Неделя, 18 Март 2018

Последни новини

Боксьорите на “Тракиец”...

  ПЛОВДИВ. Подрастващи боксьори на академия „Тракиец” (Пазарджик) направиха спаринг срещи...

Евгени Попов: ...

В селата има паметници с безброй имена и дори етнографски...

Поредни кукерски игри...

Днес и утре средногорското село събира на фолклорен празник кукери...

Единайстокласник - финалист...

ВЕЛИНГРАД. Единайстокласникът Васил Янакиев от иновативното средно училище “Св.Св.Кирил и...

Еликсир на боговете...

На 17 март от 10 часа в читалище “Васил Левски-1925”...

Окръжният съд пак...

ВЕЛИНГРАД. И тази година отчетът на Окръжния съд в Пазарджик...

Общината започна проверка...

  ПАЗАРДЖИК. От общинската администрация започнаха проверка по инцидента с падналия...

Почина д-р...

ВЕЛИНГРАД. На 56-годишина възраст почина управителят на ДКЦ и МБАЛ...

«
»

 

Playback театър ще играе историите на публиката

Сряда, 14 Март 2018 12:07

ПАЗАРДЖИК. Продължава Мартенският театрален маратон в Младежкия дом. С него зрителите се подготвят за предстоящия Международен младежки театрален фестивал „Океан от любов“, който ще започне на 30 март и ще продължи до 3 април.

Първото представление от маратона беше миналата сряда. Става въпрос за „Щура любов” по пиесата на Мъри Шийзгал. Вторият спектакъл е на Playback театър “ Тук и сега”. Може да го видите днес, от 19 часа, в Голямата зала на Младежкия дом.

Playback театър „Тук и сега” е единствената професионална playback компания в България. Playback театърът е импровизационен театър, който играе историите на хората от публиката.

Всичко на сцената е спонтанно - диалогът, изиграването, музиката

Осъществяват го 5- 8 души екип - диригент, музикант(и), актьори. Това е преживяване, което не може да бъде разказано, защото всяко представление е уникално и никога не се повтаря. Зрителите го възприемат индивидуално.

Със сигурност обаче има общи неща - споделянето на истории е вечният начин да учим за света, за себе си и за другите.

Предоставя ни се възможност не само да се развлечем и да се посмеем, но и да погледнем живота под друг ъгъл, да видим себе си, чувствата си и мислите си, пресъздадени креативно и талантливо от актьорите на сцената. Истинските случки, автентичността, искреността превръщат playback спектакъла в място за открит диалог, среща и разбиране на другите и тяхната гледна точка.

Излизането от зоната на комфорт обаче не е лесно

За някои хора е дори страховито, но пък винаги е много, много удовлетворяващо. Неслучайно мотото на „Тук и сега” е „Когато се престрашиш да излезеш от зоната си на комфорт, започва да се случва магията!” Атмосферата, която се създава, е интимна и провокативна едновременно. И винаги запомняща се, цветна, различна и шарена - точно като самият живот.

Спонтанно създадената музика за всяка сцена пък е радост за сетивата и допълва

магическото усещане,

защото там главният герой не е на сцената, а в публиката.

Playback театър „Тук и сега” е първата българска група, член на International Playback Theatre Network. Основан е през януари 2013-а от Цвета Балийска - актриса, преподавател, психодраматист и фасилитатор. Тя е и първият представител у нас на European Playback Theatre Gathering в Амстердам, а също така и единственият специалист в България, обучен лично от основателя му Джонатан Фокс (USA). Цвета Балийска спечели с младежката си аматьорска школа "Драмеди" и представлението "Кой си ти?" миналогодишния Младежки театрален фестивал "Океан от любов". „Тук и сега” има над 140 представления на различни места в София и страната пред многобройна публика. Участва във фестивали, конференции и форуми.

През 2018-а се навършват 43 години от създаването на Playback театъра в световен мащаб. Историята му е богата и мащабна, но в България засега все още е непознат на масовата публика. Корените са в принципите и ценностите на психодрама метода - достойнство, среща, уважение, емпатия, креативност, спонтанност, толерантност. В основата са откритостта и смелостта да изкажеш на глас чувствата и преживяванията си.

Мария ДЪБОВА

Времето

18.4°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 45%
Вятър: Източен / 3.7 kmh
Понеделник

6°C/10°C
Вторник

4°C/16°C
Сряда

4°C/16°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви