Петък, 16 Ноември 2018

Времето

9.6°C

Пазарджик

Значителна Облачност
Влажност: 61%
Вятър: Ю-ЮИ / 4.5 kmh
Събота

1°C/6°C
Неделя

1°C/6°C
Понеделник

-2°C/7°C
Вторник

3°C/7°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Плашат отровителите на кучета с полиция и камери

Плашат отровителите на...

ПАЗАРДЖИК. Стопани на кучета се заканиха да сезират полицията и...

Зам.-министър Лозана Василева се срещна с местни стопани

Зам.-министър Лозана Василева...

Помощ за мобилни мандри заинтригува присъстващите фермери ПАЗАРДЖИК. Тази седмица Областната...

Протести в Пазарджик и Панагюрище

Протести в Пазарджик...

ПАЗАРДЖИК. И тази неделя недоволни от високите от високите цени...

Влайков иска възобновяване на делото, не ще в затвора

Влайков иска възобновяване...

Възобновяване на делото, по което бе осъден и вкаран в...

В две училища тестваха програма за разпознаване на домашното насилие

В две училища...

При нас повечето жертвите на домашното насилие са жени от...

Наши футболисти излизат на световното по Футбол 5 в ЮАР

Наши футболисти излизат...

 Данчо Милиев и Спас Милушев са част от националната селекция   КЕЙПТАУН....

Феновете на “Хебър” се събират преди мача с перничани

Феновете на “Хебър”...

ПАЗАРДЖИК. Феновете на ФК „Хебър 1918” се събират утре преди...

Кметът Белишки освободи заместника си

Кметът Белишки освободи...

ПАНАГЮРИЩЕ. Георги Павлов вече не е заместник-кмет на общината, съобщиха...

Демократите:  Бойко Борисов - вреден за държавата

Демократите: Бойко...

  ПАЗАРДЖИК. Правителството на Бойко Борисов се разпада. Управлява сам с...

Полицейският бюлетин за деня

Полицейският бюлетин за...

Неправоспособен водач катастрофира, след като се опита да избегне полицейска...

«
»
Дизайнерът Благовест Димитров: От ученически сайт до 100-те най-иновативни личности в Централна и Източна Европа

Вторник, 05 Декември 2017 13:29
Лектор в Пазарджик Лектор в Пазарджик

Сега компанията на младия мъж работи за умните домове

ПАЗАРДЖИК. Преди шест години, в броя на “Знаме” от 2 май 2011-а, писахме за Благовест Димитров - влюбен в графичния дизайн единайстокласник в езиковата гимназия “Бертолт Брехт”. Заедно с една година по-големия Костадин Буглов са автори на забавния сайт “На бас”, който няма аналог у нас, в Европа и в света. Сайтът стартира на 26 март 2011-а, точно в 18 часа, в столичния пиано бар “Студио”. В него потребителят може да се хване на публични басове с приятели или напълно непознати. Потребителите определят кой е победителят чрез гласуване, докато приятно се забавляват.

- Благовест, какво се случи след ученическия проект На бас?

- След като завърших езиковата гимназия “Бертолт Брехт” с усилено изучаване на френски език, се изправих пред дилема - дали да избягам от родината си и да следвам в Англия или да остана тук и да продължа с графичния дизайн. Избрах България и Нов български университет, в който тази година се дипломирах като графичен дизайнер - бакалавърска степен. Нито на йота не съжалявам за избора си, който ме прави щастлив в това, което правя. С проекта “На бас”, за който “Знаме” писа, претърпяхме пълен провал. Това не ме обезкуражи, продължих да следвам мечтите си в България. Човек не трябва да се страхува от провалите, защото така никога няма да започне нещо свое. Провалите за мен са поуки - виждаш къде са ти грешките и не ги повтаряш следващия път. Така и стана. Осъзнах, че е необходимо по-внимателно да подбирам хората, с които работя, и да не се доверявам толкова лесно на всеки човек.

- Как потръгнаха студентските дела?

- С пристигането си в София като студент, благодарение на предишния ми опит в графичния дизайн, съчетах лекциите в университета с работата си в дигитална агенция. Така можех да избирам кои са ми интересните лекции, които да посещавам, и да попълвам пропуските си, и в същото време да мога да работя и да създавам различни проекти.

Вярно е, че опитът е изключително важен, но той се придобива с много работа. В дигиталната агенция имаше и добри проекти, но по едно време ми стана безинтересно и напуснах работа. Причината - освен дизайнер, пожелах да съм и предприемач. Винаги съм искал да създам нещо голямо, което да се използва от много хора навсякъде по света.

- И това случи ли се?

- Започна да се случва. В началото на 2014-а проектът ми “Въпросник” спечели първото издание на конкурса за иновативни мобилни приложения на Vivakom. Чрез него учениците усвояват нови знания под формата на игра. Проекта осъществихме с приятеля ми Джеймс Димитров от САЩ, което го направи уникален. Той още е наличен за сваляне в Google Play. Джеймс е програмист и още бях ученик, когато ми помагаше и ме мотивираше да правя нови неща.

За проекта спечелихме финансова награда, но той отказа да получи възнаграждението си. Джеймс си пожела по-специална награда - когато се прибере в България, да се видим и да му подаря новия екип на футболния ни отбор “Левски”. Програмистът живее в Щатите, но пази корените си български. Джеймс е приятел с голямо сърце, част от моята история. Защото прекрасният професионалист е пример за това как може да си полезен дори на хиляди километри от родината си.

- След Въпросник последваха ли нови проекти?

- За определено време се оказах на кръстопът. Дилемата бе с какво повече искам да се занимавам от двете предложения, които получих.

Едното бе да стана главен дизайнер за уеб сайтовете на една от националните телевизии, което дойде в един майски ден на 2014-а. Това бе сбъдната моя ученическа мечта.

Същия ден обаче дойде и предложението от Любомир Янчев и Цани заедно да създадем компанията “Мелиса Клаймът” (сега Ем Клаймът), като стана съдружник и отговарям за всичко, свързано с дизайн в компанията. Преди това с Любо работихме заедно по проекта “Мелиса”. Приех предложението, без да се замислям, защото си бях взел поука от провала с “На бас” - че трябва да работя и да развивам бизнес с хора, на които мога да разчитам, да се доверявам и възхищавам. Убедих се, че Любо и Цани са точните хора.

- Как потръгна работата в компанията?

- Продадохме идеята си за първия ни продукт “Мелиса” - устройство за умно управление на климатици, т.е. да управляваш уреда си отвсякъде през смартфона си. Така влизаш в дома си на желаната температура и пестиш 25 процента от сметката за ток за климатика. С получените инвестиции създадохме макет на устройството с красива картонена опаковка с всички необходими неща. Първият ни дистрибутор поиска веднага да купи 1000 бройки. Това бе знак, че в продукта има бъдеще, и започнахме производството му. Пластмасовите детайли за “Мелиса” и “Боби” се произвеждат в село Капитан Димитриево.

Други наши продукти са умен контакт за управление на електроуредите вкъщи през смартфона, “Боби” за управление на бойлера, за да имате топла вода, когато ви е нужна, и умната връзка, която контролира температурата на радиаторите на парното, пак чрез смартфон.

- Имате ли идеи за нови продукти?

- Тази година ще пуснем на пазара продукти за сигурността вкъщи - умен сензор за движение, за дим, за влага, за отворени прозорци и врати. Затова и слоганът на компанията ни е “Ние правим всеки дом умен”. Искаме да внесем в него повече уют и вярваме, че умните домове са бъдещето.

- Къде намират пазар вашите продукти? Как са оценени?

- В 47 страни с 5 офиса по света. Единият е в Индия и това стана само за три години. През 2015-а и 2016-а спечелихме приза “Стартираща компания за годината”. Преди дни със съдружниците ми Любо и Цани сме селектирани в тазгодишната класация на New Europe 100 - класацията се прави в края на всяка година от Google, Financial Times, Respublica, за да бъдат определи 100-те най-иновативни личности и етикети в Централна и Източна Европа. За мен и екипа ми това е страхотна оценка и чест за това, което правим.

- Връщаш ли се в родния Септември и в Пазарджик?

- Винаги, когато имам възможност, посещавам родното си място и близките си. Преди месец с Любо бяхме лектори в първото издание на TEDx конференцията в Пазарджик, по покана на Александър Иванов. Сбъднах една моя мечта - да мотивирам младите да не бягат от България, да останат тук и да създават, да не се страхуват от провали и да преследват мечтите си. Казах им: “Намерете това, което искате да правите цял живот, и намерете хора, с които да споделите мечтите си. Защото вие, учениците и студентите, сте един от светлите лъчи на града Пазарджик”, с оптимизъм заключи 24-годишният Благовест Димитров.

Пенка МИХАЙЛОВА