Понеделник, 17 Декември 2018

Времето

2.7°C

Пазарджик

Облачно
Влажност: 83%
Вятър: С-СЗ / 7.2 kmh
Вторник

-1°C/3°C
Сряда

-6°C/4°C
Четвъртък

-3°C/2°C
Петък

-1°C/3°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Най-новото

Михаела Златанова със сребро и бронз от Кипър

Михаела Златанова със...

  НИКОЗИЯ. С два медала - сребърен и бронзов, се поздрави...

Отчитането на тока по празниците – по редовния график

Отчитането на тока...

Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници „Електроразпределение Юг“...

Д-р Красимира Чачова-Ранчева е новият управител на МБАЛ “Уни Хоспитал"

Д-р Красимира Чачова-Ранчева...

ПАНАГЮРИЩЕ. Д-р Красимира Чачова-Ранчева бе избрана за управител на болницата...

Детската площадка на улица “Димитър Греков” и “Антим 1”  ще бъде завършена до март

Детската площадка на...

  ПАЗАРДЖИК. Детската площадка на улица ''Димитър Греков'' и ''Антим 1''...

Мажоретките се върнаха с награди от Банско

Мажоретките се върнаха...

С награди от международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда” се...

Художникът Симеон Спиридонов: Абстрактната живопис е поезия в изкуството

Художникът Симеон Спиридонов:...

  Творецът откри втората си изложба в областния град Визитка Симеон Спиридонов е...

Евродепутатът Андрей Новаков пред “Знаме”: В Европарламента се чува българският глас

Евродепутатът Андрей Новаков...

  - Г-н Новаков, беше постигнато споразумение по бюджета на ЕС...

Договорът за фотоволтаичния парк край Априлци е до 2020-а

Договорът за фотоволтаичния...

Всеки, който разпространява лъжи, клевети и непроверени факти вече ще...

Полицейският бюлетин днес

Полицейският бюлетин днес

Трима извършители на кражби са установени и задържани от служителите...

В събота погребват в Септември младия д-р Шкодров

В събота погребват...

СОФИЯ - СЕПТЕМВРИ. Днес в Александровска болница в столицата ще...

«
»


София Ашикян, оперетна актриса: Живея със спомена за Царицата на чардаша и Хубавата Елена

Сряда, 14 Март 2018 14:32

ПАЗАРДЖИК. Вчера, навръх Осми март, оперетната певица София Ашикян навърши 75 години. Празникът й бе отбелязан в тесен кръг с най-близките на сърцето й родственици, колеги и приятели. Рожденичката си пожела здраве и живот, да се радва на хората, които обича и които я обичат.

Ден преди празника наша репортерка разговаря с оперетната певица София Ашикян.

- София, пазарджишката публика те помни като солистка в оперетния театър Маестро Георги Атанасов. Как започна певческата ти кариера?

- От малка обичам да пея. Бях на три години, когато за първи път изпях песента “Чер арапин бял кон язди”. Сцената се оказа маса на сватбарско тържество в родното ми Огняново. Помня, че баща ми Кирил бе горд от изпълнението и знаеше, че ще стана певица. Участвах в училищния театър и в празнични музикални сценки. На 14 години започнах да посещавам курсове по теория и история на музиката, солфеж и пеене в музикалното училище в Пловдив, при педагожките Елена Вапцарова и г-жа Димитриевна. Но в музикалното училище тогава приемаха ученици, навършили 16 години, и не можех да уча там.

Затова постъпих в търговската гимназия в София, ходех и на балет. Но след две години се отказах, за да посещавам петгодишните курсове по пеене в Пловдив. После в Пазарджик завърших вечерна гимназия. Разминах се с Консерваторията, но не съжалявам. Защото нямаше да съм това, което станах - любима оперетна актриса тук.

- Как се озова в пазарджишкия музикален театър?

- През 1959-а, бях 17-годишна, участвах в балетния състав на стария театър, пеех и в хора. След пет години се явих на конкурс и ме приеха в драматично-музикалния театър като щатна хористка, но формацията просъществува само няколко месеца. През 1965-а бе създаден самодеен музикален театър с изяви първо в читалище “Виделина”, а след това - в бившия Профсъюзен дом. В оперетните постановки играхме с Борис Драмчев, Богдан Гочев, Христо Зъзрев и Ганка Узунова, вече като щатни солисти. Диригент на симфоничния оркестър бе Груйо Гердаников. Коста Райнов от Музикалния театър в столицата постави оперетата “Българи от старо време”. След прослушване ме одобри за ролята на циганката. Бях на 21 години и първото ми изпълнение предизвика фурор сред публиката. С ролята на циганката гастролирах в Музикалния театър, а тогавашният директор Виктор Райчев ме назначи в трупата на театъра. Той ми каза, че съм достойна заместничка на голямата Мими Балканска.

Кариерата ми обаче продължи в Пазарджик - върнах се заради голямата ми любов Саркис Ашикян, музикант в симфоничния оркестър.

- Как тръгнаха музикалните изяви в пазарджишкия музикален театър?

- Щастлива съм, че се преборих с най-голямата роля в оперетното изкуство - “Хубавата Елена” на Офенбах. Бях на 26 години - млада и неопитна певица, без сериозни роли дотогава. Но успях да зарадвам публиката. За 40 години на сцената изиграх80 роли. В някои от постановките се превъплъщавах в два и три образа. В “Българи от старо време” бях циганката и баба Дона, в “Имало едно време” - майката и врачката.

- Какво ти даваше сцената?

- На нея живях истински, тя беше моят живот. Вълнувах се заедно с героините си, с колегите, раздадох се докрай на любимата си публика. Няма по-голямо щастие от това да се изживееш на сцената като царица, кралица, графиня, майка, баба, циганка и какви ли не още образи. Не е лесно оперетното изкуство - съчетаване на театрално изкуство, пеене, танц, музика в едно. С любов си спомням великолепните си партньори на сцената - Драмчев, Гочев, Зъзрев, Георги Кадийски, които напуснаха този свят. Помня с преклонение и големите артисти, гостували на пазарджишка сцена - Лиляна Кисьова, Лиляна Кошлукова, Видин Даскалов, както и актьора Васил Михайлов в “Службогонци”, режисьорите Петър Щърбанов Коста Биков, проф.Пламен Марков и други. Взех част от таланта им, учих се да следвам успехите им. И получих признанието на Мими Балканска при гастрола ми с циганката в оперетата “Българи от старо време”. Примата на музикалния театър ми изпрати кошница цветя с картичка, на която пишеше “Браво, Вие надминахте играта на Тинка Краева!”.

- Как живееш сега без Царицата на чардаша и Хубавата Елена?

- Не ги забравям Спомените, особено вечер, ми топлят душата. Непрекъснато си тананикам мелодии от партиите на различни мои героини. Това правя и когато от 15 години майсторя кифли - за мен то също е изкуство. “Аз бях нявга майсторка на чардаш и гуляй, а сега съм майсторка на кифли с мармалад”. Колко тъжно е това, уви, тъжно е нали?

- Родена си на хубав празник - Осми март. Какво си пожела на този ден?

- На себе си и на всички хора - здраве и живот. Повече весели и щастливи дни. Благодаря на сина си Гаро, на брат си - големият специалист по конен спорт Никола Димитров, за помощта и обичта му към мен. Радвам се на внучето Саркис и на живота. На празника се чукнахме за здраве и си спомнихме за доброто старо време. До следващия рожден ден, дай, Боже!

Пенка МИХАЙЛОВА