Сряда, 21 Февруари 2018

Последни новини

“Гейзерът в Сапарева...

Снимката "Гейзерът в Сапарева баня" на пазарджишкия фотограф Никола Колев...

До 31 март...

До края на март операторите, които заустват отпадъчните си води...

Страстта към хазарта...

ПАЗАРДЖИК. Страстта към хазарта е издънила обирджиите на пазарджишкото казино...

Отново национален литературен...

ПЕЩЕРА. Общинската библиотека при читалище “Развитие-1873” организира национален литературен конкурс...

Волейболистите ни паднаха...

ПАЗАРДЖИК. Коравият тим на „Добруджа” очаквано победи волейболистите на „Хебър”...

Почетоха паметта на...

ПАЗАРДЖИК. Панихида по повод 105-годишнината от падналите при Булаир бе...

Треньор номер едно...

До миналата година рекорд на Анна Георгиева бе непоклатим ПАЗАРДЖИК. Днес...

Сладки медали за...

  ПАЗАРДЖИК. Тази година цели четирима са отличниците в гражданската и...

«
»

 

“За” и “Против” учебния план по история за десети клас

Сряда, 14 Февруари 2018 11:07

ПАЗАРДЖИК. Новият проект за изучаване на българска история в десети клас е на път да раздели обществото по теми за развитието на България в годините на социализма и в последните 30 години. Всеки от тях е важен и би трябвало да се изучава равнопоставено.

Така ли е всъщност?

Оказва се, че в периода до Втората световна война липсва фашизмът и съществуването на профашистките организации. В учебната програма от 2013-а, публикувана за обсъждане в сайта на образователното министерство, е употребен терминът депортиране на българските евреи, в утвърдения й вариант това понятие липсва. Запознати с темата смятат, че спестяването на “депортиране” е заради тогавашното антиеврейско законодателство у нас. Иначе защо трябваше да се намесва църквата за спасяването на българските евреи. В учебниците сега липсва урокът за убитите шест деца от село Ярстребино. Не се изучава и Законът за защита на държавата.

В проекта на учебния план от 2013-а са включени понятията демагогия, национализация и идеологизация. А в утвърдения план понятията са национализация, комунизъм, диктатура на пролетариата, народен съд, репресивен апарат, трудово-възпитателни лагери, горяни, възродителен процес, социалистическа индустриализация, насилствено коопериране и експроприация. Отпаднали са термините, изучавани след Втората световна война - регентство, автономия, протекционизъм, терор, атентат и комунистически интернационал.

Смята се, че с новия учебен план децата ще обърнат много по-сериозно внимание на българската история и ще осъзнаят нови факти от цялостното й развитие. Нормално е тя да включва нови понятия като комунизъм и народен съд. Режимът след Девети септември е престъпен, осъден с декларация на парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Със сигурност идеологизация в историята е имало и преди 1989-а и сега, твърдят непредубедени. Истината е, че и при фашизма, и при социализма е имало политическо насилие, но е акцентирано върху епохата на социалистическите 45 години. Важно е сега да не се допуснат подобни престъпни явления. И нещата да се казват с истинските им имена. Иначе историята се пише от хора и винаги ще има повече или по-малко предубедени - зависи кой в коя партия членува и кой в момента управлява държавата. Така е било и явно така ще бъде.

Пенка МИХАЙЛОВА

Времето

4.3°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 92%
Вятър: Ю-И / 0 kmh
Петък

3°C/6°C
Събота

1°C/6°C
Неделя

-3°C/4°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви