Петък, 18 Януари 2019

Времето

1.7°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 65%
Вятър: С-СЗ / 1.9 kmh
Събота

2°C/9°C
Неделя

2°C/7°C
Понеделник

3°C/9°C
Вторник

3°C/6°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Церовските дервиши с отличия

Церовските дервиши с...

СИМИТЛИ. С приз “Най-добре представила се гост-група” - второ място,...

Преди 141 години пещерци посрещат освободителите

Преди 141 години...

Утре, 19 януари, жителите на града ще отбележат 141-та годишнина...

Радиловци почетоха героите и Освобождението

Радиловци почетоха героите...

Днес от 10.30 часа при войнишкия паметник край параклиса “Св.Атанасий”...

Изпълнението на 23 проекта променя облика на родопския град

Изпълнението на 23...

ПЕЩЕРА. Одобрени и осъществени проекти по различни програми повишават през...

„Даване име на дете” във Велинград

„Даване име на...

Кметът връчва наградите за Най-добър акушер-гинеколог на България и на...

Ръководството на община Панагюрище ще ориса първото бебе за 2019-а

Ръководството на община...

В Деня на родилната помощ - 21 януари, по традиция...

Ники Учиков: Адмирации! Но да не се псуваме!

Ники Учиков: Адмирации!...

Ето и мнението на друг пазарджишки волейболист, част от отбора...

Стоян Самунев: За такава публика всеки отбор мечтае!

Стоян Самунев: За...

Какво казва за спечелената Купа на България от волейболния „Хебър”...

Грипна ваканция до сряда включително

Грипна ваканция до...

Грипна ваканция бе обявена до 23 януари, сряда, включително. Такова...

Изгоря къща

Изгоря къща

В нощта срещу 16 януари, в 00:39 часа, в Оперативен...

«
»
 

Спасимир Пилев: Хора, вместо да псувате, поправете грешката в Уикипедия

Петък, 16 Декември 2016 02:00

 

Българите трябва да преоткрием архивите и библиотеките, казва септемвриецът, който е редактор в световната електронна енциклопедия

Географът Спасимир Пилев е от Септември. Той е дългогодишен редактор и настоящ администратор на Уикипедия, всяка година качва стотици снимки и  архивни документи, пише статия след статия за „Уики”, която обаче не нарича „моя статия”.

- Г-н Пилев, привет. Уикипедия-та е най-често отваряната за справки енциклопедия, но и най-ненадеждната. Или поне такова е общоприетото схващане? Остаряло ли е вече това схващане?

- Здравейте, може да ми казвате и Спасимир. Уикипедия е на пето място по посещаемост сайт в световен мащаб. Ако беше най-ненадеждната надали някой би я ползвал. Това бяха упреците преди 10 години, както при всяко ново нещо. Оттогава мина доста време. Разбира се, това не бива да ни успокоява. Всъщност, ще започна с кратко разяснение какво представлява Уикипедия. Тя е енциклопедия, нещо различно от научно списание, вестник, художествена литература и т.н. Пише се изцяло от доброволци, които не са на заплата и за които не е важно дали е 9 часа сутринта или 3 часа през нощта. Едно от най-важните неща е създаване на нови статии, редактиране на вече създадени, илюстриране с изображения и непрекъснато патрулиране - следене на всяка редакция в реално време за нарушения. Уикипедия е едно от най-прозрачните неща. Всичко се вижда и от всеки. Все пак и ние искаме да оставим нещо добро на бъдещите поколения, за това моля всеки да допринася конструктивно и да посочва достоверни източници. Допускат се и грешки, няма безгрешни, но

преди някой някого да е напсувал, може да я поправи

Това става лесно. В Уикипедия особеното е, че не е правилно да се казва "моя статия" по простата причина, че всеки може да я разшири или редактира след това. Не да се чака наготово, а да се допринесе с нещо. Чакането на някого да ни оправи не дава добри резултати. Така мисля.

- Колко са администраторите и редакторите на Уикипедия на български език?

- Администраторите са около 30. Колко хора редактират Уикипедия е трудно да се каже, но всеки месец има по около 50 човека с по над 100 редакции. И това може лесно да се провери. Но аз гледам да си спестявам помненето на прекалено много излишни числа.

- Как и кога започнахте да пишете статии за Уикипедия?

- През януари  2008 г. Тогава все още нямах лична библиотека, разполагах с няколко енциклопедии и книги. Реших, че трябва да допринеса с някаква информация и беше страхотно. Днес ми е сравнително по-лесно, защото имам достъп до повече информация. Обичам да посещавам Държавния архив и Националната библиотека, където има купища информация за забравени личности от миналото ни и не само.

- Колко време Ви отнема и колцина са ентусиастите като Вас в България, а и по света?

- Нямам определен график, но съм прекарвал от сутрин до късно през нощта в писане на статии, редактиране и качване на снимки. Е, не си мислете, че имам свободно време в излишък, за да върша това, напротив.

По света уикипедианците са десетки хиляди, буквално от всяка част на планетата

И това е добра възможност да се запознаваш всекидневно с хора от различни държави и да обменяш идеи с тях. Иначе се занимавам с това, което най-много харесвам - география.

- Разкажете повече за работата си - явно обикаляте и снимате (снимки за статии или статии за снимки?).

- Различно е - понякога една снимка може да бъде повод да потърся информация и да напиша статия, друг път снимам, за да я добавя в Уикипедия. Всъщност, аз не съм фотограф и пътувам, защото обичам да пътувам, а това ми дава възможност и да допринасям в Уикипедия. Разбира се, пътувам на свои разноски, но използвам и моментите да се разходя, когато съм на някоя конференция на Уикипедия в чужбина. Иначе пътувам предимно в България, защото трябва да я познаваме най-добре.

- Колко време Ви отнема и колцина са ентусиастите като Вас в България, а и по света?

- За хубаво или за лошо има още доста места, които не съм посетил, но и това ще стане. Иначе имах възможността

да сбъдна една мечта, докато бях на конференцията на Уикипедия за Централна и Източна Европа

в Дилиджан, Армения - да обиколя Армения и Грузия. Две страхотни държави, в които научих много и разбира се, успях да видя Черно море от отсрещната му страна. Винаги се връщам с огромен списък със статии, които е добре да бъдат написани на български език. Много са местата, където не съм бил все още, но и до тях ще стигна.

- Кои са последните статии, които написахте и какви трудности имаше при събирането на материала? На какви любопитни факти се натъкнахте?

- Обичам да пиша статии за хора, които са постигнали изключително много за България, но такава им е съдбата, че са останали малко или много забравени. Една от последните статии, които написах е за първата българска поетеса Елена Мутева. Друга интересна статия е за една игра, която се е играла в миналото в България, наподобяваща хокей на трева. Има интересното име „свинка”. За нея ми е разказвал дядо ми и се радвам, че успях да открия, макар и малко, информация за нея.

Напоследък пиша предимно за термини и понятия в географията,

Статии, свързани с етнографията на България, актьори, актриси и театри от началото на XX век, както и за географските обекти с български наименования в Антарктика. Само ще спомена, че те са над 1300.

- Ясно е, че всеки може да е автор в Уикипедия, но това значи ли, че организационната й структура е някак, хм, хаотична?

- Хаотичността в Уикипедия не е тайна. В нея няма строго зададени цели от рода на "сега започваме да пишем за всяка държава последователно" и пишем само това. В Уикипедия се появява някой потребител и пише за любимия му филм, слушал е някоя музикална група - намира информация и пише за нея, вижда, че липсва информация за някой астероид или историческо събитие и започва да пише статия за тях. За съжаление има доста празнини за химия, физика, ботаника например. Всеки е добре дошъл да редактира.

Лесно е и няма нищо страшно, каквото и да се случи, всичко е поправимо

Но да се върна на въпроса за надеждността - десетки музеи, архиви, галерии, библиотеки и международни институции по света работят в сътрудничество с Уикипедия. Част от тях са ЮНЕСКО, Световната цифрова библиотека, Британския музей, Британската библиотека, Националния архив на САЩ, Версайския дворец, Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, Националния музей на Дания, архива на научноизследователския институт Смитсониън, Националния музей на изкуствата в Каталония и още много други.

- Сега завършва състезанието „Архиви 2016”, разкажете ни повече за него и за Вашето участие в него?

- Състезание "Архиви" започна на 15 ноември, а краят му е на 15 декември тази година. То е резултат от почти 5-годишното ни сътрудничество с Държавна агенция "Архиви". Благодарение на него досега са цифровизирани над 7000 документа, по-голямата част от тях са снимки. Те са изключително ценен ресурс и надежден източник на информация. През 2012 г., когато започна сътрудничеството, Държавният архив на България беше сред първите в света, които отварят фондовете си за илюстриране на статии в Уикипедия. Миналата година успяхме да цифровизираме около 5000 снимки. Поради голямото им количество се наложи да използвам помощ от други редактори, за да бъдат по-подробно описани и да бъдат пълноценно използвани за илюстриране на статии.

Състезанието стана международно

Тази и миналата година се включиха редактори от няколко държави - освен от България, също от Армения, Грузия, Гърция, Македония, Молдова, Полша, Сърбия. Но състезателния характер е само през този период. Останалото си е здрава работа без почивни дни и резултатите доказват това - над 7000 цифровизирани документа, използват се за илюстриране на над 1100 статии на български език и още над 1100 статии на 70 различни езика, а всеки месец са виждани от над 3 млн. души по целия свят. Благодарение на това сътрудничество са написани над 150 статии на около 15 различни езика. Предимно статии за България. Да, случват се и много положителни неща в нашата страна и се радвам, че и ние помагаме за това. Най-хубавото е, че продължаваме с пълна пара, защото при сътрудничествата се получават чудеса.

- С кои други организации си партнирате?

- Успешно е сътрудничеството ни със Софийския зоопарк, където преди 5 години бяха поставени нови информационни табели на всеки животински вид с QR-код към Уикипедия, защото една от уникалните възможности на енциклопедията е, че тя се пише на над 290 езика. И, когато на някой посетител настройките на телефона са му на английски, френски, японски или на какъвто и да е друг език, ще му се отвори статията в Уикипедия на дадения език. Покрай това сътрудничество бяха създадени много нови статии за животински видове. Имаме няколко идейни проекта с музеи в страната, по които се работи.

- След като картината „Стадо говеда” влезе във фокуса на общественото внимание ли се появи статията за нея в Уикипедия? Май Вие я написахте…

- Да, това беше

една от онези теми тип "всяко чудо за три дни"

Това е картина, част от фонда на Националната художествена галерия, която е предоставена на Президенството и пред която се намира диванът, на който седяха сегашния президент и новоизбрания президент дни след президентските избори. Картината е нарисувана от Златю Бояджиев. Това, което ме накара да я напиша е оскъдната информация, с която разполагаме за културата на България.

- На какви фрапиращи грешки в „Уики” сте попадали?

- От време на време се натъквам на бисери писани от хора, които пробват дали работи системата или просто им е скучно. Но хубавото на Уикипедия е, че може всичко бързо да се поправи. И бих помолил хората да не си публикуват CV-тата, да не пишат рекламни материали и да не пишат невярна и без посочени източници информация в Уикипедия. Енциклопедията има други функции и вместо, както при спешна помощ, някой да напише интересна статия, да качи снимки или да допълни с информация, да не се занимава с оправяне на вандалски деяния.

- Вие оповестихте намерението да бъде качена част от Уикипедия на Луната, буквално. Докъде стигна този проект?

- Това е един проект на Уикимедия Германия. През 2017 г. на Луната

ще бъде изпратен луноход, в който ще бъде поставен диск,

който съдържа енциклопедични статии на над 150 езика. В него има и 169 статии на български език. Това са т.нар. избрани статии, т.е. тези които са написани подробно, илюстрирани са с достатъчен брой изображения и са посочени голям брой независими и достоверни източници на информация, а след това чрез гласуване са получили този статут. Сред тях е и статията за теснолинейката Септември - Добринище, която имах удоволствието да допълвам систематично от 2-3 години насам.

- В момента в Уикипедия на български колко статии на различни теми имаме написани?

- Броят на статиите е над 223 000, като по този показател

Уикипедия на български език е на 33-о място в света,

което за език, говорен от няколко милиона души, е отлично. За това допринасят не малък брой хора ежедневно. Идеята на сътрудничествата с архиви, библиотеки, галерии и музеи е в това да обогатяват съдържанието, за повишаване на неговата достоверност и за достъпност.

- Ако Мохамед не отиде при планината, сиреч, българинът в архивите и билбиотеките, ще дойде ли моментът, когато библиотеките и архивите можем да намерим качени в Уикипедия?

- За хората, редактиращи в Уикипедия, няма нищо по-хубаво от книгите и ние не се стремим да ги заменим. Една от целите на сътрудничествата ни е да популяризираме тези институции - да бъдат посещавани и да се използват пълноценно. Затова си позволявам да отправя послание - нека хората да търсят миналото си в архивите - колкото и да обичаме в България да ги унищожаваме от време на време. Нека да посещават библиотеките. И на двете места ще откриете изключително много информация, която можете да цитирате в Уикипедия.

Тодор ГРОЗДЕВ