Събота, 26 Май 2018

Последни новини

Алекс чака полуфинала...

  В еуфорично настроение чака полуфинала в „Гласът на България” Александър...

Любов от Атина...

  Първа награда в национален конкурс за литература спечели землячката ни...

Ръководството на ПГПТ...

Нека уважаваме , пазим и обогатяваме нашето най голямо богатство...

Ограничават авантата в...

  ПАЗАРДЖИК. На сесията вчера заповед на кмета Тодор Попов за...

Динка Танчева: Носете...

Честит 24 май - Ден на българската просвета и култура...

24 май -...

  ПАЗАРДЖИК. Днес училищата в областта грейват в усмивките на своите...

Данчев е абсолютен...

  ТУРНУ СЕВЕРИН. Пазарджишкият атлет Ангел Данчев спечели купата за абсолютен...

Ангел Малинов: Нека...

Уважаеми учители и ученици, скъпи будители на българщината! Да ни е...

«
»

 

“За” и “Против” учебния план по история за десети клас

Сряда, 14 Февруари 2018 11:07

ПАЗАРДЖИК. Новият проект за изучаване на българска история в десети клас е на път да раздели обществото по теми за развитието на България в годините на социализма и в последните 30 години. Всеки от тях е важен и би трябвало да се изучава равнопоставено.

Така ли е всъщност?

Оказва се, че в периода до Втората световна война липсва фашизмът и съществуването на профашистките организации. В учебната програма от 2013-а, публикувана за обсъждане в сайта на образователното министерство, е употребен терминът депортиране на българските евреи, в утвърдения й вариант това понятие липсва. Запознати с темата смятат, че спестяването на “депортиране” е заради тогавашното антиеврейско законодателство у нас. Иначе защо трябваше да се намесва църквата за спасяването на българските евреи. В учебниците сега липсва урокът за убитите шест деца от село Ярстребино. Не се изучава и Законът за защита на държавата.

В проекта на учебния план от 2013-а са включени понятията демагогия, национализация и идеологизация. А в утвърдения план понятията са национализация, комунизъм, диктатура на пролетариата, народен съд, репресивен апарат, трудово-възпитателни лагери, горяни, възродителен процес, социалистическа индустриализация, насилствено коопериране и експроприация. Отпаднали са термините, изучавани след Втората световна война - регентство, автономия, протекционизъм, терор, атентат и комунистически интернационал.

Смята се, че с новия учебен план децата ще обърнат много по-сериозно внимание на българската история и ще осъзнаят нови факти от цялостното й развитие. Нормално е тя да включва нови понятия като комунизъм и народен съд. Режимът след Девети септември е престъпен, осъден с декларация на парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Със сигурност идеологизация в историята е имало и преди 1989-а и сега, твърдят непредубедени. Истината е, че и при фашизма, и при социализма е имало политическо насилие, но е акцентирано върху епохата на социалистическите 45 години. Важно е сега да не се допуснат подобни престъпни явления. И нещата да се казват с истинските им имена. Иначе историята се пише от хора и винаги ще има повече или по-малко предубедени - зависи кой в коя партия членува и кой в момента управлява държавата. Така е било и явно така ще бъде.

Пенка МИХАЙЛОВА

Времето

17°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 79%
Вятър: С-З / 0 kmh
Понеделник

13°C/26°C
Вторник

13°C/27°C
Сряда

13°C/27°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви