Петък, 20 Април 2018

Последни новини

Яни от “Фермата”...

Децата строиха къщи от дърво и бродираха български шевици ПАЗАРДЖИК. Късно...

50 години градим...

Уважаеми учители, бивши директори и учители, скъпи ученици, Изминаха 50 години...

Химическата гимназия на...

През 60-те и 70-те години на миналия век в България...

“Пазарджик пее” в...

Повече от 120 талантливи деца и младежки ще се съберат...

Децата влязоха в...

ПАЗАРДЖИК. Тази седмица официално бе прерязана лентата на обновената сграда...

Обмисля се: Национален...

ПАЗАРДЖИК. Около Гергьовден се очаква да приключи обновяването на парк...

Фонтанче на моста...

ПАЗАРДЖИК. До края на годината фонтан ще има и на...

Представят книгата на...

ПАЗАРДЖИК. От 16 часа на 18 април (четвъртък), в зала...

«
»

 

10-годишната сага “Феня Проданова” приключи

Четвъртък, 12 Април 2018 17:28

Това е първото дело за осъден училищен директор в съдебния окръг

ПЛОВДИВ. Апелативният съд отказа да възобнови наказателното дело срещу бившата директорка на НУ „Отец Паисий” Феня Проданова и така сложи точка на десетгодишна сага. Решението е окончателно и това означава, че постановената през август миналата година присъда на Окръжния съд в Пазарджик е окончателна. Това е първото дело в съдебния окръг, по което е осъдена училищна директорка за длъжностно престъпление.

Припомняме, че

тогава Окръжният съд за втори път окончателно осъди директорката

след като веднъж делото бе възобновено от апелативните съдии. Окръжните магистрати намалиха наказанието й от 1 година на 6 месеца условно при 3-годишен изпитателен срок. От три години на година и половина бе намален и периодът за лишаване от права за заемане длъжността „Директор на учебно заведение”. Тя бе обвинена, че е присвоила 5280 лева в периода от 23 декември 2006 г. до 27 декември 2007 година, при условията на продължавано престъпление като е извършено и документно престъпление. На втора инстанция присвоената сума бе редуцирана до 4560 лева, а още тогава съдът я оправда за останалите 57 540 лева по обвинителния акт.

След августовската присъда обаче Феня Проданова

депозира второ искане за възобновяване на делото

Заради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. И поиска или да бъде оправдана, или да бъде върнато за ново разглеждане на Пазарджишкия окръжен съд или на Районната прокуратура в Пазарджик.

Според апелативните съдии, след като делото вече е било възобновено по този ред, при новото въззивно разглеждане са спазени и изпълнени в пълнота указанията в отменителното решение на Пловдивския апелативен съд по допускане, събиране, проверка и анализ на доказателствата. Разпитани са четирима свидетели, приети са приходни касови ордери за периода от януари 2003 г. - юли 2008 г.

Според съда, безспорно е доказано, че Проданова е присвоила 4560 лева

Още повече, категорично е установено, че описаните в неистинската фактура от 27 декември 2007 г.

народни носии не са били закупени

Съдилищата са обсъдили логично и съзнаването от страна на Проданова, че процесната фактура е неистинска, защото се е подписала за получател без да е видяла носиите и знаейки, че няма да получи такава стока, отчитат сега съдиите. Въпреки това я е предявила на счетоводителката, която издала разходен касов ордер…

„Искането за възобновяване, макар и пространно и задълбочено изготвено, в по-голямата си част съдържа оплаквания за недоказаност на обвинението против подсъдимата и на практика се иска от настоящата инстанция да установи нови фактически положения, свързани с невинността на осъдената жена… Не могат да бъдат споделени като основателни и оплакванията за пороци при изготвяне на обвинителния акт – първо защото такива не са съзрени от множеството съдебни състави, които до момента са разглеждали делото, и второ защото обвинителния акт като съдържание и реквизити е изцяло съобразен с изискването на НПК да очертае по конкретен, ясен и разбираем начин фактическата и правна рамка на обвинението”, се казва в решението.

Алексей СТАНКОВ

Времето

18.2°C

Пазарджик

Незначителна Облачност
Влажност: 53%
Вятър: И-СИ / 1.9 kmh
Събота

8°C/21°C
Неделя

11°C/27°C
Понеделник

12°C/28°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Експресни обяви