Вторник, 18 Декември 2018

Времето

2.3°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 50%
Вятър: З-СЗ / 0 kmh
Сряда

-4°C/4°C
Четвъртък

-3°C/3°C
Петък

-2°C/6°C
Събота

2°C/11°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Учители: Коледни бонуси от 2400 лева си дават директорките ни!

Учители: Коледни бонуси...

Няма да коментираме цифри, защото не са окончателни, отвръщат от...

Кметът поздрави абсолютния балкански шампион по културизъм

Кметът поздрави абсолютния...

ПАЗАРДЖИК. Парична премия за спортните си постижения получи Ангел Данчев...

Нури от “Фермата” бе гост на кмета Неби Бозов

Нури от “Фермата”...

СЪРНИЦА. Днес Нури Семерджиев бе гост на кмета на най-младата...

Изгоря суши бар

Изгоря суши бар

ПАЗАРДЖИК. На осем сигнала са реагирали огнеборците в областта през...

Мая Павлова от екипа на филма “Тихия ангел”: Душата на Дядо Добри беше проводник между света на хората и този на ангелите

Мая Павлова от...

  Музиканти от „Ку-ку бенд” ще свирят на премиерата в НДК Дойде...

Михаела Златанова със сребро и бронз от Кипър

Михаела Златанова със...

  НИКОЗИЯ. С два медала - сребърен и бронзов, се поздрави...

Отчитането на тока по празниците – по редовния график

Отчитането на тока...

Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници „Електроразпределение Юг“...

Д-р Красимира Чачова-Ранчева е новият управител на МБАЛ “Уни Хоспитал"

Д-р Красимира Чачова-Ранчева...

ПАНАГЮРИЩЕ. Д-р Красимира Чачова-Ранчева бе избрана за управител на болницата...

Детската площадка на улица “Димитър Греков” и “Антим 1”  ще бъде завършена до март

Детската площадка на...

  ПАЗАРДЖИК. Детската площадка на улица ''Димитър Греков'' и ''Антим 1''...

Мажоретките се върнаха с награди от Банско

Мажоретките се върнаха...

С награди от международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда” се...

«
»

Д-р Димитър Попов, колекционер: Събирането на картини е болест без лек

Понеделник, 19 Ноември 2018 14:26
Д-р Димитър Попов сред картините в лекарския си кабинет Д-р Димитър Попов сред картините в лекарския си кабинет

 

ПАЗАРДЖИК. Д-р Димитър Попов от областния град завършва Медицинския институт в Пловдив през 1991-а. Започва кариерата си в общинската болница в Пещера, а от 11 години е специалист по гастроентерология в МБАЛ “Здраве” в града. Има 27 години лекарска практика.

Екип на “Знаме” го посети в края на работното му време. В очакване на поредния пациент вратата на кабинета му бе широко отворена. В него с великолепието си грееха картини на видни български художници. Мястото за лечение на болежки и за добра дума бе превърнато в необичайна художествена галерия. Докторът любезно ни покани да разгледаме живописните творби и с охота отговори на въпроси на наша репортерка.

- Д-р Попов, стените на кабинета Ви са запълнени с произведения на изкуството. Как се запалихте по колекционерството?

- Спонтанно. Преди десет години с приятел пихме по кафе в художествената галерия “Георги Машев” и вниманието ми привлече една от картините, изпъстрена с цветя. Попитах дали мога да я купя, отговорът бе положителен. И ето, сега творбата краси дома ми. Авторката е от Пазарджик.

Месец по-късно срещнах приятеля си Огнян Боев в компанията на световноизвестния художник Никола Манев, мир на праха му. Ден преди това по телевизията излъчиха документален филм за него. Дотогава не знаех за галерия “Боев” и дейността й. Срещата се оказа съдбоносна за страстта ми да притежавам работи на майстори на четката. Посетих галерията в момент, когато Никола Манев подреждаше първата си самостоятелна изложба в родния си град. Спомен от тази среща са първите две негови картини, които купих тогава. Оттогава при възможност доста от времето ми минава в разговори с творци, които излагат в галерията. Чувството е неописуемо и няма обяснение. Наричам го болест, за която няма лек.

Купените от Манев картини вече са над 50 - едно неоценимо богатство, което ме топли и радва. Оставено е от голям творец, който, за съжаление, скоро си отиде от този свят. Десет от неговите картини са изложени в кабинета ми.

- Какво друго съдържа Вашата колекция?

- Започнах с творби на Никола Манев и продължих с картини на стойностни художници, откривали изложби в галерия “Боев”. Сред тях са Милко Божков, чиято трета изложба е подредена там, Стоян Цанев, Петър Пиронков, Васил Стоев, проф.Стоимен Стоилов,, който живее във Виена, пазарджишкият художник Васил Петров и други. Равносметката показва, че 90 процента от картините ми са от изложби в галерия “Боев”. Притежавам и картина на пловдивския художник Димитър Киров, която изплащах на части с предварителна уговорка заради “интересната” й цена. Другата ми пловдивска картина е на Илия Желев, също голям живописец. Колко точно са картините в колекцията, не мога да кажа. Знам, че ги събирам десет години с презумпцията да притежавам само творби с висока стойност.

Наричат ме най-големият колекционер в Пазарджик, но не е така.

Класацията води Хари Харалампиев

Той притежава сбирка, която попълва вече 40 години.

Приятелството с авторите често се увенчава с жеста им да ми даряват картини. То прераства във взаимно гостуване, посещения на изложби и участия в други общи събития. Радвам се, че творците ме приемат повече като ценител на изкуството им, а не като колекционер. Получавам и искрени благодарности за това, че им помагам финансово да творят.

- Какво Ви дава връзката с художниците?

- Радост и удовлетворение, че мога да общувам с тях, да слушам разказите им за това какво и как създават изкуството си, да споделям част от творческия им път. За мене те са от друг свят, докоснати от Бога с таланта си да създават красота и емоция. Благодаря им, че ги има и ме допускат до себе си.

- Как подбирате платната, с които попълвате своята художествена колекция?

- Както при покупката на първата ми картина с цветята - спонтанно. Нужни са ми секунди да харесам някоя картина и я купувам. После размишлявам защо съм я харесал, но разочарование от избора си досега нямам. Въпросът на художници коя картина съм харесал, предпочитам да отмина с мълчание. Защото вече знам коя точно е тя. Условието е да ме докосне, да ми въздейства емоционално. Картина с изгоряла панта от врата, деформирана с два пирона, е последната ми придобивка. Тя все още е в изложбата на Милко Божков в галерия “Боев”. Рисувана е върху дърво и е силно въздействаща - с малко изразни средства се казват много неща.

- Как съвместявате лекарската професия с колекционерството? Намирате ли нещо общо между тях?

- Приемам ги с огромна отговорност и любов. Медицината е точна наука, изкуството радва окото и душата. Общото между тях е да правиш добро, като помагаш на болните да оздравеят и на художниците - да творят изкуство. Човеците имат нужда и от двете.

- Кабинетът Ви е превърнат в малка художествена галерия. Защо?

- За да гледам по-дълго картините си, те са част от ежедневната ми работа. В галерия е превърнат и домът ми, но след тежък ден в болницата времето да им се радвам е по-малко.Картините в кабинета са 56. На всяка от тях зная историята, галерията, от която е купена, контактите с художниците - широко скроени хора с богата култура.

- Какво Ви казват пациентите, като видят картините?

- Повечето от тях, притеснени от болките

 си, не се впечатляват от изкуството. Но има няколко впечатляващи случаи. Полицай, чийто баща лекувах, след смъртта му донесе в кабинета ми графика на Васил Стоилов от 1937-а. Казах, че не мога да я приема, тя струва много пари. Но такава била волята на баща му и сега графиката е сред картините тук. Другият случай е с една готина баба. “Намерих у нас тази картина и ако прецениш, че не струва, можеш да я хвърлиш”, ми каза жената. Разгръщам хартията и виждам живописна творба на пловдивския художник Кольо Карамфилов, който си отиде твърде рано от този свят. Галеристът Огнян Боев ми подари две картини заради грижите ми за баща му и в негова памет.

- Имате ли съмишленици в семейството?

- Подкрепят ме съпругата ми Мариела, също лекарка, и дъщеря ми. Заедно посещаваме изложби, а при избора на картини ценя и техните предпочитания. Заедно с Мариела избрахме картини от ателието на Вълчан Петров в Марково. Убеден съм, че колекцията ми от живописни произведения на изкуството ще се множи. Защото си заслужава…

Пенка МИХАЙЛОВА