Сряда, 13 Декември 2017

Последни новини

Йордан Гюров е...

  ПАЗАРДЖИК. Петобоецът на „Шампион” Йордан Гюров е спортистът на 2017-а...

Китарист спечели награда...

ПЛЕВЕН. Трета награда от международния китарен фестивал Pleven Guitar Festival’2017...

Бабаит насъскал куче...

ПАЗАРДЖИК. Бабаит, работещ като шофьор във фирма, ударил полицай, а...

“Знаме” позна, световните...

Те са победителите поне в десетката на „Знаме” ПАЗАРДЖИК. Днес ще...

Деца виртуози вдигнаха...

В България няма достатъчно концерти, конкурси и майсторски класове, но...

Топ 10 в...

ПАЗАРДЖИК. Утре вечер (сряда), на официална церемония от 19 часа...

Общината иска собствеността...

Община Пазарджик изпрати искане до Областния управител за придобиване в...

Възрастна жена е...

ВЕЛИНГРАД. Сигнал за инцидента е получен малко след 8 часа...

«
»

 

Дизайнерът Благовест Димитров: От ученически сайт до 100-те най-иновативни личности в Централна и Източна Европа

Вторник, 05 Декември 2017 11:29
Лектор в Пазарджик Лектор в Пазарджик

Сега компанията на младия мъж работи за умните домове

ПАЗАРДЖИК. Преди шест години, в броя на “Знаме” от 2 май 2011-а, писахме за Благовест Димитров - влюбен в графичния дизайн единайстокласник в езиковата гимназия “Бертолт Брехт”. Заедно с една година по-големия Костадин Буглов са автори на забавния сайт “На бас”, който няма аналог у нас, в Европа и в света. Сайтът стартира на 26 март 2011-а, точно в 18 часа, в столичния пиано бар “Студио”. В него потребителят може да се хване на публични басове с приятели или напълно непознати. Потребителите определят кой е победителят чрез гласуване, докато приятно се забавляват.

- Благовест, какво се случи след ученическия проект На бас?

- След като завърших езиковата гимназия “Бертолт Брехт” с усилено изучаване на френски език, се изправих пред дилема - дали да избягам от родината си и да следвам в Англия или да остана тук и да продължа с графичния дизайн. Избрах България и Нов български университет, в който тази година се дипломирах като графичен дизайнер - бакалавърска степен. Нито на йота не съжалявам за избора си, който ме прави щастлив в това, което правя. С проекта “На бас”, за който “Знаме” писа, претърпяхме пълен провал. Това не ме обезкуражи, продължих да следвам мечтите си в България. Човек не трябва да се страхува от провалите, защото така никога няма да започне нещо свое. Провалите за мен са поуки - виждаш къде са ти грешките и не ги повтаряш следващия път. Така и стана. Осъзнах, че е необходимо по-внимателно да подбирам хората, с които работя, и да не се доверявам толкова лесно на всеки човек.

- Как потръгнаха студентските дела?

- С пристигането си в София като студент, благодарение на предишния ми опит в графичния дизайн, съчетах лекциите в университета с работата си в дигитална агенция. Така можех да избирам кои са ми интересните лекции, които да посещавам, и да попълвам пропуските си, и в същото време да мога да работя и да създавам различни проекти.

Вярно е, че опитът е изключително важен, но той се придобива с много работа. В дигиталната агенция имаше и добри проекти, но по едно време ми стана безинтересно и напуснах работа. Причината - освен дизайнер, пожелах да съм и предприемач. Винаги съм искал да създам нещо голямо, което да се използва от много хора навсякъде по света.

- И това случи ли се?

- Започна да се случва. В началото на 2014-а проектът ми “Въпросник” спечели първото издание на конкурса за иновативни мобилни приложения на Vivakom. Чрез него учениците усвояват нови знания под формата на игра. Проекта осъществихме с приятеля ми Джеймс Димитров от САЩ, което го направи уникален. Той още е наличен за сваляне в Google Play. Джеймс е програмист и още бях ученик, когато ми помагаше и ме мотивираше да правя нови неща.

За проекта спечелихме финансова награда, но той отказа да получи възнаграждението си. Джеймс си пожела по-специална награда - когато се прибере в България, да се видим и да му подаря новия екип на футболния ни отбор “Левски”. Програмистът живее в Щатите, но пази корените си български. Джеймс е приятел с голямо сърце, част от моята история. Защото прекрасният професионалист е пример за това как може да си полезен дори на хиляди километри от родината си.

- След Въпросник последваха ли нови проекти?

- За определено време се оказах на кръстопът. Дилемата бе с какво повече искам да се занимавам от двете предложения, които получих.

Едното бе да стана главен дизайнер за уеб сайтовете на една от националните телевизии, което дойде в един майски ден на 2014-а. Това бе сбъдната моя ученическа мечта.

Същия ден обаче дойде и предложението от Любомир Янчев и Цани заедно да създадем компанията “Мелиса Клаймът” (сега Ем Клаймът), като стана съдружник и отговарям за всичко, свързано с дизайн в компанията. Преди това с Любо работихме заедно по проекта “Мелиса”. Приех предложението, без да се замислям, защото си бях взел поука от провала с “На бас” - че трябва да работя и да развивам бизнес с хора, на които мога да разчитам, да се доверявам и възхищавам. Убедих се, че Любо и Цани са точните хора.

- Как потръгна работата в компанията?

- Продадохме идеята си за първия ни продукт “Мелиса” - устройство за умно управление на климатици, т.е. да управляваш уреда си отвсякъде през смартфона си. Така влизаш в дома си на желаната температура и пестиш 25 процента от сметката за ток за климатика. С получените инвестиции създадохме макет на устройството с красива картонена опаковка с всички необходими неща. Първият ни дистрибутор поиска веднага да купи 1000 бройки. Това бе знак, че в продукта има бъдеще, и започнахме производството му. Пластмасовите детайли за “Мелиса” и “Боби” се произвеждат в село Капитан Димитриево.

Други наши продукти са умен контакт за управление на електроуредите вкъщи през смартфона, “Боби” за управление на бойлера, за да имате топла вода, когато ви е нужна, и умната връзка, която контролира температурата на радиаторите на парното, пак чрез смартфон.

- Имате ли идеи за нови продукти?

- Тази година ще пуснем на пазара продукти за сигурността вкъщи - умен сензор за движение, за дим, за влага, за отворени прозорци и врати. Затова и слоганът на компанията ни е “Ние правим всеки дом умен”. Искаме да внесем в него повече уют и вярваме, че умните домове са бъдещето.

- Къде намират пазар вашите продукти? Как са оценени?

- В 47 страни с 5 офиса по света. Единият е в Индия и това стана само за три години. През 2015-а и 2016-а спечелихме приза “Стартираща компания за годината”. Преди дни със съдружниците ми Любо и Цани сме селектирани в тазгодишната класация на New Europe 100 - класацията се прави в края на всяка година от Google, Financial Times, Respublica, за да бъдат определи 100-те най-иновативни личности и етикети в Централна и Източна Европа. За мен и екипа ми това е страхотна оценка и чест за това, което правим.

- Връщаш ли се в родния Септември и в Пазарджик?

- Винаги, когато имам възможност, посещавам родното си място и близките си. Преди месец с Любо бяхме лектори в първото издание на TEDx конференцията в Пазарджик, по покана на Александър Иванов. Сбъднах една моя мечта - да мотивирам младите да не бягат от България, да останат тук и да създават, да не се страхуват от провали и да преследват мечтите си. Казах им: “Намерете това, което искате да правите цял живот, и намерете хора, с които да споделите мечтите си. Защото вие, учениците и студентите, сте един от светлите лъчи на града Пазарджик”, с оптимизъм заключи 24-годишният Благовест Димитров.

Пенка МИХАЙЛОВА

Времето

7.6°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 79%
Вятър: С-СЗ / 0 kmh
Четвъртък

-1°C/15°C
Петък

3°C/12°C
Събота

5°C/11°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви