Неделя, 22 Юли 2018

Последни новини

Именниците да почерпят

ПАЗАРДЖИК. Днес, на Илинден, имен ден в общината имат 1371...

Влади Въргала на...

Днес, от 19 часа, в салона на сцената на местното...

В понеделник отварят...

Става дума за жилищните сгради, на които им предстои саниране ПАЗАРДЖИК....

Премия от кмета...

Парична премия от 1000 лева връчи кметът Тодор Попов на...

От 1 до...

ПАЗАРДЖИК. От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) регулярно оповестяват актуална информация...

Почитат светеца Илия

  ЛЕСИЧОВО. Днес, на Илинден, жители и гости на общинското село...

Местните лични лекари:...

  Не наблюдаваме притеснения сред пациентите си заради блокираните лекарства за...

През май най-много...

През май 2018 г. в област Пазарджик са функционирали 51...

«
»
 

Ваня Иванова: На 4 декември пак ще се съберем с любов и желание като за “Гинес”

Четвъртък, 23 Ноември 2017 17:02

Рожденият ден на рекорда ме притесни повече от самия рекорд

Фризьорката Иванка Иванова обяви, че ще отбележи по тържествен начин рождения ден на рекорда за най-много вдигнати коси, който тя постави за Книгата на рекордите „Гинес” на 4 декември миналата година. Тогава коафьорката направи 330 прически за 8 часа. Естествено, и сега няма да се мине без благотворителна кауза. На предстоящия 4 декември от 19 часа Ваня ще събере приятелите си и всеки, който иска да отбележи годишнината в ресторант „Форум”. Достатъчно е желаещите да присъстват на партито да си закупят куверти от 35 лева. От всеки куверт 15 лева ще отидат за лечението на парализирания джудист Георги Огнянов от Панагюрище.

- Ваня, ти и сега не избяга от благотворителната инициатива.

- Хрумна ми, че трябва да отпразнуваме тази дата, но същевременно реших да го съчетая с благотворителното. Защото отдавна ми тежи това, че не можах да направя нещо от такъв мащаб за Георги. Да, направихме календари, които да продаваме с благотворителна цел за него, но по-голямата част от тях и сега са в салона ми. Идеята да му помогнем тръгна от един друг джудист, Алекс. Не познавам лично Георги, но с цялото си сърце съм отдадена на каузата. Просто съм си такава (Ваня не може да скрие сълзите си в този момент, б.р.). Даже неотдавна, когато говорих с него по телефона, след като затворих, усетих енергията, която излъчва. И ревнах като малко дете…

- Ти си говорила пред „Знаме” и за други подобни необясними моменти с елементи на свръхестественост…

- Да. И сега се сещам, че когато вдигах коси за рекорда, се виждах отстрани как работя. Бях толкова концентрирана, че не усещах болка. А ако питате която и да е фризьорка, ще ви каже, че след сто фиби възглавничките на пръстите болят страшно много. След двеста - още повече. А каква е за 7000 в момента тогава не разбрах… Но този ден в тази зала лъхаше особена енергия и атмосфера, за което са „виновни” всички присъстващи. Но аз бях в стихията си. Радвам се, че мотивирах хората и явно съм добър организатор. Затова реших да направя тази вечер.

- Кажи малко подробности за нея.

- Подготвила съм програмата с много любов и желание. В нея ще пресъздам нещичко от онзи паметен 4-и декември. Аз ще приготвям прически на момичета, а една сватбена агенция ще осигури роклите. Надявам се, че там ще излязат танцьорите от „Чудесия”, ансамбъл „Чавдар” от Ивайло, ще има фокусник от Пловдив, предвиждам томбола с подаръци, осигурени от дарители.… „Кристиан оф Рома” също подкрепят събитието. Купих двеста куверта и в началото бях леко притеснена дали ще мога да ги продам. Честно казано, притесних се повече, отколкото преди една година. Но хората ме окуражават. Има интерес. Досега съм продала около 50 и вярвам, че ще се справя с помощта на всички мои приятели. Защото приятелите са много по-важни от парите, в това съм се убедила.

- Ти организира тази специална вечер и заради тях, нали?

- Разбира се. От четири месеца рекордът ми е вписан официално. Борбата бе голяма и тежка, и се водеше не само от мен, а от всички, които бяха зад гърба ми. „Гинес”-рекордът стана Събитието на човещината. Така го кръстих за себе си. И след това Нели Овчарова продължаваше, продължава и сега, да ми превежда. Огромна работа и след постигането на рекорда свършиха Иван Атанасов и Иван от Пловдив. Защото имаше огромна по обем информация, която трябваше да се преведе, сканира и придвижи към централата на „Гинес”. Толкова много хора ми помогнаха. И физически, и психически. Някои, включително и със заеми. Все още връщам пари, на кого 200, на кого 300 лева, наложи се да тегля и микрокредити, защото не искам хората да ме чакат прекалено. Благодарна съм им и същевременно съм доволна, че финансирах това начинание сама.

- Ей, тия от „Гинес” са за бой, че не са изсипали една торба пари за рекорда… Шегувам се.

- Знаеш ли, че много хора ме питат „Колко пари ти дадоха от „Гинес”?” Естествено, че няма как да ми дадат пари, но обидното в случая е, че от Занаятчийската камара въобще не реагираха. Не ми изпратиха даже поздравително писмо. Все едно нищо не беше станало. А аз популяризирам по този начин и фризьорството. Получих подкрепа от цяла България, но не и от тях. От гилдията също почти никой не откликна, когато организирах събитието за „Гинес”. Само две фризьорки се включиха, макар че бях поканила толкова много колеги. Мнозина ме питат и каква ще е следващата ми инициатива. Мисля си, че трябва да обединя фризьорите. Не само по отношение на благотворителността. Защото не само аз, но и други мои колеги правят редовно благотворително прически на абитуриенти. Зареждащо е да подстрижеш някого за бала и даже след години той да те прегърне като те види. Това ти дава топлина. Но искам да се обединим и чисто организационно. Да се познаваме, да сме по-организирани, за да бъдем по-полезни и за хората, и за нас самите. Иначе аз мисля и за други следващи стъпки. Дори се надявам да не съм фризьорка след две години. Иска ми се да имам школа. Или да организирам събития като абитуриентски балове примерно. За да бъдат те наистина незабравими.

Тодор ГРОЗДЕВ
Времето

29.2°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 44%
Вятър: Източен / 4.5 kmh
Понеделник

19°C/31°C
Вторник

19°C/27°C
Сряда

19°C/29°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop