Вторник, 21 Август 2018

Последни новини

275 000 коли...

Всички, които имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в Застрахователна компания...

Щангистът Ален си...

  ПЕЩЕРА. Шампионът по вдигане на тежести Ален Садарзански отскоро се...

Коктейл с кмета...

  Нима ще ядем хайвер от белуга албинос, шегуват се бизнесмени ВЕЛИНГРАД....

Шампионът Адов стана...

  Вицесветовният шампион по силов трибой Борислав Адов тренира с двойно...

Пещерци вкупом помогнаха...

  Това е само една от няколкото щастливи развръзки за кратко...

298 ученици ще...

  В 14 села в общината няма училища ПАЗАРДЖИК. На сесията си...

Зам.-министър награди наша...

  СОФИЯ. На официална церемония в сряда зам.-министърът на културата Румен...

Телескопи на Атолука...

  Пещерски учен организира сбирката под звездното небе, а негов колега,...

«
»
 

Станимир Стоилов е носителят на Златния знак

Петък, 21 Април 2017 03:00

 

Порасналото дете на Шекспировата школа „Петровден” продължава да сътрудничи в дейностите на Младежкия дом, макар вече да е студент в Англия

ПАЗАРДЖИК. 19-годишният Станимир Стоилов е тазгодишният носител на Златния знак на Младежкия дом. Той се присъжда за принос за развитието, утвърждаването и популяризираното на дейностите в Дома.

Станимир е доброволец от доста време. Още като ученик в езиковата гимназия „Бертолт Брехт” работи активно за подготовката и реализацията на инициативи, форуми, фестивали и конкурси.

Момчето е едно от децата на Шекспировата театрална школа „Петровден” в Паталеница. Участвал е в почти всички представления от 2007-а насам.

Изпълнявал е много роли, а първата си остава любимата му

– детето на Банко в „Макбет”.

Покрай тези си занимания момчето започва да сътрудничи и на Младежкия дом в Пазарджик. Най-напред посреща и изпраща групите, които пристигат от цялата страна за театралния фестивал „Океан от любов”. През годините интервюира участниците за Forty Radio и онлайн телевизията на Дома. Заема се и с организационни задачи, а през 2016-а бе дясната ръка на гостуващите преподаватели и студенти от Англия, които пристигнаха специално, за да водят едно от ателиетата.

С времето се включва по-активно и в останалите дейности на Младежкия дом. Особено ценен през тези години е при воденето на кореспонденцията на английски език.

С преводите конкретно започва да помага

при подготовката на Международния конкурс за млади изпълнители на популярна музика „Нота по нота”.

Станимир продължава да е сред главните действащи лица и когато дойде време за Театъра под звездите в Паталеница. Вече не се изявява на сцената, а съдейства в работата и особено в комуникацията с актьорите, студентите, преподавателите и режисьорите, които през последните години всяко лято идват от Великобритания, за да правят съвместни постановки с българските участници.

Станимир продължава да помага за събитията, на които Младежкият дом в Пазарджик е двигател, и от Югозападна Англия, където е студент от една година.

Следва „Медицински науки”

в Университета Екзитър. Тъй като у нас няма такава специалност, го помолихме да разкаже по-подробно за нея.

- „Медицински науки” и „Медицина” са две различни специалности – уточнява той. – Нашата специалност се появява, защото в лабораториите се правят много открития, но няма достатъчно специалисти, които да направят така, че те да стигнат до болните и да им помагат. Някой е открил например начин да се спре или да се подобри изявата на даден ген. Нашата задача е от откритието да се създаде терапия или лекарство. Т. е. ние сме връзката между лабораторията, където всичко се случва на молекулярно ниво, и пациентите. Специалността ми харесва страшно много. А предлага и много възможности човек да се развива - може да се посвети на лабораторна работа, да пише медицинска литература, да се ориентира към пазарния сектор на медицината или да заеме подходяща позиция в някоя фармацевтична компания.

Станимир все още не е решил по кой точно път ще поеме.

- До момента сякаш най-интересен ми е

диабетът и усложненията, които се получават от него

Още първата година в университета имах шанса да работя с изследовател, който се занимава с тези проблеми. След като завърша, смятам да продължа да уча за клиничен лекар или да извършвам изследователска дейност точно в тази посока.

Дори и да не се върна в България, много ми се иска да направя нещо за болните и лекарите тук, тъй като много от нещата в родното здравеопазване никак не ми харесват. Имам конкретен план в главата си, но засега предпочитам да не го коментирам.

На въпроса защо е избрал да продължи образованието си в Англия, момчето отговаря:

- Най-вече, защото е изключително практически насочено. Имаме много срещи с пациенти, работим в малки групи по 7-8 души. Освен това за бакалавърска степен се учи 3 години, но се дава възможност на студентите да прекарат една година в научна среда – лаборатория, болница или фармацевтична компания, където се извършват

клинични изследвания

А има и много други странични неща, с които човек може да се занимава. Да се включи например в някое от университетските общества. Аз съм част от българското, макар то да не е многолюдно – не повече от 30-40 души сме в целия университет, в който студентите са близо 20 хиляди. Член съм и на още едно общество, което се нарича „Медицински мениджмънт и лидерство”. Догодина дори ще вляза в комитета му. Каним специалисти, за да представят професии в сферата на медицината или учебници. Гостували са ни и известни професори.

Организационният опит, който Станимир е натрупал в Пазарджик и Паталеница, му помага много както за следването, така и за останалите му занимания.

- Помогна ми дори да вляза в този университет. При кандидатстването е добре да покажеш не само какво си учил и какви оценки си изкарвал, но и че можеш да работиш в екип, че имаш добри презентационни и комуникационни умения и т. н. Аз вече ги имах и се чувствах по-уверен.

Като ученик, освен че бях

доброволец към Младежкия дом,

станах и стажант към една неправителствена организация, създадена от американци, които са помощници-учители в България. Става дума за фондация „Бест”, която организира състезания по речи и дебати в цялата страна, включително в Пазарджик. Първите две години бях просто участник, а след като обявиха, че набират стажанти-ученици кандидатствах и бях първият приет, заедно с едно момиче от София.

Та този опит, както и опитът и уменията от работата ми в Младежкия дом, ми помагат много в университета. Вярвам, че благодарение и на тях успях да стана

студент-посланик,

т. е. да посрещам ученици, които идват в Дните на отворените врати.

Последните думи на Станимир са насочени към младите:

- Не се колебайте да ставате доброволци. В нашия град има достатъчно възможности в това отношение. Без проблем ще си намерите кауза или организация. Докато сте доброволци, се учите на страшно много неща.

За да сте успешни, знанията от училище отдавна не са достатъчни. И в университета ни учат точно на това. Вече почти всеки човек има диплома за висше образование. Трябват ти обаче и извънкласни дейности, трябва да развиваш и усъвършенстваш уменията си – да работиш в група, да изслушваш хората, да се адаптираш към екипа, да представяш идеите си и много други.

Трябва да се развивате в различни посоки

Положителните емоции, свързани с доброволчеството, също са много. Когато си положил усилия нещо да се случи и виждаш, че се е получило, че си е струвало, изпитваш удовлетворение. А и да правиш добро е нещо страхотно. Всички ние сме станали това, което сме, благодарение на много хора – родители, учители, приятели и други. Редно и ние да даваме нещо на някого, да връщаме жеста. Като не може на този, който ни е помогнал, да помогнем на друг, който в този момент се нуждае от нас или от нашите умения.

Мария ДЪБОВА
Времето

18.3°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 79%
Вятър: З-СЗ / 7.4 kmh
Сряда

17°C/32°C
Четвъртък

17°C/31°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop