Неделя, 22 Юли 2018

Последни новини

Именниците да почерпят

ПАЗАРДЖИК. Днес, на Илинден, имен ден в общината имат 1371...

Влади Въргала на...

Днес, от 19 часа, в салона на сцената на местното...

В понеделник отварят...

Става дума за жилищните сгради, на които им предстои саниране ПАЗАРДЖИК....

Премия от кмета...

Парична премия от 1000 лева връчи кметът Тодор Попов на...

От 1 до...

ПАЗАРДЖИК. От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) регулярно оповестяват актуална информация...

Почитат светеца Илия

  ЛЕСИЧОВО. Днес, на Илинден, жители и гости на общинското село...

Местните лични лекари:...

  Не наблюдаваме притеснения сред пациентите си заради блокираните лекарства за...

През май най-много...

През май 2018 г. в област Пазарджик са функционирали 51...

«
»
 

Как ще се промени община Пазарджик до 2030-а?

Вторник, 12 Декември 2017 15:09

Готов е идейният проект за Общия устройствен план (ОУПО) с обхват цялото землище на община Пазарджик. Той бе представен днес от кмета Тодор Попов. План обвързва предвижданията на стратегическите документи за развитие, с устройството на територията и създава условия за реализирането на техните идеи за постигане на устойчиво пространствено развитие на основата на местните ресурси. В разработката е възприет реалистичен вариант за развитие на община Пазарджик  на базата на население  от 95000 души с период до 2030 г.

Определят се конкретни решения в няколко тематични направления. Първото касае териториално-устройствените намеси и по-конкретно - обвързване на ОУПО с приоритетите на Общинския план за развитие на Община Пазарджик за периода 2014 - 2020 г.

Второто направление е свързано с максимално опазване на поземлените ресурси. То включва разширение на границите на населените места само с усвоени територии;

територии, които са нерегламентирано застроени от малцинствени групи

през последните 20 години; възможности за промяна статута на земеделски земи за неземеделски нужди главно по протежение на главните комуникационни оси в района на Гелеменово - Пазарджик - разклона за Мало Конаре или в района на автомагистрала „Тракия” на възела Мало Конаре - Пищигово. Както и определяне на бившите земи по Паргаф 4 и тези около малките водоеми като тип Вилни зони; продължение и развитие на зелената система на южния бряг на Марица и западния на Тополница.

Освен това, се конкретизират зоните с екологично нарушени терени и се определя статут на територии за рекултивация и възстановяване. Това бившото сметище и малки локални сметища по населените места. Предвиждат се терени за

разширение на гробищни паркове по селата, а за Пазарджик се предвижда терен за нов гробищен парк

Определят се също така територии за изместването на затвора и изоставени територии на бивши предприятия.

-Съгласете, конкретно за затвора, че не е особено удачно, години наред на входа на града ни да има затвор.

С цел подобряване на комуникационната свързаност на населените места в направлението север-юг (Стрелча - Брацигово), като алтернатива на Път II-37 Панагюрище - Пазарджик - Пещера, при възникнали екстремни ситуации, налагащи пренасочване на транспортния поток, планът предвижда нов пътен възел на АМ „Тракия“ и Път III-8003 и предложения за рехабилитация на пътната настика.

За извеждане на тежкотоварния поток

и намаляване на транспортната натовареност в областния град се предлага изграждане на ново обходно трасе от изток, свързващ Път I-8 с Път II-37 (АМ „Тракия). Проектът предлага да се разшири моста на Марица с габарита на обходния път.

Предвижда се още изграждане на локални трасета по Път I-8 от Пазарджик до Звъничево и Пазарджик - Мало Конаре и по Път II-37 от Пазарджик до Сарая. Планът предлага велосипедна алея в имота на демонтираната жп линия Пазарджик - Варвара - Септември,

С цел опазване и адаптация на културното наследство, едновременно с проекта се разработва Оценка за съвместимост и Екологична оценка като тяхното съвместяване ще предотврати евентуално възникващи конфликти в устройството на територията.

В момента се провежда процедура по съгласуване на проекта със заинтересованите ведомства, професионални и неправителствени организации.

-Хоризонтът ни трябва да е широк – каза в заключение кметът. - В Пазарджик със сигурност ще има живот и след нас. Затова ние трябва да оставим едни подредени и отговарящи на съвременните предизвикателства и изисквания град и община.

Мина ГЕОРГИЕВА

Коментари  

+2 # Поля 12-12-2017 22:55
От колко години се ОБГАЗЯВАТ тези села, включително и целия град???
От колко години НИ ЛЪЖЕТЕ за сметището, че ще го обновите по европейски стандарт???
То продължава да се ВЪЗПЛАМЕНЯВА, ОБГАЗЯВА и ЗАМЪРСЯВА цялата зона - земите, подпочвените води, въздуха и евентуално всичко, което се произвежда там.
А знаете ли колко хора се РАЗБОЛЯВАТ постоянно и УМИРАТ от РАК и подобни болести, причинени от замърсения въздух???
ЗАЩО ПЛАЩАМЕ ТАКСА СМЕТ толкова МНОГО години , след като НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО и НЕ СЕ ПРОМЕНЯ???
КЪДЕ ОТИДОХА ПАРИТЕ на ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ за всичките тези години???
КОЙ или КОИ ги ОТКРАДНА/ХА???
Отговор
Времето

28.7°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 45%
Вятър: Ю-ЮИ / 4.7 kmh
Понеделник

19°C/31°C
Вторник

19°C/27°C
Сряда

19°C/29°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop