите си и любителите на фотографията с интереса си към парните влакове. В архива му има хиляди кадри с тях, в интернет е публикувал около 200 снимки на влакови композиции, които непрекъснато актуализира. Те бяха сред акцентите и на миналогодишната му фотоизложба „Носталгия”.

-Запали ме едно момче, което като ученик бе на стаж при мен – разказва фотографът. - Казва се Иван Вълков и до днес продължава да е болен на тази тема.

Сигурно знае повече за влаковете от инженерите в БДЖ

Щом разбере, че ще пускат парен влак, пали колата и тръгва. Купи си дори специална техника.

Преди няколко години ме убеди да се присъединя към неговото хоби и много ми хареса. Знаете ли, има няколко души, които винаги следват парните влакове. Знаят разписанията им, следят кога ще са в движение. Понякога са 5-6 души, но е имало и по 20-30 колеги.

В наши дни парните влакове се пускат най-вече заради туристите, допълва Сашо Лъва:

- Само допреди няколко години изобщо ги нямаше. Ремонтираха ги и сега изпълняват функцията на атракции. Екскурзиите, които се организират, са главно за чужденци - англичани, немци, испанци и други, включват разходки с тях. Обикновено става дума за групи от по 40-50 туристи, които сменят влаковете, а по част от маршрутите пътуват с автобуси.Част от преживяването са

т. нар. „фалшиви потегляния”,

за да могат пътниците да слязат и да направят снимки. Някои от тези екскурзии са дълги - продължават по десетина дни. За тях моят приятел Иван, за когото вече споменах, обикновено си взима отпуск.

Сашо Лъва е един от първите фотографи у нас, който започва да публикува снимки на парни влакови композиции в интернет:

-Първите кадри, които поствах във фотографските форуми, събираха по 1200-1300 лайка. Малцина от потребителите бяха виждали парни влакове.  Повечето дори не са били родени, когато те са се движили. Други пък просто ги бяха забравили. Постепенно все повече колеги започнаха да снимат тези ретро композиции.Пазарджишкият фотограф няма любим влак. Харесва ги всичките, стига да са парни:

-До момента съм снимал три, включително

Царският влак

Най-малкият е теснолинейният (покрива маршрута Септември – Добринище). А най-големият е тежкотоварен. Викат му Баба Меца. Спомням си, че ходихме чак до Кърджали заради него. Всъщност има още един – в района на Горна Оряховица, но него още не съм го заснел.

Сред най-интересните си снимки на парни влакове фотографът нарежда

„Пътуване във времето”

-Идеята е следната - влакът идва от миналото, затова и хората, които се качват на него, са черно-бели. Локомотивът и първите вагони обаче са цветни, тъй като отвеждат в бъдещето, което вече е в багри. Наситени и драматични са и цветовете на пътя, който предстои да бъде изминат.

Това е един от най-харесваните кадри на Александър Ангелов в интернет.  Случайна снимка на теснолинейката на пътя за Велинград, на която се вижда и реката, пък си е заслужила място в световен пътеводител.

А за конкурса на БДЖ Сашо Лъва разбрал от колега:

-Отдавна публикувам снимки на влакови композиции във фотографския форум www.photo-forum.net. Явно това е направило впечатление, защото едно от момчетата там ми писа лично съобщение, за да ме информира за календара на железниците.

Александър Ангелов снима парни влакове за удоволствие и разтоварване. Основната му дейност е във Vega Photo - професионално озвучаване, сватбена, семейна и рекламна фотография. Има дългогодишен опит. Снима от дете.

-Наскоро си поръчах по интернет

фотоапарат на повече от 50 години

Закачих го на стената, защото имах такъв, когато бях ученик. Тръгвайки на екскурзия в малките класове, обезателно го взимах. Беше с големи ленти и всеки път баща ми даваше подробен инструктаж как трябва да се използва. Правеше по 12 снимки.

Повече снимки на Сашо Лъва може да разгледате на сайта www.tigervega.com, както и във Фейсбук („Сватбена Фотография, Рекламна Фотография Пазарджик”).

В заключение той сподели мисли за фотографията пред „Знаме”:

- Фотографията е изкуство и ще остане изкуство. Всеки си мисли, че може да снима, но нямаш ли око, си оставаш само щракач. Нужна е упорита работа, нужно е много търпение. Може да направиш 1000 кадъра и от тях само един да е смислен. Или нито един да не ти харесва, нито един да не „говори” и да трябва да изтриеш всички. Друг път просто снимаш, без да знаеш откъде ще изскочи интересната и въздействаща снимка. Като качество снимките ти може да са перфектни, но да им липсват идеи.

Много хора се заблуждават, че като си купят апарат за 1000-2000 лева, той ще ги направи фотографи. Да, за хубави снимки безспорно трябва добра техника, както за хубавото кафе са нужни качествени кафени зърна. Но има и други неща.Дигиталните условия в наши дни например са такива, че непременно трябва да познаваш Фотошоп, а и някои други програми. Но дори да ги владееш до съвършенство, не се ли ражда нещо в главата ти, няма ли нещо, което да искаш да предадеш, на снимките ти ще им липсва магия.

Мария ДЪБОВА