Понеделник, 21 Януари 2019

Времето

10°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 73%
Вятър: Източен / 3.7 kmh
Вторник

3°C/4°C
Сряда

5°C/9°C
Четвъртък

4°C/11°C
Петък

4°C/8°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Заради профилактика от 9 до 13 часа КАТ няма да работи

Заради профилактика от...

ПАЗАРДЖИК. В понеделник, 21 януари, сектор "Пътна полиция" няма да...

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

«
»
 

Актьорът Иван Танев е озвучил над хиляда сериала

Четвъртък, 28 Ноември 2013 18:57

Той е завършил актьорско майсторство във ВИТИЗ при проф. Филип Филипов. От 1980-а до 1986-а той беше в трупата на пазарджишкия театър. Тук той участва в няколко постановки на големия режисьор, за съжаление вече покойник, Леон Даниел - „Наградата” от Драгомир Асенов, „Господин Пунтила и неговия слуга Мати” от Брехт, „Одисей пътува към Итака” от Константин Илиев. Режисьорът Здравко Митков го привлече в „Стъклената менажерия”, „Копче за сън” и в „Ромео и Жулиета”, където изпълни ролята на Ромео. Играл е и при режисьорите Камен Костов и Георги Делев. Той беше режисьор на спектакъла „Мата Хари”, чийто постановчик бе покойният Коко Азарян. Постановката получи седем награди за актьорско майсторство и за режисура.
След като напусна пазарджишката трупа, Иван бе приет в театър „Сълза и смях”. Днес озвучава роли в телевизионни филми и всяка вечер слушаме неговия характерен глас от малкия екран. С това започна и нашият разговор
- Иване, днес коя роля озвучи?
- Във филма „Декстър”, която върви по Фокскрайм. Озвучавам един от основните герои от ченгетата и няколко от убийците.
- Защо дублажът стана твоя втора професия?
- Дублажът е част от актьорската професия. Това е доста сложна работа, която изисква много търпение и умение. Но аз не смятам, че това е втора моя професия. Обстоятелствата наложиха моето присъствие в дублажа. Ще поясня защо. През 1996-а Стефан Янков и Николай Поляков направиха една куца реформа в българския театър и унищожиха творческите трупи на 16 театъра. Сред унищожените трупи беше и тази на „Сълза и смях”, където аз работех. Там имаше много добри професионалисти. И много от тях щяха да получават наградите „Икар” и „Аскеер”. А базите на закритите трупи станаха бинго зали.
И когато през 1996-а ние останахме на улицата, аз какво можех да правя? Вече ми беше тръгнало в дублажа и балансирах между ангажиментите ми в театъра, дублажа и снимах едно детско предаване „В света на книгите”, което беше много популярно. Но то оцеля само три години. И понеже бях много търсен, започнах да се занимавам с дублаж. След това играх в една частна трупа и в пиесата на Христо Бойчев „Оркестър Титаник”. С тази роля бях номиниран за главна мъжка роля, но наградата получи Кръстьо Лафазанов.
Аз не обичам да се снимам в телевизия и в кино. Неприятно ми е, тъй като повечето артисти ми стоят фалшиво. Те не знаят какво правят, няма режисьор, който да им обясни. В един и същи сериал преструвката е една и съща. Аз обичам да снимам, както се снима филм - с режисьор, с разработки на образите. И затова отказах да участвам в един телевизионен филм по Нова. Според мен това просто не е професионално. Но това си е мое виждане.
- А в театъра сега канят ли те?
- Никой отникъде. Всички са се окопали и мълчат, и си траят, и гледат те да са наред.
- Не ти ли липсва контактът с публиката?
- Страшно ми липсва. Но през 2007-а преживях сърдечна операция и не знам дали бих могъл да играя с тази енергия, с която съм свикнал да играя. Някоя средна или по-малка роля с удоволствие бих изиграл дори в пазарджишкия театър. Там бих дошъл с удоволствие, ако ме поканят.
- Какво спечели и какво изгуби от работата си с микрофона?
- Участието ми в озвучаването на роли ме направи по-богат в професионално отношение. Така че мога да отсявам добрата игра от лошата. Защото ние наблюдаваме по няколко пъти артистите, връщаме определени сцени, записваме наново. Виждаш как работят американските и английските колеги. Европейските артисти са горе долу като нас - бавно играят, мислят прекалено много. А онези имат друга методология.
Дали съм изгубил - не знам. Много исках да участвам в театъра. Но може би съм спечелил, че в последните години не съм участвал в тази масова мазня. Текста не се знае, пулят се по сцената и публиката се смее. Аз това не го признавам за театър. Всичко е много далеч от това, на което са ни учили във ВИТИЗ. Ние бяхме здрави артисти. И сега може би съм спечелил, че не съм участвал в такъв вид театър, лековат, комерсиален, глуповат…
- Каква следа оставя в душата ти актьорството?
- Аз смятам, че това е една много достойна професия и в гилдията има много хора за уважение. Младите, които сега завършват, няма къде да отидат. Всичко е окупирано. Един и същи кръг върти всичко. А младите са кадърни. И ако се събера с такива хора, с удоволствие бих работил и като режисьор.
- Обикновено казват, че актьорските семейства не са трайни. А ето, че вие с Янина Кашева, актриса от киното и театъра, толкова години сте заедно.
- Аз пък познавам много актьорски семейства, като на Венци Кисьов, на Радослав Рачев, на Васил Бинев… Те са заедно на работа и заедно в къщи. А нашата с Янина е друго нещо - ние започнахме с Ромео и Жулиета и до днес сме заедно. Може да е имало раздели, но аз не съм свидетел на такива неща.
- До края на деня какво те очаква?
- Току-що записах реклама в радио Едно. Имам много малко време и отивам да озвучавам около серия и половина на „От местопрестъплението”.

Дима БОЙЧЕВА