Събота, 19 Януари 2019

Времето

1.1°C

Пазарджик

Значителна Облачност
Влажност: 74%
Вятър: Северен / 1.9 kmh
Неделя

1°C/7°C
Понеделник

3°C/10°C
Вторник

4°C/6°C
Сряда

3°C/9°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

Изгоря къща

Изгоря къща

В нощта срещу 16 януари, в 00:39 часа, в Оперативен...

«
»
 

Днес български ТИР-ове блокираха Европарламента

Четвъртък, 10 Януари 2019 14:22
Андрей Новаков Андрей Новаков

Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Превърнах работата си по пакета “Мобилност” в кауза за защита на българските превозвачи

БРЮКСЕЛ. Българските превозвачи днес протестират срещу пакета “Макрон” или новият пакет за мобилност за приемане на регламента за превозваческите фирми. Проявата се състоя пред Европейския парламент в Брюксел, по време на заседанието на Комисията по транспорта на Европарламента, която разглежда спорните предложения по темата “Мобилност”.

Български превозвачи докараха 10 камиона, протестиращи пристигнаха в Брюксел с наети самолети.

“Стотици мъже с трикольори, плакати на английски и скандирания заявиха, че мерките в пакета “Мобилност” обричат на фалит българския международен транспорт. А той формира 17% от брутния вътрешен продукт и носи около 13-14 милиарда годишно.” Това каза Георги Петърнейчев, председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози.

Дни преди протеста на българските превозвачи и тежката битка в Комисията по транспорта за промяна в полза на нашите превозвачески фирми “Знаме” потърси за коментар евродепутата Андрей Новаков.

- Г-н Новаков, кои са организаторите на протеста?

- Това са организациите на българските превозвачи - асоциации, съюзи и обединения, с които работим през последните години за подобряване на условията на труд на работещите в международните превози. Категорично заставам зад тях и ги подкрепям да доведат борбата за правата си докрай.

- За какво ще се борят превозвачите на протеста?

- За това евродепутатите да приемат по-справедлив пакет “Мобилност”. При условие, че не можем да постигнем справедливост, да отхвърлим целия пакет. Тревогите на нашите шофьори включват евентуалното връщане на шофьора по адресна лична карта на всеки четири седмици, ограничение на дейността му вътре в Европейския съюз.

Попадаме и под ударите на директивата за командировани работници, както и използване на кабината за почивка на шофьорите, когато няма хотел. Ние настояваме при липса на хотели и паркинги шофьорите да почиват в кабините, ако кабините са достатъчно нови и подходящи за отдих. За нашите превозвачи е добре да могат да оперират в рамките на Европейския съюз колкото се може повече, без шофьорите да се приравняват към всички останали командировани работници. Защото работата на международния шофьор е в чужбина и не може да бъде приеман на равна нога с всички останали командировани. Превозвачите ще трябва да правят и минимум пет дни паузи между две серии - т.нар. кобатажни превози в други страни. Това ограничава конкурентоспособлността на нашите международни транспортни фирми, което ще наложи те да повишат цените на услугите си. Ако се плащат командировъчните по заплати и стандарт на Западна Европа, то превозвачите ще фалират само за няколко месеца. Едно от предимствата им сега е, че те могат да предложат по-ниска цена, за да работят в други държави в Евросъюза. В противен случай работата им ще намалее и ще са на загуба.

Българските превозвачи ще настояват за блокиране на спорните текстове в пакета “Мобилност”. Приетите мерки в този им вид означава зачеркване на 17% от брутния национален продукт на България, какъвто приход носи международният превоз.

- Вашите очаквания след протеста?

- Надявам се, както вече три години, успешно да блокираме приемането на пакета “Мобилност” заедно, с общи усилия на българските колеги в Европейския парламент, да продължим да отстояваме справедливи правила за всички държави членки. Разчитам да постигнем успех, какъвто напредък имаше в позицията на Съвета на Европа, където министрите на транспорта отхвърлиха предложението камионите да се връщат. Сега е важно да отхвърлим и връщането на водачите, да решим те да оперират повече в рамките на Европейския съюз.

- Ако не бъдат чути исканията на протестиращите превозвачи, какво да очакваме?

- Ако бъдат приети неблагоприятните за българските шофьори текстове, един от вариантите е да внесем жалба в Съда на Евросъюза срещу пакета “Мобилност”. Другият вариант е да сезираме европейския омбудсман за несправедливо законодателство.

В последните години превърнах работата си по пакета “Мобилност” в кауза - българските превозвачи и шофьори от мои сънародници станаха мои съратници. Убеден съм, че ще обединим сили отново и ще продължим борбата за справедливост. Няма да отстъпим нито крачка назад.

- Очаквате ли евродепутати от други страни членки да ви подкрепят по темата Мобилност?

- Надявам се всички евродепутати от Източна Европа да се обединим в името на справедливи правила за всички страни в Европейския съюз.

Въпросите зададе Пенка МИХАЙЛОВА