Петък, 16 Ноември 2018

Времето

5.1°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 78%
Вятър: И-СИ / 3.7 kmh
Събота

1°C/6°C
Неделя

1°C/6°C
Понеделник

-2°C/7°C
Вторник

2°C/8°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Зам.-министър Лозана Василева се срещна с местни стопани

Зам.-министър Лозана Василева...

Помощ за мобилни мандри заинтригува присъстващите фермери ПАЗАРДЖИК. Тази седмица Областната...

Протести в Пазарджик и Панагюрище

Протести в Пазарджик...

ПАЗАРДЖИК. И тази неделя недоволни от високите от високите цени...

Влайков иска възобновяване на делото, не ще в затвора

Влайков иска възобновяване...

Възобновяване на делото, по което бе осъден и вкаран в...

В две училища тестваха програма за разпознаване на домашното насилие

В две училища...

При нас повечето жертвите на домашното насилие са жени от...

Наши футболисти излизат на световното по Футбол 5 в ЮАР

Наши футболисти излизат...

 Данчо Милиев и Спас Милушев са част от националната селекция   КЕЙПТАУН....

Феновете на “Хебър” се събират преди мача с перничани

Феновете на “Хебър”...

ПАЗАРДЖИК. Феновете на ФК „Хебър 1918” се събират утре преди...

Кметът Белишки освободи заместника си

Кметът Белишки освободи...

ПАНАГЮРИЩЕ. Георги Павлов вече не е заместник-кмет на общината, съобщиха...

Демократите:  Бойко Борисов - вреден за държавата

Демократите: Бойко...

  ПАЗАРДЖИК. Правителството на Бойко Борисов се разпада. Управлява сам с...

Полицейският бюлетин за деня

Полицейският бюлетин за...

Неправоспособен водач катастрофира, след като се опита да избегне полицейска...

Лагер за предприемачи с ученици от Професионалната гимназия по икономика и туризъм

Лагер за предприемачи...

ВЕЛИНГРАД. Джуниър Ачийвмънт България организират инициатива в партньорство с Професионална...

«
»

Актьорът Иван Танев е озвучил над хиляда сериала

Четвъртък, 28 Ноември 2013 18:57

Той е завършил актьорско майсторство във ВИТИЗ при проф. Филип Филипов. От 1980-а до 1986-а той беше в трупата на пазарджишкия театър. Тук той участва в няколко постановки на големия режисьор, за съжаление вече покойник, Леон Даниел - „Наградата” от Драгомир Асенов, „Господин Пунтила и неговия слуга Мати” от Брехт, „Одисей пътува към Итака” от Константин Илиев. Режисьорът Здравко Митков го привлече в „Стъклената менажерия”, „Копче за сън” и в „Ромео и Жулиета”, където изпълни ролята на Ромео. Играл е и при режисьорите Камен Костов и Георги Делев. Той беше режисьор на спектакъла „Мата Хари”, чийто постановчик бе покойният Коко Азарян. Постановката получи седем награди за актьорско майсторство и за режисура.
След като напусна пазарджишката трупа, Иван бе приет в театър „Сълза и смях”. Днес озвучава роли в телевизионни филми и всяка вечер слушаме неговия характерен глас от малкия екран. С това започна и нашият разговор
- Иване, днес коя роля озвучи?
- Във филма „Декстър”, която върви по Фокскрайм. Озвучавам един от основните герои от ченгетата и няколко от убийците.
- Защо дублажът стана твоя втора професия?
- Дублажът е част от актьорската професия. Това е доста сложна работа, която изисква много търпение и умение. Но аз не смятам, че това е втора моя професия. Обстоятелствата наложиха моето присъствие в дублажа. Ще поясня защо. През 1996-а Стефан Янков и Николай Поляков направиха една куца реформа в българския театър и унищожиха творческите трупи на 16 театъра. Сред унищожените трупи беше и тази на „Сълза и смях”, където аз работех. Там имаше много добри професионалисти. И много от тях щяха да получават наградите „Икар” и „Аскеер”. А базите на закритите трупи станаха бинго зали.
И когато през 1996-а ние останахме на улицата, аз какво можех да правя? Вече ми беше тръгнало в дублажа и балансирах между ангажиментите ми в театъра, дублажа и снимах едно детско предаване „В света на книгите”, което беше много популярно. Но то оцеля само три години. И понеже бях много търсен, започнах да се занимавам с дублаж. След това играх в една частна трупа и в пиесата на Христо Бойчев „Оркестър Титаник”. С тази роля бях номиниран за главна мъжка роля, но наградата получи Кръстьо Лафазанов.
Аз не обичам да се снимам в телевизия и в кино. Неприятно ми е, тъй като повечето артисти ми стоят фалшиво. Те не знаят какво правят, няма режисьор, който да им обясни. В един и същи сериал преструвката е една и съща. Аз обичам да снимам, както се снима филм - с режисьор, с разработки на образите. И затова отказах да участвам в един телевизионен филм по Нова. Според мен това просто не е професионално. Но това си е мое виждане.
- А в театъра сега канят ли те?
- Никой отникъде. Всички са се окопали и мълчат, и си траят, и гледат те да са наред.
- Не ти ли липсва контактът с публиката?
- Страшно ми липсва. Но през 2007-а преживях сърдечна операция и не знам дали бих могъл да играя с тази енергия, с която съм свикнал да играя. Някоя средна или по-малка роля с удоволствие бих изиграл дори в пазарджишкия театър. Там бих дошъл с удоволствие, ако ме поканят.
- Какво спечели и какво изгуби от работата си с микрофона?
- Участието ми в озвучаването на роли ме направи по-богат в професионално отношение. Така че мога да отсявам добрата игра от лошата. Защото ние наблюдаваме по няколко пъти артистите, връщаме определени сцени, записваме наново. Виждаш как работят американските и английските колеги. Европейските артисти са горе долу като нас - бавно играят, мислят прекалено много. А онези имат друга методология.
Дали съм изгубил - не знам. Много исках да участвам в театъра. Но може би съм спечелил, че в последните години не съм участвал в тази масова мазня. Текста не се знае, пулят се по сцената и публиката се смее. Аз това не го признавам за театър. Всичко е много далеч от това, на което са ни учили във ВИТИЗ. Ние бяхме здрави артисти. И сега може би съм спечелил, че не съм участвал в такъв вид театър, лековат, комерсиален, глуповат…
- Каква следа оставя в душата ти актьорството?
- Аз смятам, че това е една много достойна професия и в гилдията има много хора за уважение. Младите, които сега завършват, няма къде да отидат. Всичко е окупирано. Един и същи кръг върти всичко. А младите са кадърни. И ако се събера с такива хора, с удоволствие бих работил и като режисьор.
- Обикновено казват, че актьорските семейства не са трайни. А ето, че вие с Янина Кашева, актриса от киното и театъра, толкова години сте заедно.
- Аз пък познавам много актьорски семейства, като на Венци Кисьов, на Радослав Рачев, на Васил Бинев… Те са заедно на работа и заедно в къщи. А нашата с Янина е друго нещо - ние започнахме с Ромео и Жулиета и до днес сме заедно. Може да е имало раздели, но аз не съм свидетел на такива неща.
- До края на деня какво те очаква?
- Току-що записах реклама в радио Едно. Имам много малко време и отивам да озвучавам около серия и половина на „От местопрестъплението”.

Дима БОЙЧЕВА