Неделя, 18 Март 2018

Последни новини

Боксьорите на “Тракиец”...

  ПЛОВДИВ. Подрастващи боксьори на академия „Тракиец” (Пазарджик) направиха спаринг срещи...

Евгени Попов: ...

В селата има паметници с безброй имена и дори етнографски...

Поредни кукерски игри...

Днес и утре средногорското село събира на фолклорен празник кукери...

Единайстокласник - финалист...

ВЕЛИНГРАД. Единайстокласникът Васил Янакиев от иновативното средно училище “Св.Св.Кирил и...

Еликсир на боговете...

На 17 март от 10 часа в читалище “Васил Левски-1925”...

Окръжният съд пак...

ВЕЛИНГРАД. И тази година отчетът на Окръжния съд в Пазарджик...

Общината започна проверка...

  ПАЗАРДЖИК. От общинската администрация започнаха проверка по инцидента с падналия...

Почина д-р...

ВЕЛИНГРАД. На 56-годишина възраст почина управителят на ДКЦ и МБАЛ...

«
»

 

Наш сърфист отива на историческо световно

Сряда, 14 Март 2018 12:20

В играта съм! - Радва се адвокат Лъчезар Кръстев, който е един от 1400-те щастливци на планетата

ПАЗАРДЖИК. Адвокат Лъчезар Кръстев от областния град ще участва в историческо световно с националния ни отбор по уинд сърфинг. В сряда списъкът с участници бе публикуван, а България за първи път бе представена на неофициалното световно първенство Defi Wind в Грюзон, Франция. До момента за състезанието през май тази година са записани 1400 участници от 40 държави от 4 континента. България ще бъде представена от Кристиян Ивковски, Лъчезар Кръстев и Живко Железов.

„Йеее! В играта съм!

Това е най-голямото състезание в кариерата ми на сърфист. Радвам се, че са избрали мен. Изискването е да имаш национална регистрация на сърфист, медицинско за годност и спортна застраховка. Плащаш входна такса и чакаш одобрение. Регистрацията става по интернет в точно определен момент. Но пък аз съм усърден сърфист, карането на сърф ми е страст”, казва Лъчезар, който редовно ходи в Гърция и Турция, а три пъти кара и на суперпрестижното състезание в езерото Лаго ди Гарда при Торболе на регатата One hour classic, която е най-старата уинд сърф регата в Италия. Известно е, че италианското градче Торболе е третият по големина и известност център за сърф след Мауи и Фуертевентура.

„Подготовката започнах веднага след подаването на заявката за участие. Основно фитнес и физически упражнения. Със затоплянето на времето започваме бягане. Предвиждам два лагера в Гръцко преди 5 май, за да наблегна на тренировките на вода

Състезанието Дефи е уникално по своя характер. Изисква голямо физическо натоварване, затова подготовката е изключително важна. Гонките са 40 км - 4 по 10 км с три завоя. Участват всичките 1400 състезатели. Трасето е дълго над 20 км с широчина около 500 м. Заради възможни инциденти

е осигурен хеликоптер, който кръжи през цялото време във водата

и над 50 лодки за сигурност. В Гърция атмосферните условия може да са различни, но вятърът си е вятър. Навсякъде духа различно. Важна е физическата подготовка и оборудването. Сърфистът е затова сърфист - да овладее вятъра. Целта е да се движиш най-бързо във водата, за което се изискват много умения и тактика. Съревноваваш се с 1399 човека, а аз ще направя така, че да дам най-доброто от себе си точно за състезанието”, казва Лъчезар Кръстев.

Той има тренинг от изтощително каране. Регатата One hour classi например представлява слалом 1 час на максимална скорост и с пълни усилия, до изцеждане, а победител е този, който измине най-много километри. Последния път там Лъчо направил общо 11 дължини за 1 час 5 минути и 40 секунди. Това са около 39 изминати километра. От 2015-а до 2017-а адвокатът не пропуска старт на Лаго ди Комо, но участието там не е „концерт по желание”, а с „уайлд кард”. През 2015-а Кръстев бе един от десетимата в света с такава карта и първият българин, на когото е оказана тази чест.

Ангел АНАТОЛИЕВ

Времето

18.4°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 45%
Вятър: Източен / 3.7 kmh
Понеделник

6°C/10°C
Вторник

4°C/16°C
Сряда

4°C/16°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви