Неделя, 18 Март 2018

Последни новини

Боксьорите на “Тракиец”...

  ПЛОВДИВ. Подрастващи боксьори на академия „Тракиец” (Пазарджик) направиха спаринг срещи...

Евгени Попов: ...

В селата има паметници с безброй имена и дори етнографски...

Поредни кукерски игри...

Днес и утре средногорското село събира на фолклорен празник кукери...

Единайстокласник - финалист...

ВЕЛИНГРАД. Единайстокласникът Васил Янакиев от иновативното средно училище “Св.Св.Кирил и...

Еликсир на боговете...

На 17 март от 10 часа в читалище “Васил Левски-1925”...

Окръжният съд пак...

ВЕЛИНГРАД. И тази година отчетът на Окръжния съд в Пазарджик...

Общината започна проверка...

  ПАЗАРДЖИК. От общинската администрация започнаха проверка по инцидента с падналия...

Почина д-р...

ВЕЛИНГРАД. На 56-годишина възраст почина управителят на ДКЦ и МБАЛ...

«
»

 

“Гейзерът в Сапарева баня” на Никола Колев - сред фаворитите в национален фотоконкурс

Сряда, 21 Февруари 2018 13:37

Снимката "Гейзерът в Сапарева баня" на пазарджишкия фотограф Никола Колев е сред онлайн номинациите в националния конкурс „Изворите в България“. На този етап от оспорваната надпревара е ясно, че фотосът ще участва и в едноименната фотоизложба. Остава само да разберем дали кадърът ще се нареди сред петте големи победители.

Българска асоциация по водите (БАВ) и сдружение „Аз обичам водата“ организират конкурса. Целта е да се представят впечатляващи снимки с изворна вода от подземни и надземни източници, включително

минералните извори

и гейзери в страната, с прилежащи съоръжения - чешми, фонтани, бани и т.н. Надпреварата се осъществява в рамките на традиционното събитие на БАВ и сдружение „Седмица на водата“ по случай Световния ден на водата - 22 март. Освен това е част от инициативата „Международен Воден Мост“ (International Water bridge).

В България има общо 225 минерални извора, подчертават организаторите. В Южна България те са 148, като там преобладават естествените находища. В северната част са 77, повечето добити чрез сондаж.

Лечебните свойства

на българските минерални води са познати от дълбока древност до наши дни, край тях са изграждани балнеолечебници и обществени бани. Освен кладенчета, чешми, извори на реки, минерални извори, във фотоконкурса тази година се включиха и кадри с водопади от цялата страна.

Петдесетте най-впечатляващи снимки, сред които е и тази на Никола Колев, ще станат част от фотоизложба „Изворите в България“. Тя ще бъде представена от 22 до 27 март в София. Десет от 50-те кадъра се избират от онлайн публиката след електронно гласуване. Останалите 40 се посочват от експертно жури.

Само пет от общо 50-те снимки ще станат безспорни победители в конкурса през 2018 г. Те ще бъдат обявени на официална церемония. Авторите на творбите ще получат специални награди.

За участниците, които можеха да представят и

цветни, и черно-бели снимки,

имаше и допълнително условие - фотосите да са придружени с пояснителен текст, представящ символика, положителен пример или общественополезна практика с устойчиво управление на водните ресурси от институцията или организацията. Право на участие имаха и институции и организации, като всеки автор трябваше да представи не повече от 3 свои кадъра. Пазарджишкият фотограф показа и снимки от водопада Попина лъка, както и от Бачковския водопад.

Ето текстовете към тях: „Най-горещият гейзер в Европа се намира в подножието на Рила планина - в Сапарева баня. Гейзерът, който извира от 73 метра дълбочина, сякаш танцува ритмично. Издига се на не повече от 18 метра. На определени интервали водната струя изригва, обгърната от кълба горещи изпарения. Гейзерът е много горещ, температурата му е 103 градуса!”; “Водопадът Попина лъка се намира на около 15 километра от град Сандански в едноименната местност Попина лъка. Водата пада красиво от около 12-13 метра височина от два водни пада. Обявeн е зa пpиpoднa зaбeлeжитeлнocт пpeз 1965 г.”; “Съвсем близо до Бачковския манастир се намира един от най-красивите водопади в България - Бачковският водопад. Водопадът е висок около 15 метра. Разклонява се красиво на няколко ръкава.”

Мария ДЪБОВА

Времето

18.4°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 45%
Вятър: Източен / 3.7 kmh
Понеделник

6°C/10°C
Вторник

4°C/16°C
Сряда

4°C/16°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви