Вторник, 23 Януари 2018

Последни новини

Решават проблема с...

Сондажен кладенец с дълбочина 100 m и с изолиране на...

Водно огледало и...

ПАЗАРДЖИК. Община Пазарджик започва изпълнението на проекта за обновяване на...

Учениците тръгват на...

Грипната ваканция за учениците в Пазарджишка област няма да се...

На гурме вечеря...

  Седмица след старта на сериала „Скъпи наследници“, в който играят...

Наша фирма сред...

  КЬОЛН. Пазарджишката фирма ЕТ „Благой Ангелов-Колорадо” бе една от 12-те...

Боята дочака сбъдването...

  Лично Тодор Живков наградил спортиста, който избяга от олимпиада заради...

Третата контрола на...

  ПАЗАРДЖИК. Третата си поред контрола ще играе ФК „Хебър 1918”...

Колкото родени, толкова...

ПАЗАРДЖИК. Всяка година Бабинден поставя АГ-отделенията в центъра на общественото...

«
»

 

Как ще се промени община Пазарджик до 2030-а?

Вторник, 12 Декември 2017 13:09

Готов е идейният проект за Общия устройствен план (ОУПО) с обхват цялото землище на община Пазарджик. Той бе представен днес от кмета Тодор Попов. План обвързва предвижданията на стратегическите документи за развитие, с устройството на територията и създава условия за реализирането на техните идеи за постигане на устойчиво пространствено развитие на основата на местните ресурси. В разработката е възприет реалистичен вариант за развитие на община Пазарджик  на базата на население  от 95000 души с период до 2030 г.

Определят се конкретни решения в няколко тематични направления. Първото касае териториално-устройствените намеси и по-конкретно - обвързване на ОУПО с приоритетите на Общинския план за развитие на Община Пазарджик за периода 2014 - 2020 г.

Второто направление е свързано с максимално опазване на поземлените ресурси. То включва разширение на границите на населените места само с усвоени територии;

територии, които са нерегламентирано застроени от малцинствени групи

през последните 20 години; възможности за промяна статута на земеделски земи за неземеделски нужди главно по протежение на главните комуникационни оси в района на Гелеменово - Пазарджик - разклона за Мало Конаре или в района на автомагистрала „Тракия” на възела Мало Конаре - Пищигово. Както и определяне на бившите земи по Паргаф 4 и тези около малките водоеми като тип Вилни зони; продължение и развитие на зелената система на южния бряг на Марица и западния на Тополница.

Освен това, се конкретизират зоните с екологично нарушени терени и се определя статут на територии за рекултивация и възстановяване. Това бившото сметище и малки локални сметища по населените места. Предвиждат се терени за

разширение на гробищни паркове по селата, а за Пазарджик се предвижда терен за нов гробищен парк

Определят се също така територии за изместването на затвора и изоставени територии на бивши предприятия.

-Съгласете, конкретно за затвора, че не е особено удачно, години наред на входа на града ни да има затвор.

С цел подобряване на комуникационната свързаност на населените места в направлението север-юг (Стрелча - Брацигово), като алтернатива на Път II-37 Панагюрище - Пазарджик - Пещера, при възникнали екстремни ситуации, налагащи пренасочване на транспортния поток, планът предвижда нов пътен възел на АМ „Тракия“ и Път III-8003 и предложения за рехабилитация на пътната настика.

За извеждане на тежкотоварния поток

и намаляване на транспортната натовареност в областния град се предлага изграждане на ново обходно трасе от изток, свързващ Път I-8 с Път II-37 (АМ „Тракия). Проектът предлага да се разшири моста на Марица с габарита на обходния път.

Предвижда се още изграждане на локални трасета по Път I-8 от Пазарджик до Звъничево и Пазарджик - Мало Конаре и по Път II-37 от Пазарджик до Сарая. Планът предлага велосипедна алея в имота на демонтираната жп линия Пазарджик - Варвара - Септември,

С цел опазване и адаптация на културното наследство, едновременно с проекта се разработва Оценка за съвместимост и Екологична оценка като тяхното съвместяване ще предотврати евентуално възникващи конфликти в устройството на територията.

В момента се провежда процедура по съгласуване на проекта със заинтересованите ведомства, професионални и неправителствени организации.

-Хоризонтът ни трябва да е широк – каза в заключение кметът. - В Пазарджик със сигурност ще има живот и след нас. Затова ние трябва да оставим едни подредени и отговарящи на съвременните предизвикателства и изисквания град и община.

Мина ГЕОРГИЕВА

Коментари  

+2 # Поля 12-12-2017 20:55
От колко години се ОБГАЗЯВАТ тези села, включително и целия град???
От колко години НИ ЛЪЖЕТЕ за сметището, че ще го обновите по европейски стандарт???
То продължава да се ВЪЗПЛАМЕНЯВА, ОБГАЗЯВА и ЗАМЪРСЯВА цялата зона - земите, подпочвените води, въздуха и евентуално всичко, което се произвежда там.
А знаете ли колко хора се РАЗБОЛЯВАТ постоянно и УМИРАТ от РАК и подобни болести, причинени от замърсения въздух???
ЗАЩО ПЛАЩАМЕ ТАКСА СМЕТ толкова МНОГО години , след като НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО и НЕ СЕ ПРОМЕНЯ???
КЪДЕ ОТИДОХА ПАРИТЕ на ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ за всичките тези години???
КОЙ или КОИ ги ОТКРАДНА/ХА???
Отговор

Времето

4.7°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 63%
Вятър: Ю-И / 5.8 kmh
Сряда

-7°C/3°C
Четвъртък

-4°C/4°C
Петък

-4°C/5°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви