Сряда, 26 Септември 2018Най-новото

Министър Младен Маринов посети Центъра за специализация и професионална подготовка

Министър Младен Маринов...

ПАЗАРДЖИК. Вътрешният министър Младен Маринов направи кратко посещение в Центъра...

Инциденти в цялата страна заради силния вятър

Инциденти в цялата...

ПАЗАРДЖИК. Министър Младен Маринов отговори и на журналистически въпроси, свързани...

Благотворителна кампания в първия учебен ден подкрепи бебето Марая

Благотворителна кампания в...

С Вяра, Надежда и Любов откриха новата учебна година в...

Със 117 хиляди от бюджета на МВР тече вътрешен ремонт на санираната сграда на полицията

Със 117 хиляди...

ПАЗАРДЖИК. Днес бе открита реновираната сграда на Областната дирекция на...

Художникът Димитър Копривщенов на 90 години

Художникът Димитър Копривщенов...

Димитър Дамянов: В лабиринтите между традиционното и езотеричното изкуство. Художникът Димитър...

Книгата “Камино: Пътят на завръщането” и Тихомир Иванов - премиера

Книгата “Камино: Пътят...

ПАЗАРДЖИК. Една нестандартна и вълнуваща среща, на която разговорът няма...

Георги Кьосев: “Хебър” е на ниво “А” група не само като база!

Георги Кьосев: “Хебър”...

Още пазя фланелката на Гари Спийд от мача на ЦСКА...

Глоба-уникат за цял мандат се оказва наказателна

Глоба-уникат за цял...

Кмет и полицейски инспектор дадени на прокуратурата за лъжесвидетелство ЕЛШИЦА. Глоба...

Левче за пътуване в тролея

Левче за пътуване...

ПАЗАРДЖИК. Кметът Тодор Попов внесе в деловодството на Общинския съвет...

Дават шест обекта на концесия

Дават шест обекта...

ПАЗАРДЖИК. На сесията си на 27 септември съветниците ще решат...

110 години от обявяване Независимостта на България

110 години от...

На 22 септември се навършват 110 години от обявяването на...

Концерт за 22 септември

Концерт за 22...

Във връзка с отбелязването на 22-ри септември, когато се навършват...

«
»

София Ашикян, оперетна актриса: Живея със спомена за Царицата на чардаша и Хубавата Елена

Сряда, 14 Март 2018 14:32

ПАЗАРДЖИК. Вчера, навръх Осми март, оперетната певица София Ашикян навърши 75 години. Празникът й бе отбелязан в тесен кръг с най-близките на сърцето й родственици, колеги и приятели. Рожденичката си пожела здраве и живот, да се радва на хората, които обича и които я обичат.

Ден преди празника наша репортерка разговаря с оперетната певица София Ашикян.

- София, пазарджишката публика те помни като солистка в оперетния театър Маестро Георги Атанасов. Как започна певческата ти кариера?

- От малка обичам да пея. Бях на три години, когато за първи път изпях песента “Чер арапин бял кон язди”. Сцената се оказа маса на сватбарско тържество в родното ми Огняново. Помня, че баща ми Кирил бе горд от изпълнението и знаеше, че ще стана певица. Участвах в училищния театър и в празнични музикални сценки. На 14 години започнах да посещавам курсове по теория и история на музиката, солфеж и пеене в музикалното училище в Пловдив, при педагожките Елена Вапцарова и г-жа Димитриевна. Но в музикалното училище тогава приемаха ученици, навършили 16 години, и не можех да уча там.

Затова постъпих в търговската гимназия в София, ходех и на балет. Но след две години се отказах, за да посещавам петгодишните курсове по пеене в Пловдив. После в Пазарджик завърших вечерна гимназия. Разминах се с Консерваторията, но не съжалявам. Защото нямаше да съм това, което станах - любима оперетна актриса тук.

- Как се озова в пазарджишкия музикален театър?

- През 1959-а, бях 17-годишна, участвах в балетния състав на стария театър, пеех и в хора. След пет години се явих на конкурс и ме приеха в драматично-музикалния театър като щатна хористка, но формацията просъществува само няколко месеца. През 1965-а бе създаден самодеен музикален театър с изяви първо в читалище “Виделина”, а след това - в бившия Профсъюзен дом. В оперетните постановки играхме с Борис Драмчев, Богдан Гочев, Христо Зъзрев и Ганка Узунова, вече като щатни солисти. Диригент на симфоничния оркестър бе Груйо Гердаников. Коста Райнов от Музикалния театър в столицата постави оперетата “Българи от старо време”. След прослушване ме одобри за ролята на циганката. Бях на 21 години и първото ми изпълнение предизвика фурор сред публиката. С ролята на циганката гастролирах в Музикалния театър, а тогавашният директор Виктор Райчев ме назначи в трупата на театъра. Той ми каза, че съм достойна заместничка на голямата Мими Балканска.

Кариерата ми обаче продължи в Пазарджик - върнах се заради голямата ми любов Саркис Ашикян, музикант в симфоничния оркестър.

- Как тръгнаха музикалните изяви в пазарджишкия музикален театър?

- Щастлива съм, че се преборих с най-голямата роля в оперетното изкуство - “Хубавата Елена” на Офенбах. Бях на 26 години - млада и неопитна певица, без сериозни роли дотогава. Но успях да зарадвам публиката. За 40 години на сцената изиграх80 роли. В някои от постановките се превъплъщавах в два и три образа. В “Българи от старо време” бях циганката и баба Дона, в “Имало едно време” - майката и врачката.

- Какво ти даваше сцената?

- На нея живях истински, тя беше моят живот. Вълнувах се заедно с героините си, с колегите, раздадох се докрай на любимата си публика. Няма по-голямо щастие от това да се изживееш на сцената като царица, кралица, графиня, майка, баба, циганка и какви ли не още образи. Не е лесно оперетното изкуство - съчетаване на театрално изкуство, пеене, танц, музика в едно. С любов си спомням великолепните си партньори на сцената - Драмчев, Гочев, Зъзрев, Георги Кадийски, които напуснаха този свят. Помня с преклонение и големите артисти, гостували на пазарджишка сцена - Лиляна Кисьова, Лиляна Кошлукова, Видин Даскалов, както и актьора Васил Михайлов в “Службогонци”, режисьорите Петър Щърбанов Коста Биков, проф.Пламен Марков и други. Взех част от таланта им, учих се да следвам успехите им. И получих признанието на Мими Балканска при гастрола ми с циганката в оперетата “Българи от старо време”. Примата на музикалния театър ми изпрати кошница цветя с картичка, на която пишеше “Браво, Вие надминахте играта на Тинка Краева!”.

- Как живееш сега без Царицата на чардаша и Хубавата Елена?

- Не ги забравям Спомените, особено вечер, ми топлят душата. Непрекъснато си тананикам мелодии от партиите на различни мои героини. Това правя и когато от 15 години майсторя кифли - за мен то също е изкуство. “Аз бях нявга майсторка на чардаш и гуляй, а сега съм майсторка на кифли с мармалад”. Колко тъжно е това, уви, тъжно е нали?

- Родена си на хубав празник - Осми март. Какво си пожела на този ден?

- На себе си и на всички хора - здраве и живот. Повече весели и щастливи дни. Благодаря на сина си Гаро, на брат си - големият специалист по конен спорт Никола Димитров, за помощта и обичта му към мен. Радвам се на внучето Саркис и на живота. На празника се чукнахме за здраве и си спомнихме за доброто старо време. До следващия рожден ден, дай, Боже!

Пенка МИХАЙЛОВА

Времето

15°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 44%
Вятър: Северен / 3.7 kmh
Четвъртък

3°C/18°C
Петък

8°C/21°C
Събота

11°C/21°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop