Четвъртък, 22 Февруари 2018

Последни новини

“Гейзерът в Сапарева...

Снимката "Гейзерът в Сапарева баня" на пазарджишкия фотограф Никола Колев...

До 31 март...

До края на март операторите, които заустват отпадъчните си води...

Страстта към хазарта...

ПАЗАРДЖИК. Страстта към хазарта е издънила обирджиите на пазарджишкото казино...

Отново национален литературен...

ПЕЩЕРА. Общинската библиотека при читалище “Развитие-1873” организира национален литературен конкурс...

Волейболистите ни паднаха...

ПАЗАРДЖИК. Коравият тим на „Добруджа” очаквано победи волейболистите на „Хебър”...

Почетоха паметта на...

ПАЗАРДЖИК. Панихида по повод 105-годишнината от падналите при Булаир бе...

Треньор номер едно...

До миналата година рекорд на Анна Георгиева бе непоклатим ПАЗАРДЖИК. Днес...

Сладки медали за...

  ПАЗАРДЖИК. Тази година цели четирима са отличниците в гражданската и...

«
»

 

Скъсана дига и срутена стена на административна сграда на мащабно учение

Сряда, 22 Ноември 2017 13:47

ПАЗАРДЖИК. Днес в областния град се проведе мащабно пожаро-тактическо учение с участието на силите и средствата на основните съставни части на Единната спасителна система. В занятието бяха ангажирани екипи от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (РДПБЗН) и районната служба в Пазарджик,  сектор „Специализирани оперативни дейности” при пловдивската противопожарна дирекция, доброволното формирование в областния град, Районното управление на полицията в Пазарджик. Както и служители от Спешна помощ, Български червен кръст, екоинспекцията, общинската администрация, местния клон на „Напоителни системи” и представители на

частни фирми, ангажирани с предоставяне на тежка техника

Основната цел на учението бе да се повиши готовността за реагиране при ликвидиране на последствия от бедствия и аварии в региона. Преди началото всички участници бяха поздравени от Областния управител Стефан Мирев, а директорът на РДПБЗН - Пазарджик комисар Иван Панайотов разясни пред участниците параметрите на пожаро-тактическото занятие.

За оценка на изпълнението на поставените задачи във всеки етап бяха сформирани екипи от служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” с ръководител комисар Георги Гатев, който е началник на отдел „Интегрирана пожарогасителна и спасителна дейност”.

След приключване на учението ръководителите и наблюдателите направиха обстоен разбор. Анализираха се внимателно действията на всички служители с цел подобряване на координацията и взаимодействието между службите за спешно реагиране.

Разигра се следната ситуация.По данни на сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН в 9:55 ч. на 22.11.2017 г. е регистрирано

земетресение с магнитуд 6.1 по Рихтер, равняващо се на осма степен

от Европейската макросеизмична скала (EMS), с епицентър Чирпан. Трусът е усетен на територията на целия регион. Най-тежки са последствията в община Пазарджик.

Във връзка със създалата се обстановка на територията на община Пазарджик, кметът на общината със своя заповед въвежда в изпълнение общинския план за защитата при бедствия, като обявява бедствено положение на територията на цялата община.

Вследствие на земетресението разрушения има в различна степен на обществени, жилищни и административни сгради. Сигналите по спешния телефон 112 са много, като сред най-тревожните са следните три. На територията на местно промишлено предприятие е получен пробив в резервоар за амоняк като в инсталацията има общо 12 тона.

Административната сграда на предприятието в град Пазарджик е с частично разрушени стени, като има данни за хора, които не са успели да се евакуират и са затиснати. Компроментиран е участък от дигата на река Тополница в участъка зад бившото ДЗС в Пазарджик, като съществува реална опасност да бъдат наводнени животновъдни ферми.

(Зн)

Времето

4.1°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 90%
Вятър: Ю-ЮИ / 7.4 kmh
Петък

3°C/6°C
Събота

1°C/6°C
Неделя

-4°C/4°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви