Вторник, 19 Юни 2018
Последни новини

Безплатни прегледи за...

  ПАЗАРДЖИК. Седмица на отворените врати стартира днес в Специализираната болница...

Извънредна помощ de...

  Извънредна помощ de minimis се отпуска за розопроизводителите. Целта е...

С куп награди...

    АЛБЕНА. За 13-та поредна година Мажоретен състав “МЕГА” - Пазарджик...

Митрополит Николай с...

  БРАЦИГОВО. В неделя, 24 юни, от 9 часа в църквата...

Неделчо Кесов: Гери...

  НОВИ САД. Гергана Павлова натрупа умора, а това предопредели загубата...

Людмила Кънева от...

    Но във всяко училище ученици, учители и директор стоят прави...

“Хебър” се събира...

  От 18 часа днес футболистите на „Хебър” се събират за...

Клиентският съвет на...

  ПАЗАРДЖИК. На 16 юни, в областния град, проведе 12-та поред...

«
»

Био игри “Големият шеф” от клечки

Понеделник, 13 Ноември 2017 15:42

Ученето през емоциите е най-трайното

ПАЗАРДЖИК. Деца и тийнейджъри от три местни училища погледнаха с нови очи на химията, биологията и екологията след био игрите, организирани от едноименната столична организация „Био игри”. Ателиетата по природни науки са част от проект SPEAKGREEN  на Сдружение „Младежки дейности“, финансиран от TELUS International Europe.

Под вещото ръководство на младите биолози Камелия и Трифон ученици от ОУ „Проф. Иван Батаклиев” и СУ „Георги Брегов” разпознаваха различни видове клетки и моделираха двойната спирала на ДНКот клечки за зъби, телчета и желирани бонбони. Освен това, младежите извлякоха ДНК от банан с помощта на веро, сол и спирт.

А малчуганите от ОУ „Васил Левски” научиха защо изчезват пчелите, как да ги пазим и защо са толкова важни за хората, като редиха пъзели, разкодираха съобщения със специален шифър, гледаха филмче и накрая всеки изработи собствена пчеличка.

При едно от гостуванията си в Пазарджик Камелия Митева от „Био игри” отдели време, за да отговори на въпросите на „Знаме”.

- Приличат ли Вашите био игри на традиционните часове в училище?

- В интерес на истината доста от нашите теми са допирни с учебната програма, но ние всъщност залагаме на ученето през правенето на нещо, през игри, симулации, експерименти, моделиране. Използваме също така и творчество - стараем се децата винаги да си тръгват от заниманията ни с по нещичко за спомен.

Така ги вдъхновяваме, а им е и далеч по-забавно. Ако възприемаш науката по скучен начин, тя остава скучна до края на живота ти. Ако обаче този, който ти говори за наука, е достатъчно запален и умее да представя добре нещата, да ги пречупва през собствената си гледна точка, ти самият ще си заинтригуван и ще проявяваш любопитство и занапред.

- Как възприемат децата и младежите подобен род занимания?

- Възприемат ги с голям интерес и радост. Същото мога да кажа и за учениците в Пазарджик. Вижте, опитваме се да представяме всичко по достъпен тях начин, на разбираем език. Децата, както и възрастните, учат най-добре през емоциите. Доказано, че новите знания остават по-дълготрайно в съзнанието, когато учащите се правят експерименти или участват в случващото се, отколкото ако само прочетат или чуят нещо.

- А преподавателите в училищата, които посещавате, как реагират?
- На тях също им е интересно. Накрая винаги ни питат за идеи, искат да знаят какво още биха могли да направят, за да станат уроците по-увлекателни.

- Как решихте да правите ателиета по природни науки?

- По образование съм биолог. Докато следвах в университета, на моменти ми беше доста скучно, макар да имах шанса да уча в чужбина. Знаех, че част от материала може да се представя по съвсем различен начин, креативно и творчески. Това ми даде нужната лична мотивация да започна. Още от самото начало работата ми доставя огромно удоволствие.

- Разкажете малко повече за организацията „Био игри”.

- Освен че разработваме и провеждаме споменатите ателиета по природни науки (биология, екология), организираме и съботно-неделни занимания в Националния природонаучен музей и в „Музейко”. Правим също така рождени дни и образователни тържества в музея. Местата са нетрадиционни и на децата им е интересно. Преживяванията им оставят по-различни спомени.

Освен това, организираме пролетни и зимни лагери през ваканциите, основно в музеите, където малчуганите могат да остават целодневно. За лагерите си партнираме и с други организации. Комбинираме дейностите си и на малките посетители им харесва много. Почти през цялото лято бяхме със „Забавна математика” в музея. Сътрудничеството ни се получи повече от успешно.

Целта ни е да вдъхновяваме, да вдъхваме любов и уважение към природата и да представяме сложните научни понятия на разбираем език. 

- Правите и тийм билдинги.

- Да, при това - с екперименти. Експериментът за ДНК също присъства. Оказва се, че и доста от възрастни не знаят как изглежда ДНК-то („големият шеф”, както шеговито го наричаме) и какво точно прави. Повечето си мислят, че за да го видят, задължително им е нужен микроскоп. Така че да го видят със собствените си очи с помощта на неща, които може да се открият във всяка кухня, за тях също е емоция.

Мария ДЪБОВАВремето

18.8°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 81%
Вятър: С-СИ / 5.6 kmh
Сряда

16°C/29°C
Четвъртък

16°C/29°C
Петък

17°C/31°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop