Четвъртък, 22 Февруари 2018

Последни новини

“Гейзерът в Сапарева...

Снимката "Гейзерът в Сапарева баня" на пазарджишкия фотограф Никола Колев...

До 31 март...

До края на март операторите, които заустват отпадъчните си води...

Страстта към хазарта...

ПАЗАРДЖИК. Страстта към хазарта е издънила обирджиите на пазарджишкото казино...

Отново национален литературен...

ПЕЩЕРА. Общинската библиотека при читалище “Развитие-1873” организира национален литературен конкурс...

Волейболистите ни паднаха...

ПАЗАРДЖИК. Коравият тим на „Добруджа” очаквано победи волейболистите на „Хебър”...

Почетоха паметта на...

ПАЗАРДЖИК. Панихида по повод 105-годишнината от падналите при Булаир бе...

Треньор номер едно...

До миналата година рекорд на Анна Георгиева бе непоклатим ПАЗАРДЖИК. Днес...

Сладки медали за...

  ПАЗАРДЖИК. Тази година цели четирима са отличниците в гражданската и...

«
»

 

Съгражданки-певици с успешен гастрол под Айфеловата кула

Петък, 23 Юни 2017 00:00
След концерта в посолството с посланика Ангел Чолаков След концерта в посолството с посланика Ангел Чолаков

 

За първи път в 20-годишната история на Хоровите срещи бяха поканени българи

ПАРИЖ. Пет жени от Пазарджик участваха в поредица концерти на българския хор „Големите български гласове” с диригент Илия Михайлов под Айфеловата кула. Те гостуваха по покана на Парижкия университет 8, по-известен сред масите като Сорбоната, от 9 до 19 юни 2017 г. Поканата до Българското музикално сдружение (БМС) и хора „Големите български гласове” бе за участие в Хоровите срещи, организирани във френската столица.

Български хор участва за първи път в 20-годишната история на форума

Организаторите обаче със сигурност не съжаляват, че са поканили българите. В Париж и региона му бяха изнесени шест концерта, съвместно с френските хорове, а изява имаше и в българското посолство. А от постовете във Фейсбук, съпътстващи проявите, се видяха и препълнените зали, и неуспелите да влязат гости, които останали пред вратите.

Четири от певиците са от ансамбъл „Пазарджик” - това са диригентката на хора към ансамбъла Иванка Паунова, Бояна Иванова, Йорданка Маринова и Марина Стефанова-Кънева. „Петият елемент” от Пазарджик бе обичаната преподавателка по музика в СОУ „Георги Брегов” Мариана Пепелянкова, която е основателка и диригентка на народен хор „Омана” към училището.

„Направихме прекрасни концерти и ощастливихме както парижани, така и много наши сънародници

Имаше толкова много емоции и радостни сълзи в очите. В българското посолство направихме чудесен концерт. Нашият посланик Ангел Чолаков ни организира изключително радушно посрещане. Ако трябва да го опишем с две думи, ще бъде „голям успех”. Публиката направи нашето пребиваване изключително приятно”, не крие вълнението си Иванка Паунова. И допълва, че още наесен певиците пак ще пеят в Париж. Иванка участва в „Големите български гласове” още от 1989 година, Мариана е от 1992 година, Марина е от 1993-а, Бояна за трети път участва в него, а за Йорданка това било дебют. Диригент на хора бе покойният Здравко Михайлов, който през 1997-а издъхнал пред очите на певиците. В негова памет синът Илия поел щафетата.

„Хорът е уникален, защото свирим само жени

Аз и Марина сме на гъдулка (всъщност Марина е ученичка по гъдулка на Иванка Паунова). Пеем и фолклор, и ортодокс с класическа постановка, пеем заедно с оперни певци-солисти от операта. Сега бяхме 14 певици и четирима оперни певци, но има още четири певици”, пояснява Иванка Паунова.

 

 

Целта на проекта в Париж била не само пеене, а и културен обмен, и включва лекции в университета, както и съвместни репетиции с около 100 френски певци. Всички те имали възможността в продължение на 10 дни да се запознаят с традициите на българската фолклорна и православна църковна музика, с творчеството на класическите български композитори, със специфичната хармония и полифония на българската песен, със звученето на българския език. Специално за случая пък от композитора Явор Русинов било написано съвременно произведение за троен хор - смесен класически, женски фолклорен, и детски.

Тодор ГРОЗДЕВ

Последно променена в Петък, 23 Юни 2017 09:22

Времето

4.1°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 90%
Вятър: Ю-ЮИ / 7.4 kmh
Петък

3°C/6°C
Събота

1°C/6°C
Неделя

-4°C/4°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви