Петък, 25 Май 2018

Последни новини

Любов от Атина...

  Първа награда в национален конкурс за литература спечели землячката ни...

Ръководството на ПГПТ...

Нека уважаваме , пазим и обогатяваме нашето най голямо богатство...

Ограничават авантата в...

  ПАЗАРДЖИК. На сесията вчера заповед на кмета Тодор Попов за...

Динка Танчева: Носете...

Честит 24 май - Ден на българската просвета и култура...

24 май -...

  ПАЗАРДЖИК. Днес училищата в областта грейват в усмивките на своите...

Данчев е абсолютен...

  ТУРНУ СЕВЕРИН. Пазарджишкият атлет Ангел Данчев спечели купата за абсолютен...

Ангел Малинов: Нека...

Уважаеми учители и ученици, скъпи будители на българщината! Да ни е...

“Хебър” готов за...

  Стогодишнината на „Хебър 1918” вече чука на вратата. Както писахме...

«
»

 

Скъсана дига и срутена стена на административна сграда на мащабно учение

Сряда, 22 Ноември 2017 13:47

ПАЗАРДЖИК. Днес в областния град се проведе мащабно пожаро-тактическо учение с участието на силите и средствата на основните съставни части на Единната спасителна система. В занятието бяха ангажирани екипи от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (РДПБЗН) и районната служба в Пазарджик,  сектор „Специализирани оперативни дейности” при пловдивската противопожарна дирекция, доброволното формирование в областния град, Районното управление на полицията в Пазарджик. Както и служители от Спешна помощ, Български червен кръст, екоинспекцията, общинската администрация, местния клон на „Напоителни системи” и представители на

частни фирми, ангажирани с предоставяне на тежка техника

Основната цел на учението бе да се повиши готовността за реагиране при ликвидиране на последствия от бедствия и аварии в региона. Преди началото всички участници бяха поздравени от Областния управител Стефан Мирев, а директорът на РДПБЗН - Пазарджик комисар Иван Панайотов разясни пред участниците параметрите на пожаро-тактическото занятие.

За оценка на изпълнението на поставените задачи във всеки етап бяха сформирани екипи от служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” с ръководител комисар Георги Гатев, който е началник на отдел „Интегрирана пожарогасителна и спасителна дейност”.

След приключване на учението ръководителите и наблюдателите направиха обстоен разбор. Анализираха се внимателно действията на всички служители с цел подобряване на координацията и взаимодействието между службите за спешно реагиране.

Разигра се следната ситуация.По данни на сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН в 9:55 ч. на 22.11.2017 г. е регистрирано

земетресение с магнитуд 6.1 по Рихтер, равняващо се на осма степен

от Европейската макросеизмична скала (EMS), с епицентър Чирпан. Трусът е усетен на територията на целия регион. Най-тежки са последствията в община Пазарджик.

Във връзка със създалата се обстановка на територията на община Пазарджик, кметът на общината със своя заповед въвежда в изпълнение общинския план за защитата при бедствия, като обявява бедствено положение на територията на цялата община.

Вследствие на земетресението разрушения има в различна степен на обществени, жилищни и административни сгради. Сигналите по спешния телефон 112 са много, като сред най-тревожните са следните три. На територията на местно промишлено предприятие е получен пробив в резервоар за амоняк като в инсталацията има общо 12 тона.

Административната сграда на предприятието в град Пазарджик е с частично разрушени стени, като има данни за хора, които не са успели да се евакуират и са затиснати. Компроментиран е участък от дигата на река Тополница в участъка зад бившото ДЗС в Пазарджик, като съществува реална опасност да бъдат наводнени животновъдни ферми.

(Зн)

Времето

24.8°C

Пазарджик

Значителна Облачност
Влажност: 53%
Вятър: С-З / 11.1 kmh
Събота

15°C/26°C
Неделя

14°C/26°C
Понеделник

14°C/26°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви