Петък, 20 Април 2018

Последни новини

Яни от “Фермата”...

Децата строиха къщи от дърво и бродираха български шевици ПАЗАРДЖИК. Късно...

50 години градим...

Уважаеми учители, бивши директори и учители, скъпи ученици, Изминаха 50 години...

Химическата гимназия на...

През 60-те и 70-те години на миналия век в България...

“Пазарджик пее” в...

Повече от 120 талантливи деца и младежки ще се съберат...

Децата влязоха в...

ПАЗАРДЖИК. Тази седмица официално бе прерязана лентата на обновената сграда...

Обмисля се: Национален...

ПАЗАРДЖИК. Около Гергьовден се очаква да приключи обновяването на парк...

Фонтанче на моста...

ПАЗАРДЖИК. До края на годината фонтан ще има и на...

Представят книгата на...

ПАЗАРДЖИК. От 16 часа на 18 април (четвъртък), в зала...

«
»

 

Как ще се промени община Пазарджик до 2030-а?

Вторник, 12 Декември 2017 13:09

Готов е идейният проект за Общия устройствен план (ОУПО) с обхват цялото землище на община Пазарджик. Той бе представен днес от кмета Тодор Попов. План обвързва предвижданията на стратегическите документи за развитие, с устройството на територията и създава условия за реализирането на техните идеи за постигане на устойчиво пространствено развитие на основата на местните ресурси. В разработката е възприет реалистичен вариант за развитие на община Пазарджик  на базата на население  от 95000 души с период до 2030 г.

Определят се конкретни решения в няколко тематични направления. Първото касае териториално-устройствените намеси и по-конкретно - обвързване на ОУПО с приоритетите на Общинския план за развитие на Община Пазарджик за периода 2014 - 2020 г.

Второто направление е свързано с максимално опазване на поземлените ресурси. То включва разширение на границите на населените места само с усвоени територии;

територии, които са нерегламентирано застроени от малцинствени групи

през последните 20 години; възможности за промяна статута на земеделски земи за неземеделски нужди главно по протежение на главните комуникационни оси в района на Гелеменово - Пазарджик - разклона за Мало Конаре или в района на автомагистрала „Тракия” на възела Мало Конаре - Пищигово. Както и определяне на бившите земи по Паргаф 4 и тези около малките водоеми като тип Вилни зони; продължение и развитие на зелената система на южния бряг на Марица и западния на Тополница.

Освен това, се конкретизират зоните с екологично нарушени терени и се определя статут на територии за рекултивация и възстановяване. Това бившото сметище и малки локални сметища по населените места. Предвиждат се терени за

разширение на гробищни паркове по селата, а за Пазарджик се предвижда терен за нов гробищен парк

Определят се също така територии за изместването на затвора и изоставени територии на бивши предприятия.

-Съгласете, конкретно за затвора, че не е особено удачно, години наред на входа на града ни да има затвор.

С цел подобряване на комуникационната свързаност на населените места в направлението север-юг (Стрелча - Брацигово), като алтернатива на Път II-37 Панагюрище - Пазарджик - Пещера, при възникнали екстремни ситуации, налагащи пренасочване на транспортния поток, планът предвижда нов пътен възел на АМ „Тракия“ и Път III-8003 и предложения за рехабилитация на пътната настика.

За извеждане на тежкотоварния поток

и намаляване на транспортната натовареност в областния град се предлага изграждане на ново обходно трасе от изток, свързващ Път I-8 с Път II-37 (АМ „Тракия). Проектът предлага да се разшири моста на Марица с габарита на обходния път.

Предвижда се още изграждане на локални трасета по Път I-8 от Пазарджик до Звъничево и Пазарджик - Мало Конаре и по Път II-37 от Пазарджик до Сарая. Планът предлага велосипедна алея в имота на демонтираната жп линия Пазарджик - Варвара - Септември,

С цел опазване и адаптация на културното наследство, едновременно с проекта се разработва Оценка за съвместимост и Екологична оценка като тяхното съвместяване ще предотврати евентуално възникващи конфликти в устройството на територията.

В момента се провежда процедура по съгласуване на проекта със заинтересованите ведомства, професионални и неправителствени организации.

-Хоризонтът ни трябва да е широк – каза в заключение кметът. - В Пазарджик със сигурност ще има живот и след нас. Затова ние трябва да оставим едни подредени и отговарящи на съвременните предизвикателства и изисквания град и община.

Мина ГЕОРГИЕВА

Коментари  

+2 # Поля 12-12-2017 20:55
От колко години се ОБГАЗЯВАТ тези села, включително и целия град???
От колко години НИ ЛЪЖЕТЕ за сметището, че ще го обновите по европейски стандарт???
То продължава да се ВЪЗПЛАМЕНЯВА, ОБГАЗЯВА и ЗАМЪРСЯВА цялата зона - земите, подпочвените води, въздуха и евентуално всичко, което се произвежда там.
А знаете ли колко хора се РАЗБОЛЯВАТ постоянно и УМИРАТ от РАК и подобни болести, причинени от замърсения въздух???
ЗАЩО ПЛАЩАМЕ ТАКСА СМЕТ толкова МНОГО години , след като НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО и НЕ СЕ ПРОМЕНЯ???
КЪДЕ ОТИДОХА ПАРИТЕ на ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ за всичките тези години???
КОЙ или КОИ ги ОТКРАДНА/ХА???
Отговор

Времето

16.1°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 65%
Вятър: Ю-ЮИ / 11.1 kmh
Събота

8°C/21°C
Неделя

11°C/27°C
Понеделник

12°C/28°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви