Сряда, 13 Декември 2017

Последни новини

Китарист спечели награда...

ПЛЕВЕН. Трета награда от международния китарен фестивал Pleven Guitar Festival’2017...

Бабаит насъскал куче...

ПАЗАРДЖИК. Бабаит, работещ като шофьор във фирма, ударил полицай, а...

“Знаме” позна, световните...

Те са победителите поне в десетката на „Знаме” ПАЗАРДЖИК. Днес ще...

Деца виртуози вдигнаха...

В България няма достатъчно концерти, конкурси и майсторски класове, но...

Топ 10 в...

ПАЗАРДЖИК. Утре вечер (сряда), на официална церемония от 19 часа...

Общината иска собствеността...

Община Пазарджик изпрати искане до Областния управител за придобиване в...

Възрастна жена е...

ВЕЛИНГРАД. Сигнал за инцидента е получен малко след 8 часа...

Как ще се...

Готов е идейният проект за Общия устройствен план (ОУПО) с...

«
»

 

Нелекуваният кариес води до рак на панкреаса

Понеделник, 23 Октомври 2017 12:27

Уникална програма се бори да са здрави зъбите на децата

ПАЗАРДЖИК. При огромен интерес премина семинарът, посветен на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 година. Организира го Районната колегия на Българския зъболекарски съюз (БЗС). Цялото ръководство на съсловната организация застана пред препълнената зала в хотел „Хебър”.

Те поздравиха неколкократно местната колегия за активността й през годините. Приятно ги изненадаха и многото хора, дошли на събитието. Включително доста представители на местните училища, детски градини и медицинския персонал там.

Националната програма, в основата на която са безплатните силанти, ще продължи да действа до 2020-а година. Министерският съвет я прие през 2009-а, първоначално беше за 5-годишен период, но обновеният й вариант бе удължен.

Силантите пазят от кариес

- най-често срещаният проблем в устата на подрастващите.Снижават риска с до 75 процента. Представляват специален материал, който образува тънък белезникав слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Така между зъба и бактериите се получава невидима бариера. Поставянето им или т. нар. „лакиране” на зъбите е напълно безболезнена и безвредна процедура.

На ползите от денталните силанти и изпълнението на програмата до момента обърна внимание в презентацията си д-р Жекова, която отговаря за екипа, който извършва безплатното силанизиране в страната.

Безплатните силанти обаче са само един от компоненти на въпросната програма, която има различни цели и задачи. На тях се спря д-р Шарков. Той е председател на БЗС, оглавява и Националния координационен съвет.

- Децата до 18 години в България вече са едва 1 милион и 500 хиляди, като намаляват непрекъснато. Те са нашето бъдеще и трябва да се грижим по-добре за тях. А най-добрата грижа е да направим така, че да растат здрави. Здравето на зъбите и устата са част от общото състояние на човека, подчерта дебело зъболекар номер едно у нас.

- В националната програма не става дума само за венци и зъби, а и за устна лигавица, език, слюнчени жлези и всичко останало, което е в устата ни – обясни още той. - Случващото се в устата се отразява на цялото тяло. В подкрепа на това твърдение мога да дам зловещ пример. Доказано е, че

ракът на панкреаса се дължи на нелекувани усложнения на зъбния кариес

От друга страна, всички заболявания в организма се отразяват и на устата. Добре подготвеният зъболекар може да разбере от какво страдат пациентите му. Може да познае диабет, проблеми със стомаха, с кръвната система и т. н.

Ето защо не бива да отлагате посещенията при зъболекаря. Не чакайте нещо да ви заболи или да се появи друг проблем. Зъбният статус на българина е плачевен. Същото се отнася и за състоянието в устата на децата ни.

Не може 5-6-години да имат четири засегнати от кариес временни зъби

Абсурдно е в 21 век три постоянни зъба на 12-годишни да са болни от кариес. Страшно е на 18 години всеки четвърти да е с един изваден постоянен зъб.

Изваденият зъб е инвалидизация. Нарушават се дъвченето, говорът, усмивката. Най-често се изваждат именно шестите зъби, които се силанизират безплатно по националната програма. От кътниците те поникват най-рано в устата и най-рано са изложени на агресивна среда. Дори да спазвате възможно най-здравословната диета, точно 30 минути, след като сте се нахранили, киселинността във вашата устата е паднала до 5.5, което е критично ниво, защото тогава започва разграждането на емайла.

Не по-малко стряскащи са констатациите на д-р Шарков и колегите му по отношение на устната хигиена – отново и при възрастните, и при децата:

-Когато при нас идват деца, едно от нещата, които задължително им показваме, е как да си четкат правилно зъбите си. За съжаление, в 80 процента от случаите и родителите също тепърва научават това.

Профилактиката трябва да започва още по време на бременността, а устната хигиена – веднага след раждането

Храненето също е намерило място в програмата за профилактика. За да не са децата ни на едно от първите места в Европа по консумация на бяла захар и храни, които я съдържат, както и по други вредни хранителни навици.

Главният секретар д-р Борислав Миланов пък припомни нелекия пък, който е бил извървян до утвърждаване на програмата.

-Най-напред трябваше да убедим отговорните институции. Не беше лесно, но далеч по-трудно се оказа да убедим родителите и обществото. Дълго време трябваше да доказваме, че не става дума за измислица, че не си правим експерименти с децата, че не гоним печалбарство и няма шуробаджанащина. Срещахме отпор и от колеги. Изпълнителите на дейностите по програмата понасяха завист, злоба и незаслужени упреци.

Успяхме обаче да докажем, че

националната програмата работи с качествени материали

и се контролира на различни и независими едно от друго нива, включително от самите родители.

Д-р Малинов акцентира и върху други важни моменти:

-По програмата няма заплащане от страна на родителите, тя се финансира от Министерството на здравеопазването. Не се изискват здравноосигурителни книжки или други документи. Нито допълнителни бележки за доказване например на социален произход. Децата не се делят по пол, социален статус или етнически произход.

Необходимо е едно единствено нещо – информирано съгласие от родител и желание да заведе детето си до зъболекарския кабинет. Това обаче не бива да се прави в последния момент, когато програмата вече е приключила, както често се случва. Безплатната силанизация не продължава през цялата година. През 2017-а е до края на ноември. Освен това не всички зъболекари работят по нея.

Затова трябва да се информирате предварително за изпълнителите, сроковете и правилата. Възможностите за това са много. Имаме сайт - www.oralnaprofilaktika.bg, безплатен телефон за цялата страна – 080014546, разпространяваме брошури. В този смисъл, както д-р Шарков обича да казва,

това е програма за интелигентни родители

Целта е децата да влязат в зрялата си възраст с изградени навици за правилна грижа за зъбите и устната хигиена. И, дай Боже, с повече постоянни зъби. Защото в момента, според данните на дисертационен труд на наш колега, между 22-та и 24-та си година всеки българин има по минимум два извадени зъба. Тази цифра нараства през годините и при 65-годишните достига 17. Това е трагедия. При това живеем в 21 век, когато има различни възможности да съхраняваме зъбите си дълго време.

В Европа тази програма няма аналог. Да, в скандинавските държави отдавна е станала част от грижата за здравето на децата, но ние не можем да се сравняваме със скандинавците нито по социален статус, нито по възможности на здравната система.

Сред гостите на семинара бяха още д-р Светослав Дачев, член на националния съвет и зам.-председател на БЗС, както и директорките на РЗИ и РЗОК д-р Фани Петрова и Ани Михайлова.

Мария ДЪБОВА

Времето

7.7°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 79%
Вятър: С-СЗ / 0 kmh
Четвъртък

-1°C/15°C
Петък

3°C/12°C
Събота

5°C/12°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви