Събота, 19 Януари 2019

Времето

1.1°C

Пазарджик

Значителна Облачност
Влажност: 74%
Вятър: Северен / 1.9 kmh
Неделя

1°C/7°C
Понеделник

3°C/10°C
Вторник

4°C/6°C
Сряда

3°C/9°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

Изгоря къща

Изгоря къща

В нощта срещу 16 януари, в 00:39 часа, в Оперативен...

«
»
 

Все още можем да върнем или заменим подаръци от празниците

Понеделник, 07 Януари 2019 16:22

Потребителите, които не са напълно доволни от подаръците си за празниците, все още биха могли да ги върнат или заменят. Това напомни председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по TV+.

Когато въпросните стоки или услуги са напазарувани от търговската мрежа, връщането или замяната им са „опция”. „Законът към момента не допуска възможността безусловно хората да върнат в определен срок нещо, което са купили от магазина, просто защото не им е харесало, за разлика от постановката, която касае онлайн търговията”, разясни председателят на КЗП.

„Виждаме от нашите проверки, по жалбите и сигналите към нас, че вече в търговската мрежа има магазини, и вериги – и по-малки, и по-големи, които като добра практика възприемат възможността в определен срок от време – той може да стигне често и до един месец,

потребителите да върнат обратно

това, което са си закупили и да получат парите си за него, или да получат възможност да закупят на същата или по-различна стойност други стоки от дадения търговски обект”, добави Маргаритов. Той подчерта, че ако при продажбата търговецът се е ангажирал да приеме обратно стаката при определени условия (макар да не е длъжен по закон) но впоследствие не го изпълни, това би било нелоялна търговска практика.

Електронните търговци са длъжни да приемат обратно стоката в 14-дневен срок след като е била получена от този, който я е закупил. „Възможно е от момента на закупуването на стоката до нейното подаряване част от този срок да е изтекъл вече. Така че този, който е получил подаръка, ако иска да реагира, е хубаво да го направи сравнително бързо”, обърна внимание председателят на КЗП. Някои онлайн магазини предоставят и по-дълъг срок, затова е добре хората да се информират за условията. Маргаритов уточни, че има изключения и специфики по отношение правото на отказ. Например за продукти, при които е възможно нарушаване правото на интелектуалната собственост. „Ако децата получат игри, които не им харесват или които вече имат, да се върнат,

преди да се разпечатат,

за да бъде коректно упражнено правото на отказ”, посочи той.       

Връщането на подаръка, без значение дали е закупен от търговската мрежа или по интернет, е възможно само с касова бележка. „Тук е вече деликатният от чисто човешка гледна точка момент, в който ако подарената вещ няма да ни бъде потребна или дрехата няма да ни е по мярка. Мисля, че е нормално да се обърнем към този, който ни я е подарил, и да изразим задоволството си от подаръка като такъв, но да го помолим за документа, с който я е закупил, за да може в дадения срок да отидем и да си вземем дреха по нашия размер или да заменим дадената стока с друга, която има допълнителна полезна и необходима за нас функция, например”, каза Маргаритов.

Някои от търговците вече имат възможност да издадат и такъв документ, на който цената да не е отбелязана, но по безспорен начин да е ясно къде и кога е извършена покупката. Тези документи ще дадат възможност на притежателя им да изиска от търговеца да извърши допустимите от добрата практика в неговия физически магазин или задължителните по закон в онлайн търговията действия в такива случаи – да върне парите или да извърши замяна на стоката, разясни още председателят на КЗП.   

„При проблеми, за да може нашата намеса да доведе до пряк положителен ефект, е добре – когато става въпрос за покупка от търговската мрежа, да се пазят доказателства, че в търговския обект е било обявено условието, че можем да върнем стоката в определен срок. А в онлайн търговията да се съхранява

електронният архив с кореспонденцията с търговеца

от покупката и от комуникацията по повод заявеното от нас намерение да се възползваме от правото си на отказ. Ако 14-дневният срок не е изтекъл и неоснователно търговецът отказва да приеме обратно стоката, налагаме предвидената в закона санкция. Същевременно, всяко наше произнасяне може да помогне на потребителя за развалянето на сделката и получаването на платеното от него, включително и на обезщетение за претърпени вреди при доказване на основание, добави той.   

  В края на разговора Маргаритов потвърди, че продължават проверките на КЗП на януарските намаления и за качеството на туристическия продукт в зимните курорти, както и за обичайните неща, за които се следи в търговската мрежа и онлайн пространството.     

(Зн)