Понеделник, 18 Юни 2018Последни новини

Неби Бозов: Честит...

Скъпи съграждани, жители на общината! Поздравявам Ви най-сърдечно с днешния мюсюлмански...

Първолаци написаха първата...

ВЕЛИНГРАД. На 31 май малките ученици от първи „в” клас...

Областният съвет за...

    Под председателството на областния управител на Пазарджик Стефан Мирев се...

Отиде си д-р...

ПАЗАРДЖИК. След боледуване днес е починал д-р Емил Тричков, дългогодишен...

Тази вечер „Приятели”-те...

ПАЗАРДЖИК. Тази вечер, от 19 часа, любителите-актьори от Младежки театър...

Какво да правим...

Всяка година в края на лятото се разразяват гръмотевични бури...

Очаква се до...

във водата от водоизточниците „Легоринец” и „Суха лъка”. Водоподаването от...

Цял месец Бирен...

Бир Фест, Бир понг и различни банди забавляват между мачовете ПАЗАРДЖИК....

«
»

Наш сърфист отива на историческо световно

Сряда, 14 Март 2018 14:20

В играта съм! - Радва се адвокат Лъчезар Кръстев, който е един от 1400-те щастливци на планетата

ПАЗАРДЖИК. Адвокат Лъчезар Кръстев от областния град ще участва в историческо световно с националния ни отбор по уинд сърфинг. В сряда списъкът с участници бе публикуван, а България за първи път бе представена на неофициалното световно първенство Defi Wind в Грюзон, Франция. До момента за състезанието през май тази година са записани 1400 участници от 40 държави от 4 континента. България ще бъде представена от Кристиян Ивковски, Лъчезар Кръстев и Живко Железов.

„Йеее! В играта съм!

Това е най-голямото състезание в кариерата ми на сърфист. Радвам се, че са избрали мен. Изискването е да имаш национална регистрация на сърфист, медицинско за годност и спортна застраховка. Плащаш входна такса и чакаш одобрение. Регистрацията става по интернет в точно определен момент. Но пък аз съм усърден сърфист, карането на сърф ми е страст”, казва Лъчезар, който редовно ходи в Гърция и Турция, а три пъти кара и на суперпрестижното състезание в езерото Лаго ди Гарда при Торболе на регатата One hour classic, която е най-старата уинд сърф регата в Италия. Известно е, че италианското градче Торболе е третият по големина и известност център за сърф след Мауи и Фуертевентура.

„Подготовката започнах веднага след подаването на заявката за участие. Основно фитнес и физически упражнения. Със затоплянето на времето започваме бягане. Предвиждам два лагера в Гръцко преди 5 май, за да наблегна на тренировките на вода

Състезанието Дефи е уникално по своя характер. Изисква голямо физическо натоварване, затова подготовката е изключително важна. Гонките са 40 км - 4 по 10 км с три завоя. Участват всичките 1400 състезатели. Трасето е дълго над 20 км с широчина около 500 м. Заради възможни инциденти

е осигурен хеликоптер, който кръжи през цялото време във водата

и над 50 лодки за сигурност. В Гърция атмосферните условия може да са различни, но вятърът си е вятър. Навсякъде духа различно. Важна е физическата подготовка и оборудването. Сърфистът е затова сърфист - да овладее вятъра. Целта е да се движиш най-бързо във водата, за което се изискват много умения и тактика. Съревноваваш се с 1399 човека, а аз ще направя така, че да дам най-доброто от себе си точно за състезанието”, казва Лъчезар Кръстев.

Той има тренинг от изтощително каране. Регатата One hour classi например представлява слалом 1 час на максимална скорост и с пълни усилия, до изцеждане, а победител е този, който измине най-много километри. Последния път там Лъчо направил общо 11 дължини за 1 час 5 минути и 40 секунди. Това са около 39 изминати километра. От 2015-а до 2017-а адвокатът не пропуска старт на Лаго ди Комо, но участието там не е „концерт по желание”, а с „уайлд кард”. През 2015-а Кръстев бе един от десетимата в света с такава карта и първият българин, на когото е оказана тази чест.

Ангел АНАТОЛИЕВ
Времето

18.5°C

Пазарджик

Ясно
Влажност: 78%
Вятър: З-СЗ / 3.7 kmh
Вторник

17°C/27°C
Сряда

16°C/29°C
Четвъртък

16°C/29°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop