Вторник, 11 Декември 2018

Времето

3.4°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 58%
Вятър: С-З / 11.1 kmh
Сряда

-5°C/7°C
Четвъртък

-2°C/4°C
Петък

0°C/4°C
Събота

3°C/4°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Съдът отмени акт на Комисията за противодействие на корупцията срещу кмета Рачев

Съдът отмени акт...

 СОФИЯ-СЕПТЕМВРИ. На първа инстанция Административния съд в столицата отмени акт...

Награда за художника Борис Резов - най-възрастният майстор на четката

Награда за художника...

По повод рождения му ден и като признание за значителния...

Акушерка-пенсионерка организира благотворително тържество в помощ на близнаци

Акушерка-пенсионерка организира благотворително...

ПАЗАРДЖИК. Пенсионираната акушерка Клементина Узунова събира двойки близнаци на благотворително...

Тази вечер връчват годишните награди на спортистите

Тази вечер връчват...

ПАЗАРДЖИК. Тази вечер на официална церемония, от 20 часа, в...

Ваня Иванова: Благодаря ви! До април ще съберем парите за дръвчета

Ваня Иванова: Благодаря...

ПАЗАРДЖИК. Най-бързият фризьор в света Ваня Иванова благодари на всички,...

Д-р Илия Томов: В Пазарджик никой не иска да кастрира кучета по договор

Д-р Илия Томов:...

  Държавата трябва да даде пари за приютите и да се...

Панагюрски вълци стреснаха Лоренцо на Софи в новия му клип

Панагюрски вълци стреснаха...

СОФИЯ. Вълците на панагюреца доц. д-р Стоян Лазаров - Черок...

Дежурна по празниците ще е детска градина “Снежанка”

Дежурна по празниците...

ПАЗАРДЖИК. Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници Община...

Над 80 милиона лева ще е бюджетът на общината догодина

Над 80 милиона...

Общият размер на бюджетното взаимоотношение с централния бюджет за 2019...

В гимназията по икономика изучават точните науки чрез виртуална реалност

В гимназията по...

ПАЗАРДЖИК. Директорката на гимназията по икономика и мениджмънт Таня Благова...

«
»

Станимир Стоилов е носителят на Златния знак

Петък, 21 Април 2017 03:00

 

Порасналото дете на Шекспировата школа „Петровден” продължава да сътрудничи в дейностите на Младежкия дом, макар вече да е студент в Англия

ПАЗАРДЖИК. 19-годишният Станимир Стоилов е тазгодишният носител на Златния знак на Младежкия дом. Той се присъжда за принос за развитието, утвърждаването и популяризираното на дейностите в Дома.

Станимир е доброволец от доста време. Още като ученик в езиковата гимназия „Бертолт Брехт” работи активно за подготовката и реализацията на инициативи, форуми, фестивали и конкурси.

Момчето е едно от децата на Шекспировата театрална школа „Петровден” в Паталеница. Участвал е в почти всички представления от 2007-а насам.

Изпълнявал е много роли, а първата си остава любимата му

– детето на Банко в „Макбет”.

Покрай тези си занимания момчето започва да сътрудничи и на Младежкия дом в Пазарджик. Най-напред посреща и изпраща групите, които пристигат от цялата страна за театралния фестивал „Океан от любов”. През годините интервюира участниците за Forty Radio и онлайн телевизията на Дома. Заема се и с организационни задачи, а през 2016-а бе дясната ръка на гостуващите преподаватели и студенти от Англия, които пристигнаха специално, за да водят едно от ателиетата.

С времето се включва по-активно и в останалите дейности на Младежкия дом. Особено ценен през тези години е при воденето на кореспонденцията на английски език.

С преводите конкретно започва да помага

при подготовката на Международния конкурс за млади изпълнители на популярна музика „Нота по нота”.

Станимир продължава да е сред главните действащи лица и когато дойде време за Театъра под звездите в Паталеница. Вече не се изявява на сцената, а съдейства в работата и особено в комуникацията с актьорите, студентите, преподавателите и режисьорите, които през последните години всяко лято идват от Великобритания, за да правят съвместни постановки с българските участници.

Станимир продължава да помага за събитията, на които Младежкият дом в Пазарджик е двигател, и от Югозападна Англия, където е студент от една година.

Следва „Медицински науки”

в Университета Екзитър. Тъй като у нас няма такава специалност, го помолихме да разкаже по-подробно за нея.

- „Медицински науки” и „Медицина” са две различни специалности – уточнява той. – Нашата специалност се появява, защото в лабораториите се правят много открития, но няма достатъчно специалисти, които да направят така, че те да стигнат до болните и да им помагат. Някой е открил например начин да се спре или да се подобри изявата на даден ген. Нашата задача е от откритието да се създаде терапия или лекарство. Т. е. ние сме връзката между лабораторията, където всичко се случва на молекулярно ниво, и пациентите. Специалността ми харесва страшно много. А предлага и много възможности човек да се развива - може да се посвети на лабораторна работа, да пише медицинска литература, да се ориентира към пазарния сектор на медицината или да заеме подходяща позиция в някоя фармацевтична компания.

Станимир все още не е решил по кой точно път ще поеме.

- До момента сякаш най-интересен ми е

диабетът и усложненията, които се получават от него

Още първата година в университета имах шанса да работя с изследовател, който се занимава с тези проблеми. След като завърша, смятам да продължа да уча за клиничен лекар или да извършвам изследователска дейност точно в тази посока.

Дори и да не се върна в България, много ми се иска да направя нещо за болните и лекарите тук, тъй като много от нещата в родното здравеопазване никак не ми харесват. Имам конкретен план в главата си, но засега предпочитам да не го коментирам.

На въпроса защо е избрал да продължи образованието си в Англия, момчето отговаря:

- Най-вече, защото е изключително практически насочено. Имаме много срещи с пациенти, работим в малки групи по 7-8 души. Освен това за бакалавърска степен се учи 3 години, но се дава възможност на студентите да прекарат една година в научна среда – лаборатория, болница или фармацевтична компания, където се извършват

клинични изследвания

А има и много други странични неща, с които човек може да се занимава. Да се включи например в някое от университетските общества. Аз съм част от българското, макар то да не е многолюдно – не повече от 30-40 души сме в целия университет, в който студентите са близо 20 хиляди. Член съм и на още едно общество, което се нарича „Медицински мениджмънт и лидерство”. Догодина дори ще вляза в комитета му. Каним специалисти, за да представят професии в сферата на медицината или учебници. Гостували са ни и известни професори.

Организационният опит, който Станимир е натрупал в Пазарджик и Паталеница, му помага много както за следването, така и за останалите му занимания.

- Помогна ми дори да вляза в този университет. При кандидатстването е добре да покажеш не само какво си учил и какви оценки си изкарвал, но и че можеш да работиш в екип, че имаш добри презентационни и комуникационни умения и т. н. Аз вече ги имах и се чувствах по-уверен.

Като ученик, освен че бях

доброволец към Младежкия дом,

станах и стажант към една неправителствена организация, създадена от американци, които са помощници-учители в България. Става дума за фондация „Бест”, която организира състезания по речи и дебати в цялата страна, включително в Пазарджик. Първите две години бях просто участник, а след като обявиха, че набират стажанти-ученици кандидатствах и бях първият приет, заедно с едно момиче от София.

Та този опит, както и опитът и уменията от работата ми в Младежкия дом, ми помагат много в университета. Вярвам, че благодарение и на тях успях да стана

студент-посланик,

т. е. да посрещам ученици, които идват в Дните на отворените врати.

Последните думи на Станимир са насочени към младите:

- Не се колебайте да ставате доброволци. В нашия град има достатъчно възможности в това отношение. Без проблем ще си намерите кауза или организация. Докато сте доброволци, се учите на страшно много неща.

За да сте успешни, знанията от училище отдавна не са достатъчни. И в университета ни учат точно на това. Вече почти всеки човек има диплома за висше образование. Трябват ти обаче и извънкласни дейности, трябва да развиваш и усъвършенстваш уменията си – да работиш в група, да изслушваш хората, да се адаптираш към екипа, да представяш идеите си и много други.

Трябва да се развивате в различни посоки

Положителните емоции, свързани с доброволчеството, също са много. Когато си положил усилия нещо да се случи и виждаш, че се е получило, че си е струвало, изпитваш удовлетворение. А и да правиш добро е нещо страхотно. Всички ние сме станали това, което сме, благодарение на много хора – родители, учители, приятели и други. Редно и ние да даваме нещо на някого, да връщаме жеста. Като не може на този, който ни е помогнал, да помогнем на друг, който в този момент се нуждае от нас или от нашите умения.

Мария ДЪБОВА