Сряда, 13 Декември 2017

Последни новини

Йордан Гюров е...

  ПАЗАРДЖИК. Петобоецът на „Шампион” Йордан Гюров е спортистът на 2017-а...

Китарист спечели награда...

ПЛЕВЕН. Трета награда от международния китарен фестивал Pleven Guitar Festival’2017...

Бабаит насъскал куче...

ПАЗАРДЖИК. Бабаит, работещ като шофьор във фирма, ударил полицай, а...

“Знаме” позна, световните...

Те са победителите поне в десетката на „Знаме” ПАЗАРДЖИК. Днес ще...

Деца виртуози вдигнаха...

В България няма достатъчно концерти, конкурси и майсторски класове, но...

Топ 10 в...

ПАЗАРДЖИК. Утре вечер (сряда), на официална церемония от 19 часа...

Общината иска собствеността...

Община Пазарджик изпрати искане до Областния управител за придобиване в...

Възрастна жена е...

ВЕЛИНГРАД. Сигнал за инцидента е получен малко след 8 часа...

«
»

 

Скъсана дига и срутена стена на административна сграда на мащабно учение

Сряда, 22 Ноември 2017 13:47

ПАЗАРДЖИК. Днес в областния град се проведе мащабно пожаро-тактическо учение с участието на силите и средствата на основните съставни части на Единната спасителна система. В занятието бяха ангажирани екипи от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (РДПБЗН) и районната служба в Пазарджик,  сектор „Специализирани оперативни дейности” при пловдивската противопожарна дирекция, доброволното формирование в областния град, Районното управление на полицията в Пазарджик. Както и служители от Спешна помощ, Български червен кръст, екоинспекцията, общинската администрация, местния клон на „Напоителни системи” и представители на

частни фирми, ангажирани с предоставяне на тежка техника

Основната цел на учението бе да се повиши готовността за реагиране при ликвидиране на последствия от бедствия и аварии в региона. Преди началото всички участници бяха поздравени от Областния управител Стефан Мирев, а директорът на РДПБЗН - Пазарджик комисар Иван Панайотов разясни пред участниците параметрите на пожаро-тактическото занятие.

За оценка на изпълнението на поставените задачи във всеки етап бяха сформирани екипи от служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” с ръководител комисар Георги Гатев, който е началник на отдел „Интегрирана пожарогасителна и спасителна дейност”.

След приключване на учението ръководителите и наблюдателите направиха обстоен разбор. Анализираха се внимателно действията на всички служители с цел подобряване на координацията и взаимодействието между службите за спешно реагиране.

Разигра се следната ситуация.По данни на сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН в 9:55 ч. на 22.11.2017 г. е регистрирано

земетресение с магнитуд 6.1 по Рихтер, равняващо се на осма степен

от Европейската макросеизмична скала (EMS), с епицентър Чирпан. Трусът е усетен на територията на целия регион. Най-тежки са последствията в община Пазарджик.

Във връзка със създалата се обстановка на територията на община Пазарджик, кметът на общината със своя заповед въвежда в изпълнение общинския план за защитата при бедствия, като обявява бедствено положение на територията на цялата община.

Вследствие на земетресението разрушения има в различна степен на обществени, жилищни и административни сгради. Сигналите по спешния телефон 112 са много, като сред най-тревожните са следните три. На територията на местно промишлено предприятие е получен пробив в резервоар за амоняк като в инсталацията има общо 12 тона.

Административната сграда на предприятието в град Пазарджик е с частично разрушени стени, като има данни за хора, които не са успели да се евакуират и са затиснати. Компроментиран е участък от дигата на река Тополница в участъка зад бившото ДЗС в Пазарджик, като съществува реална опасност да бъдат наводнени животновъдни ферми.

(Зн)

Времето

7.7°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 79%
Вятър: С-СЗ / 0 kmh
Четвъртък

-1°C/15°C
Петък

3°C/12°C
Събота

5°C/12°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви