Сряда, 26 Септември 2018Най-новото

Министър Младен Маринов посети Центъра за специализация и професионална подготовка

Министър Младен Маринов...

ПАЗАРДЖИК. Вътрешният министър Младен Маринов направи кратко посещение в Центъра...

Инциденти в цялата страна заради силния вятър

Инциденти в цялата...

ПАЗАРДЖИК. Министър Младен Маринов отговори и на журналистически въпроси, свързани...

Благотворителна кампания в първия учебен ден подкрепи бебето Марая

Благотворителна кампания в...

С Вяра, Надежда и Любов откриха новата учебна година в...

Със 117 хиляди от бюджета на МВР тече вътрешен ремонт на санираната сграда на полицията

Със 117 хиляди...

ПАЗАРДЖИК. Днес бе открита реновираната сграда на Областната дирекция на...

Художникът Димитър Копривщенов на 90 години

Художникът Димитър Копривщенов...

Димитър Дамянов: В лабиринтите между традиционното и езотеричното изкуство. Художникът Димитър...

Книгата “Камино: Пътят на завръщането” и Тихомир Иванов - премиера

Книгата “Камино: Пътят...

ПАЗАРДЖИК. Една нестандартна и вълнуваща среща, на която разговорът няма...

Георги Кьосев: “Хебър” е на ниво “А” група не само като база!

Георги Кьосев: “Хебър”...

Още пазя фланелката на Гари Спийд от мача на ЦСКА...

Глоба-уникат за цял мандат се оказва наказателна

Глоба-уникат за цял...

Кмет и полицейски инспектор дадени на прокуратурата за лъжесвидетелство ЕЛШИЦА. Глоба...

Левче за пътуване в тролея

Левче за пътуване...

ПАЗАРДЖИК. Кметът Тодор Попов внесе в деловодството на Общинския съвет...

Дават шест обекта на концесия

Дават шест обекта...

ПАЗАРДЖИК. На сесията си на 27 септември съветниците ще решат...

110 години от обявяване Независимостта на България

110 години от...

На 22 септември се навършват 110 години от обявяването на...

Концерт за 22 септември

Концерт за 22...

Във връзка с отбелязването на 22-ри септември, когато се навършват...

«
»

Майсторката Ваня Терзиева: Чудото на вълната и екобоите

Петък, 13 Октомври 2017 03:00

 

ПАЗАРДЖИК. Днес от 15 часа в етнографската експозиция на Регионалния исторически музей отваря врати майсторска работилница под наслов “Боядисване с естествени багрила и плъстене на вълна”. Присъстващите ще се запознаят с майсторството на нашата съгражданка Ваня Терзиева да извлича багрила от растения. По-любопитните могат сами да опитат как се постига това. Ако си носите бяла памучна тениска, сами можете да я боядисате.

На следващия ден, 14 октомври, от 10 часа майсторката Терзиева ще демонстрира как се плъсти вълна и как се изработва плъстен килим.

За тънкостите на занаята - плъстене на вълна и боядисване с растителни бои, разговаряме с майсторката Ваня Терзиева.

- Г-жо Терзиева, как се захванахте с този занаят?

- От малка обичам да ръкоделствам. Започнах с бродиране върху тюл с копринени конци. Модела взех от наша съседка. Бод след бод и се получиха красиви шевици от борчета, накрая поставих фестона. Най си харесах покривката с калинки на кръстчета, която пазя като скъпа вещ. След бродерията се запалих по плетивото. Избирах най-подходящите цветове прежди, за да направя дрешки на трите си дъщери - блузки, жилетки, клинчета, шапки, ръкавички. Преди 7 години друго хоби ме плени тотално - плъстенето на вълна и боядисването в различни цветове и техните нюанси. Работех в ателие за поправка на дрехи в Пловдив, към което имаше и химическо чистене. Клиентка донесе шал с топчета от вълна и попита дали може да бъде изчистен. Шалът ме плени от пръв поглед и разбрах, че се изработва само от вълна, сапун и вода. Нужна ми беше една година, за да се запозная с технологията на плъстенето, преди да се реша да опитам. А то се получи. И така вече пет години.

- Разкажете как се плъсти вълна.

- Вълната, добре изпрана и преминала през дарак, се оформя на кадели. С леко издърпване се нарежда на отделни пластове. Колко ще са - зависи от дебелината на желаното изделие. Материалът се намокря с вода и сапун и с дланта се правят бавни движения, подобни на масаж. Целта е нишките на вълната да се захванат една за друга. Хваща се с два пръста горния слой и ако нишките не се отделят, движенията рязко се засилват, докато се установи, че материалът е готов да се използва.

- Какво се прави от плъстена вълна?

- Всичко, ако умееш да се справиш. От по-грубата вълна се изработват килими, чанти, пантофи, за които са нужни от 7 до 9 слоя вълна.

С вълната мерино се правят красиви шапки, шалове, дрехи, одеяла, пердета, лампиони и други предмети.

Цветята от плъстена вълна са в голямо разнообразие. За тях са нужни 4-5 слоя от материала, за по-нежните - 2-3 слоя.

Приготвянето на готовата продукция е дълъг и трудоемък процес. За килимите са нужни 4 дни, за пантофите - 2. Всичко сътворено е по мое виждане и по мой вкус. Ножица почти не се използва, важни са тънкостите да измайсториш чанта и пантофи без нито един шев. В дома ми има плъстен килим, възглавници, шалове, пантофи, пръстени, брошки, колие. Към тях посяга една от дъщерите ми, но не проявяват интерес да научат занаята ми.

- Имат ли бъдеще предметите от плъстена вълна?

- Със сигурност, защото все повече жени се захващат с тази дейност. Това е видно на пролетния и есенния панаир на занаятите в Пловдив. Там през 2015-а бе организиран конкурс за най-добре изработен плъстен килим и аз получих втора награда. В града на тепетата ме познават повече хора, отколкото в родния ми Пазарджик. Оттам са и клиентите ми, пожелали да им изработя нетрадиционни изделия. Членувам в Камарата на занаятите в Смолян.

Хората не познават технологията на плъстенето и интересът към този занаят все още е слаб, но всичко с времето си. С много любов и търпение обучих Верка Караджова, но немотията я отведе в Англия да си търси късмета. Надявам се след импровизираната работилница в Етнографския музей повече жени да посегнат към плъстенето на вълна и боядисването й, познати от прабългарските юрти и руските валенки, толкова необходими в суровата зима.

Свързването на нишка с нишка, което ражда плат, е чудото на вълната.

- С какво я боядисвате?

- С естествени багрила - листа, корени, кори, цветя, плодове. Червеното цвекло и корените на растението брош дават прекрасен червен цвят. Зеленото и нюансите му се постигат с отвара от джоджен или листа от шестил. Ореховата шума и черупките на ореха и кестена с бодлите са предпочитани за наситен кафяв цвят. За бежово до пепел от рози се използва липовото дърво. Цветът от мак обагря в розово лилаво. Синьото се извлича от синчеца, който цъфти по жътва.

Естествените багрила си събирам сама, защото в растението най-важното е багрилното вещество - различно през различните сезони. Природата у нас е богата на билки, които се използват и за боядисване от древни времена. Извличането на цвета става с варене при определена температура и продължителност. Всички цветове са ми любими и намират място в това, което правя.

- Казахте, че опитвате нова технология на боядисване на вълната. Каква е тя?

- Нарича се еко принт. Методът дава възможност върху изделието да бъде нанесено листото, което оставя своя отпечатък. Най-добър ефект има върху копринена, памучна и ленена материя. Първи опити направих върху мой шал и блуза, които изглеждат великолепно. На участниците в работилницата ще покажа как сами да си декорират бяла тениска в естествени багрила, без да минават през огън.

- Ще продължите ли със занаята?

- От хоби той се превърна в начин за препитание. Упражнявам го с много любов, продължавам да го усъвършенствам с четене на литература, с информация от интернет и от сбирките по фестивали и събори. Да, това е нещото, което обичам да създавам и да радвам хората.

Пенка МИХАЙЛОВА

Времето

8.9°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 56%
Вятър: С-И / 3.7 kmh
Четвъртък

4°C/18°C
Петък

8°C/21°C
Събота

11°C/22°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop