Сряда, 13 Декември 2017

Последни новини

Китарист спечели награда...

ПЛЕВЕН. Трета награда от международния китарен фестивал Pleven Guitar Festival’2017...

Бабаит насъскал куче...

ПАЗАРДЖИК. Бабаит, работещ като шофьор във фирма, ударил полицай, а...

“Знаме” позна, световните...

Те са победителите поне в десетката на „Знаме” ПАЗАРДЖИК. Днес ще...

Деца виртуози вдигнаха...

В България няма достатъчно концерти, конкурси и майсторски класове, но...

Топ 10 в...

ПАЗАРДЖИК. Утре вечер (сряда), на официална церемония от 19 часа...

Общината иска собствеността...

Община Пазарджик изпрати искане до Областния управител за придобиване в...

Възрастна жена е...

ВЕЛИНГРАД. Сигнал за инцидента е получен малко след 8 часа...

Как ще се...

Готов е идейният проект за Общия устройствен план (ОУПО) с...

«
»

 

Съгражданки-певици с успешен гастрол под Айфеловата кула

Петък, 23 Юни 2017 00:00
След концерта в посолството с посланика Ангел Чолаков След концерта в посолството с посланика Ангел Чолаков

 

За първи път в 20-годишната история на Хоровите срещи бяха поканени българи

ПАРИЖ. Пет жени от Пазарджик участваха в поредица концерти на българския хор „Големите български гласове” с диригент Илия Михайлов под Айфеловата кула. Те гостуваха по покана на Парижкия университет 8, по-известен сред масите като Сорбоната, от 9 до 19 юни 2017 г. Поканата до Българското музикално сдружение (БМС) и хора „Големите български гласове” бе за участие в Хоровите срещи, организирани във френската столица.

Български хор участва за първи път в 20-годишната история на форума

Организаторите обаче със сигурност не съжаляват, че са поканили българите. В Париж и региона му бяха изнесени шест концерта, съвместно с френските хорове, а изява имаше и в българското посолство. А от постовете във Фейсбук, съпътстващи проявите, се видяха и препълнените зали, и неуспелите да влязат гости, които останали пред вратите.

Четири от певиците са от ансамбъл „Пазарджик” - това са диригентката на хора към ансамбъла Иванка Паунова, Бояна Иванова, Йорданка Маринова и Марина Стефанова-Кънева. „Петият елемент” от Пазарджик бе обичаната преподавателка по музика в СОУ „Георги Брегов” Мариана Пепелянкова, която е основателка и диригентка на народен хор „Омана” към училището.

„Направихме прекрасни концерти и ощастливихме както парижани, така и много наши сънародници

Имаше толкова много емоции и радостни сълзи в очите. В българското посолство направихме чудесен концерт. Нашият посланик Ангел Чолаков ни организира изключително радушно посрещане. Ако трябва да го опишем с две думи, ще бъде „голям успех”. Публиката направи нашето пребиваване изключително приятно”, не крие вълнението си Иванка Паунова. И допълва, че още наесен певиците пак ще пеят в Париж. Иванка участва в „Големите български гласове” още от 1989 година, Мариана е от 1992 година, Марина е от 1993-а, Бояна за трети път участва в него, а за Йорданка това било дебют. Диригент на хора бе покойният Здравко Михайлов, който през 1997-а издъхнал пред очите на певиците. В негова памет синът Илия поел щафетата.

„Хорът е уникален, защото свирим само жени

Аз и Марина сме на гъдулка (всъщност Марина е ученичка по гъдулка на Иванка Паунова). Пеем и фолклор, и ортодокс с класическа постановка, пеем заедно с оперни певци-солисти от операта. Сега бяхме 14 певици и четирима оперни певци, но има още четири певици”, пояснява Иванка Паунова.

 

 

Целта на проекта в Париж била не само пеене, а и културен обмен, и включва лекции в университета, както и съвместни репетиции с около 100 френски певци. Всички те имали възможността в продължение на 10 дни да се запознаят с традициите на българската фолклорна и православна църковна музика, с творчеството на класическите български композитори, със специфичната хармония и полифония на българската песен, със звученето на българския език. Специално за случая пък от композитора Явор Русинов било написано съвременно произведение за троен хор - смесен класически, женски фолклорен, и детски.

Тодор ГРОЗДЕВ

Последно променена в Петък, 23 Юни 2017 09:22

Времето

7.7°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 79%
Вятър: С-СЗ / 0 kmh
Четвъртък

-1°C/15°C
Петък

3°C/12°C
Събота

5°C/12°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви